zatwardzenie u kota :///

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt maja 11, 2007 19:37 zatwardzenie u kota :///

witam

moj 8 tygodniowy kocio cierpi na zatwardzenie.... właśnie zauważyłam cos niepokojącego na jego "pupci" pewnie ma podrażnioną.... w poniedziałek ide do weterynarza na odrobaczanie i szczepienia.... ale co zrobić juz.. by rozrzedzic mu kupke( by tak nie cierpiał)... moze mu cos podać

koania

Od: Nie kwi 29, 2007 8:48

Post » Pt maja 11, 2007 19:40

W malej strzykawce pol centymetra oleju parafinowego (nie mylic z rycynowym!), inaczej zwanego ciekla parafina. Pomoze kupce sie "wyslizgnac".

Czym karmisz malucha?

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Pt maja 11, 2007 19:41

nie odrobaczaj dopóki nie będzie się porządnie załatwiał
zatwardzenie u takiego malca kojarzy mi sie tylko ze złą dietą
czym go karmisz?
czasami wystarczy odrobina parafiny aby kotek łatwiej się wypróżniał - ale u takiego malca bez weta bym nie podejmowała żadnych kroków
mi zdarzyło sie raz że złapany maluch nie mógł się wypróżnic - nic nie pomagało - dopiero wsadziłam mu w tyłek malutki (ostrugany) czopek glicerynowy i za chwilę był w kuwecie i się załatwił
ale po karmieniu przeze mnie już się to nie powtórzyło
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Pt maja 11, 2007 19:46

Po pierwsze czym go karmisz? Po drugie co zauważyłaś na pupci? To może być ważne. Jeśli maluch nie może się załatwić to trzeba działać. Warto iść do weta, bo może ma jakieś zaburzenia perystaltyki jelit lub zjadł coś co utrudnia wydalanie. Powinno się obmacać brzuszek. W żadnym wypadku nie wolno podawać kotu oleju rycynowego - jest trujący dla kota. Kotu można podać olej parafinowy. Można go kupić w aptece (bez smaku i zapachu, bo bywają tez miętowe). Przy okazji warto kupić małą strzykawkę, która posłuży do podawania oleju. W aptece bez recepty można tez kupić lactulosum - rozmiękcza kupala- ale o podani maluchowi chyba powinien zadecydować wet. Jeśli kicio ma problemy z wydalaniem można na przyszłość podawać do jedzenia siemię lniane (przygotowane glutki) lub troszkę oliwy z oliwek/pestek winogron/tran.
Ostatnio edytowano Pt maja 11, 2007 20:26 przez Sylwka, łącznie edytowano 1 raz

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

Post » Pt maja 11, 2007 19:50

daje mu sucha karme dla kociąt purina i gotowane miesso z kurczaka +woda ... odstawiłam mu po południu sucha karmę moze po niej jest cos nie tak.... zobaczymy jytro
moj kocio robi kupke codziennie... ale sie strasznie męczy ( słychac odgłosy) moze poradzicie jaka karmę inn a kupić ....

koania

Post » Pt maja 11, 2007 19:50

Maryla pisze:dopiero wsadziłam mu w tyłek malutki (ostrugany) czopek glicerynowy i za chwilę był w kuwecie i się załatwił
ale po karmieniu przeze mnie już się to nie powtórzyło

No właśnie to też dobry pomysł (testowałam wielokrotnie na dużym kocie). Czopek musi być najzwyklejszy jak dla małych dzieci. Można wystrugać z niego paseczek, zamoczyć jeszcze w oleju dla lepszego poślizgu i wsunąć do pupy. To jednak zależy w jakim stanie jest jego odbyt, bo po tym co napisałaś wnioskuję, ze z pupcią jest coś nie tak.

Sylwka

Post » Pt maja 11, 2007 19:52

Może za mało wypełniaczy w tym jedzonku. Kurczaka mieszaj z rozgotowanym ryżem (lub kleikiem) i rozgotowaną marchewką, polej łyżeczką oliwy. Do tego dawaj biały serek i jogurt naturalny (bakterie kwasu mlekowego regulują pracę jelit).

edit: Możesz jeszcze maluchowi posiać trawkę (owies, pszenica, jęczmień) w doniczce. Może mu posmakuje. Trawka też podobno ułatwia pasaż pokarmu w jelitach.
Ostatnio edytowano Pt maja 11, 2007 19:54 przez Sylwka, łącznie edytowano 1 raz

Sylwka

Post » Pt maja 11, 2007 19:53

ma widocznie podrażnioną

koania

Post » Pt maja 11, 2007 19:56

ryz działa zespalaco... raczej mu tego nie podam w tej chwili... moze jak sprawa sie unormuje

koania

Post » Pt maja 11, 2007 19:58

koania pisze:ma widocznie podrażnioną

Biedny, to pewnie piecze. Masz może jakiś krem dla niemowlaków na odparzenia (linomag, alantan, jest jeszcze taki J&J, albo oliwka - w żadnym wypadku nie normalne kremy, bo będzie bardzo piekło)? Jeśli tak to możesz mu delikatnie posmarować pupę a potem pilnować aby nie lizał.

Sylwka

Post » Pt maja 11, 2007 19:59

Posmaruj mu doopkę linomagiem.. złagodzi podrażnienie..
Opowieści o moich kociastych..
viewtopic.php?p=3620054#3620054

aamms

Od: Czw lut 17, 2005 15:56

Post » Pt maja 11, 2007 20:02

dzieki serdeczne za porady...
a jesli chodzi o ta nieszczesną pupe.. moze czyms mu przemyc( bo moze go pieczy czy cos w tym stylu... wiadomo jak jest po zatwardzeniu ;) )

koania

Post » Pt maja 11, 2007 20:02

koania pisze:ryz działa zespalaco... raczej mu tego nie podam w tej chwili... moze jak sprawa sie unormuje

do kurczaczka koniecznie domieszaj warzyw - zeby byl blonnik, on pomaga kociakowi przesuwac mase kalowa. Mozesz kupic jakies warzywo dyniowate. W przypadku mojego Malutka ladnie wyregulowalo kupke. Kabaczek sie ladnie nadaje a takze gerberki dla dzieci z dynia lub innymi warzywami (obiadki np. miesko z jarzynami)

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Pt maja 11, 2007 20:06

oki... dobrze ze mam dziecko w domu :) to tego typu specyfików ma pod dostatkiem... zmykam poszukac w szafce... i lapac ŁAPKE pewnie nie bedzie zadowolony ze cos mu robie koło.... :) mimo ze jest jeszcze mały to wet powiedział ze juz charakterny ... ale i tak kochany.... pozdrawaim wszytkich

koania

Post » Pt maja 11, 2007 20:10

zastosuje sie do zaleceń zywieniowych .. mam nadzije ze pomoze

koania

[następna]