Koty cukrzycowe- ABC- cudny słodziak szuka domu str.86

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Nie kwi 01, 2007 22:40

Paulinkaminka,

czy mogłabyś podać nazwę firmy farmaceutycznej, produkującej tę insulinę. Może w taki sposób można będzie się więcej dowiedzieć.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Nie kwi 01, 2007 23:01

Ogladałam ta strzykawke na kazda strone . Tam nie ma żadnego U 40 ani U 100
tak wygląda cała strzykawka od strony podzialki
Obrazek
tak z drugiej strony
Obrazek
tutaj z linijka zaznaczyłam ile Wiewiórek dostał insuliny , ale zaznaczylam źle o jedna kreseczke za duzo. Dostał tylko 4 kreseczki, licząc od pierwszej. Teraz był odblask z lampy i niedowidziałam,
Obrazek
Obrazek
A to strzykawka w opakowaniu
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Iburg

Od: Wto sty 04, 2005 21:52

Post » Nie kwi 01, 2007 23:31

Hej Iburg,

oj, oj muszę to jeszcze wziąć pod lupę.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Nie kwi 01, 2007 23:52

Z tego, co widzę, te insulinówki nie mają podziałki z połówką. Jak policzysz wszystkie kreski to jest ich do liczby 10 dziesięć kresek, a więc jedna kreska na twoich insulinówkach to 1 jednostka. Wniosek z tego, że Wiewiórek dostaje 3 jednostki, bo napsałaś, że się o jedną kreskę pomyliłaś. Tej pierwszej kreski się nie liczy. Liczy się od pierwszej do drugiej, od drugiej do trzeciej itd. Zapytaj jeszcze jutro na wszelki wypadek weta, ale jestem prawie pewna na 100%, że tak jest.

Tinka07

Post » Pon kwi 02, 2007 9:30

Witajcie,

Znasio miał dziś rano 116 glukozy. Nie podałam mu insuliny. Nie wiem czy dobrze zrobiłam ale nie miałam odwagi. Cały czas go obserwuję.

Iburg, jeżeli chodzi o jedzenie to Znasio też jeszcze do niedawna chodził ciągle głodny. Ja mu po prostu dawałam po troszeczku jak chciał. Teraz na szczęście się uspokoił.

Magicmada, zazdroszczę Ci, że masz takiego weta. Naprawdę. Ja nie miałam takiego szczęścia. Przez pierwszego weta zostałam odesłana do "specjalistki". Rano byłam umówiona na zrobienie krzywej cykrzycowej. Pani wet zrobiła jedno pobranie powiedziała, że jest wysoki cukier, na pewno cukrzyca i nie ma po co robić krzywej. I, że mój kot na pewno straci wzrok. Minął rok i póki co Znasio widzi. A do tamtej pani wet więcej nie poszłam. Niestety wtedy nie miałam dostępu do internetu i nic, dosłownie nic nie wiedziałam o cukrzycy u kotów. Dlatego Magicmada jak masz dobrego weta to się go trzymaj bo to skarb. Naprawdę.

Pozdrawiam

Flores

Od: Wto mar 20, 2007 12:06

Post » Pon kwi 02, 2007 16:07

Witajcie!

Znalazłam na stronie producenta tj firmy POLFA TARCHOMIN S.A. tylko wzmankę że jest taka insulina, więc wysła e maile i czekam na informacje.
o to ich strona http://www.polfa-tarchomin.com.pl/index ... a=produkty

pozdrawiam
paulinkaminka

paulinkaminka

Od: Nie mar 18, 2007 9:30

Post » Pon kwi 02, 2007 18:24

Halo Paulinkaminka,

to naprawdę tak wygląda, że ta insulina to osiemdziesiątka. Aż mi się wczoraj nie chciało wierzyć, jak to napisałaś. Ale teraz widzę to czarno na białym.

j.m to jednostki międzynarodowe. 800 j.m w 10 ml, to 80 j.m w 1 ml, a więc isulina o stężeniu 80. Muszę przyznać, że jeszcze się z takim stężeniem nie spotkałam. Ja mam np. insulinę setkę i na buteleczce jest napisane: 100 iu (j.m)/1ml.

W dalszym ciągu nic nie rozumiem, bo nie mogą w to uwierzyć, że można zalecić podawanie insuliny osiemdziesiątki w insulinówkach U 40. Przecież to byłby oszołom, jeśli to prawda.

Strasznie się zdenerwowałam :evil:

Tinka07

Post » Pon kwi 02, 2007 18:57

Hej

ja też uważam że ona jest 80 j.n /1ml więc gdy Maxi otrzymywała dawkę 3 jedn 2 razy dziennie w strzykawkach U40 to jaka to była silna dawka nic dziwnego że miała hipo... i nawet przy dawce 2,5.

Dawka 1j w U40 chyba nie jest aż tak duża jak przy dawce 0,5 wyszła tak krzywa cukru. Muszę teraz bardzo na maxi uważać i co jakiś czas bedę badać glukometrem cukier.

Mój wet. polecił mi takie strzykawki http://www.polfa.pl/oferta-kat3-2.html
ale ze względu to iż nie umiałam napełniać strzykawki z igłą i igła była za gruba w aptece kupiłam http://www.unserekleineapotheke.de/wisl ... r=idealo_a
U-40 1 ml chyba nie popełniłam błędu i te strzykawki są takiej samej podziałce
pozdrawiam i także się zdenerowałam
paulinkaminka

paulinkaminka

Od: Nie mar 18, 2007 9:30

Post » Pon kwi 02, 2007 20:28

Dziewczyny, strzykawki są niezmiernie ważne. Ja się kiedś pomyliłam i dawałam Kubie w 100 a nie 40=stkach, w ogole koszmar, zero postępów, Ja tez używam BD microfine aktualnie, ale kiedys były jeszcze inne.
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Pon kwi 02, 2007 21:00

Halo Paulinkaminka,

w takim razie Maxi dostawała 5 m.j 2 x dziennie zamiast 2,5 jednostki. Obejrzałam na zdjąciach dokładnie insulinówki, które polecił Ci twój wet i te które kupiłaś. Nie popełniłaś tu żadnego błędu. Zrówno te pierwsze jak i drugie to insulinówki U 40.

Najlepsze byłyby w waszym przypadku insulinówki U 100. 1 kreska na tej insulinówce to 0,8 jednostki insuliny Maxi.
Znaczy to: 1 jednostka insuliny Maxi to na insulinówkach U 100 1,25

Pozdrawiam ciepło

Tinka07

Post » Pon kwi 02, 2007 21:05

Byłam dzisiaj z Wiewiórkiem u weta. Niestety cuier wysoki. Ale troche mozna też policzyc na konto stresu, ale pomimo wszystko za wysoki 480 mam mu podawac 3 kreski 2 x dziennie. Jak będe miala glukometr to będe sprawdzała i kontaktowala się telefonicznie. Mam nadzieję że jutro juz go dostane. Cieszyłam się że Wiewiórek nie musiał zostac w lecznicy tylko wrócil do domu. Pierwszy raz posiusial się w kontenerku, Dobrze że był tam kocyk i że mialam ręcznik na zmiane.
Przybral na wadze bo wazył 4,200.
Okropnie idzie mi to podawanie insuliny, dzisiaj wykrzywilam igłę. Mam problem z odmierzeniem żeby nie za duzo i nie za mało nabrac z buteleczki. Teraz będe ćwiczyla na tej zepsutej strzykawce z wodą.
Obrazek
Obrazek

Iburg

Post » Pon kwi 02, 2007 21:21

Droga Iburg,

jeśli te insulinówki rzeczywiście nie mają podziałki z połówką (tak to odczytałam z Twoich zdjęć) i jedna kreska to jedna jednostka, to w takim razie będziesz podawała 3 jednostki 2 x dziennie. Ale to wszystko jedno, bo zwiększenie insuliny tak czy tak wynosiłoby 100%. Nie piszesz, jaka to insulina. Jeśli to caninsulina, to może ona przy dawce 3 jednostek 2 x dziennie działać nieobliczalnie na organizm. Pilnuj Wiewiórka i dawaj mu do jedzenia, ile chce. Jak będziesz miała wreszcie glukometr, będziesz mogła sama ocenić, jak to u Wiewórka wygląda.

Pozdrawiam serdecznie i trzymam za Was kciuki.

Tinka07

Post » Pon kwi 02, 2007 21:44

To insulina CANINSULIN 40 IU/
Obrazek
Obrazek

Iburg

Post » Pon kwi 02, 2007 21:49

Kuba dostaje 3,5 jednostki caninsulin 2x dziennie.
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Pon kwi 02, 2007 22:10

Ale każdy kot reaguje na insulinę inaczej i początkowa dawka Caninsuliny nie powinna przekraczać według zaleceń firmy Intervet, produkującej tę insulinę:

stężenie glukozy mniejsze niż 360 mg/dl (20 mmol/l): 0,25 jednostki na kg masy ciała
stężenie glukozy większe niż 360 mg/dl (20 mmol/l): 0,50 jednostki na kg masy ciała

Dawki te według producenta podaje się 2 razy dziennie.

http://www.caninsulin.com/documents/061626.pdf (po angielsku)
http://www.caninsulin.de/insulindosis-katzen.asp (po niemiecku)

To powinno być napisane również na ulotce, także w języku polskim. W kazdym razie mam taką nadzieję.

Tinka07

[poprzednia][następna]