Na przekór...

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon mar 12, 2007 22:42

Anna_33 pisze:Ale apetyt to raczej nie jest objaw choroby.

A i owszem - moze byc.
Edi wciagal naraz piers kurczaka, a chudziutki byl bardzo... organizm potrzebuje duzo energii do walki.

Chilli

Od: Wto mar 08, 2005 15:00

Post » Wto mar 13, 2007 6:56

Nan może mieć rację- steryd.... Ale tak czy inaczej niech Kaszmir wciąga ile wlezie :) Będzie miał energię do walki :) Kaszmir- całuski :)
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Wto mar 13, 2007 7:37

Taki wilczy apetyt miała Kicia od początku choroby. U niej to był jeden z objawów ubocznych działania sterydu.
Chory kot, z fatalnymi wynikami watrobowymi i lipemią przytył o pół kilo.
Teraz apetyt wrócił do normy, choc wyniki nadal fatalne.

Kaszmirku :ok: :ok: :ok: za ciebie trzymamy nieustająco.

progect

Od: Nie lis 28, 2004 21:36

Post » Wto mar 13, 2007 8:16

Moze to i nie za dobry objaw ale jak pozytywnie brzmi...
Kaszmirku wcinaj ile wlezie...Domagaj sie jedzonka jak masz taki apetyt...
Smacznego!!!
Obrazek
czyli Fundusz Ratunkowy Dzidziulca

Kasia C

Od: Wto cze 13, 2006 6:15

Post » Wto mar 13, 2007 9:12

8O
Zatkało mnie.

A jedz sobie Kaszmir, jedz. I tego rekina, i inne takie...
Tylko żebyś się nie po...gał z nadmiaru szczęścia. Bo to męczy małe, chore kotki...

Dobrego dnia Wam życzę. Mimo wszystko i na przekór.
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Wto mar 13, 2007 9:20

Dziewczyny, na apetyt Kaszmira składa sie pewnie kilka rzeczy.
Pierwszą jest niewątpliwie steryd. Od ponad miesiaca go nie podawaliśmy, więc organizm sie odzwyczaił i teraz zareagował na lek bardzo mocno.
Po drugie, przez te wszystkie leki bardzo poprawiliśmy komfort kaszmirkowego oddychania. No i leczymy oczki, między innymi podając w kropelkach środki przeciwbólowe, a biedne prawe oczko bardzo chyba bolało.
No i kolejna rzecz - wreszcie odstawiliśmy paskudny antybiotyk, który był podawany bardzo długo, co na pewno odbijało się na samopoczuciu Kaszmira.

Kić wyraźnie lepiej się czuje. Znów zrobił się straszną gadułą, jest kontaktowy i ma o wiele więcej siły (czego nie omieszkał udowodnić przy ostatnich aplikacjach leków :twisted: ).

Ogólnie, na moje oko, stan kicia znacznie się poprawił, choć oczywiście nie świadczy to o tym, że opanowaliśmy sytuację, a jedynie o tym, że leki łagodzą objawy chorób.
ObrazekObrazek

bechet

Od: Śro sie 24, 2005 9:54

Post » Wto mar 13, 2007 11:14

bechet pisze:Ogólnie, na moje oko, stan kicia znacznie się poprawił, choć oczywiście nie świadczy to o tym, że opanowaliśmy sytuację, a jedynie o tym, że leki łagodzą objawy chorób.

Przecież chyba o to chodzi - żeby poczuł się lepiej. On raczej nie rozumie wyników badań i diagnoz lekarzy. Wie tylko, że czuje się dobrze lub źle.
Codziennie sprawdzam, co u Kaszmirka i bardzo ciepło o Was myślę. :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Śro mar 14, 2007 7:18

Bechet- rozmawiałam wczoraj z dr Ewą i potwierdziła to co pisałam o herpesie i chlamydii.... to może być to. Zapalenie tęczówki oka jest typowe. Zmiany w płucach mogły być pierwszą oznaką infekcji. Sprawdziłam gdzie w Krakowie robię testy- Diagnostyka na Olszańskiej ma oba najczęstsze- chlamydia pneumoniae i trachomatis...... Tu strona z adresami http://www.mcl.diag.pl/subpage.php?id_art=59
Tu cennik badań- http://www.diag.pl/subpage.php?id_cat=1 ... 2a60cb386a
http://www.diag.pl/examination_show.php ... =69&id=156
na herpesa nie znalazłam ceny....

Za to na portalu lekarskim znalazłam takie pytanie:
Jak długo należy leczyć antybiotykiem dzieci chore na zapalenie płuc o potwierdzonej etiologii Chlamydophila pneumoniae lub Mycoplasma pneumoniae? Czy wszystkie makrolidy i azolidy są w takiej sytuacji równie skuteczne i przydatne w praktyce?
Wszystkie makrolidy są aktywne wobec bakterii nietypowych, poszczególne antybiotyki różnią się jedynie penetracją wewnątrzkomórkową - największą charakteryzuje się azytromycyna. Czas leczenia zapalenia płuc o tej etiologii zwyczajowo wynosi 10-14 dni, ale nie przeprowadzono badań z randomizacją, których wyniki umożliwiłyby wiarygodne ustalenie optymalnego czasu terapii. Wyjątkowo dla azytromycyny leczenie trwa 5 dni - u dzieci dawka w 1. dobie wynosi 10 mg/kg mc., zaś w 4 kolejnych - 5 mg/kg mc. Częstość eradykacji patogenu w wyniku leczenia wynosi ponad 80%.

Znalazłam ulotkę azytromycyny:
http://209.85.129.104/search?q=cache:or ... cd=3&gl=pl

Wśród wskazań sa właśnie nietypowe zapalenia płuc...... Kawałek artykułu: Azytromycyna jest aktywna wobec drobnoustrojów nietypowych wywołujących zakażenia układu oddechowego - M. pneumoniae, C. pneumoniae oraz Legionella spp; wobec tego ostatniego drobnoustroju jest najaktywniejszym makrolidem.

Może przy okazji rozmowy z dr Niziołkiem zapytasz o tą chlamydię pneumoniae- wydaje mi się najbardziej prawdopodobna z tych podanych...

I całuski jak zawsze przesyłam dla Noseczka :)

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?

Slonko_Łódź

Post » Śro mar 14, 2007 8:02

Niestety od nowego roku diagnostyka nie wykonuje żadnych badań na materiale zwierzęcym.
Można natomiast spróbować w laboratorium PAN na Jana www.cbm.com.pl. Prawdopodobnie wyniki badań robione właśnie tam są najbardziej wiarygodne.

progect

Od: Nie lis 28, 2004 21:36

Post » Śro mar 14, 2007 8:36

Dziękujemy bardzo, oczywiście zapytam o to cholerstwo dr Rafała!
ObrazekObrazek

bechet

Post » Śro mar 14, 2007 9:05

Kaszmir, dziś też jest fajny dzień na werandowanie, wiesz? Patrzyłeś już przez szybkę?

Buziaki na nowy dzień.

Co do chlamydii to miałam do czynienia tylko z oczną, nie płucną. Ale wiem, że dobrze działa doxycyklina - przenika błonę komórkową, a chlamydia zagnieżdża się właśnie wewnątrz komórek. Jeśli to by było to, to tłumaczyłoby dlaczego amoksycykliny nie zadziałały.
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Czw mar 15, 2007 21:19

Kaaaszmir, Kaszmirkuuu. Co tak cicho u Ciebie?? Zlaz z tego balkonu i napisz jak Ci dzien minal??
Obrazek Obrazek

Anna_33

Od: Nie mar 05, 2006 23:39

Post » Czw mar 15, 2007 21:33

Anna_33 pisze:Kaaaszmir, Kaszmirkuuu. Co tak cicho u Ciebie??

A nic. Śpiem sobie.

ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazek

bechet

Post » Czw mar 15, 2007 21:38

Moje sliczne, madre kocie :1luvu:
Wie, ze noc jest od spania, a dzien od jedzenia i balkonowania :-)
A karmisz Go dobrze Bechet? ;-)
Obrazek Obrazek

Anna_33

Od: Nie mar 05, 2006 23:39

Post » Pt mar 16, 2007 16:55

A jak oczko? Bo wygląda na zdjęciu dużo lepiej...

Slonko_Łódź

[poprzednia][następna]