Watek dla nerkowcow:-) - robimy stronę dla nerkowców!!!

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt kwi 20, 2007 9:56 nerki

http://www.vetserwis.pl/pnn_kot_2.html
Poczytaj o PNN na vetserwisie.
Pedro pyta o wyniki morfologii .
Kicia ma wysoki mocznik i kreatynine , ale nie sa to wyniki tragiczne.
Moja Fiona z takimi zyje prawie 1,5 roku.
Dobrze tez byłoby zbadać fosfor, potas, wapn, białko całkowite i profil watrobowy
Trzymam kciuki za koteczkę!!!

gisha

Od: Wto sty 17, 2006 12:01

Post » Pt kwi 20, 2007 10:32

No czytam, czytam, jeszcze wydrukuje żeby rodzinka sie dokształciła.

Totoś to chłopiec :oops: :D

jak bede miala karteczke z wynikami to przepisze wszytskie

Gelus

Od: Śro kwi 11, 2007 13:12

Post » Pt kwi 20, 2007 11:45 Totos

Przepraszam, myslałam ze to Totosia , a nie Totos.
No to za kocurka Totosia kciuki trzymam!!!!

gisha

Od: Wto sty 17, 2006 12:01

Post » Pt kwi 20, 2007 12:55

Wyjeżdżam na urlop, pierwszy od 8 lat, w środku remontu, ale trudno i już.
Do kotów domowych i piwnicznych przyjeżdża kotysitter. Bardzo się denerwuję, najbardziej nerkowcem Draculem. Ale zapas karmy suchej Hillsa (najbardziej mu smakuje)jest, lekarstwa są i ipakitine do mięska też (żadnej dostępnej mokrej karmy dla nerkowców nie akceptuje, animondy też nie). Trzymajcie kciuki, bo zaraz po powrocie kolejne badania kontrolne

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Pt kwi 20, 2007 18:37

Gelus podaj dokladne wyniki w jednostkach, w tym morfologie. No chyba, ze nie zalezy Ci na naszej opinii. 'Nieznaczne' krwinki, tzn ile ich jest?? Jesli jednostki sa takie jak przypuszczam to sytuacja jest do opanowania, a nieznaczna powinna byc. ale nie ilosc krwinek, a anemia.
Mozna powiedziec, ze sie dokocilam :) WARIACKIE SREBERKO RULEZZZ...

Frygus

Od: Czw wrz 21, 2006 14:29

Post » Pt kwi 20, 2007 19:42

Frygus, skąd przypuszczenie, że nie zależy na opini 8O po co bym wogole pisala.... jutro bede miala cala karteczke, ale to co zapamietalam to moczki i kreatynina - myslalam ze to najwazniejsze, a o krwinkach wlasnie tak bylo napisane - nieznaczne... no ale może faktycznie źle zapamiętałam, chcociaż to wątpliwe :(
no ale jutro przepisze wszytsko z kartki z wynikami i bedzie mam nadzieje jaśniej :)

Gelus

Post » Sob kwi 21, 2007 14:35

Przy PNN liczy sie czas dzialania, wlasciwa diagnoza i ukierunkowanie leczenia to podstawa, czesto ratujaca zycie zwierzakom. Dlatego im szybciej tym lepiej, a Ty ciagle zwlekasz z podaniem wynikow badan na forum. W jakich jednostkach masz mocznik i kreatynine??
Mozna powiedziec, ze sie dokocilam :) WARIACKIE SREBERKO RULEZZZ...

Frygus

Od: Czw wrz 21, 2006 14:29

Post » Sob kwi 21, 2007 18:23

Witajcie, dopiero sie zarejestrowałam ale zdaje sie ze niestety posiadam kota nerkowca.
Jak do tej pory "zatykał się " nam 3 razy, na szcześci pomagały antybiotyki i kroplówki.
Jesli ma ataki to chodzi do kuwety co kilkanascie minut wysikujac po kilka kropel niestety rowniez krwia.

Karmiony jest wyłacznie suchą karmą dla kastratów bo po nawet małej dawce mokrej ( sheba - która mu podala osoba opiekujaca się nim podczas mojego urlopu- z dobrego serca acz wbrew naszym zaleceniom :x :roll: ) oczywiscie się przytkał.

Natomiast do tej pory nie miał robionych badań ( morfologii) :roll: Nigdy nie zostały one zlecone przez weta. :?: :roll:

Nie wiem czy to jest niewydolnosc nerek? bo moj kot jest kotem lubiacym jedzenie ponad miarę.
ObrazekObrazek

Cypress

Od: Sob kwi 21, 2007 17:48

Post » Sob kwi 21, 2007 22:23

Zrob koniecznie badanie moczu i krwi. W moczu wyjdzie jakie ma pH i jakie krysztaly i wtedy stosuje sie odpowiednia diete. Sucha karme nie mozna poddawac caly czas bo kot nigdy w zyciu nie wypije tyle wody zeby ta karma sie rozpuscila. Jest tez mokra karma na krysztaly tylko trzeba najpierw wiedziec jakie te krysztaly kot ma bo bez badania moczu moze tak byc ze kot je karme ktora pogarsza sytuacje.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
KRAWATKA KICIA BURASIA NIUNIUŚ

Pedro

Od: Nie lut 15, 2004 20:42

Post » Nie kwi 22, 2007 20:24

Wyniki Totosia:
Leukocyty-7,51
Erytrocyty - 5,70
Hemoglobina - 5,30
Hematokryt - 027
Płytki krwi - 189
Obraz krwinek białych
Kwasochlonne - 2
Pałeczkowate - 3
Segmentowane - 53
Limfocyty - 42
Obraz krwinek czerwonych
Anizocytoza - nieznaczna
Oligochromia - nieznaczna
AIAT - 74 U/l
ALP - 85 U/l
Kreatynina - 4,9 mg/dl
Mocznik - 153,6 mg/dl (poprawiłam :oops: )

dzisiaj Totoś sie lepiej czuł ale malo jadł, no ale je - to chyba ważne żeby jadł
Ostatnio edytowano Nie kwi 22, 2007 20:46 przez Gelus, łącznie edytowano 1 raz

Gelus

Post » Nie kwi 22, 2007 20:38

No teraz mi wytlumacz. Pare dni temu pisalas ze mocznik jest 156 a teraz piszesz ze 13,6 mg/dl. Jezeli prawda jest te 13,6 to po co te kroplowki potrzebne ? Jezeli jest 13,6 a kretaynina 4,9 to moze pierwotniaki ma kotek. Jezeli jest anemia to trzeba zaczekac z podawaniem kroplowek. Co do morfologii niech sie wypowiedza inni.

Pedro

Post » Nie kwi 22, 2007 20:44

o rany, sorry, nie zauważylam pomylki, mocznik jest 153 a nie 156 - to źle zapamiętalam, a teraz nie zauażyłam że zgubiłam cyferke :oops: no niestety to nie jest 13:-(

Gelus

Post » Nie kwi 22, 2007 21:10

Naprawde mozna zwariowac. Dawalem wczesniej Eukanube Renal w puszkach ale nagle w calej Polsce nie ma. Zaczelem dawac Hills k/d w pasztecie i tez po 3 tygodniach zniknal i zaczalem dawac od 4 dni Animonde Nieren i tez juz nie ma. Co sie dzieje. Strasznie sie boje.

Pedro

Post » Śro kwi 25, 2007 18:23

Po pierwszym tygodniu kroplowek znacznie poprawił sie mocznik z 153 na 101 a kreatynina z 4,9 na 4,7 Nastepny tydzień kroplowek bedzie dodatkowo wspierany lekarstwami na anemie.

Problemem jest to że Totoś nie chce jesc nowej karmy dla nerkowcow:-( a ma ją jesc do końca życia. Jakieś rady?

Gelus

Post » Śro kwi 25, 2007 19:17

Gelus pisze:Problemem jest to że Totoś nie chce jesc nowej karmy dla nerkowcow:-( a ma ją jesc do końca życia. Jakieś rady?

Ja mieszam mokrą nerkową dietę z nie-nerkową karmą (w moim przypadku jest to dieta dla alergików, bo Biri niestety ma alergię pokarmową) i do tego dodaję wywar z kurczaka. Na razie to działa i kicia chętnie je. Sama nerkowa też nie za bardzo jej smakowała. W międzyczasie staram sie zmieniać proporcje, żeby tej nerkowej było więcej.

Wątek Biri
Obrazek

Edyta i Sebastian

Od: Sob paź 28, 2006 21:36

[poprzednia][następna]