» Pt mar 30, 2007 16:28
Dziewczyny,
znazłam mnóstwo wiadomości na temat zdrowego żywienia kotów, przede wszystkim o karmieniu surowym mięsem z odpowiednimi dodatkam. Aż mnie głowa zaczęła od tego boleć, jak poczytałam, jakie skutki uboczne ma sucha karma. Ponieważ wiadomości na ten temat jest tak dużo, muszę więc to jakoś poukładać i streścić, bo nie będę tłumaczyła 30 stron. Mam jeszcze problemy z dostępnymi dodatkami w Polsce, takimi jak oliwka z łososia, węglan wapnia, ale ten można zastąpić wysuszonymi i zmielonymi w młynku do kawy skorupkami jajek.
Wklejam pierwszy przepis i czekam na wiadomości:
Przepis podstawowy
mięso
1 kg mięsa zawierającego dużo tkanki mięśniowej (różne rodzaje oprócz wieprzowiny z różną zawartością tłuszczu)
tłuszcz
raz w tygodniu tłustą rybę lub 1-2 kapsułki oliwki z łososia
włókno/ciała balastowe
50 g warzyw surowych lub lekko ugotowanych na parze (marchewka, pomidory, papryka, ogórek dynia, cukinia, brokuły), tylko na surowo sałata, trawa z ogrodu
lub 1-2 łyżeczki od herbaty otrębów pszenicznych, namoczonych w wodzie
składniki mineralne/elementy śladowe/witaminy/tauryna
1 łyżeczka od herbaty ( 5g) proszku ze skorupek jajka lub 3 łyżeczki (5 g) węglanu wapnia
1 łyżeczka (5 g) nierafinowanej soli naturalnej
1000mg tauryny na kg karmy lub 150-200 mg dziennie na jednego kota
witaminy z elementami śladowymi, od czasu do czasu witaminy z grupy B
200 IE witaminy E na kg karmy lub 30 IE dziennie lub 200 IE tygodniowo, jeśli nie ma jej w witaminach lub w oliwce z łososia.
Woda
100 ml
Przygotowanie
Wymieszać z wodą wszystkie dodatki, dodać pokrojone warzywa oraz mięso.
Oczywiście jest jeszcze w tych tekstach dużo informacji, jakich nie należy popełniać błędów, ale to chyba będę tłumaczyła sukcesywnie i jak chcecie wkleję to wszystko gdzieś na samym początku.
Czy mam robić to dalej, czy raczej nie jesteście zainteresowane?
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.