Devony, devony - trzecia setka :)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon kwi 02, 2007 21:47

Mam proźbę: czy chętne osoby mogłyby mi pomóc odnośnie kociej genetyki? Jak to jest z dziedziczeniem kolorków? Czy istnieje jakiś "klucz" według którego rozpisuje się kolorki aby poznać jakie kocięta będą po danej parze? Ogromnie proszę o pomoc i dziękuję bardzo :)

Ruvil

Od: Pon lut 19, 2007 17:22

Post » Wto kwi 03, 2007 5:48

dziedziczenie kolorkow b. proste wg zasad mendlowskich. sa allele dominujace, recesywne, kodominujace. czesc tzn zwlaszcze te dominujace widac po fenotypie kota. Po rodzicach mozemy okreslic z 50-100%prawdopodobienstwem, w zaleznosci czy wzgledem jakiejs cechy sa heterom i cvzy homozygotyczne. Jest taka ksiazka, poradnik hodowcow kotow, tam jest z grubsza wytlumaczone. jak choc liznelas genetyki to zrozumiesz.
dDrzewka trzeba rozpisywac jak sie nie ma pewnosci lub wprawy jak w szkole na biologi muszki owocowki.
Przepraszam ale do pracy sie spiesze. i jeszcze "feline genetics" w google.
Obrazek

Agu-Arti

Od: Śro sie 09, 2006 1:34

Post » Wto kwi 03, 2007 6:01

napisz co konkretnie cie interesuje.
czarny, bialy rudy, laciaty, point b. latwo wytlumaczyc, z rezjasnieniami to sie wydaje b. skomplikowane.
np rudy jest to cecha sprzezona z plcia gen jest na chromosomie X
dziedziczy sie tak jak hemofilia u ludzi (prawie)nosicielki rudego to kotki szylkretki X z rudym i X z czarnym sa rownowazne, i u szylkretek losowo dochodzi do ekspresji jednego z X. samiec ma XY wiec trafia mu sie albo X czarny albo X rudy.
po niebieslkich czyli homozygotach dd i liliowych Czyli ddbb wersja ruda rozjasniona na krem.
itd
Obrazek

Agu-Arti

Post » Wto kwi 03, 2007 6:14

Jeszce zdaze. Wracajac do rudego .np masz kota czarnego i kotke czarna =dzieci czarne(pewna szansa ok 25%na rozjasnienia jesli niosalub pointy )
masz kocura czarnego i kotke szylkretke=chlopaki:czarne i rude, dziewczyny czarne i szylkretki.
Kotka cszylkret kocor rudy:dziewczyny szylkretki i rude, chlopaki czarne lub rude.
jak ktores z rodzicow jest z bialym to tak jak wyzej tylko +kazda wersja z bialym mozliwa.
pozostale kolorki nie zwiazane z plcia.
Obrazek

Agu-Arti

Post » Wto kwi 03, 2007 8:40

Obrazek
Obrazek

maskoteczka moja :)

madziara

Od: Sob mar 12, 2005 21:42

Post » Wto kwi 03, 2007 10:42

Bardzo dziękuję Agu-Arti :)
Poczytałam trochę feline genetics, bardzo ciekawe i pouczające a poradnik hodowcy postaram się zdobyć.
No z muszkami było o tyle łatwo, że zmienną był tylko kolor oczu (o ile dobrze pamiętam) a u kotów tyle kolorów.....
Mam koteczkę czekoladową pointkę b 32 i za parę miesięcy trzeba będzie umówić ją na randkę. Do tego czasu chciałabym dość sprawnie poruszać się w rospisywaniu kolorków aby znaleźć jej jak najlepszego kawalera.
Jeszcze raz dziekuję.

Ruvil

Post » Wto kwi 03, 2007 15:30

http://catclub-sopot.pl/glowna.htm#

tutaj, w menu po lewej stronie, kliknij na porady>genetyka kolorów>wybierz kolor swojej kotki

i masz tabelkę z kolorami kocurów i kociąt (razem z płcia kociąt)

http://catclub-sopot.pl/kotka_oznaczeni ... ladowe.htm tu jest dla kotki colourpoint z oznaczeniami czekoladowymi
niestety, tylko dla kocurków rowniez pointów :roll:

Leśna

Od: Wto sty 09, 2007 17:40

Post » Wto kwi 03, 2007 15:52

czekol. pointka.
ma wiec
(aa)-bpo nie pregowana
(bb) -lub bbl bo czekoladowe rozjasnienie -recesywna cecha
(cs cs) inhibicja ekspresji barwnika przez temp =znaczenia syjamskie-cecha recesywna
(DD) lub (Dd)przynajmniej jeden allel dominyjacy D , ktory nie niesie rozjasnienia z czarnego na niebieski i z czekoladowy na lila. Jesli jedno z rodzicow bylo niebieskie lub liula to jest na pewno Dd, jesli dalsze pokolenia to sprawdzic mozna po kolorkach kociat np w krzyzowce testowej.tzn z homozygota recesywna wzgledem genu w locci D+kocor niebieski lub lila (a do tego point pregus bez znaczenia)
skoro nie jest szylkretka to X z rudym nie niesie.
Aby miec pointy to kocur musi byc point(33 32 31)=same pointy
lub niesc CPC wtedy ok 50%pointow
kolorki najlepiej takim co niesie rozjasnienia.
w przypadku pointow
Jakie twoja ma znaczenia:syjamskie33, tonkijskie 32, czy burmskie 31.
burmskie-malo widoczne, lekkie rozjasnienie tulowia maja genotyp (cbcb), tonkijskie (cscb)-posrednie, syjamskie (cscs)-te najbardziej kontrastowe.
sa jeszcze geny modyfikujace, na dymny , z bialym , jak ma AA lub Aa to ujawni sie sie pregowanie , kodowane przez allele Ta(abisynskie), Tkl(klasyczne), tc (centkowane), Tt(trygrysie-ustawione od najbardziej recesywnego.
Inne cechy takie jak stop, uszy kufa, podbrodek, wielogenowe+czyli srednia gausa z cech rodzicow, tak najprosciej. Im lepsi to ladniejsze kociaki, czasem zladnych brzydkie, czasem z brzydkich ladne.jak u ludzi .
Pozdrawiam.
Obrazek

Agu-Arti

Post » Wto kwi 03, 2007 15:58

madziara pisze:Obrazek
Obrazek

maskoteczka moja :)

ale krolewna sliczna :roll:
Obrazek

Agu-Arti

Post » Wto kwi 03, 2007 16:00

Blanka ma aa, bb, csC lub cbC, dd, i X z rudym.
Obrazek

Agu-Arti

Post » Wto kwi 03, 2007 17:20

poszlo na priv madziaro
Obrazek

Agu-Arti

Post » Wto kwi 03, 2007 18:39

Agu-Arti, skąd się tak znasz na tym wszystkim? :D to fenomenalne, ja ledwo kolory myszy potrafiłam na biologii rozpisać :lol:

Leśna

Od: Wto sty 09, 2007 17:40

Post » Wto kwi 03, 2007 19:07

Ale to sie tak samo rozpisuje trzeba tylko miec info jak sie dzidziczy cecha czy dominuje czy kodominuje czy recesywna czy z czyms sprzezona, czy pelna czy nie pelna ekspresja i od czego zalezy. I kazda ceche odzielnie rozpisac (lub w glowie)aA czy agutti Czyli gen dzikosci ubarwienia przy ktorym sie w pelni ujawnia T, czy ma B czarnay czy uklad inny mniej wysycony b lub bl, potem czy czarny D czy d rozjasniony na niebieskid (ten sam allel rozjasnia rudy do kremu), C -wszedzie sie produkuje barwnik dominujacy, cs barwnik w cieple nie powstaje tylko tam gdzie zimno np na ogonku, nosku, konczynach=znaczenia syjamskie, duzo mnie wyrazne burmskie, a dwa rozne kodominujace wzgledem siebie cb i cs daja posrednie tonkijskie itd. fenotyp czyli to co sie ujawnia to dominujace allele lub jesli sa 2 i od mamy i od taty to recesywne+to jak wyglada kot. Genotyp co za cechy niesie i losowo przekazuje w mejozie potomstwu. i cala trudnosc
Obrazek

Agu-Arti

Post » Wto kwi 03, 2007 19:21

fenotyp to co sie z genotypu ujawnilo=jak wyglada nasz kot
oczywiscie
a jeszcze w gen bialego przykrywa wszystkie barwy i kot jest bialy jak dostanie ten gen. A przekazuje dalej okolo 50%(jesl;i jest heterozygota)
potomstwa biale, reszcie przekazuje allel nie bialy i to co ma pod tym czyli a-pregowanie, b-wysycenie, c sa lub nie ma znaczen, d rozjasniony lub nie .
W ten sam sposob koduje sie supresja barwnika u podstawy czyli dymny-dominujacy, nad innymi typu chinchila itd., laciatosci, itd
No i sa allele charakterystyczne dla danej rasy np struktury siersci devona inny cornisha inny, dlugiego wlosa, abisynskiego pregowania+nieco inne nazewnictwo barw, tonek burm takze rinne nazewnictwo barw, coc wspolne allele. Generalnie gdyby wszystko szlo na dziko to by tylko dachowce zostaly, bo kazda rasa podtrzymuje jakas charakterystyczna pule alleli recesywnych.
Obrazek

Agu-Arti

Post » Wto kwi 03, 2007 21:52

Jesteście Wspaniałe! Dzięki za pomoc, pomalutku coś zaczynam rozumieć. Genetyka zawsze mnie interesowała ale z biegiem lat wszystko się zacierało...teraz znów mnie wciąga a "obiekt do ćwiczeń" mruczy nieziemsko na moich kolanach :)

Ruvil

[poprzednia][następna]