Main Coon

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Śro sty 10, 2007 11:10

No ale dziwisz sie? Nie dosc, ze nowy uzytkownik, to jeszcze z takim tekstem "tanio i szybko". Tak to mozna jedynie guza zarobic od kogos. No chyba, ze poprzedni mialkun tez byl tani i szybki.
dorzuć się do sterylek: https://www.ratujemyzwierzaki.pl/azg dla bezdomnych: KRS 0000338819

Edzina

Od: Czw lut 10, 2005 12:07

Post » Śro sty 10, 2007 11:28

Nowy użytkownik może nie wiedzieć tego, co reszta forumowiczów, nawet, jeśli reszcie forumowiczów wydaje się to niepojęte.

Nowemu użytkownikowi należy spokojnie i grzecznie wyjaśnić, dlaczego złym pomysłem jest kupowanie "taniego maine coona szybko".

A "starym użytkownikom" bardzo polecam ten wątek, zanim cokolwiek jeszcze tu napiszą.

Wszelkie dyskusje odnośnie treści mojego posta tutaj, o ile się takie trafią, też proszę do tamtego wątku.
Permanentny brak czasu...

Atka

Od: Wto maja 20, 2003 11:31

Post » Śro sty 10, 2007 16:13

Mam dziwne wrazenie ze osoby na tym forum sa bardzo ZLOSLIWE!!!!!!
I malo otwarte na nowe osoby.....

jahela

Od: Wto sty 09, 2007 14:11

Post » Śro sty 10, 2007 16:59

Jahelo, ale jak będziesz nam dogryzać, to nie zrobimy się mniej złośliwi ;)

Temat kupowania "tanich kotów rasowych" budzi wiele emocji, bo takie koty to prawie zawsze efekt bezmyślnego rozmnażania.

Dobra hodowla kotów jest nastawiona na rozwój danej rasy. Bardzo starannie dobiera koty do rozrodu, przeprowadza wszelkie możliwe badania, koty są pod dobrą opieką weterynaryjną, są karmione dobrymi karmami, odrobaczane, szczepione. To wszystko kosztuje. Koszt kociaka rzędu 1000-1500 PLN jest zaledwie zwrotem wydatków poniesionych w procesie jego hodowli. I na ogół nie uwzględnia kosztów "pobocznych" typu zakup kota hodowlanego, krycie, wyjazdy na wystawy itp.

Natomiast osoby, które sprzedają koty "rasowe" po 300-400 PLN i próbują na tym zarobić (!) ograniczają koszty na wszelkie możliwe sposoby. W takich "hodowlach" kotki rodzą raz za razem, do kompletnego wyczerpania organizmu. Kotki i kocięta są karmione podłą karmą. Kocięta na ogół nie mają szczepień, a czasem i odrobaczenia. Poza tym koty krzyżowane są bezmyślnie, co prowadzi do tego, że kocięta często rodzą się chore lub z wadami.

Na forum było już co najmniej kilkanaście historii walk o życie (że o zdrowiu nie wspomnę) takich kociąt. Ich leczenie kosztowało duuuużo więcej, niż cena kociaka w porządnej hodowli.

Mam nadzieję, że zrozumiesz. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na ten temat, przeczytaj ten artykuł:
http://nfo.pl/art/index.php?art=26&m=1
i odwiedź tę stronę:
http://rodowod.republika.pl/

A jeśli z jakichś przyczyn nie możecie sobie pozwolić na wydanie sporej kwoty na rasowego MCO, to są inne rozwiązania. Można szukać w hodowlach, bywa, że hodowcy są skłonni sprzedać taniej kociaka, który już długo w hodowli czeka na dom. Czasem dorosłe koty są oddawane przez swoich pierwszych właścicieli i są do powtórnej adopcji - za darmo. Niektórzy hodowcy zgadzają się rozłożyć płatność na raty.

Można się wreszcie zastanowić, czy to musi być MCO ;) Tyle ślicznych kotów czeka na dom, zdarzają się i takie z przedłużoną sierścią.
Permanentny brak czasu...

Atka

Od: Wto maja 20, 2003 11:31

Post » Śro sty 10, 2007 17:02

jahela, na szczęście nie wszystkie osoby na forum są złośliwe, nie przejmuj się i szukaj swojego kociaka :)
A nuż się uda...

ewick

Od: Pon lis 27, 2006 16:32

Post » Czw sty 11, 2007 11:53

Nie ma nic złego w tym że chce się taniej kotka, a tym bardziej szybko. Czasem jak się czegoś bardzo pragnie - to nie można się doczekać kiedy to nastąpi... :wink:
Nie bierz tych złośliwości do siebie... Przeczytaj to co napisała Atka. Zestawienie słów "tanio i szybko" w jednym zdaniu - jeśli chodzi o żywe zwierze- źle się niestety kojarzy :roll:

mandy21

Od: Wto gru 19, 2006 13:48

Post » Czw sty 11, 2007 13:10

Post Atki dopiero tłumaczy, czemu komuś wydaje się niewłaściwą chęć posiadania jakiegoś kotka tanio i szybko. Ja w tym nic złego nie widziałam... Tzn w tym, że ktoś chce kotka a nie w tym, że w taki sposób wykorzystuje się koty dla zysku.

Magda:)

Od: Sob gru 23, 2006 0:43

[poprzednia]