» Nie maja 20, 2007 19:53
Paulinkominko,
u Maxi zdarzyła się prawdopodobnie taka sama sytuacja jak u mojej Tinki po dwóch miesiącach po zmianie insuliny. Zaczęłam wtedy podobnie jak Ty, zwiększając co tydzień dawkę. Doszłam wtedy do 3 jednostek. Po tygodniu kocica zaczęła mi spadać tak, że musiałam zmniejszyć dawkę.
Proszę, mierz przez następne kilka dni poziom glukozy przed każdorazowym podaniem insuliny. Nie wiem, czy to był tylko jednorazowy wybryk, czy Maxi potrzebuje rzeczywiście mniej insuliny. Możliwe, że CHO-S zadomowiła się na dobre i rozwija swoją pełną moc. W takim przypadku należałoby w ogóle zmniejszyć dawkę. Tego jednak jeszcze nie wiemy. Postąpiłabym na Twoim miejscu tak:
PRE (jutro rano) poniżej 250 – 1 jednostka
PRE (jutro rano) 250-280 – 1,5 jednostki
PRE (jutro rano) 290-330 – 2 jednostki
PRE (jutro rano) powyżej 330 – 2,5 jednostki
Zmierz też proszę cukier jutro wieczorem, jeśli wynik byłby grubo powyżej 330, powróciłabym na Twoim miejscu do starej dawki. Przez kilka następnych dni też mierzyłabym cukier przed podaniem insuliny.
Paulinkominko, jesteś na pewno na dobrej drodze, ale może tak jak to było u mojej kocicy Maxi nie potrzebuje tyle insuliny. Kto wie? Znam wiele takich przypadków z taką właśnie reakcją jak wasza dziś. Dlatego w ubiegłym tygodniu ustaliłyśmy, żeby jeszcze poczekać tydzień, bo tak jakoś instynktownie czułam pismo nosem. Czasem trzeba zrobić krok do tyłu, żeby potem zrobić dwa kroki do przodu. Szczęście, że masz glukometr. Tylko mierząc poziom cukru i robiąc krzywe cukrowe, możesz dojść do właściwej dawki.
Piszesz, że Maxi cały dzień spała. Moja panna też cały dzień byczyła się w ogrodzie. Dziś było tak gorąco. U Was chyba też. Koty wtedy wcale nie mają ochoty na harce.
Pozdrawiam ciepło
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.