» Sob maja 26, 2007 22:50
FreEp, nie chciałabym wyjść tu na zgreda, bo i moje akwa dalekie są od ideału. w25l trzymam ampularie.
Akwarium musi dojrzeć, co zabiera mu 2-3 tygodnie. Płyn o którym mówisz to pewnie uzdatniacz, który ma za zadanie usunąć szodliwe związki z wody aby stała się czysta- np metale ciężkie, jeżeli w wodzie występują, są wiązane i wytrącają sie w postaci kryształków które opadają na dno. tyle mówi teoria, w praktyce nigdy się z tym nie spotkałam, widocznie kranówa u mnie czysta. wiąże też podobno chlor, ale ten szybko paruje i wystarczy wodę nalewać silnym strumieniem z prysznica do wiadra np żeby wyparował. najlepsze jest odstanie wody. jednak cysta woda to nie wszystko. nie zdziw się więc gdy ryby zaczną gorzej się czuć, może i padać, czego absolutnie ci nie życzę. bo ryby robią kupy, a w świeżym akwa nie ma ich co rozkładać, brak jest bakterii nitryfikacyjnych, stąd skoki azotanów i azotynów, zaglonienie, zmętnienie wody, choroby ryb. to tak jakby ktoś cię zmuszał do wdychania siarkowodoru z dodatkiem tlenu, na dłuższą metę nie jest to nic dobrego i kończy się tak samo. i dlatego akwarium musi odstać swoje, nigdy nie wpuszcza się do akwa ryb wszystkich na raz, bo to może wydatnie zachwiać równowagą akwarium.
i za żadne skarby nie używaj elektrofumigatora na komary.
no cóż jednak jestem zgredem. jakby co to pytaj. aha, a zbrojnik niebieski (glonojad) dorasta do 15 cm. czy znajdziesz dla niego nowe lokum jak podrośnie, czy może pozwolisz mu skarłowacieć?
no, jednak wyszłam na zgreda.