Czyszczenie, usuwanie zębów - jakieś niebiezpieczeństwa ?

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Czw gru 14, 2006 13:04 Czyszczenie, usuwanie zębów - jakieś niebiezpieczeństwa ?

Nie trafiłam nigdy na wątki, gdzie byłoby coś o jakichs komplikacjach po zabiegach na zębach.

Tymczasem Jola mi powiedziała, że zdarzały sie nawet śmierci po takich (banalnych ??) zabiegach (ze byly watki na forum).

Jutro Pola będzie miała czyszczone zęby i jeden będzie wyrwany. Ja wiem, ze podanie narkozy niesie za sobą jakieś ryzyko. Ona ma lekko podwyzszone parametry nerkowe, ale ponoc to w niczym nie wadzi narkozie (słowa weta - nie ma przeciwskazan, bo to sa gorne granice lub lekko przekroczone górne granice). Poza tym wydaje mi sie, ze zepsute zeby tez sa zagrozeniem dla nerek.

Czy przy takim zabiegu na cos szczegolnie musze zwrocic uwagę ??
Co po zabiegu, by nie doszło do zakażenia. Pewnie wet mi poradzi, ale co Wy radzicie

(piszę w nowym wątku, bo moj jest rzadko odwiedzany)
Obrazek

carmella

Od: Nie lut 29, 2004 14:46

Post » Czw gru 14, 2006 13:43 Re: Czyszczenie, usuwanie zębów - jakieś niebiezpieczeństwa

carmella pisze: Ja wiem, ze podanie narkozy niesie za sobą jakieś ryzyko. Ona ma lekko podwyzszone parametry nerkowe, ale ponoc to w niczym nie wadzi narkozie (słowa weta - nie ma przeciwskazan, bo to sa gorne granice lub lekko przekroczone górne granice). Poza tym wydaje mi sie, ze zepsute zeby tez sa zagrozeniem dla nerek.

Mój wet przy takich wynikach widzi ryzyko i odsyła pacjentów do Wrocławia, gdzie podaje sie krótko działająca, indywidualnie dobraną narkozę.

Caramello masz mozliwość konsultacji u anestozjologa?

Ja po rozmowie dr Skrzypczakiem we Wrocławiu nie odważyłabym sie pod zwykłą narkozą na czyszczenie zębów u kota z parametrami w górnej granicy czy lekko przekroczonymi.

Fredziolina

Od: Śro kwi 13, 2005 19:24

Post » Czw gru 14, 2006 13:51

Boze, nie straszcie mnie :(
Jaki anestezjolog, tu u nas ??? Pewnie malo kto w ogole bada krew swoim zwierzakom :(
Obrazek

carmella

Post » Czw gru 14, 2006 14:00

Maja miała okropny kamien nazebny i wyrywane dwa zeby,jedyne co dostała to tabletki do brania raz dziennie przeciw zapaleniu-chodziło tu i o sterylke i o dziasla po zabiegu,dodatkowo na miejscu zastrzyki przeciwbolowe i przeciwzapalne,baks mial czyszczone zeby juz dwa razy i za kazdym razem dostawał po zabiegi zastrzyk,oraz tabletki ktore przyklejalo sie na dziasło-nazwy nie pamietam :oops: dostał takze plyn do przemywania,no i dwa dni po zabiegu oba koty jadały tylko same papki,mokre.
Dziwi mnie ze tak mało wetow robi badania krwi przed podaniem narkozy,a powinno byc tak,nie mam pojecia czy podwyzszone parametry nerkowe sa przeciwskazaniem do narkozy-zwierze i tak moze roznie zareagowac-baks miał wyniki w styczniu ok,dostal tylko 1/3 narkozy by sie uspokoił tylko bo czyszczenie mialo byc robione bez narkozy ale sie nie dało-i nawet po dawce1/3 zasnał na kilka godzin 8O a wybudzał sie cały nastepny dzien...teraz mam napisane dawke bo inaczej by mi kota zalatwili :roll: i chyba poprzedni zabieg tez tak sie skonczył bo zadzwonili do mnie godzine przed odbiorem ze lepiej zebym kota jednak na nastepny dzien odebrała bo sie nie wybudził jeszcze....
a co z narkoza wziewna?nie dałoby sie u twojego kota tego przeprowadzic :?:

kasia essen

Od: Czw gru 15, 2005 9:19

Post » Czw gru 14, 2006 14:05

Bedę dziś w innej lecznicy z kotkami po kastracji (oni maja talony) to zapytam ich jaką stosują narkozę (do kastracji na pewno mieli dożylna, bo kotki były nieźle pokłute) i co sadza o narkozie przy lekko podwyzszonych parametrach nerkowych.
Obrazek

carmella

Post » Czw gru 14, 2006 14:08

Witaj Carmello,
Trafił kiedyś do mnie kot z ułamanym kłem. Kiedy zauważyłem wokół korzenia stan zapalny, ząb został usunięty. Pod nim był ropień, który ruszony spowodował zakażenie organizmu i kot poważnie chorował.
Niebezpieczeństwa związane z narkozą to jedno, ale z tym można sobie jakoś poradzić, np. przez stopniowanie narkozy, trochę domięśniowo, kot zasypia, potem po trochu dożylnie, jest mniejsze ryzyko przedawkowania a i ze wstrząsu łatwiej wyprowadzić. Druga sprawa, to właśnie zakażenie. Ważne jest, żeby kot po zabiegu dostawał antybiotyk, nawet jeśli nie było stanu zapalnego, a jeśli był, to tym bardziej.
Do pobudzenia nerek po narkozie można kotu dać kroplówkę i furosemid.
Porozmawiaj o tym ze swoim lekarzem.
Pozdrawiam, Juliusz.

jul-kot

Od: Wto sty 27, 2004 18:10

Post » Czw gru 14, 2006 14:13

Dziękuję Juliuszu!!
Obrazek

carmella

Post » Czw gru 14, 2006 14:19

kasia essen pisze:a co z narkoza wziewna?nie dałoby sie u twojego kota tego przeprowadzic :?:

Jak sobie wyobrażasz czyszczenie zębów przy narkozie wziewnej? :wink: :lol: :lol: :lol:

Wiem, że są różne środki do narkozy, również takie, które "oszczędzają" nerki. Warto dowiedzieć się jaki wet ma pomysł na narkozę. Ważne też, żeby nie przesadzić, nie dawać jej za dużo i ewentualnie dodawać w trakcie zabiegu (jeśli zajdzie taka potrzeba).

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Czw gru 14, 2006 14:30

Hrupka nerkowa przed ostatnim zabiegiem wyrywania kla, tez miala lekko podwyzszone parametry nerkowe. Niecaly tydzien chodzila na kroplowki i do zabiegu miala wyniki jak zloto. Zas usuniecie zepsutego zeba i oczyszczenie bardzo pomaga kotom z takimi problemami.
Hrupka zdrowym kotem nie jest, ale zabieg zniosla swietnie, wiec nie bede Ci straszyc powiklaniami.
Ostatnio edytowano Czw gru 14, 2006 14:32 przez Anja, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Czw gru 14, 2006 14:32

Dzięku Anja, chociaz Ty mnie nie straszysz :)
Obrazek

carmella

Post » Czw gru 14, 2006 14:36

carmella pisze:Dzięku Anja, chociaz Ty mnie nie straszysz :)

:ok:
bedzie dobrze, bardziej obciazaja na codzien nerkowego kota zepsute zeby z ktorymi obecnie zyje, wiec warto podjac taka decyzje
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Czw gru 14, 2006 14:44

wet, do ktorego ja chodze poki co nie zawiódl mnie. Rady, jakiech udziela tłumaczy mi.
Ale z kolei Gama (??) sie na nim zawiodła. Wiec jakies wątpliwości są.

Pola dostała Lespewet . badania robiłam dokładnie 30 października.
Obrazek

carmella

Post » Czw gru 14, 2006 15:00

W tym roku czyściłam i częściowo usuwałam zęby dwóm kotom z podwyższonymi parametrami nerkowymi.
Miały specjalnie dobieraną narkozę, a potem jeszcze dostali dożylną kroplówkę.
Po zabiegu oba chłopaki jak nowe. Nie mieliśmy żadnych komplikacji.

:ok:
Kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!
[...] jesteś tym, co jesz... kabanosem w majonezie"

ariel

Od: Wto mar 15, 2005 11:48

Post » Czw gru 14, 2006 15:09

Diplodok nerkowy miał robiony ten zabieg. Przed zabiegiem miał badaną krew pod kątem nerek - wyniki były trochę powyżej normy. Zabieg zniósł dobrze, chociaż z narkozy wychodził dosyć długo, to znaczy oszołomiony był przez cały dzień i całą noc po zabiegu. Ze względu na niewydolność nerek po zabiegu Dipli został przepłukany kroplówką. Wyniki czyszczenia zębów uważam za rewelacyjne.

Olinka

Od: Pt wrz 24, 2004 16:21

Post » Czw gru 14, 2006 16:46

Jana pisze:
kasia essen pisze:a co z narkoza wziewna?nie dałoby sie u twojego kota tego przeprowadzic :?:

Jak sobie wyobrażasz czyszczenie zębów przy narkozie wziewnej? :wink: :lol: :lol: :lol:

.

sadziłam ze nie musi byc podawana bezprzerwy,daje sie jak normalna przeprowadza co trzeba i tyle-nie ma wprowadzania narkozy do zył
to jak to wyglada? :oops:

kasia essen

Od: Czw gru 15, 2005 9:19

[następna]