No niestety waleriana w tym przypadku nie pomaga Dyzio niby łagodniejszy ale Kuba w stresie nie daje podejsc do siebie tylko fuczy i sie kuli co dyzia dziwi i zaczyna atakować. Poza tym cały czas załatwia się gdzieś....a nie do kuwety ,teraz spodobało mu sie sikanie na syna ubrania leżace na krześle.Zupelnie nie wiem co robić ...jestem załamana
Kuba jest po prostu totalnie zestresowany. Nie korzysta z kuwetki, bo w niej czuje sie bezbronny- nie może obserwować co się dzieje z tyłu i nie jest w każdej chwili gotów do ucieczki. Załatwia sie więc wtedy, gdy juz koniecznie musi i gdzie jest w miarę spokojnie. Zamknij go przynajmniej co jakiś czas w pokoju czy łazience samego z kuwetką, a zobaczysz, że sie załatwi. Obawiam sie, że kotki powinny być jeszcze przez jakiś czas izolowane i oswajać się ze sobą powoli, w obecności ludzi.
I głaszcz na przemian tą samą reką jednego i drugiego, żeby wymieszać zapachy i pokazać, że to przyjaciel.
Cioteczki po powrocie do domu podjełam z Ciocią jedna i drugą (dzięki za czas...wsparcie) po dlugich namyslach i przegadaniu na lewo i prawo tematu Kubusia postanowiłam ,że jak mnie nie ma w domu Kuba bedzie siedział sam z kuweta i jedzeniem w moim pokoju .Mućka i oprawca będa siedziec sami w pokoju syna,chce poza tym aby Kubolek odpoczął od agresora jest potwornie nim zmęczony straasznie mi go szkoda marzę żeby dowalił Dyziowi ,żeby pokazał pazury...... Kuba !!!!!!!!Walcz!!!!!!
Teraz dopiero zobaczyłam,że taki problem, U mnie podobna sytyacja. Na rzazie pomogła 3 kuweta i jest duzo duzo lepiej. Pomysł z izolacją bardzo dobry mi się wydaje. Trzymam kciuki.
Witajcie Cioteczki Chciałam Wam oznajmić ,że Kuba jest zakochany i to z wzajemnością w kundelku poczciwym naszym rodzinnym psie.Pienio zresztą broni i chroni go przed zapędami Dyzia,który jeszcze nie pogodził sie z obecnością Kuby,a własnie dziś mija miesiąc A poza tym cudny ,miziasty kochany kot.Problemy z siusianiem wszedzie ale nie do kuwety ustąpiły jak zaczełam chłopaków w czasie mojej nieobecności izolować.Mam nadzieję ,że będzie dobrze !!!