Whiskas, Kitekat, marketowe karmy - dlaczego NIE? cz. 2

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sty 13, 2007 16:38

Podam Wam najsuteczniejszą metodę, jak przekonać rodzica na coś lepszego ;)
i nikt mi nie wmówi, że nie ma wyjścia. Przyznam się, że śmieszy mnie to co piszecie, że nie rodzice się nie zgodzą, że są głupi, bla,bla,bla....
Moja mama kocha zwierzęta. Jednak nie jest tak zapalanoą psiarą i kociarą jak ja. O karmach miała takie samo zdanie jak Wasi rodzice ;)
Kiedyś pies i kto były na Pedigree/whiskasie.
Gdy poczytałam ( kilka lat temu ;) ), jakie to świnstwo i w ogóle, próbowałam mamę przekonać na RC . Nie chciała się za nic zgodzić. Nic nie pomagały prośby groźby, błagania... N to co mądra Esterka zrobiła? Poszła do mamy mówiąc: Mamuś a zwierzaki nie mają co jeśc. Daj mi pieniązki pojadę po jedzenie. Mama dała mi tyle co zawsze na pedigree i whiskasa. Ja dołożyłam do tego swoje kieszonkowe( a w dziejszysz czasach chyba każdy je dostaje?) i pojechałam do zoologicznego. Wróciłam z RC persian dla kota i RC Medium Junior dla psa. Od tamtego czasu nie było możliwości karmić czym innym bo kot nie chciał nic innego ruszyć ;) Mama była w szoku jak zobaczyła na ile nam ten kilogram wystarczył, była w szoku jak mało muszą zjeść i są najedzony. Po miesiącu była w szoku, że z pysia nie smierdzi, że się nie drapią, nie ma łupieżu, sierść lsni.
Kot nadal jest na RC, psa przestawiłam, bo po prostu jej co jakiś czas karmę muszę zmieniać bo się zwyczajnie nudzi ;)
Dlatego błagam! przestańcie pisać " ja mam 13/15 lat to nie przejdzie!" dla chcacego nic trudnego, nawet najbardziej upartego rodzica da się przekonać ;)
Obrazek

Esti

Od: Sob maja 21, 2005 17:33

Post » Sob sty 13, 2007 17:51

O!
JA też tak napoczątku zrobiłam! :D
Ale potem udało się rodziców przekonać;)
Teraz kicia jest na Animondzie Carny i na Acanie ;)
Figusia, leniuuuuuuch kochany :)

Zuza-Figa

Od: Czw sie 31, 2006 19:23

Post » Sob sty 13, 2007 17:58

ja jak już pisałam chcę właśnie na Acanę Kacpera przestawić. Psa zresztą też ;)
Raz na jakiś czas Kac dotaje Animondę Carny, ale to strasznie śmierdzi i ma brzydki wygląd :evil: Przymiarzam się do zakupu Lonardo i Miamora.
Obrazek

Esti

Post » Sob sty 13, 2007 18:06

Małe puszeczki Miamora właśnie zostały przetestowane.
Jednak moje kocie towarzystwo nie zachwyciło się nimi zbytnio. Wygląda bardzo ładnie, kawałeczki mięsa +odrobina galaretki, ale cóż, skoro nie podchodzi moim kiciom to nie będę raczej kupować { nawet dobrze, bo drogie te maleństwa :wink: }
Obrazek
Obrazek

aja1974

Od: Wto lis 21, 2006 16:24

Post » Sob sty 13, 2007 18:10

moje testowały wszystko co dostepne na rynku niemieckim :roll: jednyne co nie lezy pare godzinw misce az to w koncu nie wyrzuce jest animonda cousine,ma to co prawda tylko 4 albo 8 procent miesa wiec jak whiskas, ale ja mieszam im z ryba gotowana,kawałkami kurczaka i wolowiny i zjedza,a samego miesa nie rusza,najbardziej zdziwiłam sie wczoraj,zparzyłam troche małych krewetek,ktorych nie zuzyłam do sałatki,wymieszałam to z animonda cousine i koty wylizały michy i czekały na jeszcze 8O moje koty sa krewetkozercze,wolowina be,drob be ale skorupiaki sa super :roll:

kasia essen

Od: Czw gru 15, 2005 9:19

Post » Sob sty 13, 2007 18:40

moś pisze:ja moze z innej beczki- ostatnio w supermarketach natknęłam sie na paczki Puryny One. To chyba nie jest karma typu:"marketowa" tylko wyzszej półki - czy wiecie cos na temat tej karmy? Promocja jakas czy co? :roll:

Purine one zdarza mi sie widziec w hipermarketach, a przynajmniej w co najmniej jednym - nie pamietam teraz w ktorym ale jak zobacze bedac na zakupach i bede jeszcze o tym pamietala to napisze :)

To nie jest wyzsza polka, to nie jest nawet srednia polka. Jest lepsza od tych typowo marketowych - wh/kk/friskies itp ale do wysokiej polki to jej bardzo, bardzo duzo brakuje.

Esti pisze:Mama dała mi tyle co zawsze na pedigree i whiskasa. Ja dołożyłam do tego swoje kieszonkowe( a w dziejszysz czasach chyba każdy je dostaje?) i pojechałam do zoologicznego.

Esti pisze:Dlatego błagam! przestańcie pisać " ja mam 13/15 lat to nie przejdzie!" dla chcacego nic trudnego, nawet najbardziej upartego rodzica da się przekonać

Super :ok:
Ktos kiedys powiedzial mi: "Jesli naprawde chcesz - szukasz mozliwosci lecz jesli ci nie zalezy - szukasz wymowek" Wytrwalosc polaczona z rozsadkiem z reguly pozwalaja dopiac swego :) Gratuluje i jednego i drugiego :)

nomiczek

Od: Czw wrz 21, 2006 15:26

Post » Sob sty 13, 2007 19:08

nomiczek pisze:
Esti pisze:Mama dała mi tyle co zawsze na pedigree i whiskasa. Ja dołożyłam do tego swoje kieszonkowe( a w dziejszysz czasach chyba każdy je dostaje?) i pojechałam do zoologicznego.

Esti pisze:Dlatego błagam! przestańcie pisać " ja mam 13/15 lat to nie przejdzie!" dla chcacego nic trudnego, nawet najbardziej upartego rodzica da się przekonać

Super :ok:
Ktos kiedys powiedzial mi: "Jesli naprawde chcesz - szukasz mozliwosci lecz jesli ci nie zalezy - szukasz wymowek" Wytrwalosc polaczona z rozsadkiem z reguly pozwalaja dopiac swego :) Gratuluje i jednego i drugiego :)
Dziękuję ;)

nomiczek w zupełności zgadzam się z tymi słowami. Nie ma rzeczy nie możliwych. Wystarczy chcieć. dlatego tak mnie rozsieszyły posty co niektórych w tym temacie ;) typu" Nie! ja nie przekonam rodziców. Te karmy są za drogie! " Jeśli się chce i komuś zależy- dopnie swego ;) przekonałam się wiele razy na własnej skórze.
Obrazek

Esti

Post » Sob sty 13, 2007 19:14

Acha, czyli Puryna One jest napewno gorsza od Np Acany? no to dalej bedziemy przy Acanie- jak zawsze :roll: Myślalam ze jest lepsza :roll:
Żegnaj Budusiu......tęsknimy

moś

Od: Wto lip 06, 2004 16:48

Post » Sob sty 13, 2007 20:09

Esti pisze:Wystarczy chcieć. dlatego tak mnie rozsieszyły posty co niektórych w tym temacie ;) typu" Nie! ja nie przekonam rodziców. Te karmy są za drogie! " Jeśli się chce i komuś zależy- dopnie swego ;) przekonałam się wiele razy na własnej skórze.

Wiesz, wydaje mi sie, ze moze byc sytuacja w ktorej rodzice po prostu pojda w zaparte. Wyjatki co prawda no ale zdarzyc sie moze. Potrafie sobie tez wyobrazic, ze ktos nie dostaje kieszonkowego - znam domy, w ktorych dzieci dostaja na prosbe na cos konkretnego a nie typowo kieszonkowe.
Co nie zmienia faktu, ze trzeba probowac wszelkimi sposobami - jak nie rodzice to moze bacia cos rzuci, moze ciocia zrozumie, starsze rodzenstwo sie dorzuci itp. Generalnie trzeba po prostu sporbowac cos zrobic. Tobie sie udalo, Zuzi-Fidze tez - a miala na poczatku tyle problemow (tez gratuluje :)) - czyli warto sie nie poddawac :) Dobrze, ze sa przyklady na forum, ktorym sie udalo - moze to zmotywuje innych do dzialania.
Ciumek14 - skorzystaj z rady Esti. Po prostu sprobuj sam pokazac, ze warto ;) Powodzenia, trzymam kciuki :ok:

mos - Acana jest o nieeebo lepsza od Puriny One :) Spojrz na sklad: Purina One 16% mieska, Acana 40% mieska (+ 20% tluszczu zwierzecego). Niedawno wszedl Orijen - w skladzie podano: 75% miesa. Koszt jak Acany, producent zreszta ten sam. Jesli zmieniac to na lepsze a nie na gorsze :)

nomiczek

Post » Sob sty 13, 2007 20:30

mos - Acana jest o nieeebo lepsza od Puriny One :) Spojrz na sklad: Purina One 16% mieska, Acana 40% mieska (+ 20% tluszczu zwierzecego). Niedawno wszedl Orijen - w skladzie podano: 75% miesa. Koszt jak Acany, producent zreszta ten sam. Jesli zmieniac to na lepsze a nie na gorsze :)

Ale błagam was powiedz konkretenij ile to kosztuje
Obrazek
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi: iść przez życie nie czyniąc hałasu.

ciumek14

Od: Pt gru 22, 2006 12:52

Post » Sob sty 13, 2007 20:39

ciumek14 pisze:

Ale błagam was powiedz konkretenij ile to kosztuje

Oj, Ciumek14, no prosze Cie...
Skoro masz net jaki jest problem w samodzielnym sprawdzeniu? Szukasz w googach sklepow internetowych lub po prostu wpisujesz nazwe karmy. Wejdz - sprawdz, poczytaj, porownaj. Wiecej z tego wyniesiesz jak z zasypywania pytaniami co za ile - to zalezy od sklepu, pormocji itp. Zobacz przy okazji jakie wogole maja karmy, w jakiej cenie, porownaj sklad. Naucz sie sama analizowac co jest dobre a co nie - to sie naprawde przydaje.

Tu masz sklepy internetowe:
http://www.mruczacza.pl
http://www.animalia.pl
http://www.krakvet.pl
Jest ich oczywiscieduzo wiecej - te sa najpopularniejsze wsrod forumowiczow i odrazu przyszly mi na mysl.Mozesz poszukac innych.

Jesli interesuje Cie konkretnie Acana lub Orijen to odsylam bezposrednio: http://www.acana.com.pl

nomiczek

Post » Sob sty 13, 2007 20:50

Dziekuję! :) I przepraszam za problem :oops:
Obrazek
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi: iść przez życie nie czyniąc hałasu.

ciumek14

Od: Pt gru 22, 2006 12:52

Post » Sob sty 13, 2007 21:06

ciumek14 pisze:Dziekuję! :) I przepraszam za problem :oops:

To nie jest absolutnie zaden problem :) Moglam Ci po prostu te cene napisac - byloby nawet krocej - ale chyba lepiej jak sama zaczniesz szukac informacji i orientowac sie gdzie je wogole znalezc :) Zawsze lepiej liczyc na siebie i samemu posprawdzac :) Pozdrawiam cieplo.

nomiczek

Post » Sob sty 13, 2007 21:35

Własnie weszlam na strone Acany i zamowilam Orijen ale ciekawa jestem dlaczego nie ma tam podzialu na karme dla kociat i kotow doroslych czy kastratow :roll: Przeciez potrzebuja odmiennie innego skladu karmy.A gdzie sjkladniki zapobiegajace krysztalkom w moczu u kotow doroslych/ Juz po ptakach bo zamowilam ale nie wiem czy nie za duzo tego bialka dla moich dwoch 9 letnich lkotow i czy przy tak wysokobialkowej diecie nie beda mialy problemow z krysztalkami :roll:
Żegnaj Budusiu......tęsknimy

moś

Od: Wto lip 06, 2004 16:48

Post » Sob sty 13, 2007 21:47

nomiczek pisze:Wiesz, wydaje mi sie, ze moze byc sytuacja w ktorej rodzice po prostu pojda w zaparte. Wyjatki co prawda no ale zdarzyc sie moze. Potrafie sobie tez wyobrazic, ze ktos nie dostaje kieszonkowego - znam domy, w ktorych dzieci dostaja na prosbe na cos konkretnego a nie typowo kieszonkowe.

ja nie mówię, że nie. Sama też znam takie domy i takich rodziców. ale nigdy się nie przekonamy jeśli nie spróbujemy. ;)
Obrazek

Esti

[poprzednia][następna]