Koty moje i ... nie moje

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sty 08, 2007 22:58

Z moją 2 struwitowców jestem od prawie roku głównie na suchym hillsie s/d i uro-pecie. Przy tej mieszance ph jest stale na poziomie 7. Dzisiaj wetka kazała nam ją odstawić i przejść na bytówkę + uro-pet i 2x dziennie mięso jako naturalny zakwaszacz. Poeksperymentujemy w ten sposób przez 2 mies., a potem sprawdzające badanko. Jestem pełna nadzieii, że wreszcie cos pomoże.
Moje koty piją jak smoki, jak na koty, ale jeszcze lepiej zaczęly pić gdy z kranówy przeszłam na wodę z filtra Birta, polecam, bo od roku się dosłownie zapijają.
moja trójka ObrazekObrazekObrazek

Punto [*] 03.08.2013.

dzioby125

Od: Pt paź 21, 2005 20:03

Post » Pon sty 08, 2007 23:26

dzioby125 pisze:Dzisiaj wetka kazała nam ją odstawić i przejść na bytówkę + uro-pet i 2x dziennie mięso jako naturalny zakwaszacz. Poeksperymentujemy w ten sposób przez 2 mies., a potem sprawdzające badanko.

8O 8O 8O
Jakie mięsko jest naturalnym zakwaszaczem??? Ja słyszałam, że surowe mięso u SUKowców jest niewskazane bo "osładza"
Agata & Kreska & Jeż
Obrazek Obrazek

agacior_ek

Od: Pon wrz 05, 2005 9:23

Post » Wto sty 09, 2007 8:31

No właśnie... Kolejny dylemat. Którego, przyznam szczerze nie rozumiem. :oops:

Mięso, zwłaszcza tłuste, faktycznie zakwasza organizm, podobnie jak wszystkie produkty mocno białkowe. Podobnie też jak cukry (słodycze), białe pieczywo i inne przetwory mączne.
I nie wiem teraz czy fakt, że podajemy chude mięcho gra tu rolę czy jaka cholera :?: A może zakwaszenie organizmu nijak się nie ma do pH moczu w tym przypadku :?: Przyznam, że nie wiem. :roll:
Poszukam...

Agatko - opcji "osłodzenia" nie ma. Albo zakwaszenie albo alkalizacja, zgodnie z zasadami równowagi kwasowo-zasadowej.
I co ciekawe koleżanka ma rację, że dieta mięsna idzie w kierunku kwasowym. I Ty masz rację, że większość wetów zakazuje podawania mięsa przy SUK.
A ja jestem z tego głupia. :roll:

Jedno wiem, nie wskazana wołowina i ryby ze względu na dużą zawartość fosforu - zakładając, że odpowiedzialne za problem są fosforany. A co z cyckami kury to już nie czaję. :?

dzioby125 pisze:Z moją 2 struwitowców jestem od prawie roku głównie na suchym hillsie s/d i uro-pecie. Przy tej mieszance ph jest stale na poziomie 7.

7? 8O A ja się martwię, że mi tylko do 6,5 spada... Szok. :roll:
I co wetka na to, że karma + pasta daje tylko taki efekt???

Z drugiej strony pociesza mnie, że nie tylko ja mam taki problem. :oops:

kropka75

Od: Śro lut 09, 2005 11:15

Post » Wto sty 09, 2007 9:02

kropka75 pisze:Agatko - opcji "osłodzenia" nie ma. Albo zakwaszenie albo alkalizacja, zgodnie z zasadami równowagi kwasowo-zasadowej.

Kropko, dla mnie "osładzanie" to alkalizacja.. Nigdy nie pamiętam tego terminu i stworzyłam sobie taki swój własny.. przepraszam.. ale z biologii i chemii zawsze byłam ignorantem :oops: :?
Agata & Kreska & Jeż
Obrazek Obrazek

agacior_ek

Post » Wto sty 09, 2007 9:25

agacior_ek pisze:
kropka75 pisze:Agatko - opcji "osłodzenia" nie ma. Albo zakwaszenie albo alkalizacja, zgodnie z zasadami równowagi kwasowo-zasadowej.

Kropko, dla mnie "osładzanie" to alkalizacja.. Nigdy nie pamiętam tego terminu i stworzyłam sobie taki swój własny.. przepraszam.. ale z biologii i chemii zawsze byłam ignorantem :oops: :?

Ano to git. :) To o tym samym mowa wobec tego. :) Nazwa to już pikuś. :)

kropka75

Post » Wto sty 09, 2007 9:32

Straszne rzeczy tu wypisujecie :twisted:
Obrazek Polska - katolska oraz kibolska

Kicorek

Od: Pon sie 30, 2004 9:47

Post » Wto sty 09, 2007 9:36

Coś tam doczytałam...

Ludzie jedzący dużo mięsa mają zdecydowanie kwaśny odczyn moczu, stosujący zrównoważoną dietę mieszaną lekko kwaśny, wegetarianie generalnie obojętny. 8O
To czemu zaleca się odstawienie mięsa przy SUK spowodowanym fosforanami??? :evil:

I drugie co mi przychodzi do głowy, to co jest w tych cholernych karmach, skoro pH skacze do zasadowego? Co powoduje tę alkalizację?
:evil:

Im więcej wiem o tych sprawach tym bardziej jestem zła na los, wetów, producentów kociego żarcia itd. :evil:

kropka75

Post » Wto sty 09, 2007 9:56

przepraszam Was że ta zdawkwo ale za chwilę jadę z tymczaską na sterylkę

gosiak ma podobne problem co my i szperając w necie trafiła na amerykańskie forum :arrow: tam już zupełnie zrezygnwali z podawania karm leczniczych, przeszli zupełnie na dietę mięsną i stosują BARF

jeśli chodzi o kurczaka to wetka powiedziała że pal licho ten fosfor w wołowinie, bo kurczak jest tak naładowany różnymi świństwami, że może bardziej zaszkodzić

sprawdzałam wczoraj skład struwitowej animondy i tam fosfor + magnez sa zredukowane prawie do zera
moja trójka ObrazekObrazekObrazek

Punto [*] 03.08.2013.

dzioby125

Od: Pt paź 21, 2005 20:03

Post » Wto sty 09, 2007 10:24

Jeszcze jakąś Amerykę tu odkryjemy... 8)

Masz rację dzioby - na zdrowy rozum ten fosfor nie może być taki straszny, jeśli ludzie z kamicą fosforanową mają nakazane jedzenie mięsa. Wychodzi z tego, że zakwaszenie tego produktu jest na tyle duże, że fosfor to pikuś - czyli że się nie wytrąca jak sądzę. :roll:

Co jeszcze znalazłam...
Ludziom z fosforanową kamicą należy ograniczyć jajka, więc na logikę kotom absolutnie nie należy dawać tego przysmaku.
Tak też mi się przypomniało, że warzywa alkalizują, więc dodawanie ich do mięsa chyba nie jest rewelacyjnym pomysłem. Ale tu znowu nie rozumiem sensu diety Barf. No chyba, że jedno wpływa na drugie i kompozycja końcowa jest tak wyważona, że jest git. :roll: Ale na tej diecie się nie znam (ale poszukam bo mnie trafi cholera jak tego nie przebadam z każdej strony :twisted: ) więc na razie nie wypowiadam się.

Aha - dobrze jest jeść makarony. Więc jeśli futra nie gardzą mieszanką mięsną z czymś tam, dobrze dodać makaron. Zakwasza bardziej niż ryż.

I moje odkrycie sprzed chwili - kranówa ma pH zasadowe. Nie muszę pisać co to znaczy... :?

kropka75

Post » Wto sty 09, 2007 22:00

Może dla odmiany zapodam jakieś fotki... :)

Śpioszek
Obrazek Obrazek
Dwa śpioszki
Obrazek
Zdziwiona :)
Obrazek
Czyżby tak wyglądał Dyduś, gdy myśli ;)
Obrazek
Ugniatanie torby pańci :)
Obrazek

kropka75

Post » Wto sty 09, 2007 22:05

I jeszcze Was pozamęczam :twisted:

Kropa ujęta w kartonie :)
Obrazek
I w pozycji lwa :D
Obrazek
No co?
Obrazek
Drapak wypsikany kocią miętką jest fajny :)
Obrazek

kropka75

Post » Wto sty 09, 2007 22:12

I jeszcze...

Dwugłowy kot :lol:
Obrazek Obrazek
Kocią miętkę trzeba wetrzeć w kark :D
Obrazek

Czemu nie mogę wysłać 10 miniaturek od razu? 8O No trudno... dzielę dalej...

kropka75

Post » Wto sty 09, 2007 22:13

I na koniec...

Tu zamieszkam i tu będę spał, ale... trochę się wylewam :lol:
Obrazek
Tu też jest fajnie... i nikt tu nie poda tabletki ani wody :twisted:
Obrazek
Przynieśli zakupy z nowym kartonem, to tu też się wyleżę :D
Obrazek
A to ulubiona zabawka Dydusia :oops:
Obrazek

Wystarczy, co za dużo to niezdrowo :)

kropka75

Post » Wto sty 09, 2007 22:42

kropka75 pisze:I jeszcze...

Dwugłowy kot :lol:
Obrazek Obrazek

Jaki piękny precelek!!!!! :love: :love: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :love:
Ja też chcę, żeby moje tak spały!!! :evil:
Kropko, masz piękne koty..
a co do diety... to mam tylko jedno pytanie.. mogę dać jutro rano Kresce na śniadanie surowe mięsko? :wink: :lol:
Agata & Kreska & Jeż
Obrazek Obrazek

agacior_ek

Post » Wto sty 09, 2007 22:47

Precelki boskie, uwielbiam przytulanki :D

I to jest super: :lol:
kropka75 pisze:Obrazek

A fotek nigdy nie jest za dużo :twisted:
Obrazek Polska - katolska oraz kibolska

Kicorek

Od: Pon sie 30, 2004 9:47