Whiskas, Kitekat, marketowe karmy - dlaczego NIE? cz. 2

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lis 17, 2006 15:08

Hy, zamotałam się trochę w Twoim pytaniu :D
Ale ktoś Ci już wcześniej sugerował, że Twoja kicia jest przekarmiona, może to jest przyczyną jej wybrzydzania? Poza tym nie ma nic złego w tym, że kot je suche - u mojej Kaszanki jest ono podstawą diety, mięsko dostaje co 2-3 dni i ma się świetnie. Nie mogę znaleźć jaką karmę suchą podajesz kotu, ale jeśli jest dobrej jakości, to spokojnie wystarczy jako główny element kociej diety.
Jak nie chce Simby to jej nie dawaj i po problemie.
Obrazek
Obrazek Obrazek

nikagda

Od: Śro gru 15, 2004 13:27

Post » Pt lis 17, 2006 16:15

Ale jeszcze niedawno strasznie lubiła Simbe :?
A suche daje jej różne! Narazie ma Rc, a potem mam zamiar zamówić Acane!
Nie, nie, nie mogę CI to zagwarantować, że przekarmiona to ona nie jest ;) NA 1000% ;)
JAkoś tak nie wiem czemu, ale boję się przestać dawać jej tak często jak dostawała mokre... NO, bo jak np. coś wtedy jej w diecie zabraknie, albo coś?
Figusia, leniuuuuuuch kochany :)

Zuza-Figa

Od: Czw sie 31, 2006 19:23

Post » Pt lis 17, 2006 19:34

Ja na wszelki wypadek podaję kilka rodzajów suchego - żeby ewentualne braki w jednej karmie zrekompensować inną. U Kaszanki są to trzy rodzaje karmy suchej i co kilka dni mięsko, albo puszka i uwierz mi - kota ma się świetnie, jest zadowolona z życia i ma piękną sierśc - a na czarnym kocie od razu widać wszelkie problemy z futrem :)
Więc nie ma sensu zmuszać kotki do jedzenia puszek - szczególnie jeśli wybrzydza :lol:
Obrazek
Obrazek Obrazek

nikagda

Post » Pt lis 17, 2006 20:17

Ciekawe... Czy smakołyk odklaczający firmy Whiskas może naprawdę coś robić?
http://www.miauhau.pl/catalog/product_i ... cts_id=825 <-------- o tu jest opis...
W ogóle czy produkty na http://miauhau.pl są dobre???

Nikagda - nie wiedziałam, że jestem za TM ;-)

edit.
Ponoć mleka kot nie powinien pić, a jednak sprzedają jakieś tam różne mleka np. http://www.miauhau.pl/catalog/product_i ... cts_id=721 Czy to jest jakieś mleko specjalnie dla kotów przeznaczone? :lol: Wiecie ja bez rzadnego doświadczenia więc będę Wam zamulać forum... :oops:

Snickers

Od: Śro lip 26, 2006 13:29

Post » Pt lis 17, 2006 21:00

Snicker tak to prawda, że kot nie powinien mleka pić ;)
I właśnie tak! te mleka co sprzedają co właśnie specjalnymi mlekami dla kotków! :) Bo pamiętam, zę w mleku krowim jest cos co może wywołać np. u niego wymioty. A w tych specjalnych mlekach sa inne składniki które tego PRZEWAŻNIE (bo nie zawsze) nie wywołują ;)
Wiem, że nie napisałam dokładnie o tych składnikach ale tego akurat nie pamietam ;)
Nikagda, czy ja wiem...

Zuza-Figa

Post » Pt lis 17, 2006 21:53

Czy ktoś tutaj na forum kupował/kupuje tą karmę dla młodych kociąt :?: - http://animalia.pl/produkt.php?kat=38&id=1901 zastanawiam się czy jej nie zamówić, ale przedtem chciałam zasięgnąć Waszej rady :) Oprócz tej karmy, jakie polecacie dla młodych kotków :?:

zuula

Od: Nie lis 05, 2006 16:37

Post » Pt lis 17, 2006 22:36

Zuza-Figa pisze:JAkoś tak nie wiem czemu, ale boję się przestać dawać jej tak często jak dostawała mokre... NO, bo jak np. coś wtedy jej w diecie zabraknie, albo coś?

prędzej jej czegoś zabraknie jak będzie mokre jadla niż suche. w ogóle polecana dieta dla kota (zdrowego) to oparta na suchej karmie z dodatkiem mokrej/mięska. podstawa to dobra sucha karma.

to opinia i wetów i hodowców.

zuula - ja polecam Acanę, niezłe jest RC, futro ze smakiem jadło też Nutro Choice...

Vixen

Od: Pon sie 28, 2006 21:48

Post » Sob lis 18, 2006 10:32

Zuza-Figa pisze:Snicker tak to prawda, że kot nie powinien mleka pić ;)
I właśnie tak! te mleka co sprzedają co właśnie specjalnymi mlekami dla kotków! :) Bo pamiętam, zę w mleku krowim jest cos co może wywołać np. u niego wymioty. A w tych specjalnych mlekach sa inne składniki które tego PRZEWAŻNIE (bo nie zawsze) nie wywołują ;)
Wiem, że nie napisałam dokładnie o tych składnikach ale tego akurat nie pamietam

mleko dla kotów ma zredukowaną zawartośc laktozy i dzieki temu nie powoduje biegunki

Finaltime

Od: Nie paź 29, 2006 13:57

Post » Sob lis 18, 2006 10:34

a tak na marginesie to w katowicach w geant'cie mleko "klara" jest po 1.25zł :)

Finaltime

Od: Nie paź 29, 2006 13:57

Post » Sob lis 18, 2006 10:37

O właśnie Finaltime ;)
Vixen no to już jestem trochę bardziej spokojniejsza :)

Zuza-Figa

Post » Sob lis 18, 2006 11:13

zuula pisze:Czy ktoś tutaj na forum kupował/kupuje tą karmę dla młodych kociąt :?: - http://animalia.pl/produkt.php?kat=38&id=1901 zastanawiam się czy jej nie zamówić, ale przedtem chciałam zasięgnąć Waszej rady :) Oprócz tej karmy, jakie polecacie dla młodych kotków :?:

Też jestem ciekawa, jakiej jakości jest tak karma :)
Ja smarkacza karmię Puriną Pro Plan i Hillsem aktualnie. Jadł też RC i Biomilla, ale Biomill to by mnie finansowo wykończył na dłuższą metę.

Snickers, co ja mogę poradzić, że zza światów do nas przemawiasz :lol: Ale cieszy mnie to, bo tęsknię za Tobą straszliwie...
Obrazek
Obrazek Obrazek

nikagda

Post » Sob lis 18, 2006 13:01

Nikagda, mój kotek jadł whiskasa, ale po tym co tutaj przeczytałam o tego typu karmach.. :x NIGDY WIĘCEJ :!: Zastanawiam sie teraz jeszcze nad acaną (ma dobrą opinie) Ile takiej karmy firmowej może zjadać miesięcznie młody kotek :?: bo chyba inaczej niż whiskas i inne tego typu karmy.. :?:

zuula

Od: Nie lis 05, 2006 16:37

Post » Sob lis 18, 2006 14:49

Na opakowaniach przeważnie jest napisany wiek albo waga kociaka i ilosć jaką kotek powinien dostawać na dobę ;)

Zuza-Figa

Post » Sob lis 18, 2006 15:48

A kot i tak będzie jadł tyle ile uzna za stosowne :D :lol: :D
Kobi ma fazy - albo skubie jak nastolatka na diecie, albo się zażera potwornymi ilościami suchego i wszystkiego, co uda mu się wydębić :)

Zuula bardzo dobrze, że odstawiasz Whiskasa :) Tak będzie lepiej dla kociaka.
Obrazek
Obrazek Obrazek

nikagda

Post » Sob lis 18, 2006 16:51

To źle jak kot je tyle ile chce :D ? Lunka też je tak fazowo więc przestałam jej mierzyć dokładne porcje.

Kiedyś jej odmierzałam dokładne porcje i dawałam posiłki nawet o dokładnej godzinie. Jako kotka na początku swojego życia karmiona whiskasem bo tak ją nauczyła właścicielka jej mamusi i Lunuś nie chciała jeść nic innego (długo ją oduczałam) no i przez tego whiskasa miała trochę ciałka, a po takim odmierzaniu porcji strasznie schudła i zaczęłam się bać, że robię coś nie tak więc pozwoliłam jej jeśc tyle ile chce.
Dżes Obrazek Bongo

all

Od: Śro maja 03, 2006 20:20

[poprzednia][następna]