Po drugiej stronie siatki - schronisko łódź

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie maja 27, 2007 11:43

Mogłoby to być w formie 10 przykazań kociarza, tak trochę na wesoło, edukacja poprzez rozrywkę,w formie zaleceń, a nie w formie nakazów i prikazów. To często zraża ludzi na samym początku.
Natomiast mam taką refleksję, są ludzie, któtrcyh nie będzie stać na karmy np. polecane,są pewnie koty, które całe zycie jadą na whiskasie i są szczęsliwe. Znam takie koty.
Na pewno warto wspomnieć o sterylizacji, zabezpieczaniu okien, szczepieniach, odrobaczeniu.
Jak już wyżej napsiałąm, warto się nad takim mininformatorem zastanowić.
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Nie maja 27, 2007 11:59

dziewczyny,wkleje Wam tutaj to coś, co ja stworzyłam -na wzór, albo wyslę wam plik corelowski jak chcecie.
Tylko,ze ja myslę,ze te moje wypociny nie są doskonałe
i jeśli cos trzeba w\g Was zmienic to zmieniajcie :wink:

albo stwórzcie lepsze, to ja odgapię :P

nie mam niestety pewnosci ,ze dodaja to w schronie naszym do kazdego kota

Obrazek

Mała1

Od: Wto wrz 12, 2006 8:56

Post » Nie maja 27, 2007 13:12

A mi dziś poleciały łzy...

Dlaczego nie mam już ani grama miejsca? Gdyby nie tymczasy, już dziś cała rodzinka była by u mnie...
Nie mogę zapomnieć.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Koteczka - Mamusia, ma chore oczko. I 3 maleństwa i dwa większe dzieciaki. Wszystkie niczyje, dla wszystkich jest przyszywaną Mamą.
Dzielną i wspaniałą...

mokkunia

Od: Wto gru 20, 2005 18:14

Post » Nie maja 27, 2007 13:19

podnoszę, może ktoś akurat by mogł i chciał pomóc.
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Nie maja 27, 2007 13:34

Czemu mieszkanie nie jest z gumy :(

Prosze jesli ktos moze pomoc niech je zabierze
Obrazek

goska_bs

Od: Czw mar 23, 2006 18:12

Post » Nie maja 27, 2007 13:36

To prawda, kiciunia jest wspaniała
podchodzi do siatki, wita się i prosi, żeby ją zabrać :(
Obrazek

pisiokot

Od: Śro maja 03, 2006 15:37

Post » Nie maja 27, 2007 13:38

Obrazek
Pozwoliłam sobie pokazać Mamusię. Przytulasta, ufna, kochana i dzielna. Wzorowa Mamka. Tak bardzo bym chciała żeby uśmiechnął się do niej i jej dzieciaczków los..

mokkunia

Post » Nie maja 27, 2007 14:07

czy to ta rodzinka, która w niedzielę była w klatce?
Obrazek

Femka

Od: Sob mar 24, 2007 19:56

Post » Nie maja 27, 2007 14:57

DZiewczyny, napiasałam coś takiego

JA I MÓJ KOT

Właścicielu, właśnie przygarnąłeś pod swój dach kota, GRATULUJEMY! Kot to najlepszy przyjaciel człowieka: inteligentny, czuły, delikatny, swoją miłością będzie ci do końca życia dziękował, że uratowałeś ze schroniska.

Kot to także odpowiedzialność. Aby wasze wspólne chwile były długie i pełne jedynie dobrych zdarzeń, musisz się dobrze opiekować swoim nowym przyjacielem.

Pamiętaj, że kot to nie zabawka, ma swoją osobowość, swój gust i swoje upodobania, uszanuj to.

Kot do życia potrzebuje pokarmu i wody. Wśród kociego jedzenia dostępnego na naszym rynku możesz znaleźć szeroko rozreklamowane produkty, które jednak nie będą służyły zdrowiu twojego podopiecznego. Przed zakupem każdego pokarmu zwróć uwagę na jego skład. Dobra karma dla kotów zawiera między 20 – 40 % mięsa (a nie 4%, jak większość popularnych karm), nie zawiera sztucznych barwników (co oznacza, że kocie chrupki są brązowe a nie zielone, pomarańczowe czy czerwone) ani sztucznych konserwantów. Dobre pokarmy takie jak Acana, Purina Pro Plan, Nutra Nuggets, Royal Canin, Hill’s, Sanabelle, Bosh, Animonda, Miamor, Gimpet czy Biomill są droższe, ale kot zjada ich mniej, niż zjadłby karm gorszej jakości, ponieważ są one znacznie bardziej pożywne.
Jedzenie możesz wzbogacić domowymi posiłkami takimi jak surowe, przemrożone lub sparzone mięsko (wołowina lub drób), mięsko ugotowane w wodzie z ryżem i marchewką, ryba (nie częściej niż raz w tygodniu), serek biały, śmietana, kocie mleko, surowe lub ugotowane żółtko z jajka, jogurt naturalny.
Kot powinien mieć zawsze dostęp do świeżej wody. To mit, że koty piją mleko. Krowie mleko zawiera produkty, których kot nie potrafi strawić, a które mogą powodować u niego biegunki.

Kot potrzebuje też stałej opieki weterynaryjnej: szczepień, regularnego odrobaczania. W przypadku kotów nierasowych, bez licencji hodowlanej niezbędny jest zabieg sterylizacji, który poprawia kondycję zwierzęcia, zapobiega wielu chorobom u kotek (ropomacicze, guzy sutków) oraz zapobiega dalszemu rozmnażaniu się kociej bezdomności. To mit, że kotka powinna mieć przynajmniej raz w życiu młode, ostatnie badania wskazują, że kastracja kotki nawet przed pierwszą rują znacznie ogranicza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób o podłożu hormonalnym. Także wykastrowany kocur nie traci swojej „męskości”, koty nie znają tak abstrakcyjnych pojęć, kocury nie muszą chodzić na „kotki”, aby zaspokoić swoje potrzeby prokreacyjne.

Pamiętaj, aby nie lekceważyć nigdy niepokojących objawów, które mogą świadczyć o pewnych problemach zdrowotnych twojego kota. Kot nie umie mówić, w związku z tym swoje złe samopoczucie sygnalizuje zachowaniami, które odbiegają od tych normalnych dla niego.
• kot zwymiotował posiłek: jeśli kot zwymiotuje jednokrotnie, do tego w tym, co zwymiotował będzie pewna ilość kocich włosów znaczy to że kot się zakłaczył. Trzeba podać mu pastę odkłaczającą.
Jeśli kot wymiotuje żółcią, silną bądź kot wymiotuje po każdym posiłku należy niezwłocznie wybrać się z kotem do weterynarza.
• Kot załatwia się poza kuwetą: tym zachowaniem koty sygnalizują najczęściej problemy z układem moczowym (zapalenia pęcherza bądź kryształy). Aby znaleźć przyczynę tego zachowania należy w pierwszej kolejności pobrać i dać do badania koci mocz.
• Kot nie chce jeść suchego: należy sprawdzić stan zębów, czy nie odkłada się kamień i czy dziąsła nie są zaczerwienione.
• Kot nie chce jeść, jest osowiały: tak zachowują się koty, gdy źle się czują, gdy coś je boli. Należy niezwłocznie udać się z kotem do lekarza.
• Z kocich oczu lub nosa wydobywa się wydzielina: takie objawy mogą pojawić się u kotów nieszczepionych, które zarażają się wirusem kociego kataru. Należy wyleczyć chorobę z pomocą lekarza weterynarii a potem kota zaszczepić.

Pamiętaj, że w twoim domu niektóre przedmioty, z którymi ludzie umieją się ostrożnie obchodzić, mogą być dla kota śmiertelnym niebezpieczeństwem: kuchenka gazowa, otwarte, niezabezpieczone okna, balkon, czy ogród.
Kot wbrew przesądom nie spada na 4 łapy i nie wylizuje się sam z każdej choroby. W instynktowym odruchu polowania kot może wyskoczyć z okna za przelatującym ptakiem, bądź stracić równowagę, przechadzając się po zewnętrznych parapetach, czy barierce balkonu. Kot nie umie ocenić wysokości i niebezpieczeństwa. Upadki z okien i balkonów najczęściej kończą się śmiercią zwierzaka. A tak prosto im zapobiec zabezpieczając okna i balkon siatką. Takie usługi oferuje każda firma okienna. Nie pozwól, aby twój przyjaciel zapłacił najwyższą cenę, za twoją niefrasobliwość.

Jeżeli chcesz pogłębić swoją wiedzę na temat opieki nad kotem, zapraszamy na www.forum.miau.pl.

------------------------------------------------------------

Głównie, chodziło mi o zawarcie jak największej ilości informacji, których nie ma ani w prasie, ani w większości książek o kotach. Hasła są moim zdaniem dobre na plakaty, nowy właścieciel kota powinien moim zdaniem paru rzeczy na początek się dowiedzieć, a nie ma skąd..
Co o tym myślicie?
Jak mi któraś z was poda na PW maila, prześlę plik wordowski z tym..
zmieniajcie to sobie dowolnie :)
Agata & Kreska & Jeż
Obrazek Obrazek

agacior_ek

Od: Pon wrz 05, 2005 9:23

Post » Nie maja 27, 2007 22:24

Przepraszam że tutaj, ale musze to napisać.

Mąż siedział z soboty na niedzielę w lecznicy czekając aż kociakowi zjedzie kroplówka, przyszeł pan z kotem w szufladzie ze złamaną łąpką. Maż zagaił rozmowę i okazało się że to już 3 czy 4 raz kot wyleciał mu z 4 piętra. Maz zaczął zagadywać o zabaezpieczenia okien, balkonu, a facet na to że może by trzeba pomyśleć, ale czy jest sens.
Okazało się że kot ma po za łapką, mozno stłuczoną miednicę, no i być może obrażenia wewnętrzne.
Nie dziwię się już WAM, że macie obsesję kontroli domów do których oddajecie wychuchane, uratowane przez WAS kociaki.

Doruniad

Od: Wto mar 27, 2007 18:59

Post » Pon maja 28, 2007 6:18

Może ktoś dostrzeże tę rodzinkę i będzie mógł jej pomóc...

mokkunia

Post » Pon maja 28, 2007 7:22

Agata swietnie napisane :)

Co do rodzinki... echhh juz mi slow brakuje na to co sie dzieje z ludzmi ze oddaja takie zwierzaki :(
Obrazek

goska_bs

Od: Czw mar 23, 2006 18:12

Post » Pon maja 28, 2007 19:56

Agaciorku, dzięki - myślę, ze ulotka to bardzo dobry pomysł!
Obrazek

Magija

Od: Sob cze 05, 2004 11:34

Post » Pon maja 28, 2007 22:07

To komu wysyłać plik, żebyście sobie mogły jeszcze coś ew. zmienić i wydrukować?
Tak dziś sobie jeszcze pomyślałam, czy w części o zdrowiu nie dodać coś o brudzie w uszach, czyli świeżbie, który wbrew pozorom można znaleźć u dużej ilosci domowych kotów (piszę to i zaraz sama idę czyścić jeżowe wiecznie zaświeżbowane uszy :wink: :lol: )
Agata & Kreska & Jeż
Obrazek Obrazek

agacior_ek

Od: Pon wrz 05, 2005 9:23

Post » Śro maja 30, 2007 18:02

Agacior-ek wyślij do mnie :) mój nick i @op.pl :)

Dziewczyny, kto chętny na niedzielę? Ja nie mogę, jestem w Bydgoszczy.

mokkunia

[poprzednia][następna]