Koty cukrzycowe- ABC- cudny słodziak szuka domu str.86

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Nie mar 18, 2007 13:51 Maxi

Ja też uwazam że ten stan w piątek to była hipoglikemia i myslała że do rana Maxi nie dożyje ale udało się !! Boję się jej teraz sama podawać insuliny żeby znów sie tak nie stało. Będę badać cukier w moczu i zobaczymy co bedzie dalej, ale dziś Maxi jest ospała wydaje mi się że więcej pije i tak jak zawsze chciała jeść to teraz tak sobie z jej apetytem.

Będę informać o jej stanie :catmilk: [/img][/url][/list]
paulinkaminka

paulinkaminka

Od: Nie mar 18, 2007 9:30

Post » Nie mar 18, 2007 16:47

prawdopodobnei czuje się, żle bo cukier skoczył do góry. Radzę Ci jutro iść na abdanie glukometrem, te skoki mogą być naprawdę duże, a badanie paskami jest niemiarodajne.
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Nie mar 18, 2007 17:21

Maxi bardzo zle znosi wizyty w weter. również robienie zastrzyków gryzie i drapie. Metoda badania cukru w moczu jest najprostrza. zastanawiałam się nad kupnem glukometru ale nie wiem czy umiałabym sama jej badać.
Wymieninone przez ciebie glukometr nie wiem czy są dostępne w aptekach w moim mieście, miałam nawet problem zeby kupić paski ale udało i kupiłam te które ty polecasz. W internecie też szukała i nie znalazłam. jak jest koszt tych glukometrów? Są inne i w róznych cenach!
Jutro zbadam jej mocz bo skończyły mi się paski i zobaczymy co bedzie. Zastanawiam się nad zmianą weter. ale nie mam za duzego wyboru bo w moim miescie jest ich tylko dwóch. Myslała że ten do którego chodzę jest nalepszy, ale raz jest ojciec a raz syna i maja różne zdania ( do tego jest drogi). Mam z tego powodu problem.
Pozdrawiam
paulinkaminka

paulinkaminka

Post » Nie mar 18, 2007 17:26

Ja nie badam Kubie poziomu glukometrem, robi to Tinka, z tym, że ona mieszka w Niemczech. Jak tylko sie pojawi na forum to na pewno coś doradzi.
Obrazek

magicmada

Post » Nie mar 18, 2007 17:35

oki, będe czekać na informacje :lol:
paulinkaminka

paulinkaminka

Post » Nie mar 18, 2007 21:18

Witam

Maxi!

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

pozdrawiam
paulinkaminka

paulinkaminka

Post » Nie mar 18, 2007 22:13

Witam Paulinkamina,

postaram się jeszcze dzis ci napisać, co bym zrobiła na twoim miejscu. Muszę sobie to wszystko najpierw poukładać.

Pozdrawiam serdecznei
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Pon mar 19, 2007 8:33

Halo Paulinkaminka,

Twój kociak miał w piątek z pewnością objawy hipoglikemii. Wspaniale, że dałaś mu cukru. Dzięki temu uratowałaś mu życie. W takich przypadkach nawet lepiej podawać cukier gronowy, lub miód. Ja w domu mam na wszelki wypadek glukozę w żelu, którą kupiłam w aptece.
To prawie pewne, ze Maxi dostaje za dużo insuliny. To spowodowało wyżej wymieniony stan. Nie rezygnowałabym jednak zupełnie z insuliny, bo to może się też źle skończyć (kwasica ketonowa). Czytałaś już informacje na ten temat?

Proszę, testuj mocz twojego kociaka na ciała ketonowe tak często, jak tylko możesz. To bardzo ważne. Za mało insuliny lub jej brak może doprowadzić do tego stanu, a to kończy się zazwyczaj śmiercią. Są oczywiście przypadki remisji choroby, jak napisała magicmada, ale to nie zdarza się z dnia na dzień. Sytuacje takie występują dosyć często po wcześniejszym podawaniu lub jednorazowym podaniu (depot) sterydów, ale po zdiagnozowaniu cukrzycy jest najczęściej tak, że trzustka potrzebuje minimalnych dawek (kropelek) insuliny, by zaczęła sama pracować. I w takim przypadku byłby najlepszy glukometr, którym mogłabyś sama mierzyć w domu poziom glukozy we krwi. Nie potrafię zrozumieć, dlaczego lekarz zalecił ci zupełne odstawienie insuliny. Nie wiem, ale wydaje mi się, że jest to zbyt ryzykowne.

Zastanawiam się też nad tą karmą Royal dla cukrzyków. Nie wiem, czy to najlepszy wybór. Karma Royal dla cukrzyków zawiera mnóstwo węglowodanów, a to podwyższa niesamowicie poziom glukozy. Popatrz sama na składniki: jęczmień, mączka kukurydziana itp. Trzeba jednak przyznać, że karma ta przy tak wysokiej dawce insuliny, którą podawałaś, uratowała chyba twemu kociakowi życie. Nie czekałabym też godziny od zastrzyku insuliny do karmienia. Wyobraź sobie taką sytuację, że Maxi nie ma apetytu, insulina jest w brzuchu, a kociak nie chce jeść. Ja osobiście podaję insulinę podczas karmienia.

Co ja bym zrobiła na twoim miejscu?

Poszłabym jeszcze dziś do weterynarza i poprosiła o zmierzenie cukru Maxi.
W zależności od wyników skonsultowałabym z lekarzem weterynarii dawkę insuliny. Może Maxi potrzebuje jeszcze insuliny, tego nie można tak zostawić. Jeśli Maxi rzeczywiście jeszcze jej potrzebuje, mam nadzieję, że twój wet wybierze możliwie małą dawkę.
Kupiłabym paski Ketostix na obecność ciał ketonowych we krwi i testowałabym mocz kociaka tak często, jak tylko to możliwe.
Kupiłabym sobie glukometr i paski testowe do mierzenia glukozy we krwi. Jeśli masz opory, przeczytaj o moich doświadczeniach na ten temat. Szczególnie do przeczytania polecam też temat home testing. Mój strach przed pierwszym ukłuciem Tinki w ucho był niesamowity. Nie mogłam z tego powodu spać przez całą noc.
Podaję listę sprawdzonych glukometrów, które nadają się do mierzenia poziomu glukozy we krwi u kociaka:
Ascensia Elite XL (dla początkujących mniej wskazany, bo potrzebuje za dużo krwi),
Ascensia Contour (idealny dla początkujących)
One Touch Ultra
Ascensia Elite XL i Ascensia Contour dostępne są też w Polsce. Kosztują chyba ok. 80-100 zł. Same glukometry nie są tak bardzo drogie, ale niestety paski testowe.

Jeśli masz finanse, żeby kupić glukometr i paski testowe, byłoby to najlepszym rozwiązaniem.
Pozdrawiam serdecznie i pisz, gdy będziesz miała wątpliwości.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Pon mar 19, 2007 10:44

:lol: Witam!
dzieki za tak szybką pomoc., ale obawy wasze i moje się sprawdziły.
Po zbadaniu moczu paskami Keto-Diastix firmy Bayer bo tylko takie są u nas dostępne , wynika są następujące: glukoza brązowa czyli 2000 mg/dl :cry: , a ketonów nie ma.
Co do glukometru to tych co mi poleciłaś nie ma , są tylko: ACCU CHECK , OneTouch Horizon. W internecie znalazłam jeszcze OneTouch SmartScan. Cały czas mam obawy że nie bedę umiała jej pobrać krwi bo będzie drapać i gryźć.
Myślę że nie mam wyboru i muszę się skontaktować z wet.

A jeszcze Maxi znów więcej pije i si.....
Acha jeszcze mam pytanie czy hipoglikemia sie często może pojawiać przy podawaniu insuliny, bo Maxi się strasznie męczyła ?
Pozdrawiam
paulinkaminka

paulinkaminka

Post » Pon mar 19, 2007 11:16

Kubie zdarzyło się to 3 razy w ciągu pięciu lat, oczywiście mówię o stanach, które ja wyłapałam. Tinka mnie goni,m żebym przetłumaczyła tekst o hipoglikrmii, postaram się to zrobić jak najszybciej :oops: . kwestia męczenia jest dyskusyjna, nie chodzi o męczenie, ale o zagrożenie, drastyczny i olbrzymi spadek glukozy może prowadzić do śmierci zwierzaka. Niski poziom cukru, jest grożniejszy w pewnym sen0ise niz wysoki.
Obrazek

magicmada

Post » Pon mar 19, 2007 11:39

Czesc paulinkaminka,

na swojej liście z glukometrami mam jeszcze Accu Chek Aviva i Freestyle Mini. Ale nie wiem, czy te będą dostępne. Ważne jest też, żebyś bez większych problemów dostała do glukometru paski testowe. Zobacz, co znalazłam.

http://www.allegro.pl/27797_glukometry_ ... view=gtext
Sprawdź, jak wygląda zaopatrzenie w paski do glukometru One Touch Ultra.

dzieki za tak szybką pomoc., ale obawy wasze i moje się sprawdziły.
Po zbadaniu moczu paskami Keto-Diastix firmy Bayer bo tylko takie są u nas dostępne , wynika są następujące: glukoza brązowa czyli 2000 mg/dl :cry: , a ketonów nie ma.

Nie masz wyboru, musisz koniecznie skontaktować się z wetem. Wielkie szczęście, że Maxi nie ma ketonów.

Nie wiem, czy te glukometry ACCU CHECK i OneTouch Horizon dobrze mierzą, bo nie były przez nas na niemieckim forum testowane. Ale ACCU CHECK jest kilka typów, więc nie wiem, który masz na myśli. Z samym glukometrem nie byłoby problemu, mogłabym ci podesłać. U nas te glukometry, które wymieniłam, kosztują nie więcej niż 5 euro. Chodzi tylko o paski. Co ci po glukometrze, jeśli nie będziesz mogła kupić odpowienich pasków testowych.

Cały czas mam obawy że nie bedę umiała jej pobrać krwi bo będzie drapać i gryźć.

Ewentualnie mogłabyś Maxi leciutko zawinąć w kocyk, żeby cię nie mogła podrapać. Wiem, że masz obawy, doskonale to rozumiem, ale większość kotów toleruje tę procedurę.

Acha jeszcze mam pytanie czy hipoglikemia sie często może pojawiać przy podawaniu insuliny, bo Maxi się strasznie męczyła ?

Hypoglikemia pojawia się wtedy, gdy kociak dostaje za dużo insuliny. Dlatego porozmawiaj proszę z wetem o zmniejszeniu dawki, bo w przeciwnym razie może się to szybko powtórzyć. Jak pisała magicmada taki stan jest bardzo niebezpieczny. Może zakończyć się szybko śmiercią zwierzaka. U mojej kotki bardzo groźna hipoglikemia wystąpiła 4,5 roku temu. Wtedy nie mierzyłam jeszcze cukru glukometrem. Tinka przewróciła się wtedy i zacząła dostawać drgawek, kilka sekund później zupełnie zesztywniała. Wiesz, jeszcze dziś mam przed oczami ten obraz i dostaję gęsiej skóry, jak pomyślę, że wtedy niewiele brakowało, a Tinka umarłaby na moich oczach.

Trzymamy za was kciuki i łapki.
Ostatnio edytowano Pon mar 19, 2007 15:55 przez Tinka07, łącznie edytowano 1 raz

Tinka07

Post » Pon mar 19, 2007 15:31

Szukałam dziś pół dnia w Internecie, co w Polsce w ogóle można dostać. Wszystkie wypróbowane u kotów glukometry, które mam na liście, są w Polsce rzadko dostępne.

Ascensia Elite XL, nigdzie nie znalazłam, choć paski w Polsce są dostępne (cena ok. 80 zł za 50 pasków).

Jeśli ktoś ma zapotrzebowanie na ten glukometr, mogę podesłać (cena: 10 euro + przesyłka)
http://shop.sanicare.de/produkte/redire ... Nr=3096963

Ascensia Contour, nigdzie nie znalazłam,
Accu Check Aviva, nigdzie nie znalazłam,
Freestyle Mini też nie znalazłam.

Inne glukometry, które można w Polsce kupić, nie były testowane i niestety nie wiadomo, czy nadają się do mierzenia cukru u kota.

I jeszcze jedna ciekawostka o wynikach testów z glukometrami z niemieckiego forum.

Bonnie jest zdrowym kotem, Clyde jej brat ma od 6 lat cukrzycę.

29.02.2004

Bonnie
Freestyle Disetronic 55
Ascensia Contour 52
Ascensia Elite 55
One Touch Ultra 67

Clyde
Freestyle Disetronic 118
Ascensia Contour 129
Ascensia Elite 135
One Touch Ultra 188

Clyde po suchej karmie
Freestyle Disetronic 225 mg/dl
Ascensia Contour 347 mg/dl
Ascensia Elite XL 342 mg/dl
One Touch Ultra 388 mg/dl

Clyde
Freestyle Disetronic 160 mg/dl
Ascensia Contour 197 mg/dl
Ascensia Elite XL 217 mg/dl
One Touch Ultra 265 mg/dl

Clyde (po dużej ilości suchej karmy, mokrej karmy dla psów i śmietanki UHT)
Freestyle Disetronic 247 mg/dl / zaraz powtórzenie testu 233 mg/dl (!!!!!!!!)
Ascensia Elite XL 411 mg/dl
Ascensia Contour 434 mg/dl
One Touch Ultra 474 mg/dl

Glukometr Freestyle jest coraz bardziej niedokładny, im wyższy jest poziom glukozy we krwi (podaje za niskie wartości). Z wcześniejszych testów wiadomo, że Contour przy wysokim poziomie glukozy (ponad 400) jest też coraz bardziej niedokładny (mierzy za wysoko).

19.07.2005

Clyde
Elite XL 323
Contour 330
Aviva 313

Elite XL 182
Contour 183
Aviva 188

Elite XL 103
Contour 103
Aviva 120

Elite XL 87
Contour 91
Aviva 100

Tinka07

Post » Pon mar 19, 2007 18:55

witam

Własnie jestem po konsultacji z weterynarzem. Mam niestety wrócic do insuliny 2x dziennie 2,5 jednostki (U40), ponieważ jest bardzo wysoki cukier. :cry:, Postanowiłam że będe podawać insulinę w trakcie jedzenie i jest to o tyle wygodne bo Maxi nic nie czuje! Muszę częściej badać mocz paskami żeby tak się nie stało jak w piatek. Co do glukometru to znalazłam Accu Check Aviva na allegro i jest dostepny w aptekach ale nie rozumiem są w róznych cenach w zalezności od zestawu.
Zapotrzyłam sie już w glukozę !

dzięki za radę i pomoc :P Pozdrawiam
paulinkaminka

paulinkaminka

Post » Pon mar 19, 2007 21:10

Witaj Paulinkaminko,

szkoda, że twoj weterynarz nie zdecydował się na zredukowanie dawki insuliny. To dla mnie zupełnie niezrozumiałe. Wierzyłam, że zwycięży rozsądek. ObrazekPrzecież dowiedział się o Maxi hipoglikemii. Musisz na nią bardzo uważać. Czy Maxi ma znów apetyt?

Dobrze by było, gdyś odważyła się glukometr. Accu Check Aviva jest dobry. Dlatego właśnie wstawiłam z niemieckiego forum dla porównania wyniki testów różnymi glukometrami. Piszesz o różnych cenach. W tych droższych zestawach są chyba też nakłuwacze. Ja używam bardzo cieniutkiej igły do nakłuwania. Z nakłuwaczem nie potrafię pracować. Każdy z nas robi tak, jak mu najwygodniej.

Wspaniale, że zmieniłaś kolejność odnośnie podawania insuliny i karmienia. Tak jest dużo bezpieczniej. Możesz od razu zareagować, jak zobaczysz, że Maxi się ociąga i nie ma apetytu. W takich sytuacjach zmniejszyłabym dawkę o połowę.

Pozdrawiam serdecznie. Pisz, jak będziesz jeszcze miała pytania.

Obrazek

Tinka07

Post » Pon mar 19, 2007 21:30

Maxi zawsze ma apetyt, nawet nie pamietam dnia jak wchodzę do kuchni a maxi nie chciałaby jeść dlatego daję jej 4 razy dziennie mniesze porcje .
Bedę musiała niestety pomysleć na powaznie o tym glukometrze. Twoim zdanie nakłuwacz byłby mi nie potrzebny?
Jeszcze mam pytanie jak Tinka znosi tak długotrwałe leczenie i nie męczy się tak duzą ilością leków?

Maxi po podaniu insuliny nadal ma wysoki cukier udało mi sie zbadać , bo wiecej siusia a samopoczucie ma lepsze :wink:
pozdrawiam
paulinkaminka

paulinkaminka

[poprzednia][następna]