Przygarnę/ kupię malutkiego kociaka najlepiej 8-10 tygodniowego. Płeć i umaszczenie obojętna. Zależy mi na takim malutkim kotku bo w domu mam dużego psa i małe dzieci. Chciałabym aby kotek dorastał w takim towarzystwie od małego. Mieszkam w Mielcu woj.podkarpackie
Dowiadywałam sie w pierwszej kolejności w schronisku. Niestety nie maja tam takiego malutkiego kotka.
mam dużego psa (goldena) i malutkie dzieciątko. Boje sie eksperymentować z kilkumiesięcznym kotkiem. taki malutki koteczek najszybciej sie zaaklimatyzuje w nowym domku.
Ale bedę cierpliwie szukac. Niedługo bedą nowe mioty, mnóstwo opuszczonych kociaków. Może jak raz uda mi sie adoptowac takie maleństwo.
cieszę się, że chcesz uratować jakieś maleństwo, ale z reguły kotki do wydania to są kotki od 3 miesiąca wzwyż, więc raczej 2.5 miesięczny to powinien być wiek minimalny dla kotka którego szukasz.
8-10 tygodniowe kotki to za małe, żeby je zabierać od matki.. chyba, że będą opuszczone maluchy..
A kotek gotowy do odłączenia od matki powinien mieć 12 tygodni..
E. To mit, ze tylko male koty sie przyzwyczajaja. Moje byly dorosle jak w domu pojawil sie tez prawie dorosly pies. Jeszcze wiekszy od Twojego. A kilkumiesieczny kot bez problemu sie przyzwyczai. Wcale nie musi byc taki malutki jak piszesz. Spokojnie mozesz wziac takiego do pol roku. Albo poszukaj takiego, ktory juz mial kontakt z psami i ich sie nie boi. Im mniejszy kotek, tym wiecej problemow. Ale oczywiscie lepiej jesli zabierzesz takiego ze schroniska jesli juz sie pojawi.
Czikita7887, adoptowałam 5-6 miesięcznego kota, a w domu mam 4 dorosłe psy. Kota mam z mieleckiego schroniska. To był dziczek, oswojony w schronisku, wśród psów. Przy pełnej kontroli psio-kocich kontaktów w czasie pierwszych tygodni, udało się, moja gromadka żyje w zgodzie i przyjażni. W schronisku "przygotowano" mi kota do panujących w moim domu warunków. Porozmawiaj z P.Kierownikiem o swoich oczekiwaniach. Na pewno Ci doradzi.
Pies moze niechcacy, w zabawie uszkodzic takiego malucha, ktory moze jeszcze nie umiec sie bronic, pokazywac jaki dystans akceptuje.
Lepiej szukaj starszego, ale przyzwyczajonego do psow.
dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Szukam dalej kociaka. Chciałabym żeby kotek pochodził z Mielca lub okolic bo nie mam możliwości transportu. Oczywiście jak trafi sie jakiś maluch nawet 3 ,4 miesieczny to nie bedzie problemu. Psa mam bardzo cierpliwego (goldena) wychowanego z kotem wiec o niego jestem spokojna. Nic mu nie zrobi.
A swoja droga nie wiedziałam ze o małego kotka tak ciężko. Myślałam ze bedzie mnóstwo malutkich kociąt do oddania. A ja szukam juz chyba z miesiąc. Może teraz na wiosne bedą nowe mioty. W końcu za oknami kilka dni temu baaaaaaaaardzo darły sie koty podwórkowe ......