Bazylek - w nowej roli, jako... niania :-D Foto str 24

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon maja 14, 2007 10:10

Jak te dzieci szybko dorastają do kastracji ;)
Obrazek Polska - katolska oraz kibolska

Kicorek

Od: Pon sie 30, 2004 9:47

Post » Pon maja 14, 2007 11:45

Kicorek pisze:Jak te dzieci szybko dorastają do kastracji ;)

no proszę, dopiero co Filipek był taki malutki, kocię po prostu, a tu już szykuje jajeczka do ciachania 8O
będę trzymać :ok:
Georg ['] Klemens ['] Miriam [']

Georg-inia

Od: Czw lut 02, 2006 12:13

Post » Pon maja 14, 2007 19:54

Georg-inia pisze:
Kicorek pisze:Jak te dzieci szybko dorastają do kastracji ;)

no proszę, dopiero co Filipek był taki malutki, kocię po prostu, a tu już szykuje jajeczka do ciachania 8O
będę trzymać :ok:

eee tam szykuje - jeszcze nic nie wie i wcale mu nie powiem, bo ta szuja jeszcze gotowa coś wykombinować, żeby nie iść :-)
powiem mu w drodze do wetki - wtedy będzie mógł co najwyżej zemdleć, co akurat w niczym nie będzie przeszkadzało - wręcz przeciwnie :-D
Obrazek Obrazek Bazylek
Filipek [']
ok.15/11/2006-6/11/2009
Śpij Słoneczko...

http://www.kiciory.pl

agusiaw

Od: Wto lut 06, 2007 15:10

Post » Pon maja 14, 2007 20:50

agusiaw pisze:eee tam szykuje - jeszcze nic nie wie i wcale mu nie powiem, bo ta szuja jeszcze gotowa coś wykombinować, żeby nie iść :-)
powiem mu w drodze do wetki - wtedy będzie mógł co najwyżej zemdleć, co akurat w niczym nie będzie przeszkadzało - wręcz przeciwnie :-D

no ładnie, ładnie :lol: kofany kotecek, a nie szuja :twisted: :lol: Filipek nie zemdleje, twardy jest 8)

Georg-inia

Post » Pon maja 14, 2007 21:07

Georg-inia pisze:
agusiaw pisze:eee tam szykuje - jeszcze nic nie wie i wcale mu nie powiem, bo ta szuja jeszcze gotowa coś wykombinować, żeby nie iść :-)

no ładnie, ładnie :lol: kofany kotecek, a nie szuja :twisted: :lol: Filipek nie zemdleje, twardy jest 8)

no to krakowskim targiem: kofana szuja :-D
Obrazek Obrazek Bazylek
Filipek [']
ok.15/11/2006-6/11/2009
Śpij Słoneczko...

agusiaw

Post » Wto maja 15, 2007 16:40

Jak ten czas leci...

A wiesz Filipku, że mam taką "Panią Filipkową" teraz na tymczasie? Wszystkie Ciocie mówią, że Layla podobna do Ciebie pod wieloma względami :twisted: :lol:

mokkunia

Od: Wto gru 20, 2005 18:14

Post » Wto maja 15, 2007 20:14

Słuchajcie czy to jest normalne???
Obrazek
Obrazek

gdyby ktoś miał wątpliwości to na zdjęciach jest Filip i sałata!!!
Ukradł mi liść i go po prostu wchłonął! I jeszcze na Bazyla warczał, jak ten się zbliżał 8O
Kurcze on tak na mięso nie reaguje, jak na tą sałatę - może to w ramach "buntu młodzieńczego" - jakiś wegetarianizm???
Obrazek Obrazek Bazylek
Filipek [']
ok.15/11/2006-6/11/2009
Śpij Słoneczko...

agusiaw

Post » Śro maja 16, 2007 8:53

:ryk: :ryk: :ryk:

jak lubi - to mu chyba nie zaszkodzi :D
Georg warczy jak spróbujesz zabrać mu bób albo winogrono - a dawno już wyrósł z "młodzieńczego buntu" :D

masz trawkę dla kotów? może im brakuje "zielonego" po prostu? ja wysiewam zwykły jęczmień (akurat takie zboże uprawia kuzyn TŻ-ta ) i kociaste jedzą na wyścigi :D [/quote]

Georg-inia

Post » Śro maja 16, 2007 14:15

Georg-inia pisze:masz trawkę dla kotów? może im brakuje "zielonego" po prostu? ja wysiewam zwykły jęczmień (akurat takie zboże uprawia kuzyn TŻ-ta ) i kociaste jedzą na wyścigi :D
[/quote]

właśnie trawki dla kotów nie za bardzo :? nie wiem - może im nie smakuje, a może jeszcze za małe są (wetka mi kiedyś mówiła, że koty krótkowłose dopiero około 7-8 miesiąca życia mogą miec problemy z kulkami włosowymi i moga potrzebowac trawki)
w każdym razie dzisiaj jeszcze ukradł szczypiorek, ale juz nie zjadł tylko rozwłóczył po całym mieszkaniu :twisted:
Obrazek Obrazek Bazylek
Filipek [']
ok.15/11/2006-6/11/2009
Śpij Słoneczko...

agusiaw

Post » Czw maja 17, 2007 10:02

ale mi nie o kulki futrzane chodziło, tylko o "zielone" samo w sobie :)
może Filipkowi jakichś minerałów brakuje, czy jak...
tej kupnej kociej trawy moje też nie chcą, zresztą to podłoże śmierdzi jakoś nieteges :roll: więc ten jęczmień wysiewam do małej doniczki i teraz koty skubią sobie same :) a jak już jest "nieświeży" (czytaj: za długie źdźbła :twisted: ) to wywalam razem z ziemią i sieję nowe :)

Georg-inia

Post » Pon maja 21, 2007 11:45

Georginia spróbuje wysiać owies, bo tak jakoś karmienie kota sałatą coś dziwnie mi brzmi :-)
BTW - może ktos wie o co chodzi kotu, który codziennie wyciąga ze swojego legowiska kocyk, wlecze go pod drzwi i tam zostawia??? Położyłak kocyk na krześle - też go zwlókł pod drzwi i nawet jak połozyłam w przedpokoju na szafce - też ściągnął i ułozył pod drzwiami!!! Robi tak gdzieś od tygodnia - nie wiem, ciągnie mu po łapach od tych drzwi czy coś??? Dodam że wcześniej spał na tym kocyku i nie przeszkadzał mu on.
I jeszcze pytanko: jak czyściś kiciorom uszka, żeby nie zaszkodzić im? Dzisiaj czytałam, że trzeba uważać, bo złe czyszczenie może wywołać różne tam cuda-wianki, ale nie było napisane jak dokładnie trzeba to robić :-(
U weta będę nie prędko - może ktoś może mnie tak mniej więcej poinstruować?
Obrazek Obrazek Bazylek
Filipek [']
ok.15/11/2006-6/11/2009
Śpij Słoneczko...

agusiaw

Post » Pon maja 21, 2007 20:04

z tym kocykiem to Ci nie pomogę 8O nie mam pojęcia, czemu on tak robi... :?
a co do uszu... Jak Klemensio był w narkozie też się wstydziłam, że uszy jakieś takie brudne :oops: ale dwóch lekarzy powiedziało, że wcale nie brudne, tylko normalne. W uszach jest woskowina i tak ma być. I że kotu się czyści uszy tylko jak jest wyraźna przyczyna (świerzb, albo inne choróbsko) a normalnie to nie ruszać - sam się umyje. Więc nie ruszam :roll:

Do czyszczenia, jeśli chcesz, nadaje się Otosol. Kupuje się u weta, wlewa ciut w ucho, masuje, puszczając ucho - raptownie należy odwrócić twarz (bo inaczej ma się ten Otosol na twarzy i w oczach, jak kot się otrząśnie :twisted: radzę też ubrać jakieś stare ciuchy przed przystąpieniem do operacji :twisted: ) Po kilku minutach, kiedy środek zmiękczy wydzielinę, zakładam kawałek waty na pean (to takie jakby nożyczki z zaciskiem) albo na zakrzywioną, długą pensetę (mam od maszyny szwalniczej 8) ) i dłubię.
ale ja to robię naprawdę tylko w uzasadnionych przypadkach, u tymczasów, przy świerzbie... dobrze by było, jakby Ci wet pokazał, jak to robić... co prawda szansa na przebicie błony bębenkowej u kota jest znikoma, bo przewód słuchowy jest zakrzywiony porządnie, ale jednak...

rozumiem, że Filip już zapomniał o kastracji :D

Georg-inia

Post » Wto maja 22, 2007 16:34

hmmm... to już nie wiem, co z tymi uszkami :-( pamiętam, że w domu moich rodziców, gdzie zawsze kicior jakiś był, też nigdy nie czyściliśmy uszków, ale teraz nie dość, że czytam, że trzeba, to jeszcze pamiętam, że jak byłąm doszczepiać Filipa przed kastracją, to lekarz powiedział, że tu uszka przeczyścić troszkę można :?
kiciory uszka mają ogólnie czyste, czasem odrobina brązowego się zbierze, ale tak raczej głębiej i szybko znika (może kicior sam myje???)
może jednak nie będę ruszać, a jak przy następnej wizycie mi powie, żeby przeczyścić, to zapytam jak :-)

a Filip zapomniał już dawno :-) w piątek był ciachany, jeszcze w piątek jak zasypiałam, to leżała bida koło mnie na poduszce ledwo żywa, a już rano jak co dzień obudziło mnie przebiegnięcie po mnie Filipa uciekającego przed Bazylem (albo odwrotnie, bo to się widzi tylko przemykające nad głową biało - czarne plamy :-) ) :evil:

ani jeden ani drugi nie pamięta już że był ciachany, a do tego ani jeden ani drugi nie zachowuje się jak Stateczny Ciachnięty Kot!
może trzeba ich poinformować? może są mało spostrzegawczy? :-)
Obrazek Obrazek Bazylek
Filipek [']
ok.15/11/2006-6/11/2009
Śpij Słoneczko...

agusiaw

Post » Śro maja 23, 2007 8:45

agusiaw pisze:ani jeden ani drugi nie pamięta już że był ciachany, a do tego ani jeden ani drugi nie zachowuje się jak Stateczny Ciachnięty Kot!
może trzeba ich poinformować? może są mało spostrzegawczy? :-)

nie wiem, spróbuj :ryk: :ryk: :ryk:

Georg-inia

Post » Wto cze 26, 2007 21:55

Filipek - po epizodzie z sałatą - ma nową pasję: CZERWONĄ PAPRYKĘ!
Wyjada z talerza, wybiera z pozostawionej bez opieki surówki i ogólnie - papryka rulezzzz.
Generalnie mi to nie przeszkadza - tzn nie żałuję mu tej papryki, ale kurcze, czy koty mogą jeść takie rzeczy?? Nie zaszkodzi mu?? Gdzieś mi się obiło o uszy, że kotom szkodzi cebula i czosnek, a papryka zawiera bardzo podobne składniki.
Z jednej strony urozmaicenie diety, witaminy itp, ale jak go "podtruję" tą papryką, to mnie Georginia umieści na czarnej liście nieudanych adopcji :lol: Już widzę te tytuły forumowe: "Uważajcie na Agusiew - paprykową trucicielkę kotów!" i gdzie ja wtedy znajdę trzecie futro do adopcji??? (Tak po cichu powolutku się nastawiam na jeszcze jednego kiciora, ale to tak w dalszej perspektywie - powiedzmy pół roku do roku)
Obrazek Obrazek Bazylek
Filipek [']
ok.15/11/2006-6/11/2009
Śpij Słoneczko...

agusiaw

[poprzednia][następna]