Pare ważnych dla mnie pytań

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob cze 23, 2007 22:37

Jana pisze:Kamil, jeśli chcesz adoptować kota to co zrobisz, żeby znowu Ci nie uciekł jak będziesz wysiadać z samochodu?

Wsadze to klatki transportowej a co xD

jeszcze trzeba tate do tego obecnie jest za granica a przyjezda 10 lipca lub 17 lipca.

Też uważam iż wakacje sa najodpowiedniejszym momentem na wprowadzenie kota do domu bo bed emnóstwo czasu na zapoznanie sie z nim a kot z otoczeniem i z domownikami

KamilM_93

Od: Sob cze 23, 2007 14:55

Post » Sob cze 23, 2007 22:41

Kamil, masz czas żeby sie przygotować i kupić wyprawkę dla kota. M.in. właśnie transporterek :D

Zanim się zakocisz, czyli przyjmiesz pierwszego kota do swojego domu, skompletuj wyprawkę. Podstawowe rzeczy, w które trzeba się zaopatrzyć, to:
- miseczki (co najmniej dwie, jedna na wodę, druga na jedzenie),
- kuweta, żwirek i łopatka do wybierania nieczystości,
- kocie jedzenie, przede wszystkim suche,
- transporter do przewożenia kota (wożenie kota luzem jest niebezpieczne, może się wystraszyć, wyrwać i uciec z Twoich rąk),
- drapak (warto kota nauczyć, że ostrzyć pazurki powinien tylko na drapaku, zminimalizujesz ewentualne straty w meblach),
- zabawki (są absolutnie niezbędne, zwłaszcza miękkie piłeczki i futrzane myszki).

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Sob cze 23, 2007 22:44

Jana pisze:Kamil, masz czas żeby sie przygotować i kupić wyprawkę dla kota. M.in. właśnie transporterek :D

Zanim się zakocisz, czyli przyjmiesz pierwszego kota do swojego domu, skompletuj wyprawkę. Podstawowe rzeczy, w które trzeba się zaopatrzyć, to:
- miseczki (co najmniej dwie, jedna na wodę, druga na jedzenie),
- kuweta, żwirek i łopatka do wybierania nieczystości,
- kocie jedzenie, przede wszystkim suche,
- transporter do przewożenia kota (wożenie kota luzem jest niebezpieczne, może się wystraszyć, wyrwać i uciec z Twoich rąk),
- drapak (warto kota nauczyć, że ostrzyć pazurki powinien tylko na drapaku, zminimalizujesz ewentualne straty w meblach),
- zabawki (są absolutnie niezbędne, zwłaszcza miękkie piłeczki i futrzane myszki).

Patrzylem na animalia.pl tam jest wszystko :) zapewne kota bed emial 20 lipca bo wtedy planuje adopcje albo i nawet wczesniej

KamilM_93

Post » Sob cze 23, 2007 23:52 Kot znaczy przyjaciel

To zapewne bedzie bardzo szczesliwy kot. Jeszcze raz zachecam do nabycia ksiazki " Kot doskonaly". Czyta sie tak, ze nie sposob sie od niej oderwac. Autorka, podpowiada jak opiekowac sie swoim kotem. Pomaga rowniez zrozumiec koty , ich zachowanie i jezyk. W wielu momentach sa zupelnie jak ludzie. :catmilk:
Pozdrowionka

ewa bloom

Od: Nie cze 17, 2007 23:53

Post » Nie cze 24, 2007 7:01

Zamierzam w jakąś książke o kotach sie zaopatrzeć wkońcu to mój 1 kotek będzie :D Patrzyłem koty na allegro. Zainteresowały mnie persy, lecz jest problem z tym iż jest wyłącznie odbiór osobisty. Nie zebym nie miał samochodu mam ale to jest Polonez a on nie nadaje sie na dluuugie drogi. A te kotki sa najczęśćiej na drugim końcu polski. Jak bym kupił to pozostało mi tylko by albo dowóz właściciela do mnie albo wysyłka zwierzęcia przez poczte czego bardzo się boje bo kot moze sie wystraszyc i umrzeć w tej paczce.

KamilM_93

Post » Nie cze 24, 2007 7:25

Jeśli szukasz persika to przeczytaj i daj mamie do przeczytania :

http://nfo.pl/art/index.php?art=26

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=13840

I zastanowcie się nie nad kupnem ale nad adopcja jakiegoś kociaka pilnie szukającego domku. Na naszej kociarni często pojawiają się persiki, pewnie dlatego, że ich hodowla jest trudniejsza niż hodowla innych kotków, chociazby ze względu na konieczność codziennego szczotkowania.
I zajrzyj też na forum poświęcone persom http://www.forum.e-wind.pl/. Znajdziesz tu mnóstwo informacji o hodowli persów a także pojawiają się ogłoszenia o kotach do adopcji.

progect

Od: Nie lis 28, 2004 21:36

Post » Nie cze 24, 2007 7:27

KamilM_93 pisze:Zamierzam w jakąś książke o kotach sie zaopatrzeć wkońcu to mój 1 kotek będzie :D Patrzyłem koty na allegro. Zainteresowały mnie persy, lecz jest problem z tym iż jest wyłącznie odbiór osobisty. Nie zebym nie miał samochodu mam ale to jest Polonez a on nie nadaje sie na dluuugie drogi. A te kotki sa najczęśćiej na drugim końcu polski. Jak bym kupił to pozostało mi tylko by albo dowóz właściciela do mnie albo wysyłka zwierzęcia przez poczte czego bardzo się boje bo kot moze sie wystraszyc i umrzeć w tej paczce.

Żaden hodowca z prawdziwego zdarzenia nie wyśle ci kota paczką , zresztą takie przesyłanie zwierząt jest zabronione!

progect

Od: Nie lis 28, 2004 21:36

Post » Nie cze 24, 2007 8:26

progect pisze:
KamilM_93 pisze:Zamierzam w jakąś książke o kotach sie zaopatrzeć wkońcu to mój 1 kotek będzie :D Patrzyłem koty na allegro. Zainteresowały mnie persy, lecz jest problem z tym iż jest wyłącznie odbiór osobisty. Nie zebym nie miał samochodu mam ale to jest Polonez a on nie nadaje sie na dluuugie drogi. A te kotki sa najczęśćiej na drugim końcu polski. Jak bym kupił to pozostało mi tylko by albo dowóz właściciela do mnie albo wysyłka zwierzęcia przez poczte czego bardzo się boje bo kot moze sie wystraszyc i umrzeć w tej paczce.

Żaden hodowca z prawdziwego zdarzenia nie wyśle ci kota paczką , zresztą takie przesyłanie zwierząt jest zabronione!

Moja mama pracuje na poczcie i mowila ze mozna wyslac zwierzeta ale to jest specjalna paczka gdzie dociera dzien po wysylce i delikatnie ja klada. I dzieki za stronke bardzo mi sie przyda :)

KamilM_93

Post » Nie cze 24, 2007 9:22

może jednak wybierzesz sobie jakiegoś kota z forum, z Kociarni? :)
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Nie cze 24, 2007 9:31

KamilM_93 pisze:Moja mama pracuje na poczcie i mowila ze mozna wyslac zwierzeta ale to jest specjalna paczka gdzie dociera dzien po wysylce i delikatnie ja klada. I dzieki za stronke bardzo mi sie przyda :)

:-) ja pracuję w firmie kurierskiej gdzie dbamy o paczuchy jak o złoto - a kota bym nikomu nie pozwoliła wysłać :-) pomyśl, że mały kotek zostanie zabrany od mamy, włozony do klatki i sam przez ponad dobę będzie przesuany, podrzucany, prznenoszony przez ludzi niekoniecznie lubiących żywe zwierzęta... Już lepiej wyselekcjonuj sobie jakiegoś kotka stąd, tu jest wątek transportowy i może jakaś dobra duszyczka Ci kociołka podrzuci ;-)
Ważne, żebyś teraz jak najwięcej o kociskach czytał, to napewno pomoże Ci i mamie w opiece nad maluchem.

cariewna

Od: Czw cze 14, 2007 20:48

Post » Nie cze 24, 2007 9:33

Wlasnie sie dowiedzialem ze w moim miescie jest schronisko gdzie znajduja sie koty te co mnie interesuja perskie wiec pojade tam i sam zaadoptuje xD No z mama pojade bo nie mam prawka bo zamlody ja :D

KamilM_93

Post » Nie cze 24, 2007 10:30

To fajnie, że chcesz kota ze schroniska :)
Pamiętaj, żę poza wyprawką przydałoby się załatwić jeszcze kilka rzeczy, np. zabezpieczyć okna specjalną siatką - to bardzo ważne, inaczej kot może wypaść, a to że koty zawsze spadają na cztery łapy jest niestety tylko mitem :cry: Upadek często kończy się tragicznie, a zabezpieczenie naprawdę nie jest trudne.

:D
Szanse jeden na milion mają to do siebie, że sprawdzają się w dziewięciu na dziesięć przypadków.
Obrazek

Mruczanka

Od: Pon mar 27, 2006 20:00

Post » Nie cze 24, 2007 11:29

Mieszkam na 4 pietrze. Balkon jest u mnie ozabezpieczony oknami więc raczje kot by niewypadł. W obecnej chwili bedę się pytać wolontariuszki ze schroniska w jakim wieku są koty bo raczej nie zaadoptuje starego kota wolalbym zaadoptowac takiego co pożyje troche lat zemną.

KamilM_93

Post » Nie cze 24, 2007 11:56

Kamilu, adoptując persa, musisz być świadomy, że są to koty wymagające dość szczególnej opieki.
Trzeba je często czesać, ponieważ nieczesana sierść tworzy kołtuny.
Trzeba też szczególnie dbać o oczy persa, ponieważ te koty mają często problemy z kanalikami łzowymi.

Kot żyje nawet do 20 lat, więc nawet jeśli adoptujesz 2 - 3 a nawet 4 letniego kota, będzie on z tobą jeszcze dłuuuuuuuugo, jeśli dobrze będziesz się nim opiekował.

Pamiętaj, aby zapewnić kotu dobry pokarm. Wbrew pozorom, karmy najszerzej reklamowane i najłatwiej dostępne (np. Whiskas czy Kitykat) są bardzo niezdrowe i niedobre. Zawierają tylko 4 % mięsa, co jak wiadomo, dla typowego mięsożercy, jakim jest kot, jest za mało.
Tak więc zorientuj się, która karma z tych dobrych (na przykład Hills, Sanabelle, Biomil, Royal Canin, Akana) jest karmą na waszą kieszeń i taką karmę podawajcie kotu.
Kot miesięcznie nie zjada dużo. Wystarczy spokojnie worek 1,5 kg na miesiąc.
Dietę możesz uzupełnić dobrej jakości pokarmem mokrym (puszkami bądź surowym mięsem).

Zasugeruj rodzicom, aby zadbali o zdrowie nowego towarzysza. Kotu po schronisku warto zrobić badanie krwi, żeby zorientować się, w jakim stanie jest koci organizm. Kota trzeba też regularnie odrobaczać i szczepić.

Pamiętaj również, że jeśli u was w domu okna otwiera się w upalne dni na oścież, trzeba je zabezpieczyć siatką.
Kot niestety w prosty sposób może z okna wypaść. Na forum znajdziesz wiele historii kotów po takich wypadkach, które skończyły się bardzo smutno.

Czytaj, czytaj, czytaj!
I gratuluję zbliżającego się zakocenia :kitty:
Agata & Kreska & Jeż
Obrazek Obrazek

agacior_ek

Od: Pon wrz 05, 2005 9:23

Post » Nie cze 24, 2007 12:33

agacior_ek pisze:Kamilu, adoptując persa, musisz być świadomy, że są to koty wymagające dość szczególnej opieki.
Trzeba je często czesać, ponieważ nieczesana sierść tworzy kołtuny.
Trzeba też szczególnie dbać o oczy persa, ponieważ te koty mają często problemy z kanalikami łzowymi.

Kot żyje nawet do 20 lat, więc nawet jeśli adoptujesz 2 - 3 a nawet 4 letniego kota, będzie on z tobą jeszcze dłuuuuuuuugo, jeśli dobrze będziesz się nim opiekował.

Pamiętaj, aby zapewnić kotu dobry pokarm. Wbrew pozorom, karmy najszerzej reklamowane i najłatwiej dostępne (np. Whiskas czy Kitykat) są bardzo niezdrowe i niedobre. Zawierają tylko 4 % mięsa, co jak wiadomo, dla typowego mięsożercy, jakim jest kot, jest za mało.
Tak więc zorientuj się, która karma z tych dobrych (na przykład Hills, Sanabelle, Biomil, Royal Canin, Akana) jest karmą na waszą kieszeń i taką karmę podawajcie kotu.
Kot miesięcznie nie zjada dużo. Wystarczy spokojnie worek 1,5 kg na miesiąc.
Dietę możesz uzupełnić dobrej jakości pokarmem mokrym (puszkami bądź surowym mięsem).

Zasugeruj rodzicom, aby zadbali o zdrowie nowego towarzysza. Kotu po schronisku warto zrobić badanie krwi, żeby zorientować się, w jakim stanie jest koci organizm. Kota trzeba też regularnie odrobaczać i szczepić.

Pamiętaj również, że jeśli u was w domu okna otwiera się w upalne dni na oścież, trzeba je zabezpieczyć siatką.
Kot niestety w prosty sposób może z okna wypaść. Na forum znajdziesz wiele historii kotów po takich wypadkach, które skończyły się bardzo smutno.

Czytaj, czytaj, czytaj!
I gratuluję zbliżającego się zakocenia :kitty:

Wlasnie u mnie jest bardzoo goraaaco w lato wiec musze otwierac okno na oscież. Bylem na stronie tego schroniska i pisalo ze jak juz zaadoptuje kota to go odrabaczaja odrazu.

KamilM_93

[poprzednia][następna]