Matylda drapie swego cycucha - co jest?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie mar 25, 2007 13:01

Snickers pisze:Witajcie
Biegunka ma dalej biegunkę, i dalej, i dalej...
Nie wiemy, co zrobić. Dajemy jej różne karmy, próbujemy, i nic :( Dostała już tak:
RC Hypoalergenic - nic
Hills i/d - nic
Hills z/d - robi mniej o dwie kupki dziennie, czyli wychodzą 4 ;(
No i co tu zrobić?
W badaniu kału nic nie wychodzi, niby wszystko jest w porządku, a jednak nie jest.
Na pewno ma to jakiś związek z trzustką, ok, ale jak tą *cholerną* biegunkę zwalczyć? :evil: :conf:
Moze ktoś z was miał już taki przypadek??

A jak często zmieniasz jej karmę?
Zdarza się u kotów, że właśnie biegunką reagują na zmianę karmy.. ale po jakimś czasie żołądek się przyzwyczaja i wszystko się stabilizuje..

Może wybierz najdelikatniejszą i przez jakiś czas podawaj tylko ten jeden rodzaj karmy.. :?
Opowieści o moich kociastych..
viewtopic.php?p=3620054#3620054

aamms

Od: Czw lut 17, 2005 15:56

Post » Nie mar 25, 2007 13:19

Mój Dieselek po Hillsie strzelał rzadką kupą dalej jak widział...może spróbuj intestinala lub sensitivity? Mój kotuch też jest wrażliwy na zmianę karmy, jak tylko zauważę że coś jest nie halo z kupą daję mu taninal-do kupienia w aptece bez recepty. Mój kocio prawie umarł przez tą cholerną biegunkę..a teraz jest zdrowy i szczęśliwy. Poza tym to wcale nie muszą być klasyczne robale-mogą być pierwotniaki lub baktrerie.A badania kału nie musza nic wykazać.Co kicia dostaje na ta biegunkę?
Obrazek

Ewik

Od: Pt lip 25, 2003 22:55

Post » Nie mar 25, 2007 14:37

Dostawała całą furę lekarstw: Ranigast, Gasprid, taki jeden ludzki na wątrobę, Entergast lub coś podobnego, Bezopet na kłaczki, teraz dostaje Metronizadol (jeśli nie przekręciłam nazwy).
Wątpię, żeby ta biegunka była spowodowana zmianą karmy.
Po operacji dostawała RC Sensitivity, dostała raz indyczka i jak nożyczkami CIACH! biegunka...
Dostawała dalej Sensitivity - nic... Zmieniliśmy na Hypoalergenic (po ostatniej kilku miesięcznej biegunce pomgło, myśleliśmy, że teraz tez pomoże) - nic. Po Hillsach - nic. ;(
Czy to możliwe, że kocio może po prostu nie przyjmować mięsa? :?

Snickers

Od: Śro lip 26, 2006 13:29

Post » Nie mar 25, 2007 17:31 kot

jezeli mamy stwierdzic czy rzeczywiscie ma alergie nalezy podawac jej karpe np SEnsitivity tylko i wylacznie bez niczego wiecej zadnego miesa
inaczej podawanie karmy nie mam sensu,
wylacznie karma sesitivity i poiwnno sie uregulowac.
jezlei bedziecie jej podawac np mieso to ja moze uczulac i biegunbke bedzie miala caly czas

pini1

Od: Nie cze 30, 2002 19:56

Post » Nie mar 25, 2007 18:21

Snickers, po takiej ilości leków kicia może mieć zupełnie zniszczoną florę jelitową - szczególnie jeśli nie były podawane probiotyki
metronidazol ma takie działanie, na przykład

ja bym ją przestawiła na dobre lekko strawne jedzenie (gotowany kurczak, indyk z ryżem i marchewką, nawet z buraczkami) a jak najmniej suchego
dodawać Biogen Kt, może być enteroferment
ja Boniemu na biegunki bez powodu podawałam Stullmisan - wyciąg ze szpilek sosny - ładnie zagęszczał kał
najważniejsza może być odbudowa flory jelitowej ale to trochę potrwa - w tym czasie lepiej nie robić eksperymentów żywieniowych i podawać tą samą karmę przez dłuższy czas
:ok:
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Pon mar 26, 2007 12:37

Dajemy jej dalej Hills z/d + nieco kaszanki, jest poprawa po tej kaszance i tej karmie, robi na razie 2 kupy dziennie 9trochę gęste, ale nie związane :x ), mamy inny kłopot. Miała sterylizację i robi kupki za fotelem na wykładzinie, a przed sterylizacją tak nie było. Fuj! Co zrobić? Spryskujemy dezodorantami, chlapałam ją woda jak zauważyłam, teraz za fotelem robi w nocy :? :conf: Co za kot! :?:

Snickers

Post » Pon mar 26, 2007 12:41

z reguly tego nie robie - tzn nie wypowiadam sie nie przeczytawszy calego watku ale teraz musze zrobic wyjatek :oops:
Matylda miala badana krew pod katem trzustki?
edit: doczytalam. Trzustke miala zbadana ale wyniku nie ma, na dodatek w karcie jest wpis sugerujacy niemoznosc zrobienia badania bez rozcienczenia probki. Czy te badania zostaly powtorzone?! A czy Matylda (moglam niedoczytac) miala zrobione badania w kierunku obecnosci pierwotniakow?
Moj trzustkowiec zanim podjelismy leczenie tez robil kupe poza kuweta. Po leczeniu wszystko wrocilo do normy.
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Pon mar 26, 2007 13:10

możesz jeszcze spróbować ze Smectą.
weterynarz zalecił to kotce mojego brata, i pomogło jej.
to jest bardzo dobry i łagodny lek, który odbudowuje florę jelitową.
powinien pomóc. moja mama, która jest lekarzem, co prawda ludzkim, ale zawsze, podaje kotce brata Smectę zawsze jak mała ma biegunkę, i pomaga jej.

puss

Od: Czw lis 09, 2006 13:24

Post » Pon mar 26, 2007 13:18 kot

Snickers skontaktuj sie ze mna telefonicznie :D

pini1

Post » Pon mar 26, 2007 13:20

smecta nie odbudowuje flory jelitowej.
A tego kota trzeba zdiagnozowac!
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Nie kwi 01, 2007 19:42

Ja sie nie odzywam, ale to troche wykańczające jest wszystko... W czwartek Matyldzia nabawiła się... urazu kręgosłupa oraz jeszcze wykryto, że ma coś z sercem (dokładnie nie pamiętam, co). W piątek było z nią bardzo zle. Przewalała sie, nie umiala rownowagi utrzymac, jak pila wode to wpadla do miski... Nocke nie spalam, ale przynajmniej teraz Matylda juz lepiej chodzi, potrafi wejsc sama do kuwety, jakos utrzymuje rownowage. Dostaje zastrzyki przeciwzapalne, bo ma zapalony jakis rdzeń. Jutro idziemy do weta.

Co do trzustki...
Miała martwice trzustki, teraz jest to przewlekla niewydolność trzustki. Miała operację i w ogóle. ma ścisłą dietę, tylko ta biegunka. Zauważyliśmy, że lepiej reaguje, jeśli w karmie jest mniej mięsa. Daliśmy jej raz kaszanke (krew i kasza :roll: ) i robiła tylko 2 koopy dziennie, w nocy żadnej. Niestety raz daliśmy jej za dużo i zwymiotowała. A jak ona czyms zwymiotuje to rzadko kiedy chce to dalej jeść :( Więc z powrotem na Hill's z/d. 3-4 qoopy dziennie. Znacie jakąś karmę wegetariańską? :?:
Zapraszam na Koci Bazarek, na serio przyda nam się pomoc...

Snickers

Post » Pon kwi 02, 2007 8:19

:(
Schroniska dla zwierząt ,muszą być postrzegane ,jak wyrzut sumienia .
Kiarunia[i]
Myszaczek[i]
Dziurkacz[i]
http://www.ratujkonie.pl
Obrazek

iwona_35

Od: Sob lis 19, 2005 10:54

Post » Pon kwi 02, 2007 8:24 kot

tak sa karmy wegetarianskie :D

pini1

Post » Śro kwi 04, 2007 19:51 Re: kot

pini1 pisze:tak sa karmy wegetarianskie :D

To znaczy jakie dokładnie?

Snickers

Post » Czw kwi 05, 2007 14:05

Matyldzia zrobiła wczoraj 8 qoopek :( Dostaje codziennie różne zastrzyki, ogólnie na szczęście czuje się lepiej.
Wie ktoś może, czym zlikwidować gazy w brzuszku??

Snickers

[poprzednia][następna]