ZABEZPIECZENIE BALKONU- jak???

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie kwi 01, 2007 9:32 ZABEZPIECZENIE BALKONU- jak???

słuchajcie, mam zagwozdkę. zabezpieczenie balkonu to podstawa, jasna rzecz i oczywiste. ALE pytanie JAK??

mój balkon wygląda tak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
jak to można praktycznie zabezpieczyć? macie na pewno jakieś doświadczenie, a ja początkująca :) bo Zosia ma dopiero 5 miesięcy, u mnie od stycznia, wiec postanowiłam się poradzić ekspertów :)

a to Zosia:)
Obrazek
Ostatnio edytowano Nie kwi 01, 2007 9:47 przez bee, łącznie edytowano 1 raz

bee

Od: Sob gru 23, 2006 19:35

Post » Nie kwi 01, 2007 9:40

Zrob fotki calego balkonu i dokladniej opisz, jak jest u gory i po bokach (czy jest mur, sufit etc.) Bedzie latwiej radzic.
Ja w minionym tygodniu zabezpieczalam balkon (mam wrazenie, ze calkiem podobny do Twojego), calkiem proste to bylo, jakby co to moge opowiedziec jak i czym robilismy. :)
Obrazek

sasilla

Od: Nie gru 10, 2006 23:06

Post » Nie kwi 01, 2007 9:48

dodałam fotki i jak najbardziej będę wdzięczna za wszelkie rady :)

po bokach niestety nie ma muru, tylko barierki, za to jest sufit. przerwa miedzy podloga a kratką jest dosc spora, na oko jakies 20cm nastepna przerwa po kratce ma jakies tyle samo. sama barierka jest standartowa, cos ponad metr

bee

Od: Sob gru 23, 2006 19:35

Post » Nie kwi 01, 2007 10:26

ja bede robila zabezpieczenia z tego typu siatki
http://allegro.pl/item177580460_siatka_ ... _20mm.html

na szczeście ja mam na balkonie swego rodzaju rusztowanie juz gotowe, wiec "tylko" trzeba naciągnąć siatkę.

Kup siatkę od podłogi do sufitu. z góry ją mozesz przymocowac kołkami - haczykami lub na precie (pret jakos do sufitu)
No i chyba jeszcze na kantach balkonu trzeba bedzie zrobić rusztowanie zeby siatka opinała się na kształt prostokąta.

Zajrzyj tu: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=348
Obrazek

carmella

Od: Nie lut 29, 2004 14:46

Post » Nie kwi 01, 2007 10:47

Ja sie wypowiem w kwestii Zosieńki.
CUDNA jeeeest!!!!!!!! :1luvu:
www.fundacjafelis.org
na FB: Foondacja Felis
KRS 0000228933 - podaruj nam 1%

Kasia D.

Od: Sob maja 18, 2002 13:40

Post » Nie kwi 01, 2007 10:53

Ja robilam troszke korzystajac z tej stronki:
http://www.mruczacza.pl/index.php?stron ... artykulu=6

Moge sprzedac patent na dol - moja barierka tez nie dochodzi do dolu, ale chyba wpadlismy na dobry pomysl.
Docielismy deseczki aby pasowaly miedzy kolejne slupki. W nich wywiercilismy dziurki (u nas dwie po bokach i kilka przy gornej krawedzi). Potem zamontowalismy to do barierki za pomoca taki plastikowych "wasow" do ,kabli. Mozna i drutem, ale wolalam nie ryzykowac, ze kociaste sie pokalecza. Miedzy deskami a podloga zostawiona jest szpara jakies 1-2 cm, zeby w razie deszczu woda mogla swobodnie splywac i deski nie gnily. Trzyma sie naprawde bardzo sztywno.
A co do siatki. Wkrety z uszkami co 40 cm na suficie i na scianach, siatka "rybacka" rozpieta na mocno naciagnietym sznurze. Na dole dodatkowy sznurek przepleciony miedzy kazdym szczebelkiem przez sznurek i oczko siatki. Tak samo przy poreczy.
Obylo sie bez zadnych konstrukcji, przy rogach u gory jest troche bardziej brzydko, ale swoja role spelnia.

Jeszcze koszty:
Siatka na balkon ze sznurkiem - wymiary 5,5x3m - 82zl
wkrety z kolkami - w Leroy Merlin na wage po 60 szt. kazdego - jakies 15zl
deski - dokladnie nie wiem bo tata kupowal - ale jakies 5zl za metr
wasy - 4,50 za paczke, jeszcze zostalo.

Calosciowo max 150 zl

A wyglada to tak:
Obrazek Obrazek
Obrazek

sasilla

Od: Nie gru 10, 2006 23:06

Post » Nie kwi 01, 2007 13:08

w Animalii jest siatka do zabezpieczania okien i balkonow - razem z dodatkami.

sfinks

Od: Pon kwi 10, 2006 20:12

Post » Nie kwi 01, 2007 15:09

Pilnie poszukuje taniego fachowca do zabezpieczenia okien i balkonów przed kotami. Zabezpieczenie może być wykonane z siatki ocynkowanej lub siatki rybackiej. Nie ukrywam , że szukam tańszego rozwiązania.
podaje wymiary balkonu- 10piętro:
długość- 5m, szerokość - 2m
Wymiary okna plastikowego:
wysokość 154 cm
szerokość 57,5 cm

W zależności od ceny, chciałabym zabezpieczyć cały balkon , bądź tylko 2 okna. Zainteresowana bym była również płatnością w ratach. Z góry serdecznie dziękuję.
pozdrawiam Ewa

Blucha

Od: Sob mar 17, 2007 11:43

Post » Nie kwi 01, 2007 16:53

Oto adres strony, gdzie można zamówić sieć.
http://www.sieci.pkt.pl
Ja to zrobiłam mailowo. Obsługa miła i sprawna.
Masz troche utrudnione zadanie bo chyba nie za bardzo mozna tą siatkę przymocować u góry.
My mocowaliśmy siatkę na lince żeglarskiej - kupionej w sklepie z artykułami żeglarskimi - do tego zrobiono nam zakończenia, czyli takie kołki ( nie wiem jak to nazwać) które pozwoliły na naciągnięcie liny po zamontowaniu.
Dodatkowo na balustradę położyliśmy taką metalową siatkę kupioną w Praktiker - baliśmy się, że nasz Haker przegryzie siatkę. Ma gęste oczka wymiary jej to 5 m długości 50 cm wysokości - zamontowaliśmy 2 jedna nad drugą, a przyczepiliśmy je do balustrady kabelkami, które znajdują się w kablach takich od sieci komputerowej.
Jutro postaram się wrzucić w naszym wątku parę fotek.
Ostatnio edytowano Czw sty 15, 2009 20:37 przez Hannah12, łącznie edytowano 1 raz

Hannah12

Od: Czw sie 11, 2005 11:57

Post » Pon kwi 02, 2007 17:52

Serdecznie dziękuje za informacje, domyślam sie jak to powinno wyglądać, chętnie jednak obejrzę zdjęcia. U mnie nadal pozostaje problem nie.. do ..po ..konania, jestem sama i nie poradzę sobie z zabezpieczeniem balkonu na 10 pietrze

Blucha

Post » Wto kwi 03, 2007 18:12

My nasze zabezpieczenie balkonu robiliśmy zanim się pojawił Haker. Ponieważ Pysia jest kotem przypodłogowym zabezpieczyliśmy tylko dół balkonu, potem robiliśmy zabezpieczenie góry i stąd są dwie część. Linka jest specjalnie nagwintowana tak, że można ją naciągnąć, aby wisiała sztywno. Niestety taka lina nie jest tania jedna szt. długości 490 cm kosztowała około 50 zł.
Za siatkę długości 490 cm i wysokości 180 cm płaciłam też około 50 zł z dostawą do domu.
Boki siatki mam nałożone na pręt taki nagwintowany kupiony w Praktiker.
Zarówno linka górna jak i boki są zahaczone do ściany na kołkach rozporowych takich w kształcie haczyka.
Całą konstrukcję - zakładały 2 osoby. A tych kilkanaście otworów wiercił fachowiec z ekipy, która robiła nam remont mieszkania. W życiu bym nie zrobiła żadnego otworu na balkonie na 7 piętrze, ani mojemu ślubnemu bym nie pozwoliła.

Obrazek widok narożnikaObrazek widok fragmentu balkonu Obrazek fragment dołu balkonu
Ostatnio edytowano Czw sty 15, 2009 20:38 przez Hannah12, łącznie edytowano 1 raz

Hannah12

Post » Śro kwi 04, 2007 14:44

Czy mogłabyś napisać gdzie kupiłaś tą siatkę? Napisałaś koszt z dostawą do domu, więc czy dobrze się domyślam, że chodzi o sklep internetowy?
Dzięki z góry za podanie bliższych informacji.

Blucha

Post » Śro kwi 04, 2007 16:49

Aga86 pisze:Oto adres strony, gdzie można zamówić sieć.
www.sieci.pkt.pl
Ja to zrobiłam mailowo. Obsługa miła i sprawna.

Te info było w poście wyżej.
To nie sklep internrtowy tylko producent.
Musisz napisać, że to siatka dla kota.
My mamy oczka 4X4 cm romby, są też oczka 3X3.
Siatka może być wykończona linką, lub bez wykończenia.

Hannah12

Post » Śro kwi 04, 2007 19:06

o ja głupia pałka!!! ślepa jestem jak mało kto, albo czytać już mi się nie chce..hihhi
wszystko jest napisane ...czarno na białym ..hmm

Blucha