» Wto kwi 03, 2007 15:34
Halo Paulinkaminka,
mam nadzieję, że nie mącę jeszcze bardziej, ale przyszedł mi wczoraj do głowy przykład z alkoholem. Tu też chodzi o stężenie, tak samo jak przy insulinie.
Wyobraź sobie, że pijesz kieliszek wódki 40%. Następnego dnia bierzesz ten sam kieliszek i wlewasz do niego taką samą ilość wódki, ale tym razem 80%. Kiedy bardziej zakręci ci się w głowie, choć za każdym razem wypijasz taką samą ilość? Odpowiedź jest jasna, po wódce 80%. To znaczy, że musisz wódki 80% wypić o połowę mniej, tj. pół kieliszka, żeby się czuć tak jak po wódce 40%.
Przykład z insulinówką U 40
Skrzykawka insulinowa U 40 ma 1 ml i podzielona jest na 40 kresek (1 kreska – 0,025 ml). Jedna kreska to jedna jednostka insuliny 40. Do tej pory jest wszystko ok. Gdy weźmiesz insulinę o wyższym stężeniu, np. insulinę 80 i naciągniesz jedną kreskę na insulinówce U 40, to ilość jest wprawdzie taka sama, ale stężenie dwukrotnie wyższe, tak jak w przykładzie z wódką. Musisz więc wziąć o połowę mniej, by otrzymać takie same proporcje jak przy insulinie 40. Tu jedna jednostka insuliny 80 to połowa kreski.
Przykład z insulinówką U 100
Te insulinówki przeznaczone są do odmierzania insuliny 100 (1 kreska – 0,01 ml). Jedna kreska to jedna jednostka insuliny 100. Jeśli odmierzałabyś taką insulinówką insulinę 80, to od razu widzisz, że twoja insulina ma niższe stężenie niż insulina 100. Musisz więc insuliny 80 nabrać więcej niż jedną jednostkę, by otrzymać odpowiednie proporcje. Tu jedna kreska wynosi 0,8 jednostki insuliny 80. Jedna jednostka insuliny 80 wynosi zatem 1,25 kreski na insulinówce U 100.
Pozdrowienia
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.