Koty żywcem Zamurowane W Kanale Wentylacyjnym

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pt mar 02, 2007 23:10

wyslalam tekst Ivette / Ivette, mam nadzieje, ze sie nie pogniewasz/
KIBOL ZAMIAST DEBILA

enigma

Od: Wto wrz 13, 2005 14:25

Post » Sob mar 03, 2007 0:36

podpisze kazdy list / petycje w tej sprawie jesli takie powstana

sama niestety nie mam czasu ani glowy nic wymyslic
:roll:
Nie wiadomo dlaczego wszyscy mówią do kotów „ty”, choć jako żywo żaden kot nigdy z nikim nie pił bruderszaftu.

Obrazek

jojo

Od: Pon kwi 26, 2004 19:52

Post » Sob mar 03, 2007 0:42

Nie jestem w stanie przeczytac oryginału tekstu z wiadomosci ani całego watku ale równiez podpiszę wszystko.
www.fundacjafelis.org
na FB: Foondacja Felis
KRS 0000228933 - podaruj nam 1%

Kasia D.

Od: Sob maja 18, 2002 13:40

Post » Sob mar 03, 2007 1:02

KIBOL ZAMIAST DEBILA

enigma

Od: Wto wrz 13, 2005 14:25

Post » Sob mar 03, 2007 11:00

Orientujecie się może czy tamtejsze organizacje, TOnZ powiadomiły prokuraturę? Złożyły zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa?

kotalizator

Od: Wto lut 27, 2007 14:33

Post » Sob mar 03, 2007 11:00

nie, nie gniewam się 8)
tylko poprawcie sobie literówki!!
tekst w wersji bez literówek
Szanowny panie Premierze/Burmistrzu!
Piszę w sprawie bulwersującego zdarzenia, które ostatnio miało miejsce w Brzegu Dolnym- kilka kotów zostało zamurowanych w kanale wentylacyjnym i skazanych przez to na śmierć głodową. Prawdopodobnie jest wiele osób, które uważają, że życie tych kilku bezdomnych kotów nie jest warte wzmianki, bo tyle ich przecież jest naokoło. Odzew na forach internetowych świadczy jednak, że są też ludzie, którzy nie moga przejść obojętnie obok kolejnego przypadku łamania praw zwierząt w Polsce.
Ta sprawa świadczy o czymś znacznie gorszym- o "znieczulicy" wobec krzywdy. Zwierzę jest zdolne do odczuwania cierpienia i z tego powodu zasługuje na szacunek i życie wolne od bólu- parafraza pierwszego zdanie Ustawy o Ochronie Praw Zwierząt. Bezdomne koty, oprócz tego, że cierpią głód i chłód z winy człowieka (bo te bezdomne koty zazwyczaj najdalej w trzecim pokoleniu wstecz były domowymi pieszczochami, które się znudziły komuś i zostały wyrzucone), to jeszcze w tym przypadku umarły bezsensowną, powolną śmiercią- niewyciągnięcie odpowiednich konsekwencji świadczyłoby o braku szacunku dla każdego przejawu życia, a szacunek dla życia podobno jest taki ważny w naszym kraju.
Stosunek do zwierząt tak naprawdę świadzczy też o naszym stosunku dla ludzi, więc to okrucieństwo nie powinno zostać zapomniane, a sprawcy bezkarni.
Mam nadzieję, że dołoży Pan starań, by wyciągnąc odpowiednie konsekwencje wobez sprawców i że podobne zdarzenia nie będą miały już miejsca ani w Brzegu, ani w całej Polsce.
z powazaniem
...

Ivette

Od: Sob lis 19, 2005 17:05

Post » Sob mar 03, 2007 12:09

Na 2-giej stronie wątku Bungo pisze, że Towarzystwo Braci Mniejszych miało powiadomić prokuraturę w środę.

mb

Od: Czw kwi 13, 2006 5:51

Post » Sob mar 03, 2007 12:14

Dzięki za tekst, wysłałam do burmistrza Brzegu Dolnego.
Spróbuj trochę z siebie dać tym, co mają gorszy świat...
Obrazek ->tu nasz wątek-> a tu album :)

Fraszka

Od: Wto lip 27, 2004 9:04

Post » Sob mar 03, 2007 14:35

Wysłałam list do premiera na podany wyżej adres - w trochę innej wersji, ale o podobnym wydźwięku. Warto, żeby tych listów było jak najwięcej. A może by jeszcze do Ziobry???

Bungo

Od: Pt lut 16, 2007 0:52

Post » Sob mar 03, 2007 14:47

Iwette - tekst jest bardzo fajny.
Ewentualnie dodałabym jeszcze coś o tym, że jest to przestępstwo ścigane w końcu oskarżeniem publicznym i ze te koty 3 tygodnie umierały.

Proszę Was podbijajcie ten temat i przesyłajcie tekst Iwette,

To jest mój tekst do Premiera, myślę, że spokojnie moze być do Ziobry. Iwette, Twój tekst podpisuję i wysyłam do burmistrza.

Szanowny Panie Premierze

W Brzegu Dolnym ( woj. dolnośląskie ) pracownicy jednostki budżetowej Urzędu Miasta - ZGKiM - żywcem zamurowali bezdomne koty w kanale wentylacyjnym. Wynika to z informacji przedstawionych poprzez szereg niezależnych od siebie mediów, odbijajace się dużym echem wśród internautów. W świetle przedstawionych w tej sprawie okoliczności należy domniemywać, że ich działanie było spowodowane licznymi skargami mieszkańców ul. Zwycięstwa w w/w miejscowości, którzy sprzeciwiali się możliwości dokarmiania i życia tych zwierząt na terenie ich posesji . Zbieg faktu zamurowania bezdomnych kotów z okolicznością licznych nacisków na ZGKiM zdaje się pod znakiem zapytania stawiać przypadkowość tego zdarzenia.

Panie Premierze – koty zamurowane w szybie wentylacyjnym umierały, miaucząc, a potem już wyjąc – przez dłuższy czas. Umierały śmiercią straszną – głodową. Nad ich głowami toczyło się życie, one już nie miały żadnych szans.

Wiele z kotów bezdomnych to koty wyrzucone, wiele z nich rodzi się na ulicy, bo osoby odpowiedzialne za gospodarkę terenem w żaden sposób nie liczą się z tym tematem, nie próbując w jakikolwiek sposób zająć się tragedią tych najbardziej bezbronnych swoich mieszkańców.
Mieszkańców bez prawa wyborczego.
Bezbronnych zwierząt żebrzących o cokolwiek w miseczce i nie śmiejących nawet myśleć o odrobinie ludzkiego serca.

Panie Premierze – jest Pan zwierzchnikiem administracji rządowej, jest Pan także człowiekiem kochającym swojego domownika-Kota. Nie każdy jednak kot ma szczęście posiadania człowieka, który nie pozwoli go zadręczyć i zagłodzić. Nie znaczy to jednak, że nie ma prawa do życia.

Zastanawiam się kiedy te koty już wiedziały, że nie wyjdą.
Zastanawiam się nad tym, jak bardzo bolała ta śmierć.

Błagały o pomoc przez niemal trzy tygodnie.

Potem już zabrakło sił.
Potem już tylko było czekanie na śmierć.

Panie Premierze – miarą poziomu rozwoju społeczeństwa jest jego stosunek do najbardziej bezbronnych.

Panie Premierze – proszę Pana, zarówno jako osobę kształtująca i nadzorującą działalność administracji sobie podległej, jak i osobę mającą wpływ na kształt prac legislacyjnych o działania mające zarówno na celu pociągnięcie do odpowiedzialności osób bezpośrednio i pośrednio odpowiedzialnych za mękę tych zwierząt oraz jak i wdrożenie takich rozwiązań prawnych, które rzeczywiście zabezpieczałyby bezbronne zwierzęta przed podobnym okrucieństwem.

Z wyrazami szacunku
...............................................

Wklejam, może ktoś bedzie chciał skorzystać.
Przy Ziobrze wycinamy ( a szkoda Panie Ministrze :wink: ) kota.

I proszę - zróbmy coś
Jestem dla ciebie tylko lisem, podobnym do stu tysięcy innych lisów. Lecz jeśli mnie oswoisz, będziemy się nawzajem potrzebować. Będziesz dla mnie jedyny na świecie. I ja będę dla Ciebie jedyny na świecie(...) Mały Książe

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=111621

mamucik

Od: Wto kwi 20, 2004 12:27

Post » Sob mar 03, 2007 14:51

Mamuciku, oświeć mnie, na jaki adres (adresy) wysyłamy listy? Tzn. gdzie szukać adresów premiera i ministra sprawiedliwości?
Kota ['] 12.12.2015 | Krzyś ['] 21.10.2019 | Niunia ['] 24.01.2022 | Chrapek ['] 3.02.2022 | Kokosz ['] 17.02.2023

Zarejestruj się na FaniMani, rób zakupy i wspomagaj przy okazji fundacje!

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Od: Wto kwi 18, 2006 19:17

Post » Sob mar 03, 2007 15:02

No właśnie - dlatego i tylko dlatego założyłam odrebny temat z adresami. Niemniej Admin wziął i zamknął. A miała to byc taka techniczna pomoc.

Proszę przerzuć Katiu ten temat do góry - gdzies i tu wklejałam adresy.
Jeśli nie znajdziesz, to wrzuć w wyszukiwarkę mamucika :wink: Temat jest z adresami w tytule.

Mój tekst jest oczywiscie do przeróbek :oops:

Adres do min. za chwilę poszukam
Ostatnio edytowano Sob mar 03, 2007 15:04 przez mamucik, łącznie edytowano 1 raz
Jestem dla ciebie tylko lisem, podobnym do stu tysięcy innych lisów. Lecz jeśli mnie oswoisz, będziemy się nawzajem potrzebować. Będziesz dla mnie jedyny na świecie. I ja będę dla Ciebie jedyny na świecie(...) Mały Książe

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=111621

mamucik

Od: Wto kwi 20, 2004 12:27

Post » Sob mar 03, 2007 15:04

Poszlo - do Burmistrza (tekst Iwette) i do Premiera (tekst Mamucika).
Dzieki dziewczyny za te teksty.
Katia 80 - adres do Premiera gdzies tu sie pojawil, to ten: cirinfo@kprm.gov.pl

Do Burmistrza Brzegu Dolnego:
um@brzegdolny.pl
W jednym i w drugim przypadku wpisalam w tytule, do kogo jest kierowany list, bo nie sadze, zeby oni osobiscie odbierali poczte.

skaskaNH

Od: Pt lut 03, 2006 0:21

Post » Sob mar 03, 2007 15:04

wi@ms.gov.pl <wi@ms.gov.pl> - taki oadres ze strony ministerstow wydał mi się najsensowniejszy, dotyczy skarg i wniosków
Adresy do premiera i burmistrza są na poprzednich stronach, ale jeszcze je sprawdzę

Bungo

Od: Pt lut 16, 2007 0:52

Post » Sob mar 03, 2007 15:09

Jako "nowa" nieśmiało proponuję, aby
1."przykleić" ten wątek lub utworzyć nowy pt. " apel do politykow" lub "apel do prominentow", czy "w obronie kotów", czy coś w tym stylu (wtedy możemy tez podawać adresy do mediów)
2. jakoś posegregować adresy, pod które można wysyłać listy, stworzyć kilka wariantów listów w zależności od adresata
3. może do treści listów warto wprowadzić linki do stron opisujących te makabryczne zdarzenia
4. gdy już to "posegregujemy" namawiać masowo na innych forach do podpisania i wysłania
Co Wy na to?

kotalizator

Od: Wto lut 27, 2007 14:33

[poprzednia][następna]