Cztery niebieskookie

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lut 09, 2007 12:19

Nie wiem, ja bym już dała spokój, skoro ostatni urobek miał "końcówkę" dobrą...

izaA

Od: Nie wrz 25, 2005 14:09

Post » Pt lut 09, 2007 12:34

Chyba dam jej odpocząć... :)
Spróbuj trochę z siebie dać tym, co mają gorszy świat...
Obrazek ->tu nasz wątek-> a tu album :)

Fraszka

Od: Wto lip 27, 2004 9:04

Post » Pt lut 09, 2007 12:36

Też bym juz nie dawała parafiny. Amylaza jest chyba sporo podwyższona, podwyższony wynik miała Balbisia, po tym jak trafiła do MariiD. W badaniu powtórzonym po jakimś czasie już było OK. To może być zatkanie sierścią, a wysiewasz im świeżą trawkę? Zapobiega tworzeniu się kul włosowych :wink:
Obrazek

Amica

Od: Śro lut 11, 2004 9:11

Post » Pt lut 09, 2007 12:42

Wg norm, które widziałam, to nie jest tak dużo podwyższona, w jednej się nawet mieści.
Trawki nie wysiewałam, ale po tych przezyciach chyba coś im wysieję. :)

Fraszka

Post » Pt lut 09, 2007 13:37

Fraszko, jak dziś Twoja Inka?
Pozdrów ją od jej wrocławskiej imienniczki - czarniutkiej InkiKocinkiPigulinki :)

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Pt lut 09, 2007 13:45

Dzisiaj Inka zdecydowanie lepiej. Wprawdzie teraz śpi, ale od rana była znacznie żwawsza niż w ciągu ostatniego tygodnia, widać że jej samopoczucie się poprawiło... oby tak dalej. :ok:

Dziękuję za pozdrowienia :D i dla InkiKocinkiPigulinki uściski od moich FilipInek i SaraLimek :wink: :lol:

Fraszka

Post » Sob lut 10, 2007 10:13

Wyszliśmy już z najgorszego :D Inka dziś pierwsza rano wołała "daj jeść" :wink:
Wróciła jednak do starego zwyczaju lizania... że sama się myje, to się nie dziwię, bo zlizuje z siebie reszki parafiny, ale liże też kota obok którego przechodzi, albo jak inny do niej podejdzie. Staram się ją od tego odciągać, jesli widzę, ale nie upilnuje przecież - pewnie bedę musiała systematycznie zacząć jej podawać bezo-pet. Na razie czekam, aż jelita się jej zregenerują po tych przejściach.

Jeśli chodzi o dietę, to zupełnie nie wiem, co zastosować. Moje nie chcą jeść mokrej karmy, wszelkie próby kończyły się wyrzucaniem zeschnietej karmy, jedynie surowe mięso im smakuje poza suchym. Zastanawiam się nad dietą niskotłuszczową. Wprawdzie do tej pory nie dostawały dużo tłuszczów w karmie - Oral RC zawiera 15% i chude filety z kurczaka. Kurczaka mogę ewentualnie zamienić na indyka. Z karm RC niższą zawartość tłuszczu mają: Light - 10% i siamense - 12%. Kiedyś zakupiłam im Light, ale nie chciały jej jeść, musiałam ją zużyć dosypując po trochu do normalnej karmy. Pozostaje mi spróbować tą dla syjamów.

Co radzicie, może macie jakąś wypróbowaną, smaczną karmę innej firmy?

Fraszka

Post » Sob lut 10, 2007 20:14

Podobno niektóre koty nie lubią Acany, moje jedzą bardzo chętnie, ona ma 9% tłuszczu...jeśli chcesz, podeślę Ci próbkę...

izaA

Od: Nie wrz 25, 2005 14:09

Post » Sob lut 10, 2007 20:25

Fraszko, przyjedź na kawę. Odsypię Ci Biomilla light i Sanabelle light - obie bardzo smaczne. :D
Cieszę się, że Inka lepiej. :D
Obrazek

dakota

Od: Wto lis 16, 2004 15:06

Post » Sob lut 10, 2007 20:27

Iza, dziękuję za propozycję, ale acanę już kiedyś próbowałam wprowadzić do kociego jadłospisu. Pierwszą paczkę jadły dość chętnie, drugą niestety zbojkotowały, podobnie jak Light RC i musiałam ją dosypywać przez długi czas do innej karmy.

Dziś zamówiłam ROYAL CANIN Silhouette, zawiera 10% tłuszczu i piszą między in. że:
- Ogranicza odkładania tkanki tłuszczowej i utrzymanie smukłej sylwetki, dzięki wysokiej zawartości białka i umiarkowanemu poziomowi tłuszczy.
- Zapewnia maksymalną ochronę przewodu pokarmowego, dzięki wysoko strawnym białkom (ograniczającym ilość niestrawnych resztek w jelicie) oraz zawartości ryżu.

Mam nadzieję, ze spełni swoje zadanie i zadbam o to, aby jadła ją głównie Inka, co nie będzie proste. Poza tym jeszcze bardziej ograniczę wszystkim ilość dziennej dawki żarełka.

Fraszka

Post » Sob lut 10, 2007 20:32

dakota pisze:Fraszko, przyjedź na kawę. Odsypię Ci Biomilla light i Sanabelle light - obie bardzo smaczne. :D

Dzięki... jak karma, którą zamówiłam nie wypali, to się do Ciebie wybiorę :D

Fraszka

Post » Sob lut 10, 2007 20:36

Fraszka pisze:
dakota pisze:Fraszko, przyjedź na kawę. Odsypię Ci Biomilla light i Sanabelle light - obie bardzo smaczne. :D

Dzięki... jak karma, którą zamówiłam nie wypali, to się do Ciebie wybiorę :D

Z uwagi na zdrowie kota, lepiej, żeby nie wypaliła... :twisted:
To czekam ja i paki karmy moje. :D
Obrazek

dakota

Od: Wto lis 16, 2004 15:06

Post » Czw mar 08, 2007 13:04 Zyczenia z okazji DNIA KOBIET

Życie jest piękne,gdy się żyć umie
gdy kocie serce drugie rozumie.
I gdy nas kocha jawnie czy skrycie,
jest się kochanym przez kocie życie...
Szczęśliwym-więcej szczęścia-Sarze i Ince szczególnie
w dniu Kociego Święta Kobiet od Pankota Mikiego

makosz11

Od: Pon sty 08, 2007 14:38

Post » Czw mar 08, 2007 13:14

Pan Kot Miki to prawdziwy man :D dziewczyny dziekują za śliczne życzenia i przesyłają Mikiemu buziaki.

Fraszka

Post » Czw mar 08, 2007 13:22

Fraszko, widzę, że wszyscy tu idą tropem problemów z układem pokarmowym. Moja Kulka też 3 lata temu miała podobne objawy, tylko że krew pojawiała się także w wymiotach. I weci też się upierali przy układzie pokarmowym. Dopiero zupełnie nowy wet wpadł na pomysł, że to wszystko może mieć podłoże alergiczne. I zaczął ją leczyć jak przy AZS. Zlecił badania pod kątem mocznicy i paru innych rzeczy - i okazało się, że wszystko to można wykluczyć. Diagnoza: atopowe zapalenie skóry. Może Inkę też przebadać pod tym kątem?
Pozdrawiamy
Pigunia (TM), Psotuś, Kuleczka i InkaKocinkaPigulinka

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

[poprzednia][następna]