Koty cukrzycowe- ABC- cudny słodziak szuka domu str.86

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw kwi 19, 2007 20:52

Halo Paulinkominko,

proponowałabym Ci w niedzielę zrobić następną krzywą cukrową, ale z kilku dodatkowymi badaniami.

Po pierwsze musimy się dowiedzieć, w jakim przedziale czasowym jest u Maxi szczyt, jak szybko i o ile spada u niej cukier.
Po drugie powinnyśmy dowiedzieć się, jaki wpływ ma sucha karma, którą podajesz o ok 15.00 na poziom glukozy we krwi przed podaniem następnej dawki insuliny o 18.00.

Proszę, zrób, jeśli możesz: PRE (rano) +2, +4, +6 +8 +10 i PRE (wieczorem). Tylko wtedy będziemy mogły dokładnie stwierdzić, jak szybko i o ile spada cukier, gdzie mniej więcej jest szczyt i jaki wpływ ma popołudniowa karma na poziom glukozy wieczorem przed podaniem następnej dawki insuliny.

Cieszę się, że zdobyłaś insulinówki U 100 0,5 ml. To wielki komfort, jeśli potrzeba odmierzyć kropelki insuliny. Ja, mając insulinówki U 100 0,30 ml z podziałką demi (połówki jednostek), oglądam jeszcze dodatkowo wszystko przez dobrą lupę, bo u nas każda kropelka przy inulinie setce się liczy.

Pozdrawiam ciepło
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Czw kwi 19, 2007 21:05

No i stało się-jestem totalnie załamana :(
Jak się okazuje w praktyce to oczywiście wszystko jest nie tak jak być powinno-na początek zacznę od tego ,że mój glikometr potrzebuje dosyć dużo krwi do pomiarów i tylko raz na kilra "dziabnięć" udaje mi się wyłowić taka kropelkę ! mój Dafi ma już mnie serdecznie dosyć i siedzi mi na kolanach dapuki doputy nie biorę nic do ręki-jak tylko zobaczy jakąkolwiek rzecz to zaraz się buntuje i znika.z uszka oczywiście nie dałam rady pobrać ani kropelki :( udało mi się z opuszków łapek ale znów nie wiem czy wyniki nie będą przekłamane??
Czytałam Wasze wypowiedzi na temat glukometrów któte potrzebują bardzo małej próbki krwi i zdecydowałam sie na zakup tylko napiszcie mi jeszcze proszę który mam wybrać bo powiem szczerze ,że jestem totalnym laikiem w tych sprawach.
Ale mam i dobre wiadomości-nareszcie potrafie odróżnić porządną karmę od "byle czego".Zdecydowałam sie na początek na Animonda i powiem,że mije kotki są nią zachwycone :) Jeszcze raz Wam dziękuję za cierpliwość i wszystkie porady :)

Tatiana33

Od: Śro kwi 18, 2007 14:43

Post » Czw kwi 19, 2007 21:30

Halo Tatiana,

chyba najmniej problemów będziesz miała z Accu-Check Active. Ten glukometr dostępny jest w Polsce bez problemów i , co najważniejsze, pasujące paski można kupić w każdej aptece (na alegro często taniej). Potrzebuje on dosyć mało krwi. Nie wiem, jaki masz teraz glukometr, więc nie mogę zrobić porównania. Tylko się nie załamuj! Bądź cierpliwa i daj przyzwyczaić się Dafi do tej dziwnej procedury. Moja kocica, kiedy mówię: Tinka, chodź, idziemy zmierzyć cukier, leci za mną jak głupia.

Jeśli chodzi o karmę dla kotów, wydrukowałam sobie dziś jeszcze ponad 20 stron z uniwersytetu w Zurychu. Muszę trochę poczytać, i jeśli znajdę coś szczególnie ciekawego, od razu Was wszystkich poinformuję.

Pozdrawiam serdecznie
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Czw kwi 19, 2007 21:37

Hej
Tinko postarma sie zrobic w niedzielę krzywą ale czy jak bedę Maxi nagradzać jedzeniem podczas pobierania krwi to nie wpłynie to na wyniki?

Tatiano!
Ja używam glukometru ACCU CHECK Active zdjęcia możesz zobaczyć na str 18 post IBURG z godz.17.11 z dnia 11.04.2007r.
Nie martw się Maxi jest także kotem nie dającej sobie cokolwiek zrobić i badanie krwi muszę robić razem z córką i oczywiście ją nagradzam jedzeniem, także się wszystkiego uczę bo jestem laikiem ale dzięki pomocy i wparciu dziewczyn jakość muszę sobie radzić.
Powodzenia :!: :!: :!:

pa
paulinkaminka

paulinkaminka

Od: Nie mar 18, 2007 9:30

Post » Czw kwi 19, 2007 21:55

Halo Paulinkominkominko,

jeśli pogłaszczesz ją i pochwalisz, dając jej kilka ziarenek suchej karmy, to z pewnością nie będzie to miało żadnego wpływu na wasze niedzielne badanie. Zrób to tak, jak do tej pory robiłaś.

Pozdrawiam serdecznie i czekam na Wasze wyniki w niedzielę.

Tinka07

Post » Pt kwi 20, 2007 0:19

Tatiano
ja kupiłam glukometr na Allegro za 29 zł. + 6,50 przesyłka. Jestem z niego bardzo zadowolona, wystarcza malenka kropelka na środku paska.

Chcialam sie zapytac czy nadal badac krew 2 razy dziennie, czy wystarczy 1 raz dziennie i lepiej rano czy wieczorem. Mam zamiar badac jeszcze przez 2 tygodnie 2 razy dziennie, a potem chcialbym tylko 1 raz dziennie.
Jeżeli oczywiście przez ten okres nic nie bedzie sie działo, i cukier bedzie na takim samym poziomie.
Czy to wystarczy

Juz wiem że sterydów nie może dostac, a i z lekami tez bede uważać, co chca mu dawac. Narazie nic nie dostaje tylko naswietlam go lampą.
On zreszta steryd dostał tylmo 1 raz jak miał tą kwasice a nasz wet ni wiedzial co mu jest, mial trudności z oddychaniem i dlatego dał mu steryd.
Obrazek
Obrazek

Iburg

Od: Wto sty 04, 2005 21:52

Post » Pt kwi 20, 2007 5:48

Palinko, czy to jest taki glukometr/ http://www.allegro.pl/item183337906_glu ... ometr.html
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Pt kwi 20, 2007 6:24

Witaj !

tak to jest taki gkukometr, który ja używam i mozna bez problemu kupić paski.

Glukometr kupiłam w aptece po 33zł, radzę zobaczcie w aptekach w swoich miastach było by szybciej i czasami nawet taniej niż na allegro

Pa
paulinkaminka

paulinkaminka

Od: Nie mar 18, 2007 9:30

Post » Pt kwi 20, 2007 11:25

Witajcie !
Tinka, co do pełnej krzywej cukrowej to na pewno masz rację. Matylda jednak na razie bierze insulinę 3 kreski rano i 2 kreski wieczorem.
Mam aktualnie 9 wolnych pasków, jeden zużyłam w celach kontrolnych (roztwór glukozy) przy zaprogramowaniu i użyciu aparatu po raz pierwszy.
Zamierzam pobierać krew z brzegów ucha: dziś wieczorem przed (wieczorną dawką insuliny 2 kreski) ; 4 godziny po insulinie ; rano przed insuliną ; następnie: +2, +4, +6, +8, +10. To razem osiem pasków, jeśli wszystko dobrze pójdzie. Moja sąsiadka z mężem biorą insulinę po dwa razy dziennie. Jestem umówiona, że jeśli zmarnuję jakiś pasek to użyczy mi swojego glukometru. A wogóle zadeklarowała się, że może uda się jej załatwić jedno opakowanie na receptę. Byłoby super.
To jest oczywiście plan. Na razie nie jestem przygotowana na krzywą przez 24 godziny - to razem 12 pobrań, kotka jest wyjątkowo bojaźliwa, a jak zaczęłą się lepiej czuć zrobiła się bardziej zwinna, potrafi w niespodziewanych momentach skoczyć, wyrwać się i zwyczajnie dać nogę. Muszę ją jakoś unieruchomić na czas pobierania krwi.
A pro po: przy komputerze jestem tylko od pn do pt 8.15 - 16.15
Jeśli oceniłabyś, że mój plan krzywej nie jest precyzyny ODPISZ dzisiaj do 16.15
Dziekuję i gdybyś chciała obejrzeć moje koty: to wejdż na www.animalia.pl, następnie dostań się do galerii koty i wystukaj hasło Mati-Suzi, pojawi się wtedy 15 zdjęć mojego zwierzyńca (bo nie umiem jeszcze wkleić zdjęć do mojego podpisu). Zobacz, czy Twoja Tinka nie jest podobna o mojej Matyldy.

"Kociara"

Od: Pt kwi 13, 2007 9:55

Post » Pt kwi 20, 2007 14:35

Witaj Kociaro,

oczywiście nie myślałam o krzywej cukrowej przez 24 godziny. To byłoby zbyteczne.

Wydaje mi się, że byłoby lepiej, gdybyś zaczęła jutro rano: przed podaniem insuliny, +2, +4, +6, +8, +10 i wieczorem przed podaniem insuliny. Będziesz miała co najmniej pełną krzywą cukrową przy 3 kreskach. Jak zaczniesz dziś, to będziesz miała tylko dwa wyniki i tylko część wyników z jutrzejszego dnia. Jak zostanie Ci jeszcze jeden pasek i Matylda będzie kooperatywna, możesz jeszcze jutro wieczorem zrobić +4.

Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych pomiarów.

Tinka07

Post » Pt kwi 20, 2007 14:45

Halo Iburg,

może rób jeszcze przez kilka dni pomiary dwa razy dziennie. Potem w zupełności wystarczy jeden raz dziennie. Najlepiej wtedy badać krew rano na czczo.

Pozdrawiam ciepło

Tinka07

Post » Pt kwi 20, 2007 14:52

Kuba wczoraj wymiotował i martwię się o nieego, pojechaliśmy do weta , glukoza 190 po jedzeniu, przydaloby sie na nerki pobrac krew, ale nie byl na czczo, moze jutro go zawioze na badania. Martwie się.
Glukometr kupuje zaraz na allegro, wczoraj pobieralismy Kubie krew z ucha takim nakłuwaczem specjalnym, szybko to poszlo. Chyba sobie taki kupię.

A tak w ogole, Iburg, Wiewiorek mi sie bardzo podoba.
Obrazek

magicmada

Post » Pt kwi 20, 2007 15:05

Halo Magicmada,

proszę zrób Kubie badania całościowe (hematologię i biochmię), nie tylko nerki. Wymioty mogą być związane z nerkami, ale niekoniecznie. Wyniki kreatyniny nie są uzależnione od tego, czy kociak jest na czczo, czy nie, tylko mocznika. Pewnie, że lepiej zrobić badania na czczo, ale ja też czasem jeździłam na pobranie krwi po południu. Wtedy braliśmy poprawkę na to, że mocznik może być troszeczkę podwyższony. Z tym, że (jeśli się nie mylę) Kuba ma problemy z mocznikiem już od pewnego czasu.

Pozdrawiam ciepło

Tinka07

Post » Pt kwi 20, 2007 15:32

wWem Tinka, pamiętam morfologia biochemia elektrolity, Kuba dzis lepiej, nie martw sie, glukometr zakupiony.
Obrazek

magicmada

Post » Pt kwi 20, 2007 16:18

Witam serdecznie :)
Po wczorajszych nieudanych próbach z pobieraniem krwi z uszek nareszcie mam sukces!! Razem z mężem chyba doszliśmy przynajmniej do tego żeby sobie wazjemnie nie przeszkadzać i każdy z nas wie co ma robić :)
A teraz mam mnóstwo pytań!!!
Dafi nie dostaje jeszcze insuliny chociaż wet. kazał podawać mu 2 kerseczki na U40 insuliny Lente ChO-S jeden raz dziennie.Już tłumaczę dlaczego do tej pory mu jej nie podałam-wczoraj udało mi się zrobić 2 pomiary:
-O godz 6.00 rano dostał jeść
- o godz.12.00 miał wynik 86 -przypominam bez jakiejkolwiek insuliny!!!
- o godz.16.00 miał wynik 114
Dzisiaj rano postanowiłam zrobić coś ala próba cukrzycowa ale również bez insuliny i tak to wygląda do tej pory:
rano 6.00 podałam mu pokarm
6.15 wynik 268
+2 wynik 115
+4 wynik 254
+6 wynik 239
+8 wynik 85
kolejny pomiar będzie za godzinkę (18.30) po wcześniejszym podaniu jedzonka :)

Cy możecie mi te wyniki jakoś zinterpretować? ja z tego nic nie wiem :(

Tatiana33

Od: Śro kwi 18, 2007 14:43

[poprzednia][następna]