Koty - moja pasja.

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lis 16, 2006 6:13

Mnie zastanawia jeszcze jedno - to wszystko zaczelo sie w chwili gdy kotka byla juz pod opieka lekarzy...
Moze ona dostaje jakis lek ktory dziala na nia toksycznie?

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Czw lis 16, 2006 9:20

Beliowen pisze:Jolu, nie chcę psuć Ci nastroju, ale przy zaburzeniach ze strony układu pokarmowego - biegunce, wymiotach - hipokaliemia jest typowa.
Z wielu względów.

ona nie miala ani wymiotow ani biegunki - w ogole
Pamiętam :( Migosiu, Okruszko, Masieńko, Maurycy, Sasza [']
Moja Paciunia ['] :(

natur11

Od: Śro sie 23, 2006 22:41

Post » Czw lis 16, 2006 9:24

Blue pisze:Mnie zastanawia jeszcze jedno - to wszystko zaczelo sie w chwili gdy kotka byla juz pod opieka lekarzy...

dokladnie tak, i a pytalam juz tydzien temu czy to moze byc alergia!!
ona przestala jesc tuz przed tym jak zaczely sie problemy, przed pierwsza wizyta u weta, ale problemy z gardlem i pogarszajacy sie stan byl dokladnie w momencie podawania amoxycykliny - swiszczacy oddech itp,
czy on moze byc powodem problemow?
teraz ponoc dostaje inny antybiotyk - i brak oddechu swiszczacego ale nadal jest slaba

natur11

Post » Czw lis 16, 2006 10:36

Blue pisze:Mnie zastanawia jeszcze jedno - to wszystko zaczelo sie w chwili gdy kotka byla juz pod opieka lekarzy...

Musiałby to być lek powodujący uszkodzenie szpiku.
W rozmazie są blasty.
Jola_K pisze:Krw. biale 0.5 [10do3/ul] (3.6)
Plytki krwi 85 [10do3/ul] (429)
Rozmaz reczny
blasty 1 [%]
paleczkowate 8 [%]
neutrofile 51[%] (76)
limfocyty 34 [%] (17)
monocyty 6 [%] (7)
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Czw lis 16, 2006 11:00

Beliowen pisze:

Musiałby to być lek powodujący uszkodzenie szpiku.
W rozmazie są blasty.
Jola_K pisze:Krw. biale 0.5 [10do3/ul] (3.6)
Plytki krwi 85 [10do3/ul] (429)
Rozmaz reczny
blasty 1 [%]
paleczkowate 8 [%]
neutrofile 51[%] (76)
limfocyty 34 [%] (17)
monocyty 6 [%] (7)

czyli co? nie jest mozliwe by to np reakcja alegriczna np na antybiotyk powodowala taki stan?

natur11

Post » Czw lis 16, 2006 12:00

Przeczytałam dokładnie całą histirię koteczki Joli K i bardzo się zmartwiłam. Mam z moją malą kicią podobny problem, co ona na początku. Jednak moja koteczka ma dopiero 3,5 miesiąca i raczej wykluczone jest ropomacicze i wszelkie podobne schorzenia. Sterylizację przewiduję dopiero na wiek około 6 miesięcy, to jeszcze trochę czasu.
Jednak od poniedziałku (dziś jest czwartek) Misia nie chce jeśc ani pic. Dwa dni temu jeszcze coś tam pochrupała i pomlaskała trochę wody. Wczoraj i dziś już nic nie ruszyła. Nawet swojego ulubionego przysmaku whiskas ani mleka nie chciała spróbowac. Co mnie już bardzo zmartwiło :cry:
Oprócz tego ma smutne oczka, jakby chciała się bawic i psocic jak zawsze ale nie ma siły. próbuje skakac ale widac ze jest słaba. Strasznie schudła i pewnie się odwodniła, probuję jej podawac wodę ale kicia się mocno opiera.
Normalnie ma różowy nosek, a teraz jest on prawie mleczno biały, tak samo jej dziąsła i język. nie widzę w jej pyszczu żadnych zmian oprócz koloru.
Przez ten czas załatwiała się pare razy ale nie tak jak zawsze. Siku robiła kilka razy a kupkę tylko raz, małą, ciemną i twardą :?
Poza tym wymiotowała kilka razy. samymi płynami, albo tą obrobiną jedzenia jaką zjadła.
Martwię się o nią strasznie. Może mi ktoś poleci dobrego weterynarza z Gdańska, Oliwy. Wolę nie wypróbowywac na Miśce różnych teorii niezbyt kompetentnych weterynarzy. :!:
Dziękuję z góry za wszelkie podpowiedzi i komentarze.

docia82

Od: Czw lis 16, 2006 11:34

Post » Czw lis 16, 2006 12:23

dociaa82 bierz koteczke i do weta!!!!!
to moze byc choroba wirusowa, jedna z tych o ktora podejrzewano moja kicie!!
2 dni to juz dlugo, na bank sama sobie z tym nie poradzisz!!

natur11

Post » Czw lis 16, 2006 12:25

przypomne ze ja z moja kicia trafilam do weta wieczorem zaraz w pierwszy dzien jak przestala jesc i pic i widzisz juz 2 tyg jest leczona, nie ma co zwlekac!

natur11

Post » Czw lis 16, 2006 12:26

Dorcia czy kotka była szczepiona? To maleństwo jeszcze. Jasne dziąsła moga świadczyć o anemii co nie jest dziwne jeśli kotka nie je a wymiotuje. Koniecznie do weta i to biegiem.

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

Post » Czw lis 16, 2006 12:31

dzwonilam do kliniki...
zrobili test i hematokryt wzrosl prawie 100%
koteczka jest mocniejsza
zasugerowalam reakcje alergiczna na amoxycikline, od pon dostaje metronidazol i od pon jej stan nie ulegl pogorszeniu, co obserwowano do tej pory
maja jej podac steryd podawany przy kociej astmie, wieczorem powinny byc efekty
(czy sterydy nie dzilaja destrukcyjnie na nerki? :roll:
ona nie miala widocznych problemow z nerkami, siku regularnie od samego poczatku, ostatnio sporo przez kroplowki...)

natur11

Post » Czw lis 16, 2006 12:36

Super. Wiadomo, że sterydy obciążają wątrobę i nerki ale nie ma co przesadzać. Czasem steryd jest najlepszym (jeśli nie jedynym) wyjściem. Krótkotrwała kuracja pod stałą kontrolą weta moim zdaniem nie zaszkodzi a tylko może pomóc. Nie ma się co bać. Ważne, że jest lepiej, bo kicia już tyle przeszła.

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

Post » Czw lis 16, 2006 12:59

Jola_K pisze:dzwonilam do kliniki...
zrobili test i hematokryt wzrosl prawie 100%
koteczka jest mocniejsza
zasugerowalam reakcje alergiczna na amoxycikline, od pon dostaje metronidazol i od pon jej stan nie ulegl pogorszeniu, co obserwowano do tej pory
maja jej podac steryd podawany przy kociej astmie, wieczorem powinny byc efekty
(czy sterydy nie dzilaja destrukcyjnie na nerki? :roll:
ona nie miala widocznych problemow z nerkami, siku regularnie od samego poczatku, ostatnio sporo przez kroplowki...)

Powoli i po kolei.
Super że wzrósł hematokryt - bo to oznacza że wzrosła liczba czerwonych krwinek.
A co z białymi?

Działania niepożądane amoksycyliny obejmują przejściowe problemy hematologiczne - ale nie obecność w rozmazie komórek szpiku.

Nie wyobrażam sobie za bardzo zastępowania amoksycyliny metronidazolem - bo spektrum przeciwbakteryjne tych antybiotyków jest zupełnie odmienne, stosuje się leczenie skojarzone ale nie zamienne.
Natomiast, skoro następuje poprawa po metronidazolu a nie było jej po amoksycylinie - to być może po prostu pierwszy dobór antybiotyku był nieprawidłowy, ponieważ np. infekcja spowodowana została przez jakieś bakterie beztlenowe, niewrażliwe na amoksycylinę.

Tak zwane potocznie sterydy znoszą wszelkie objawy stanów zapalnych, bez działania na ich przyczynę.
Metabolizowane są w wątrobie, dlatego przy dłuższym podawaniu można obserwować podwyższenie stężenia transaminaz w osoczu.
abluo ergo sum

Beliowen

Post » Czw lis 16, 2006 13:11

Beliowen pisze:Powoli i po kolei.
Super że wzrósł hematokryt - bo to oznacza że wzrosła liczba czerwonych krwinek.
A co z białymi?

robiono to testem na hematokryt - pobiera sie kropelke, calej morfologii nie zrobiono

Beliowen pisze:Działania niepożądane amoksycyliny obejmują przejściowe problemy hematologiczne - ale nie obecność w rozmazie komórek szpiku.
Nie wyobrażam sobie za bardzo zastępowania amoksycyliny metronidazolem - bo spektrum przeciwbakteryjne tych antybiotyków jest zupełnie odmienne, stosuje się leczenie skojarzone ale nie zamienne.
Natomiast, skoro następuje poprawa po metronidazolu a nie było jej po amoksycylinie - to być może po prostu pierwszy dobór antybiotyku był nieprawidłowy, ponieważ np. infekcja spowodowana została przez jakieś bakterie beztlenowe, niewrażliwe na amoksycylinę.

i tak wlasnie mowila mi wetka ze ten jest na beztlenowe i ze zmienija bo byc moze tamten antybiotyk nie byl odpowiedni (choc ponoc standardowo podaje sie go przy ropomaciczu)

Beliowen pisze:Tak zwane potocznie sterydy znoszą wszelkie objawy stanów zapalnych, bez działania na ich przyczynę.
Metabolizowane są w wątrobie, dlatego przy dłuższym podawaniu można obserwować podwyższenie stężenia transaminaz w osoczu.

jesli powodem jest alergia i jesli lek zacznie dzialac, to ona powinna sama zaczac jesc?

faktem jest ze cos chyba z tym antybiotykiem nie tak bylo, kicia w pon nie mogla sama glowy utrzymac w pionie, wysikala sie pod siebie, w pon podano jej metronidazol, dzis kotka wstaje

natur11

Post » Czw lis 16, 2006 14:43

Jolu, w rozmazie nie ma bazofilów, nie ma eozynofilów - są tylko monocyty i neutrofile w znacznej przewadze nad limfocytami.
Trudno taki rozmaz nazwać alergicznym, mimo wszystko.
Fakt że podano kotce steryd można interpretować dwojako: albo że faktycznie jest jakiś silny stan zapalny którego objawy należy znieść dla poprawienia funkcjonowania orgamizmu, albo też - że już podano wszystko co się dało, nie ma efektów albo efekty nie są tak dobre jak oczekiwano i w związku z tym steryd ma dać czas na reakcję organizmu na nowe leki tudzież dać czas na postawienie diagnozy.
Samo oznaczenie hematokrytu tak naprawdę niewiele mówi i wnioskowanie na tej podstawie o poprawie to wnioskowanie stanowczo na wyrost.

Poprawa po metronidazolu nie świadczy za alergią na amoksycylinę tylko za tym że infekcja - być może okołooperacyjna - wywołana została przez bakterie niewrażliwe na amoksycylinę.
Prawdopodobnie gdyby zastosowano leczenie skojarzone - amoksycylinę z metronidazolem - od razu, leczenie byłoby skuteczne od razu.

W kwestii białych krwinek i sterydu - kotka miała leukopenię, niestety steryd w tej kwestii poprawy nie przyniesie, wprost przeciwnie.
Ale przy dobrze dobranej osłonie antybiotykowej powinno być ok.
abluo ergo sum

Beliowen

Post » Czw lis 16, 2006 15:17

Beliowen pisze:Samo oznaczenie hematokrytu tak naprawdę niewiele mówi i wnioskowanie na tej podstawie o poprawie to wnioskowanie stanowczo na wyrost.

zdaje sobie sprawe z tego ze to zbyt malo, i nie opadl ze mnie stres czy ona z tego wyjdzie, chwilowo sie uspokoilam, ze stan sie nie pogarsza, lecz ze przynajmniej jest constans z lekka poprawa
Beliowen pisze:Poprawa po metronidazolu nie świadczy za alergią na amoksycylinę tylko za tym że infekcja - być może okołooperacyjna - wywołana została przez bakterie niewrażliwe na amoksycylinę.
Prawdopodobnie gdyby zastosowano leczenie skojarzone - amoksycylinę z metronidazolem - od razu, leczenie byłoby skuteczne od razu.

tez uwazam ze amoksycylina nie zadzialala jak trzeba, nie na te infekcje
Beliowen pisze:W kwestii białych krwinek i sterydu - kotka miała leukopenię, niestety steryd w tej kwestii poprawy nie przyniesie, wprost przeciwnie.
Ale przy dobrze dobranej osłonie antybiotykowej powinno być ok.

o kurcze, ja im to zasugerowalam, nie wiem w koncu czy podali, a jak zaszkodzi? :(

natur11

[poprzednia][następna]