scanomune - tańszy odpowiednik ??

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto gru 19, 2006 19:22

Dziwne te dawki piszecie. Mi wetka na 3 kilo Dongi zaleciła beta-glukan 1,3/1,6 w dawce od 1/4-1/3 kapsułki.

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

Post » Wto gru 19, 2006 19:26

Ludzkiej kapsulki?
Takiej o zawartosci 250 mg?
No...to ciekawe...
Bo Scanomune zawiera 7,5 mg i daje sie cala kapsulke zarowno kociakowi jak i doroslemu kotu...czego osobiscie tez nie bardzo rozumiem w swietle tego co pisza o dawkowaniu tego ludzkiego w zaleznosci od wagi...

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Wto gru 19, 2006 19:39

Kazia pisze:Ludzkiej kapsulki?
Takiej o zawartosci 250 mg?
No...to ciekawe...

Dokładnie takiej. Kurcze może to za dużo. W sumie to nie widzę zupełnie efektów kuracji poza tym, że Dongi nie zachorowała na zapalenie krtani po raz czwarty. Z dziąsłami jak był problem tak jest. Jakiś czas nie dawałam jej tego wcale i też nic to nie zmieniło.

Sylwka

Post » Wto gru 19, 2006 19:49

A próbowałaś na dziąsła laktoferynę?(Transferon)- w wątku Karolki o nadżerce wspomniałam...
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Wto gru 19, 2006 20:05

Używamy solcoseryl pastę (brała też antybiotyki) i jest spora poprawa ale nie jest idealnie.

Sylwka

Post » Czw gru 21, 2006 18:03

pixie65 pisze:
nomiczek pisze:Otoz kupilam inny preparat a rowniez zawierajacy substancje czynna beta-glukan. Preparaty takie jak Scanomune, Beta-glukan czy wlasnie Vita Glucan zawieraja substancje beta-glukan. Roznica polega na skladzie chemicznym. Opisalam to w poscie.

"Scanumone" i "BetaGlukan" zawieraja 1,3/1,6-beta glukan a Vita Glukan Immuno zawiera 1,3-D-glukan (rownież nazwany Beta-glukanem). Nie wiem czy to istotna roznica.

Jest bardzo istotna różnica: tylko preparat zawierający beta glukan o połączeniach 1,3/1,6 jest tym, o co nam chodzi i spełnia (czasem) pokładane w nim nadzieje. Nie jestem chemikiem, więc nie bardzo potrafię wyjaśnić w skrócie na forum, ale trzeba podrążyć i można znaleźć w necie.

Dodatkowo uważam, że preparat zawierający syntetyczne witaminy i NIE PRZEZNACZONY dla kotów może wyrządzić więcej szkody niż pożytku.
Istnieje np. podejrzenie, że nadmiar witaminy D może odpowiadać za problemy z dziąsłami (a normy zawartości tej witaminy w karmach dla kotów bywają przekraczane nawet 20 -krotnie, źródło: Vetserwis).

Witaminy nie są obojętne dla zdrowia kotów, zwłaszcza syntetyczne i w dodatku w nadmiarze...

Dzieki za sugestie Tobie i innym forumowiczom :)

Kupilam ten wlasciwy preparat BetaGlukan 1,3/1,6 z Labolatorium Natury i podaje malemu. Sporo zabawy z dzieleniem dawki ale wykorzystuje wskopmiany tu sposob z dzieleniem karta i szklana podstawka :D

Faktycznie fajnie to wyglada. Zwlaszcza, ze w trakcie dzielenia wszedl zapytac o cos jeden z domownikow niezorientowany w temacie i mial taka mine, ze zaluje iz nie dalo sie jej uwiecznic :D

Z tym Vita Glukanem - staralam sie sprawdzic jak to wyglada co do dawek dziennych witamin i cynku. Poza niewiadomymi zmianami w dzialaniu, ktore moze powodowac inny sklad to jak na kota jest w tym preparacie tez za duzo cynku - w jednej tabletce jest 1mg a gdzies znalazlam, ze dopuszczalne dla kociaka jest 0,3mg dziennie. Witaminy E bylo na styk (100% dawki dziennej dla kota) ale biorac pod uwage, ze jest ona tez w karmie - to jednak za duzo by bylo. Moglabym tym faktycznie zaszkodzic zamiast pomoc. No coz - zostanie dla mnie na wzmocnienie. Akurat tez chorowita jestem :)

nomiczek

Od: Czw wrz 21, 2006 15:26

Post » Czw gru 21, 2006 18:35

:D
no szkoda, szkoda, że miny nie dało się uwiecznić....
Dużo zdrówka!
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Sob mar 05, 2011 23:32 Re: scanomune - tańszy odpowiednik ??

jest preparat bardzo tani - IMUNIT posiadający dokładnie ten sam beta-1,3/1,6 d-glukan uzyskany z Saccharomyces cerevisiae - tak jak Scanomune. kosztuje 34.20 w mojej aptece za 30 tabletek. stężenie jest większe- ludzkie, ale bez dodatków witamin. podaje się go 0,375ml na 1 kg, czyli jedna tabletka wychodzi na 26,6 kg kotów :), CZYLI na 1 kota wagi ok 3,5 kg trzeba dać ok 1,5 ml/ sprawa jest prosta w przypadku hodowców, którzy zazwyczaj 1 kota nie posiadają :) wówczas 1 tabletka jest na 6.5 dorosłego kota. łatwiej dozować za pomocą strzykawki.

naiv

Od: Sob mar 13, 2010 18:49

[poprzednia]