Koty cukrzycowe- ABC- cudny słodziak szuka domu str.86

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw kwi 05, 2007 21:38

Hej Tinko!

Maxi dostaje jedzenie rano o ok 6.00 i pierwszy zastrzyka w trakcie jedzenie. Następny posiłek dostaje między 14.30 -15.30 jak ja wrócę z pracy albo córka ze szkoły. Kolejne posiłek dostaje o ok 18.00 i drugi zastrzyk. Ostatni posiłek ok 22.

pozdrawiam
paulinkaminka

paulinkaminka

Od: Nie mar 18, 2007 9:30

Post » Czw kwi 05, 2007 22:00

Droga Iburg,

Gratulluję i cieszą się bardzo. Witam w Klubie Wampirów. Zrobiliście to wspaniale. Te 4 dziury w uchu szybko się zagoją. Z czasem nabierzecie rutyny i przy jednym kłuciu będzie tylko jedna maleńka dziurka :D

Wynik 294 przed podaniem Twojej insuliny jest wspaniały. Canisulina jest jednak taką insuliną, która może działać bardzo gwałtownie na organizm. Wiewiórek dostaje jej sporo jak na normalne warunki. Uważaj więc bardzo na Twoje maleństwo. Ja na wszelki wypadek na Twoim miejscu sprawdzałabym przede wszystkim w początkowej fazie insulinoterapii poziom cukru przed każdorazowym podawaniem insuliny i po czterech, pięciu godzinach. Insulina ta ma zazwyczaj swój szczyt przy +4 lub +5.

Pozdrawiam sedecznie
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Czw kwi 05, 2007 22:02

Wiewiórek dostaje suche RC dla cukrzyków i mięso gotowane ( z kurczaka z ryżem( ryzu maleńko) + marchewka śladowa ilosc + surowe mięso z piersi kurczaka. Je naprzemian trochę suchego troche mokrego.
Disiaj dostał trochę puszki leonadra, dostał tez 2 łyzeczki jorurtu naturalnego. Ostatnio znou nie ma ochoty na mokre tylko wiecej zjada suchego. Moke a właściwie wszystko co mu się dało zjadal jak mial bardzo wysoki cukier koło 500. Teraz je mniej.
Obrazek
Obrazek

Iburg

Od: Wto sty 04, 2005 21:52

Post » Czw kwi 05, 2007 22:20

Paulinkominko,

czy Maxi dostaję, tak jak już wcześniej pisałaś, tylko tę suchą karmę dla kotów cukrzycowych? Pisałaś coś na początku o 80 g. Czy to się zgadza? Jak dzielisz tę karmą. Ile Maxi dostaje każdorazowo?

Dużo pytań, ale chciałabym to wiedzieć, by móc lepiej ocenić waszą sytuację.

Pozdrawiam
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Czw kwi 05, 2007 22:53

Co tojest +4 i + 5. Czy to jest 4 i 5 godzin po podaniu insuliny.
Musze kupic paski bo narazie to mam jescze tylko 8 szt. ( takie byly w zestawie) Mam zamiar potem badac przed podaniem insuliny i w połowie między jedna i druga i przed druga insulina. Ale musze kupic paski. No i musi byc syn żeby mi troche pomógł. Moze uda sie juz cos w czasie Świąt.
Obrazek
Obrazek

Iburg

Post » Czw kwi 05, 2007 23:02

Maxi nadal dostaje suchą karmę Royal Diabetic 4 razy po ok 20g .
Tylko w niedzielę jak jej robiłam krzywą cukru to musiałam ją nagradzać kilkoma ziarenkami suchej karmy .
paulinkaminka

paulinkaminka

Post » Pt kwi 06, 2007 14:15

Halo Iburg,

+4, +5 to właśnie, jak napisałaś, 4 godziny lub 5 godzin po podaniu insuliny. :D
Można wtedy najłatwiej i najszybciej odczytać wyniki krzywej cukrowej. Taki sposób zapisywania przyjął się na naszym forum niemieckim na wzór formu angielskojęzycznego FDMB.

Pozdrawiam serdecznie

Tinka07

Post » Pt kwi 06, 2007 15:33

Paulinkominko, a gdybyś Maxi do każdorazowej dawki insuliny podawała więcej karmy, np. 30g, a w międzyczasie po 10 g? Wydaje mi się, że Maxi dostaje za mało do insuliny, a za dużo, kiedy insulina powoli przestaje działać.

Tinka07

Post » Pt kwi 06, 2007 15:43

Dzisiaj syn mierzyl Wiewiórkowi cukier o 14:00 to jest 6 godzin po podaniu insuliny i bylo 194mg/dl. Zmarnowal 1 pasek. Nie wiem ile bylo dziur w uszku.
Obrazek
Obrazek

Iburg

Post » Pt kwi 06, 2007 15:47

Dziewczyny, mam wielką prośbę. Czy któraś z Was mogłaby mi podesłać link z Internetu ze zdjęciem glukometru, którym mierzycie cukier, lub zrobić takie zdjęcie? Wkleiłabym go na pierwszej stronie, w ogólnych informacjach.

Dzięki

Tinka07

Post » Pt kwi 06, 2007 15:48

Halo Iburg,

no to możesz na razie odetchnąć. Ale pilnuj mimo wszystko bardzo Wiewiórka. Twój syn to strasznie rezolutny chłopak. A tymi dziurkami nie przejmujcie się. Ja ich też na początku miałam sporo. To przecież dopiero Wasza druga próba.

Pozdrawiam serdecznie i trzymam za Was kciuki, by tych zmarnowanych pasków i niepotrzebnych dziur było coraz mniej.
Ostatnio edytowano Pt kwi 06, 2007 15:57 przez Tinka07, łącznie edytowano 1 raz

Tinka07

Post » Pt kwi 06, 2007 15:53

Witajcie,

Tinka, myślę, że dziewczyny mają accu check acitve
http://www.interlek.pl/glucometr-accuch ... 36cea92935

ale niech jeszcze potwierdzą. To jest ten którego używają weci w lecznicach.
Pozdrawiam

Flores

Od: Wto mar 20, 2007 12:06

Post » Pt kwi 06, 2007 16:08

Witajcie

to jest ten glukometr, który ja używam i tak samo mam problem z paskami, przy badaniu zuzywam więcej niż 1 pasek sporadycznie zdarzyło mi sie za jedym razem.

Tinka bo ja już myślałam żeby Maxi dostawała jeść może 3 razy dziennie o 6 rano, 15 i o 18 tylko wydaje mi się że byłaby za duża przerwa od 6-15, więc będę jej dawać taj jak sugerowałaś więcej przy insulinie .
Dodam że Maxi jest łakomczuchem

Pa
paulinkaminka

paulinkaminka

Post » Pt kwi 06, 2007 16:17

Powinien cukrzyko dostawać regularnie
Ja staram się aby Kuba jadł 3 razy dziennie.
Nie licże tego na jakieś konkretne pory.
W poniedziałek keidy wychodzę o 7 rano a wracam ok 20 je tylko dwa razy. To samo z insuliną, nie dostaje jej co róen 12 godzin, z reguły ok 6.30 rano i ok. 19.30- 20 wieczorem. Ale trzeba przyznać, że życie jest ustawione pod Kubę, wieczorne wyjścia tylko po insulinie, czasem go trochę godzinowo przestawiam.
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Pt kwi 06, 2007 16:47

Dziewczyny, ja jak jestem w domu to daję Znasiowi jeść kiedy idzie do kuchni (taką mamy umowę :lol: ) A kiedy wychodzę na dłużej to zostawiam mu michę pełną suchego żarcia. Wolę żeby zjadł za dużo niż za mało. Zresztą on tej suchej karmy już tak nie lubi więc je kiedy naprawdę musi.

Magicmada ja też mam życie ustawione pod insuline Znasia (witaj w klubie :lol: ) Jak mam gdzieś wyjść wcześniej to też mu zmieniam pory. Teraz i tak dostaje raz dziennie więc jest łatwiej.

Pozdrawiam

Flores

Od: Wto mar 20, 2007 12:06

[poprzednia][następna]