Watek dla nerkowcow:-) - robimy stronę dla nerkowców!!!

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto kwi 10, 2007 12:49

Jezeli chodzi o karmy zatrute to slyszeliscie ze w USA karmy bytowe Hillsa i Eukanuby niektore partie zostaly wycofane bo sie okazaly zatrute. Hillsa m/d tez wycofano ale nie wiem z jakiego powodu.
Inne firmy produkujace karmy nerkowe podobno sa dobre i te nerkowe Hillsa i Eukanuby tez ale kto to wie czy ten gluten zatruty nie dodawali do nerkowych karm.
Dlatego prosze piszczcie jakie karmy dajecie i z jaka data waznosci i numerem i jak sie koty Wasze czuja i czy w tym czasie robilscie badanbia krwi i czy wyniki sie nie pogorszyly.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
KRAWATKA KICIA BURASIA NIUNIUŚ

Pedro

Od: Nie lut 15, 2004 20:42

Post » Wto kwi 10, 2007 12:58

W czwartek będę robiła kolejne badania, mam nadzieję, że się nie pogorszyło. Z odkłaczaniem Dracul problem ma napewno, ponieważ z wiekiem zaczął się coraz bardziej niechętnie myć i niestety robią mu się kołtuny:(

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Śro kwi 18, 2007 15:17

W końcu po długich perypetiach udało mi się złapać siuśki Szkrabki. Wyniki niestety mnie nie zachwyciły:

mocz:
ciężar wł. - 1.020kg/l
L - 75 leu/ul
E - 300 ery/ul

białko - 0,08g/l
pozostałe rzeczy nieobecne,
osad:
nabł. płaskie - poj.
L - 1-2 wpw
E świeże 6-8 wpw
flora - nieliczna

Nadmieniam, że 3 tygodnie temu były objawy utrudnionego oddawania moczu, morfologia krwi z rozmazem nie wskazywała na infekcję. Kicia leczona Synuloxem przez 10 dni i nawadniana podskórnie (kroplówki podaję do chwili obecnej. Wtedy nie udało się złapać siuśków do badania. Prawdę mówiąc myślałam, że wyniki będą bardziej obiecujące :(
Poradźcie co zrobić, do weta pójdę jutro. Dzisiaj może go złapię na telefon.

gagatek

Od: Wto wrz 20, 2005 16:11

Post » Śro kwi 18, 2007 17:54

Na moczu się nie znam:(( No i niestety mnie się nie udało jeszcze złapać moczu Dracula, ale się staram a łyzka wazowa leży na blacie kuchennym i czeka

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Śro kwi 18, 2007 20:34

Te L i E na grubo to badane paskiem leukocyty i erytrocyty i tym sie nie martw bo pod mikroskopem leukocyty sa OK a erytrocytow jest troszke ale malo ale lepiej jak ich nie ma wcale.

Pedro

Post » Czw kwi 19, 2007 5:57

Witam, dopiero trafiłam na ten watek i poźniej wszystko przeczytam, na razie chciałam tylko dołaczyć do kotów nerkowców Totosia, lat 18 , wyniki badań - bardzo wysoki mocznik i kreatynina. Plus duża anemia. Od wczoraj kroplówki na poprawe, potem zajmiemy się anemią. Trzymaj sie kotku

Gelus

Od: Śro kwi 11, 2007 13:12

Post » Czw kwi 19, 2007 8:13

Witaj Gelus, to ja tez tak na szybko: teraz jest czas na zajmowanie sie anemia a nie pozniej, podajac plyny tylko rozrzedzasz krew zmniejszajac hematokryt co poglebia anemie, ponadto wyplukujesz wazne pierwiastki i witaminy co rowiez daje taki efekt.
Anemia to jedno z najgrozniejszych powiklan przy niewydolnych nerkach i wymaga szybkiego i agresywnego leczenia.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Sa dwie Mamy i jedno Slonce/chociaz kazda inaczej kocha/Marta ma podrapane od "zabawy" rece, Ania- mruczacego na kolanach kota.

nan

Od: Śro lis 12, 2003 19:54

Post » Czw kwi 19, 2007 11:06

nan, powiem tak, kotkiem zajmuje się lekarz który zna go prawie od małego, który zjamuje się moimi zwierzętami od kilkunastu lat, który nie jednemu juz przedłuzył żcyie mimo że rokowania były złe, więc mu ufam. Powiedział że do wtorku kroplówka potem od razu zajmiemy sie anemią, myślę że wie co robi, ale oczywiście uwagi mu przekaże i prosze o dalsze.
A moze on od razu cos mu podaje w tych kroplówkach? Podpytam dzisiaj, mama z nim rozmaiwała więc może nie do końca dobrze zrozumiała.

Gelus

Post » Czw kwi 19, 2007 12:49

Galus, moją kotkę nie zniszczył mocznik, ale właśnie anemiia, bo wetka, której ufałam kazała czekać, aż wyniki krwi będą gorsze. :(

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Czw kwi 19, 2007 14:27

Powiedziałam mamie, zeby dzisiaj się o to spytała, powiedziałam co pisała nan i ma to powiedzieć wetowi.

Gelus

Post » Czw kwi 19, 2007 18:46

Gelus, moje koty tez wiele let byly leczone u jednego, zaufanego weta w jedynej krakowskiej klinice. Niestety wielu weterynarzy nie radzi sobie z PNN i warto poszukac takiego, ktory ma doswiadczenie w tej kwestii, takiego, ktory prowadzi juz z sukcesami jakies koty nerkowe. To naprawde powazna choroba i nie ma co ryzykowac zycie kota. Moj zaufany wet jednego kota przeprowadzil za TM, drugiego w pore od niego wzielam i cudem odratowalam wlasnie przenoszac do weta doswiadczonego w kwestii PNN.

Z tego co pamietam wyniki Twojego kota nie byly az takie zle... Najpierw warto sprobowac leczenia farmakologicznego (z karma wet), dopiero przy braku efektow przejsc do kroplowek. Polecam podskorne, bo dozylne rozrzedzaja krew i wywoluja anemia, ktora przy PNN bardzo ciezko zlikwidowac!!! Dlatego trzeba unikac dzialan, ktore moglyby wywolac anemie.
Jakie kroplowki dostaje Twoj kot?? W jakiej formie - dozylnej czy podskornej?? Jakie plyny?? Jak duzo?? Jak czesto?? Napisz cos wiecej, bo ciagla mamy za malo informacji, aby cos poradzic.
Mozna powiedziec, ze sie dokocilam :) WARIACKIE SREBERKO RULEZZZ...

Frygus

Od: Czw wrz 21, 2006 14:29

Post » Czw kwi 19, 2007 19:05 Gelus

Gelus, przede wszystkim jakie wyniki ma kotka?
To ze piszesz ze b.wysokie to może nic nie znaczyć i anemia tez moze nie straszna, dlatego Twój wet postępuje w taki sposób.
Jak możesz to spisz wyniki wszystkie i wtedy eventualnie będzie
mozna komentowac.
trzymam kciuki za koteczkę.

gisha

Od: Wto sty 17, 2006 12:01

Post » Pt kwi 20, 2007 5:58

Widziałam wczoraj wyniki. Mocznik 156 kreatynina 4,9. Krwinki - nieznaczne:-( Dostaje trzy duże strzykawy (okreslenie mamy) płynów codziennie. niestety nie wiem co. Piszcie wszystko bo w sobote ja z nim jade i lekarz nie bedzie mial spokoju dopóki wszystkiego się nie dowiem. Wszystko co tu czytam spisuje i w sobote sie spytam.

PS. Wiem że pies to nie kot ale dr uratował i przedłużył znacznie życie naszego staruszka również chorego na nerki, dodatkowo rozwalone przez babeszjoze:-(

Aha, leczy go dr Czerwiecki - Warszawa, o którym ktos na forum napisal ze w poprzednim zyciu chyba był kotem :)

Gelus

Post » Pt kwi 20, 2007 6:39

Popros zeby wet Ci skserowal wyniki badania krwi.

Pedro

Post » Pt kwi 20, 2007 7:57

ALe przeceiż dał mi te wyniki

Gelus

[poprzednia][następna]