Łódź !!! Tym razem Koło Gospodyń Wiejskich

Tu piszemy o imprezach forumowych

Moderator: Estraven

Post » Pt gru 08, 2006 14:56

tu koty siedzące - też choinkowe :-) jeszcze nie polakierowane :oops:
Obrazek
mam kilka kotów bez dziurek .... no i te jedną broszkę , ale jakoś nie widzę do niej zapięcia :?

PRZEPIS NA CHINSZCZYZNę dla 2 osób :-)
sporą pierś kurczęcia pokroić w paseczki (ja kroiłam grube, coby szybciej było i bardziej soczyste) zalac je 2 łyżkami sosu sojowego i można dodać 1 łyżkę przyprawy do potraw chińskich , odstawić na min 30 minut. W tym czasie obgotować 1 duży albo 2 mniejsze grzyby mun (?)(te czorne, można kupić w supermarkecie )(dokładnie 30 minut) zalane szklanką wrzącej wody ,,, nie solić !. Odcedzić grzybki a wodę zachować :-).Pokroić je w paseczki.
przygotować warzywa - dowolne , może być gotowa mrożona paczka warzyw do potraw chińskich, ale może być równie dobrze paczka włoszczyzny pokrojonej w paski, albo można samemu pokroić w zapałkę marchew, dymkę ze szczypiorem lub por (biała część), seler korzeniowy albo naciowy , i cebulę .Przydałby się cm kawałek korzenia imbiru :-).
No i sos przyprawowy - do wody po grzybach (zostanie pewnie 1/2 szklanki) dolać 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę octu ryżowego albo winnego białego, pół łyżeczki cukru, ćwierć łyżeczki chili (moze być bez) i łyżeczkę czubatą mąki ziemniaczanej, jeżeli wywar z grzybów jest ZIMNY!
jeżeli mamy zamiar wrzucić warzywa mrożone, to trzeba je na moment wrzucić do wrzątku (jakaś minuta) i odcedzić .
Teraz już nie pozostaje nic innego jak to wszystko podsmażyć . Na patelnie - rozgrzaną mocno - wlewamy 2 łyżki oleju i smażymy kurczaka partiami na silnym ogniu jakieś 2 minuty stale mieszając .. to nic, że miejscami będzie jeszcze różowy - tak powinno być :-) , przekładać podsmażone do garnka. Jak już wszystkie usmażymy i patelnia będzie sucha dolewamy kolejne 2 łyżki oleju i wrzucamy w następującej kolejności : cebula - 1 minuta, dosypać utarty imbir - pół minuty,grzyby - minuta i pozostałe warzywa - kolejne 2 minuty , wrzucic do tej mieszanki mięsko i poddusić razem jeszcze 2 minuty , dosypać przepłukane kiełki sojowe lub insze (tak garść) po czym wlać sos przyprawowy, zamieszać, zagotować i można serwować :-) z ryżem albo makaronem uprzednio ugotowanym. Sekret tkwi w czasie smazenia kurczaka - nie powinien razem z duszeniem przekroczyć 5 minut . potem zaczyna się robić wiórowaty :-)
Smacznego :-)
Obrazek

modliszqa

Od: Pon paź 16, 2006 18:50

Post » Pt gru 08, 2006 16:56

Dzięki za przepisy - czekam na brokułki :oops: A do broszki zapięcie jakieś znajdę, tylko muszę poszukać :wink:
Obrazek

montes

Od: Śro lut 22, 2006 20:45

Post » Pt gru 08, 2006 16:59

No i zobaczyłam w końcu co mnie ominęlo :cry: A te kotki choinkowe takie biało- czarne to oczywiście czysty przypadek :lol: Nikogo konkretnego nie podejrzewam o ich autorstwo :lol:
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Pt gru 08, 2006 18:41

BROKUłY W SOSIE SEROWYM
Najlepiej świeże, teraz są dość tanie - (2zł za wieeeelki łeb )podzielić na różyczki i obgotować 3,4 minuty we wrzątku (niesolonym !!!)
Sos - można zrobić od podstaw - beszamel (masło w garnuszku opruszyć mąką, zalać zimnym mlekiem energicznie mieszając ) albo jak ja użyć gotowy sos biały (z papierka) , zamiast szklanki wody w przepisie na opakowaniu zastosować szklankę mleka, jak się zagotuje wkruszyć dowolny ser pleśniowy (jakiś blue znaczy). spróbować, czy dość słone (mój był za słony chyba :oops: )
Brokuły (ciepłe, osączone) zalać sosem serowym, posypać parmezanem albo innym podobnym (ewentualnie mozarellą startą na tarce) i wstawić do gorącego piekarnika pod opiekacz na jakieś 5 minutek :-) (ser powinien się zezłocić) Można posypać prażonymi płatkami migdałowymi .
Smacznego :-P
Obrazek

modliszqa

Post » Pt gru 08, 2006 18:54

dzięki za przepis na brokuły, jest tak mało skompliowany, ze się skuszę :D
Jola, to co wystawiamy?
Obrazek

Magija

Od: Sob cze 05, 2004 11:34

Post » Pt gru 08, 2006 20:00

Niop :) wstawiaj lasko :P
Obrazek

modliszqa

Post » Pon gru 11, 2006 18:17

HALOOOOOOO! A gdzie mój Shibasek z duuuuużymi oczkami? :roll:

mokkunia

Od: Wto gru 20, 2005 18:14

Post » Śro gru 13, 2006 13:18

Autystyk pewnie jeszcze nie jest polakierowany :wink:

a ja zakupilam mala ksiazeczke o masie solnej

dryncia

Od: Śro lut 01, 2006 17:23

Post » Śro gru 13, 2006 14:40

Pomalowany i porobione fotki ino ....... Madzia nie ma chyba czasu na wstawienie :))
Obrazek

modliszqa

Post » Śro gru 13, 2006 20:09

modliszqa pisze:Pomalowany i porobione fotki ino ....... Madzia nie ma chyba czasu na wstawienie :))

to zapraszam na bazar:)
Obrazek

Magija

Od: Sob cze 05, 2004 11:34

Post » Czw gru 14, 2006 9:26

Magija pisze:
modliszqa pisze:Pomalowany i porobione fotki ino ....... Madzia nie ma chyba czasu na wstawienie :))

ja już byłam :D
Georg ['] Klemens ['] Miriam [']

Georg-inia

Od: Czw lut 02, 2006 12:13

Post » Czw gru 14, 2006 9:41

Georg-inia pisze:
Magija pisze:

ja już byłam :D

Mam nadzieję, że nie będziesz próbowała mi podkupić Shibaska :twisted:

mokkunia

Od: Wto gru 20, 2005 18:14

Post » Czw gru 14, 2006 17:21

Madzia, nie wstawilas iba jeszcze pręgusków ...... hm
Obrazek

modliszqa

Post » Pt gru 15, 2006 8:29

:oops: slepam :oops: