FFA-schronisko kat-------wolontariat str 19 nabor

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob paź 28, 2006 10:09 kot

Formico dzieki za cytaty
:D

wyslalismy pismo do Okregowego rzecznika odpowiedzialnosci zawodowej
lek wet. Miroslawa Lewicka
do slaskiej rady lekarsko-wetrynaryjnej
do powiatowego lekarza weterynarii Joanny Pokorskiej tresc ponizej

Fundacja For Animals
Ul.Mizerkiewicza 12
42-520 Dabrowa Górnicza
oddział Łódz
oddział Wrocław

Katowice 25-10-2006 Rada Sląskiej Izby lekarsko-weterynaryjnej

Katowice ul.Mikołowska 100

Dotyczy: warunków lekarsko-weterynaryjnych w schronisku dla bezdomnych zwierząt
Katowice ul. Milowicka

Zwracamy się z prośbą o zajęcie lub powołanie zespołu kontrolującego warunki lekarsko-weterynaryjne panujące w schronisku w Katowicach ul. Milowicka, w którym to nadzór weterynaryjny sprawuje lek .wet. Marcin Bojarski.
Warunki te nie tylko nie spełniają żadnych wytycznych zawartych w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23.06.2006 w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych dla prowadzenia schronisk dla zwierząt.
W schronisku tym panuje nadmierne zagęszczenie , choroby zakaźne, brak izolatek do leczenia zwierząt, brak oznakowania kotów z określeniem płci, brak danych dotyczących przeprowadzonych zabiegów weterynaryjnych itp.
Koty są uśmiercane pod byle pretekstem.
Nasza fundacja wystąpiła już do Urzędu Miasta o wybudowanie nowej kociarni, oznakowanie zwierząt i zapewnienie im godziwych warunków życia.

Z poważaniem

Do wiadomości:
1. OROZ lekarz weterynarii Mirosława Lewicka ul.Mikołowska 100 40-065 Katowice
2. Powiatowy lekarz weterynarii Joanna Pokorska ul.Brynowska 25 a 40-585 Katowice
3. Wydział gospodarki komunalnej UM Katowice ul. Rynek 13
4. Gazeta wyborcza redakcja ul. Towarowa 1 Tychy

pini1

Od: Nie cze 30, 2002 19:56

Post » Sob paź 28, 2006 10:43

No ładnie. Mam nadzieje ,ze sytuacja zwierzat sie poprawi i trzymam kciuki :ok:
Obrazek

Formica

Od: Wto kwi 12, 2005 12:05

Post » Sob paź 28, 2006 13:39

A tak może z innego końca, fundacja mogłaby jeszcze wziąść pod lupesklepy zoologiczne. Jest taki jeden duży sklep zoo, zwierzęta w zależności od tego czy są rasowe czy nie,są albo bardzo drogie zwierzaki rasowe,ale bez rodowodu w cenie zwierzaka z rodowodem za to dachowce nabywa się drogą: kup wyprawke dla kotka, dorzucimy ci malego kotka. Koszmar PROMOCJA( kup czekolade a dostaniesz jeszcze lizaka). Stan zdrowia tych zwierzaków pozostawia wiele do życzenia, sama nie raz zwracałamuwage obsłudze, że jest coś nie tak i na wlasną ręke konsultowałam się z wetem. Standardową odpowiedziom było wet już był i wszystko jest w porządku. Co było bzdurą. Jedna z obsługujących probowała mi wmowic, że pewien samiec fredki jest samica :lol: i że jest zdrowy,kiedy ja dałabym sobie głowe obciąć że ma grzybice i po rozmowie z wetem moja dagnoza się potwierdziła. Niestety zwierzaki z tamtąd szybko znikaja, a ja budze ogólny popłoch i widać przerażenie w ich oczach badrzo nisko mi się kłaniają i daje sie odczuć jak im kamień spada z serca jak wychodzę nie czepiając się o nic.

mysza_7

Od: Wto lip 18, 2006 17:35

Post » Sob paź 28, 2006 17:19

Dziewczyny, błagam bojkotujcie allegro.
Jest tam w ofercie kupna Wyprawiona skórka z kota! Dla reumatyków! (numer 136732636)
Trzeba wytępić barbarzyństwo.
Zgłosiłam to już policji w Wieliczce i wysłałam maila do: allegro,sprzedającego i kupującego.

POMÓŻCIE pozbyć się tej aukcji.

mysza_7

Post » Nie paź 29, 2006 4:01

Pini1, moze uda ci sie zdobyc z ktorejs z uczelni weterynaryjnych, wydzial chorob zakaznych, opinie co do kk :wink:

Na podstawie:
http://www.psianiol.org.pl/boz/prawo/ust_infpubl.pdf
poproscie o udostepnienie danych z lat 2004/5 i I polowa 2006 roku, danych o ilosci:
- przyjetych zwierzat;koty i psy,
-adopcje; koty i psy
-utracone;koty i psy, w tym wyszczegolnione; usmiercone i padle.

-infromacje jakie srodki finasowe, w interesujacym was okresie, byly przeznaczane na schronisko.

Poproscie przede wszystkim o regulamin schroniska i uchwaly RM odnosnie bezdomnych zwierzat, schroniska.

No idziecie jak burza!! :) Moze spowodujecie, ze te kwarantanniki, o ktorych mowil ten wet, bedzie zmuszony zakupic UM 8)

I ja bym wyslal jeszcze do wiadomosci wojewodzkiego weta i GLW(zawsze tak robie)-wiesz jak to jest z powiazaniami lokalnymi 8)
Ostatnio edytowano Nie paź 29, 2006 4:26 przez ARKA, łącznie edytowano 1 raz
Marzec; Ogólnopolski Miesiąc Sterylizacji Zwierząt,niższe ceny zabiegów

ARKA

Od: Sob lut 16, 2002 21:27

Post » Nie paź 29, 2006 4:05

Formica pisze:Dokładnie. Wg ustawy o ochronie praw zwierzat ma prawo uśpić tylko:
zwierzęta agresywne lub stare i chore bez szans na wyleczenie...

zwierzeta agresywne i chore bez szans na wyleczenie-wiek nie ma tu nic do tego.
Marzec; Ogólnopolski Miesiąc Sterylizacji Zwierząt,niższe ceny zabiegów

ARKA

Od: Sob lut 16, 2002 21:27

Post » Nie paź 29, 2006 17:13

W sumie sytuacja bardzo wygodna:
- w schronisku nie ma odpowiednich warunków aby leczyć, szczepić, utrzymywać w dobrej kondycji zwierzęta
- bardzo duży procent zwierząt (można się domyślać jak duży przy braku rzetelnej ewidencji zwierząt) jest usypiany lub pada
- miasto nie ma problemu z nadmiarem zwierząt w schronisku.

Przeraża mnie, gdy pomyślę jak wielka rzeka zwierząt wpływa do schroniska a jaki wąski strumyk zdoła z niego wypłynąć. :cry:
"Akceptacja śmierci i protest przeciw niej: dwie nieusuwalne strony naszego życia." (L.Kołakowski)

fili

Od: Pon paź 10, 2005 10:14

Post » Pon paź 30, 2006 10:44 kot

dzieki Arko jasne napiszemy zaraz o udpostepnienie danych
jutro jestem w Um U vice prezydent na 9 rano i zobaczymy

pini1

Post » Wto paź 31, 2006 14:28

Ciekawość mnie zżera :wink:
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Wto paź 31, 2006 15:16 kot

Byłyśmy jako przedstawicielki fundacji na umowionym spotkaniu z Pania vice prezydent Miasta Katowic Grazyna Szołtysik.

bardzo miła i konkretna osoba, miłosniczka zwierzat , na spotkanie na życzenie Pani Predydent został wezwany Pan naczelnik Herman.

ustalenia:
1. my jako fundacja mamy mozliwosc wchodzenia na teren schroniska i swobodnego fotografowania zwierzat, w celu umieszczenia ich w internecie zeby znalażły dom.
2. schronisko bedzie czynne w niedziele
wolonatriuszki z naszej fundacji beda tam w godzianch od 10-15---pilegnowaly, fotografowały i wyadoptowywały zwierzeta, dostaniemy biurko i 2 krzesła :D
3.wetrynarz zostanie pismnie ze strony Um napomniany , aby zmienił stosunek do zwierzat i traktował je jako PACJENTOW, ma prowadzic dokładne ewidencje zwierzat przyjmowanych , jak sa leczone , jesli nadchodzi koniecznosc uśpienia to dlaczego.
4. koty beda oznakowane obrózkami( samowypinajacymi sie) i moze wreszcie porzadek zapanuje.
5.Pani prezydent w przyszlym tygodniu jedzie oosbbcie do schroniska na wizje lokalna
6.pomieszczenia wentylatornii beda adoptowane na izolatke,
7.my jako fundacja zobowaizałysmy sie do poszukiwania firmy, ktora byc moze taniej lub nieodpłatnie za reklame udostepni ten kontener na kociarnie
8. Udało nam sie nie słuchac wypowiedzi Pan naczelnika Hermana, ktorego pomysłem bylo , zeby fundacja zbudowala schronisko dla kotów i po 4 tygodniach zabierała koty ze schroniska w Katowicach

mamy nadzieje ze cos sie ruszy wreszcie, w przyszlym tygodniu przystepujemy do rozmow z Panem Naczelnikem

pini1

Post » Wto paź 31, 2006 15:33

.
Ostatnio edytowano Wto paź 31, 2006 15:36 przez pisiokot, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

pisiokot

Od: Śro maja 03, 2006 15:37

Post » Wto paź 31, 2006 15:35

wspaniałe wiadomości
trzymam kciuki żeby wszystko udało się zrealizować
Obrazek

pisiokot

Od: Śro maja 03, 2006 15:37

Post » Wto paź 31, 2006 15:40

Nareszcie jakies konkrety ze strony UM Ciesze sie bardzo. Wiadomo to poczatek drogi ale zawsze cos :D:D:D Moja pomoc nadal aktualna :)

Pei

Od: Wto wrz 27, 2005 13:55

Post » Wto paź 31, 2006 16:35

halo, halo! ja też chciałabym pomagać! i kotkom, i nawet pieskom (szczeniakom) no i w ogóle... :oops: :twisted:

Snickers

Od: Śro lip 26, 2006 13:29

Post » Wto paź 31, 2006 17:27

Więc gdzie się mam zgłosić, żeby zostać oficjalnym wolontariuszem fundacji i móc zacząć pomagać w schronisku? :cry:

mysza_7

[poprzednia][następna]