Borówka z Mazur

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lis 06, 2006 13:34

wiesci z domu:
Bo przyszla na sniadanie i wypila sporo kociego mleka. w kuwecie Karol znalazl dwie qupy. tylko czyje to? :roll: moglabym ja separowac, zamykac na noc w lazience z oddzielna kuweta, ale boje sie, ze to bedzie dla niej stres.

przeanalizowalam, kiedy Bo byla zatkana. pierwszy raz zatkala sie, kiedy w domu pojawili sie rezydenci, przy pierwszym z nimi kontakcie. drugi raz, kiedy oddalismy ja do mamy. teraz, trzeci raz, zatkala sie, kiedy koty zostaly na dobe same w domu (na Wszystkich Swietych zostawilismy je na jedna noc, dwa razy byla u nich wtedy kolezanka, zeby dac jesc i posprzatac w kuwecie). czy to mozliwe, ze ona zatyka sie ze stresu?
Obrazek Obrazek Obrazek

anie

Od: Czw sty 19, 2006 19:30

Post » Pon lis 06, 2006 13:49

Myślę, że możliwe. U ludzi stres bardzo często odbija się na pracy jelit. Co prawda najczęściej pobudza ich pracę do tego stopnia, że może wywołać biegunkę ale bywa też przyczyną zatwardzenia. U ludzi jest nawet rozróżniana taka jednostka chorobowa: Zespół Jelita Nadwrażliwego. Może to spore uproszczenie ale jak dla mnie może coś w tym jest, że Borówka tak reaguje na stres.

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

Post » Pon lis 06, 2006 13:57

teraz wiec pozostaje tylko pytanie, czy to co sie z nia teraz dzieje to zatkanie?
mam nadzieje, ze dzis u weta czegos sie dowiemy.
Obrazek Obrazek Obrazek

anie

Post » Pon lis 06, 2006 20:37

wrócilysmy od weta.

Bo raczej nie jest zatkana, ma za to bardzo zgazowane jelita. Stąd bolesnośc brzuszka. Bolą ją także nerki. Nie wiemy, czy ból promieniuje od jelit, czy nerki chore.
Jutro z samego rana będziemy badac krew. Potem rozwazymy USG.

Poza tym temp w normie, ale brak apetytu. Dostalam od weta próbke suchego RC Intestinal, sprawdzimy, czy kotka lubi, być moze będzie na takiej diecie.

Teraz czekamy na badania krwi i ich wyniki.
Obrazek Obrazek Obrazek

anie

Post » Pon lis 06, 2006 21:04

Może warto podać Espumisan albo napar z kopru. Jeśli ma wzdęcia to może to pomoże.

Sylwka

Post » Pon lis 06, 2006 21:59

Sylwka pisze:Może warto podać Espumisan albo napar z kopru. Jeśli ma wzdęcia to może to pomoże.

nasza pani weterynarz powiedziala, że Gasprid powinien jej pomóc na te gazy. poza tym prosila, zeby nie dawac jej zadnych innych leków przed jutrzejszym badaniem krwi (ja jestem laik, nawet nie wiem, ktore leki Bo moglaby wziasc, a jakich nie). szkoda, że kopru nie ma w domu.. a sklepy wlasnie zamkneli
Obrazek Obrazek Obrazek

anie

Post » Wto lis 07, 2006 22:08

są już wyniki badania krwi Bo. nie widziałam ich, przyszły godzine temu, ale rozmawiałam już z pania wet przez telefon. wyniki są dobre, jedyne "ale" to lekko obniżony poziom leukocytów. jak będę mieć je w reku, to wpisze, może ktoś, kto zna się na tym, skomentuje.

ponadto mamy tez skierowanie na USG, najprawdopodobniej zrobimy je w piątek.

a na razie zostajemy przy Gaspridzie. i zaraz zamawiam paczke RC Intestinal, zobaczymy, jak Bo sie bedzie zachowywać na takiej diecie.
a poza tym to jakos leci. Bo spędza czas w transporterze. nie za bardzo wychodzi, nawet jedzenie woli jeśc tam, troche poprawił się apetyt, tzn je cos, bo wczesniej wogole nie chciala. spoglądam na nią teraz i widze, że myje sie, nie tak dokładnie jak kiedyś, ale to i tak chyba dobry objaw.

napisalam tez w sprawie Borówki do pani Wandy od kropli Bacha. dostalam odpowiedź, że narazie dla Bo krople nie są wskazane. najpierw musi być fizycznie zdrowa, dopiero wtedy, jesli bedzie potrzeba, zajmiemy sie jej psychiką.

ps. czy ktos z Was karmi/karmił kota Hillsem i/d?
Obrazek Obrazek Obrazek

anie

Post » Czw lis 09, 2006 13:32

mam wyniki badan krwi Borówki:

Erytrocyty 10,4 10*6/ul
Hemoglobina 15,7 g/dl
Hematokryt 45,4 %
MCV 44 fl
MCH 15,1 pg
MCHC 34,6 g/dl
Leukocyty 7,3 w 1 ml
Limfocyty 51 %
Monocyty 3 %
Kwasochłonne 13 %
Pałeczki 0 %
Segmenty 33 %
OB. Po 1 godz 1 mm
AlAT 64 U/l
AspAT 13 U/l
AP 19 U/l
Glukoza 112 mg/dl
Kreatynina 1,3 mg/dl
Mocznik 39,4 mg/dl
Albuminy 35 g/l
Białko całk. 6,7 g/%
Bilirubina 0,3 mg/dl
GGTP 6

gdyby ktoś zechcial je skomentować, to nie ma nic przeciwko, bo mi one niestety niespecjalnie dużo mówią :oops:

w najbliższy wtorek USG u doktora Marcińskiego. czekamy.

a poza tym u Bo jakoś leci. Je Intestinala, malo pije, więc poję ja ze strzykawki, aktywna jest tylko noca, wtedy trochę wychodzi z transporterka (dzis w środku nocy spotkalam ją wylegującą się w przedpokoju) i odwiedza kuwetę.

edit: jednostki
Ostatnio edytowano Czw lis 09, 2006 20:37 przez anie, łącznie edytowano 3 razy
Obrazek Obrazek Obrazek

anie

Post » Czw lis 09, 2006 13:39

Przepisz jednostki !!!

Sylwka

Post » Czw lis 09, 2006 13:44

kurde, jednostki zostały w domu. tutaj w pracy mam tylko podyktowane na szybko przez telefon :oops:

uzupełnię później, sorry
Obrazek Obrazek Obrazek

anie

Post » Czw lis 09, 2006 13:44

Ogólnie chyba faktycznie nieźle, ale wysokie kwasochłonne. Z tego, co mi sie kołacze to przy alergiach się podnoszą. Także przy alergiach pokarmowych, co mogłoby tłumaczyć te problemy Bo z jelitkami.

Jest taka karma RC dla alergików [a właściwie dwie - jedna przy pokarmowych właśnie stosowana - strasznie śmierdzi. :? ]. Ale Intestinal tez powinien pomóc.

Chyba [nie jestem tego pewna] - kreatynina i hematokryt nieco podwyższone, ale to może być efekt lekkiego odwodnienia, bo mocznik w normie.

edit: jesli oczywiście domyslnie dobrze przypisałam jednostki :oops: :oops:
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Czw lis 09, 2006 13:51

Może napisz w tytule wątku, że prosisz o pomoc w interpretacji.
Najlepiej jak już dopiszesz jednostki, są dość ważne :wink:
Obrazek Obrazek
z nami także 4kocie ogony i jeden psi

Klaudia

Od: Wto cze 01, 2004 21:30

Post » Czw lis 09, 2006 14:08

anie, czy badanie było robione na Gagarina?
(wpiszę jednostki, bo mam wyniki "pod ręką" ;)
Kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!
[...] jesteś tym, co jesz... kabanosem w majonezie"

ariel

Od: Wto mar 15, 2005 11:48

Post » Czw lis 09, 2006 14:08

juz dopisalam jednostki, zdobylam z domu, nie mam tylko do bialka calkowitego i GGTP :oops:
Obrazek Obrazek Obrazek

anie

Post » Czw lis 09, 2006 14:09

Agn nie kreatynina ale hemoglobina :wink: . Rzeczywiście jakby zagęszczona krew. Kwasochłonne skaczą przy alergii ale również gdy są pasożyty. Ten wynik nie jest tragiczny, bo norma jest chyba do 12 ale u zdrowego kota chyba normalnie są niżej (mój Zenek alergik miał nawet 30 a teraz ma 4.6).

Sylwka

[poprzednia][następna]