Krawateczka.16 rocznica śmierci mojej najkochańszej Koteczki

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sty 08, 2007 21:46

Pedro pisze:Wczoraj zrobilem nowy podpis i to jest zdjecie Krawateczki.
Na przelomie stycznia i lutego wybieram sie z Krawateczka na badanie krwi. Zrobilem Krawateczce kilkumiesieczna przerwe z badaniami ale juz najwyzszy czas zbadac krew i mocz. Krawateczka dostaje co drugi dzien kroplowke 170 ml. Wedlug moich obliczen Bun Azot Mocznik powinien w tej chwili wyniesc okolo 32 a wiec w gornej normie. Wyliczenia moje polegaja na dlugiej obserwacji w ilosci podawanych kroplowek i spadku BUN z poprzednich badan. Mam nadzieje ze moje wyliczenia sie sprawdza. Krawateczka czuje sie na oko bardzo dobrze. Jest pelna radosci. Mimo ze jest najmniejsza jest krolowa w domu calej czworki i nie musi uzywac zadnej sily zeby to udowodnic. Jest bardzo szanowana przez pozostala trojke i z kazdym sie umie bawic. Wspaniala koteczka.
Obrazek

Śliczna kicia :D

progect

Od: Nie lis 28, 2004 21:36

Post » Czw lut 01, 2007 16:09

Czy są już wyniki krwi? Jak się miewa Krawatka?
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Od: Śro lut 16, 2005 10:47

Post » Pt lut 02, 2007 8:45

Chcialem sie zapisac z Krawateczka na badanie krwi ale sie okazalo ze moj wet idzie na 2 tygodnie urlopu i badanie bedzie dopiero w tygodniu po 19 lutym. Wezme tydzien wolnego i wtedy poopozniam godzinowo przyjmowanie z rana Lotensinu zeby Krawateczka byla na czczo na badaniu i po powrocie od weta podam jej Lotensin. Zbadam tez jej mocz.
Krawateczka czuje sie bardzo dobrze. Znow zaczyna sie problem z wymiotowaniem sierscia bo wiosna idzie a Krawateczka myje tez cala rodzinke i tej siersci ma wiecej w zoladku. Bede musial jej podawac Bezo Pet.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
KRAWATKA KICIA BURASIA NIUNIUŚ

Pedro

Od: Nie lut 15, 2004 20:42

Post » Wto lut 20, 2007 21:55

Jutro jade z Krawateczka na badanie krwi. Mam nadzieje ze bedzie dobrze.

Pedro

Post » Wto lut 20, 2007 21:57

Pedro pisze:Jutro jade z Krawateczka na badanie krwi. Mam nadzieje ze bedzie dobrze.

Bedzie dobrze :ok: Filemon mocno trzyma :P On tez bedzie sie badał :D

Fredziolina

Od: Śro kwi 13, 2005 19:24

Post » Śro lut 21, 2007 18:55

Bylem dzisiaj z Krawateczka na badaniu krwi. Bedzie mala morfologia , kreatynina , BUN , potas , fosfor i ALT. Sodu nie bedzie bo krwi nie bylo za duzo ale w czerwcu byl w normie i mam nadzieje ze bedzie dobrze.
jutro beda wyniki.

Pedro

Post » Czw lut 22, 2007 19:33

Bylem dzisiaj u weta na omowieniu wynikow badania krwi Krawateczki.
Myslalem ze wyniki beda lepsze. W stosunku do poprzednich z wrzesnia 2006 ( dalem solidnie odpoczac Krawateczce ) czesc wskaznikow jest lepsza czesc gorsza. oto one:
Kreatynina 4 poprzednio 3,5 w mg
BUN 37 poprzednio 42 w mg
ALT 92 poprzednio 80 w mg
Fosfor 7,1 poprzednio 7,5 w mg
Potas 5 poprzednio nie byl badany "w molach"
Z morfologii pamietam ze leukocytow jest 11 tys. jak bede mial ksero to napisze wiecej.
Zamiast stosowania Ipakitine ktore podawalem ze wzgledu na fosfor duzy i ze pH moczu jest za niskie bede dawal Alusal 3 razy dziennie po 50 mg. Za 2 tygodnie kontrol.
Trzeba zbic koniecznie fosfor.
Jak Wy sobie radzicie ze zbyt niskim pH moczu u kotow nerkowych ?
Nie wiem czy czytaliscie o Alusalu ale tam pisza:
http://www.leki.med.pl/lek.phtml?id=11&idnlek=39&menu=4
ze Alusal jest przydatny w klopotach z zoaladkiem i blonami sluzowymi. W przypadku gdy mocznik jest za wysoki czesto wystepuja problemy z zoladkiem i moze Alusal sie przydac i w tej sprawie ale na tej stronie nic nie pisza o zbijaniu fosforu. Dziwne no nie ?
Obecnie bede dawal Krawateczce oprocz karmy nerkowej Lotensin 5 i Alusal. Oczywiscie kroplowki tez dostaje.

Pedro

Post » Czw lut 22, 2007 19:38

Jeszcze mam pytanie odnosnie Alusalu. Tabletka ma 500 mg i musze ja podzielic na 10 czesci zeby podawac 3 razy po 50 mg. Ciezko bedzie podzelic taka tabletke na 10 czesci. Jak przechowujecie te czesci podzelone ?

Pedro

Post » Czw lut 22, 2007 20:01

Pedro o Alusalu pisała w którymś wątku Nan, że skutecznie wiąże fosfor, jego składnik to to samo co amerykanie użyli w Aozdylu, ale czy Azodyl jest skuteczny, nie wiem, choć Filemon dostaje, ale on podczas anemii jadł wołowinę. Skutek jest taki, że wyszedł z tej obłednej anemii, wielu lekarzy postawiło na nim krzyżyk, odżył, ale teraz ma wysoki mocznik i kreatyninę, a BUN tez szokujący.
Gisha podaje swojej kotce alusal i ma pozytywne o nim zdanie, wiec chyba warto podawać.

Ja kruszę całodzienną dawkę i podaje w trzech posiłkach, ale Fil dostaje 1200 mg 8O Może zrób tak samo.

Zdróweczka dla koteczki :P

Twoje futerka sa śliczne :love:

Fredziolina

Od: Śro kwi 13, 2005 19:24

Post » Pon lut 26, 2007 21:29

O 6 rano Krawatka je odrobine Renala Eukanuby, po 3 minutach bo tyle mi zajmuje naszykowanie Lotensinu dostaje go z odrobina Animondy Carny. O 6 15 dostaje Renala Eukanube do jedzenia i sobie dochodzi i tak zajada do 6 45 popijajac w miedzyczasie woda. Wlasnie okolo 6 45 dostaje Alusal z odrobina Animondy Carny i po tym jeszcze sobie dochodzi i dojada Renala Eukanube. Tak to wyglada.

Pedro

Post » Pt mar 09, 2007 7:44

Wczoraj bylem na badaniu krwi z Krawateczka. Zrobilem Kreatynine , BUN , Fosfor , Sod , Potas i Wapn. Mam nadzieje ze wyniki ( beda dzisiaj ) beda lepsze niz 2 tygodnie temu.

Pedro

Post » Pt mar 09, 2007 11:16 Krawatka

Trzymam kciuki za lepsze wyniki!

gisha

Od: Wto sty 17, 2006 12:01

Post » Pon mar 12, 2007 11:33

Jestem podlamany wynikami Krawateczki z dnia 8 marca.
Zamiast poprawy nastapilo pogorszenie i to nie wiadomo dlaczego. Fosfor spadl ale Mocznik poszedl do gory a przeciez przez 2 tygodnie od ostatniego badania dawalem kroplowek wiecej niz ostatnio i mocznik powinien spasc troszke. Oto wyniki:
BUN azot mocznik 42 ( 37 )
Kreatynina 4,2 ( 4 )
Potas 5,33 ( 5 )
Fosfor 6,6 ( 7,1 )
Wapn 11,6
Sod 181,4
ALT 2 tyg temu 92 teraz nie bylo robione.
Sod tez za duzy ale moze od tego ze daje NaCl.
W srode jade na kontrol i zrobimy morfologie. Jezeli w morfologii bedzie dobrze to odstawie chyba Alusal bo sam nie wiem co moze byc przyczyna ze rosnie mocznik. Tyle czasu zbijalem ten mocznik a teraz znow tendencja rosnaca. Moze jednak podawanie Lotensinu a po 40 minutach Alusalu nie jest dobre ?
Dzisiaj chcialem zlapac mocz do badania ale zlapalem za malo i zbadalem tylko sam paskiem.:
pH 5,0 Tu jest tez problem bo powinno byc wieksze ale to jest problem juz trwajacy rok i dluzej. Ipakitine moze troszke podbijalo ten wskaznik. Jak Wy sobie radzicie ze zbyt malym pH u nerkowcow?
Ciezar wl 1015
Bialko trace
Cukier Neg
Leukocyty na pasku zawsze wychodza dziwnie.
Mam jeszcze wyniki 2 tygodnie temu robione morfologii Oto one:
WBC 11,3 ( 5,5-19,5 )
RBC 10,62 ( 5,8-10,7 )
HGB 14,9 ( 9-15 )
HCT 46 ( 30-47 )
PLT 349 ( 300-800 )
MCV 43 ( 41-50 )
MCH 14 (13-18 )
MCHC 32,4 ( 31-35 )
RDW 17,2 ( 17-22 )
MPV 10,1 ( 6,5-15 )
WBC Flags : AG1 EOS ( 3,2 )
%LYM 13,8 ( 0-99 )
% MON 5 ( 0-99 )
% GRA 81,2 ( 0-99)
#LYM 1,5 ( 1,2-3,2 )
# MON 0,5 ( 0,3-0,8 )
# GRA 9,3 ( 1,2-6,8 )
Co myslicie o tyym wszystkim?

Pedro

Post » Pon mar 12, 2007 11:45 Krawatka

Nie wiem co o tym myslec, ale mocznik to mocznik czy BUN ?
Norma dla BUN jest do 35 mg/dl
Czy na pewno ten mocznik trzeba zbijac kroplówkami?
Kotka nie jest mloda i podwyzszony mocznik moze miec.
Wyczytalam , ze intensywne kroplówki, kiedy kot nie jest odwodniony zmuszają nerki do bardziej intensywnej pracy i szybszego zuzycia nefronów.
A dawalaś i Ipakitine i Alusal w tym samym czasie?
Na pewno podawanie Lotensilu ( jeśli musisz dawac, bo pewnie lekarz mierzy cisnienie i wie ze trzeba), i Alusalu nie ma nic wspólnego .
Sód moze byc po NaCl chyba , a ile i jak czesto dawaleś kroplówki?
Pewnie Twój lekarz to odpowiednio skomentuje, bo i tak zrobisz jak on Ci powie.
A jak Krawatka się czuje?Ta morfologia chyba jest dobra, więc po co chcesz powtarzac i kota stresowac?

gisha

Od: Wto sty 17, 2006 12:01

Post » Pon mar 12, 2007 12:38

To jest zmiana bez znaczenia klinicznego, mieszczaca sie w widelkach bledu laboratoryjnego, kwestii zwiazanych z samym pobraniem, jego dlugoscia, czasem zacisniecia stazy, transportem krwi itp. Efekt tego ze zbyt czesto i za duzo w tej krwi badasz i w efekcie nie masz wlaciwego porowniania tylko wlasnie takie "kwiatki"
Chciales sprawdzic czy Krawatka reaguje na lek wiazacy fosfor. Reaguje, I dobrze. Nie widze przeslanek do zmian w leczeniu a juz na pewno do podlamywania sie.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Sa dwie Mamy i jedno Slonce/chociaz kazda inaczej kocha/Marta ma podrapane od "zabawy" rece, Ania- mruczacego na kolanach kota.

nan

Od: Śro lis 12, 2003 19:54

[poprzednia][następna]