Watek dla nerkowcow:-) - robimy stronę dla nerkowców!!!

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Sob maja 05, 2007 20:24

Natalio, nie chcialam straszyc bo nie o to chodzi, ale powiekszenie nerek u kota nasuwa podejrzenie nowotworu... U Twojego Przyjaciela mamy nowotwor w wywiadzie, mam nadzieje ze bedzie histopatologia?
Dlatego bardzo doradzalabym Ci wizyte na Bialobrzeskiej. Piszesz ze chcesz ratowac kota ale nie chcesz meczyc go niepotrzebnie. By moc podjac naprawde odpowiedzialna i ta "dobra" dla niego decyzje musisz wiedziec na czym stoicie i jakie sa mozliwosci, prawdopodobne scenariusze.
Tyle czasu jestescie juz razem, tyle dla niego zrobilas... Jesli tylko masz mozliwosc zrob jeszcze to jedno i skunsultuj go...
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Sa dwie Mamy i jedno Slonce/chociaz kazda inaczej kocha/Marta ma podrapane od "zabawy" rece, Ania- mruczacego na kolanach kota.

nan

Od: Śro lis 12, 2003 19:54

Post » Sob maja 05, 2007 20:28

Anka pisze:Odnośnie Maniusi - rozmawiałam z wetem o jej wynikach. Narazie mamy dokończyć kurację betamoxem (jeszcze ok. tygodnia), a potem jeszcze debecylina dwa razy w odstępach dziesięciodniowych, aby skutecznie zakończyć infekcję (skoro leukocyty ładnie spadają, a równocześnie zwiększa się ilość limfocytów, tzn. kuracja idzie w dobrym kierunku). W tym czasie Maniusia ma być nadal na diecie nerkowej i ipakitine. Potem badania kontrolne. Jeśli mocznik spadnie poniżej 70, to przejdziemy na dobrej jakości karmę bytową dla seniorów (mają też formułę odciążającą nerki) z ipakitine. Ostrożność ma sens, gdyż Maniusia jest zdecydowanie w grupie podwyższonego ryzyka - starszy wiek, schroniskowe żywienie (a wcześniej podobno opiekowali się nią bezdomni, też nie jadła karmy z wyższej półki), no i wynki jednak nieco powyżej górnej granicy.

To co powiedział wet brzmi OK. Po tym spadku mocznika poniżej 70 i przejściu na karmę dla seniorów - trzeba będzie pamiętać o badaniach kontrolnych, czy parametry znów nie pójdą w górę.
Marcelibu

Post » Sob maja 05, 2007 20:49

A tak, to oczywiste.

Anka

Od: Sob mar 08, 2003 21:23

Post » Sob maja 05, 2007 20:53

Nan - oczywiście pójdę do pani Czubek. Jak naszybciej na początku tygodnia. Mieszkam pod Warszawa i nie mam swojego samochodu, ale jakoś dam przeciez radę!:)
Wydaje mi się jednak, że gdyby to był przerzut na nerki, to wyszłoby to na USG.....?
Narazie minęły 3godziny od podania antybiotyku i temperatura nie spadła. Pewnie jeszcze za wszesnie. Mierze co 2godziny i zapisuje wyniki. Jutro jedzie na podanie tego samego antybiotyku do innego weta (mój jutro wyjeżdża) więc też się skonsultuje.
Obrazek

NataliaB

Od: Sob maja 05, 2007 11:56

Post » Sob maja 05, 2007 22:21

Wyniki kreatyniny na poziomie 4,4 to jeszcze nie jest tragedia i jezeli wet mowi ze nic nie zrobi to trzeba weta zmieniac. Moja Krawateczka rok temu miala kreatynine na poziomie 7,7 a teraz ma 3,6.
Wydaje mi sie tez ze jezeli mocznik jest w normie a kreatynina powyzej to moze byc skutkiem tego ze kot ma pierwotniaki i trzeba kal zbadac pod tym katem.
Moim zdaniem jezeli wyniki kreatyniny i mocznika sa lekko przekroczone to nie trzeba od razu startowac z karma nerkowa. Na poczatek nalezy ograniczyc jedzenie w ktorym sa duze ilosci fosforu np. ryby i trzeba dbac zeby kot wiecej pil wody i dawac jak najmniej suchej karmy bo kot nigdy w zyciu nie wypije takiej ilosci wody zeby ta sucha karma sie rozpuscila normalnie.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
KRAWATKA KICIA BURASIA NIUNIUŚ

Pedro

Od: Nie lut 15, 2004 20:42

Post » Sob maja 05, 2007 22:40 Re: prosze o pomoc....

NataliaB pisze:Pojechaliśmy zrobić badanie krwi, wyniki:
Mocznik: 171
Kreatyniana: 4,7
Reszta wyników dobra.

Pedro, ale mocznik jest też przekroczony. Norma około 70 przecież.
Marcelibu

Post » Nie maja 06, 2007 0:49 ...

To prawda mocznik jest też podwyższony...

Hmmm....Po kilku godzinach siedzenia przy komputerze i czytania rozdziałów różnych książek stwierdzam, że:
1. Przy niewydolności nerek nie występuje podwyższona temperatura (40.4C) tylko często wręcz obniżona
2. Wiem, że do opisu objawów choroby często można wszystko dopasować, ale z moich poszukiwań wynika, że Czaruś może mieć zapalenie nerek.

COŚ O TYM: Najczęstsze objawy związane z zapaleniem nerek to zwiększona ilość wydalanego moczu i zwiększone pragnienie, gorączka, brak apetytu. Zwierzę czesto słania się na nogach.

Do Czarusia pasuje jak ulał. No i ma powiększone nerki, co też jest objawem zapalenia.

Dodałam mu właśnie do wody glukozy i wypił duuużo, znacznie chętniej (od parku godzin tylko raz na jakiś czas stawał nad miską).
No i postanowiłam raz jeszcze zmierzyć temperature. Spadło do 39.6!
Pisze o tym wszystkim, bo to dość niespotykane objawy jak na ten wątek, a przecież też chodzi o niewydolne (wg usg) nerki. Zobaczymy co powie jutro drugi wet. Idziemy do niego na 12.
Obrazek

NataliaB

Od: Sob maja 05, 2007 11:56

Post » Nie maja 06, 2007 7:36

Natalio
Gorączka i stan zapalny - owszem moga toczyć się dodatkowo .... A niewydolność nerek może istnieć obocznie .... Jako że kitek nie jest już najmłodszym kotem ..... Czy kot nie jest odwodniony ?? Czy lekarz podał mu jakąś kroplówkę ?? ( sorry ale jakoś nie udało mi sie doczytać ) Może spróbuj z karmą RC Renal ... Moja Rosie je ją dość chętnie ..... Czy próbowaliście łapać siu kota do badania ?? Jeśli nie - to złapcie .... Sprawa stanie się jasna ....

Aniu - co do Maniusi Po doświadczeniach z Rosie i Ipakitine - jesli podawac będziesz samą tylko karmę leczniczą - nie ma sensu podawać Ipa ..... Dodatkowo kota może zacząć tracić cenne kilogramy ... bo w Ipa jest chitosan .... A karma nerkowa jest tak zbilansowana, że powinno być ok .... Nie wiem dlaczego nasi weci tak bardzo szafują Ipakitine .... To bez sensu .....
Obrazek

KaśkaGM

Od: Pon lis 21, 2005 14:13

Post » Nie maja 06, 2007 10:08

Aniu, przede wszystkim zrob badanie moczu, ale takie z sensem, tzn. zeby Ci ciezar wyszedl wiarygodny. Najlepiej zlap ranny mocz po dluzszej przerwie, w sikaniu, jedzeniu i piciu. Moim zdaniem mocznica (bardzo zreszta niewielka) jest przednerkowa, jesli ciezar bedzie w normie albo wysoki bedziecie mieli wieksza jasnosc.

Natalio, to wcale nie musi byc nowotwor, moze byc zapalenie, owszem. Tym niemniej jest to na tyle niepokojace ze nie czekalabym zbyt dlugo. Nowotworu nie musi byc widac na USG, czesto obraz jest niejasny.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Sa dwie Mamy i jedno Slonce/chociaz kazda inaczej kocha/Marta ma podrapane od "zabawy" rece, Ania- mruczacego na kolanach kota.

nan

Od: Śro lis 12, 2003 19:54

Post » Pon maja 07, 2007 8:07

Marcelibu ja rozumiem doskonale ze Kreatynina wynosi 4,7 a mocznik 171 ale to nie sa jeszcze wyniki tragicznie zle. oto mi chodzilo.

Pedro

Post » Pon maja 07, 2007 8:35

Witam po długim weekendzi:-) Totos mial robione kolejne badania krwi, krestynina znów spadła troszeńke, mocznik znow sie podniosl ale nie to martwi lekarza. Krew "spada" tzn anemia sie pogłębia:-(( Teraz dostał zastrzyk z lekarstwem które ma pobudzić powstawanie czerwonych krwinek. Ma dostawac je dwa razy w tygodniu plus kroplówki. Je, moze nie jakieś olbrzymie ilości ale tak duzo jak kiedys to nigdy nie bedzie juz jadł. Je i suche, i troche "oszukane" mokre. Nie poddajemy sie chociaż bardzo martwimy anemią:-(

Gelus

Od: Śro kwi 11, 2007 13:12

Post » Pon maja 07, 2007 9:13

Gelus nie wiem czy próbowaliście podawać kiciatemu Urticaps ...
W Filemona ['] Fredzioliny, u Sarci ['] Frygusa i u mojej Rosie zadziałało ... Koszt niewielki ( ok.7-8.00.- za 30 kapsułek) zawartość kapsułki wsypuje się do strzykawki i rozpuszczone w wodzie daje się prosto do pysia, raz dziennie .. To ziółka Herbapolu Kraków - skrzyp i pokrzywa ... Na pewno nie zaszkodzi a pomóc może .....
Obrazek

KaśkaGM

Od: Pon lis 21, 2005 14:13

Post » Pon maja 14, 2007 8:32

Witam Wszystkich,
Piszę na forum po raz pierwszy chociaz od dawna śledzę wpisy. Potrzebuje wsparcia i porady. Mam prawie 15- letniego kota Muma, u którego ponad pól roku temu zdjagnozowano niewydolność.
Pomimo leczenia jego wyniki zawsze byly kiepskie tzn. kreatynina koło 6 a mocznik 200. Jednak ostatnie badania krwi powalily mnie. Mocznik co prawda nie wzrósł, czyli jest 200, ale kreatynina podkoczyła do 8,8!!!!!!!!! Muma jak na rzie nie wiele sobie robi z choroby. Zachowuje się jak zwykle: je, mruczy, przytula się. Od soboty podaje mu podskórnie kroplówki i dodatkowo dostał antybiotyk (ampicylina +kwas klawulanowy). Co jeszcze można zrobić :( . Nie muszę dodawć, że pzrepłakałam całą sobotę.
Pozdrawiam
DeKa

DeKa

Od: Wto maja 08, 2007 11:20

Post » Pon maja 14, 2007 11:21

Przepisz wyniki badan jakie robbilas ostatnio oprocz kraetyniny i mocznika. Antybiotyk dostal kotek bo ma stan zapalny?

Pedro

Post » Pon maja 14, 2007 12:43

Miał jak zwykle robioną pełną morfologię. Większość parametrów mieści sie w dolnych granicach, więc szczęśliwie jak na razie nie ma galopującej anemii. Albumina 83, czyli w normie. Fosfor niestety 7,2, ale i tak spadło z 8,4 (miesiąc wcześniej) - od początku dostawał ipakitine i jeszcze w lutym poziom fosforu był w dolnych graniach normy. Poziom potasu 4,8.
Hmm czy ma stan zapalny - powiem szczerze nie wiem tzn. wzrosła mu liczba limfocytów pałeczkowatych i dlatego vet zasugerował podawanie antybiotyku.
Te wyniki podaje " z głowy". I to chyba tyle.
Próbuje sobie tłumaczyć, ze leczy sie kota a nie jego wyniki, ale i tak kiedy odebrałam wniki to załamałam się.
DeKa

DeKa

Od: Wto maja 08, 2007 11:20

[poprzednia][następna]