Whiskas, Kitekat - dlaczego nie?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro paź 04, 2006 13:18

Lisica pisze:Mój Pimpo je saszetki Friskies i suche Whiskas.Jest zdrowy ma błyszczącą sierść. Kitekat czy Whiskas nie są takie złe. Najgorsze są karmy najniższej półki czyli Kitty(z Biedronki)czy inne takie.

Pewnie są jeszcze gorsze, ale uwierz, że whiskasy to truciazna, i to na dodatek droga, bo kto bardzo dużo takiej karmy je. Gdy kotu moich rodziców pierszy raz kupiłam torbę Royal Canin najpierw narzekali, że drogo, a potem nie mogli się nadziwić, jak mała ilośćią kot się najada, a karma na długo stracza. I kot zaczął wyglądać o wiele lepiej.

myszella

Od: Śro paź 04, 2006 12:57

Post » Śro paź 04, 2006 13:36

Nooo...
Myszella, a co sądzisz o tym mleku whiskasa?
Kolejna zabójcza trucizna? 8O
Figusia, leniuuuuuuch kochany :)

Zuza-Figa

Od: Czw sie 31, 2006 19:23

Post » Śro paź 04, 2006 13:45

Lisica pisze:Mój Pimpo je saszetki Friskies i suche Whiskas.Jest zdrowy ma błyszczącą sierść. Kitekat czy Whiskas nie są takie złe. Najgorsze są karmy najniższej półki czyli Kitty(z Biedronki)czy inne takie.

Jedno i to samo :)
Tylko, ze producent whiskasa, kiteakta, frieskies, darling itp to potezna firma i po prpstu produkuja to cos co jest w puszcze o ladniejszym zapachu i wygladzie. Niczym wiecej to sie nie rozni- takie samo gowno.

Co do mleka to nie wiem- ale nie ufam.
Obrazek
Obrazek

lidiya

Od: Sob cze 08, 2002 0:05

Post » Śro paź 04, 2006 13:52

co do mleka - to przede wszystkim za drogie! mleczko klara z Łowicza można kupić poniżej 2 zł...

tak samo saszetki W - skoro mają 4% kurczaka a kosztują 1,59 zł za 100 saszetkę, to wg mnie są porównywalne z tackami rossmana/winstona (też 4%) kosztującymi 0,89-0,99 zł
ekonomicznie nieopłacalne - skoro już i tak mam wydać powyżej złotówki za 100 g to wolę kupić surowe mięcho albo dołożyć parę groszy na dobrą 60-95% puchę
Ostatnio edytowano Śro paź 04, 2006 14:22 przez Fri, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek

Fri

Od: Śro sty 25, 2006 17:02

Post » Śro paź 04, 2006 13:56

Zuza-Figa pisze:A o co chodzi z tym mlekiem Whiskasa? 8O
Jest niby zdrowsze?

Ostatnio widziałem na Animalii jakiś test różnych mlek (?) dla kotów. Najwięcej punktów otrzymało mleko Whiskasa (głównie za wygląd/praktyczność opakowania i kolor :)), zajwięcej punktów za wartości odżywcze otrzymało mleczko Klara. Co pod rozwagę zostawiam. ;)

Lisica pisze:Mój Pimpo je saszetki Friskies i suche Whiskas.Jest zdrowy ma błyszczącą sierść. Kitekat czy Whiskas nie są takie złe.

Nam też tak się wydawało, bo Skumbria jadąca na Whiskasie była pełna energii, a futro takie, że ah jej. :) Do czasu - w wieku jakichś dwóch lat kota zaczęła dość mocno tyć, aż do osiągnięcia formy typu "kula w kształcie gruszki". Odstawiliśmy Whiskasa (zwłaszcza suchą karmę), kotka przeszła na chrupki odchudzające a potem na tacki nieco lepszych firm i nie dość, że pięknie schudła, to okazało się, że kot je 4 razy mniej. 8O

Oczywiście życie pisze własną opowieść, po okresie szczupłości Skumbria znowu tyje na potęgę, ale tym razem dlatego, że wyżera wysokokaloryczną karmę dla kociaków ;) (Myniek za chrupkami nie przepada).

bebe_

Od: Pon wrz 18, 2006 16:26

Post » Śro paź 04, 2006 14:02

mi sie wydaje, ze koty zra tego whiskasa w ogromnych ilosciach bo jest bezwartosciowy i przez to maja rozepchane zoladki.
Obrazek
Obrazek

lidiya

Od: Sob cze 08, 2002 0:05

Post » Śro paź 04, 2006 14:24

lidiya pisze:mi sie wydaje, ze koty zra tego whiskasa w ogromnych ilosciach bo jest bezwartosciowy i przez to maja rozepchane zoladki.

czytałem, chyba tutaj, o eksperymencie na whiskasie - po odwodnieniu nie zostało prawie nic.... :oops:
natomiast generalnie tycie, jeśli nie jest wynikiem choroby, leczenia lub zaburzeń hormonalnych jest spowodowane przez .... nas, ludzi.... :roll:
rokko + Luzak + Cicia + Baxter
Obrazek Obrazek Obrazek
My, koci Ojcowie, musimy się trzymać razem !

rokko

Od: Wto gru 07, 2004 11:00

Post » Śro paź 04, 2006 14:38

Hm...
Przez nas ludzi, no fakt...
Hm, jak byłam w tym sklepie zoologicznym to poprosiłam, o wypisanie cen tych karm które wydrukowałam z tej strony "polecane".
I jedna cena poprostu zwaliła mnei z nóg 8O
Eukanuba 15zł za... 400g 8O O my got... No fakt karma dobrej jakości, ale ta cena normalnie 8O Chyba dla jakiś bogaczy...
8O
Były tam jeszcze Purina Pro Plan za kg 11-12zł
Purina Chow 11-12zeta za kg
Royal Canin Indoor 13-15 zeta.
NIe tak źle! Tylko mało tych karm z tej listy no, ale cóż!
A z puszek były :
Animonda Carny Adult 3.50 za małą puszke, to mnie dobiło 8O
A 5.20 za dużą! 8O W Mruczaczy za dużą puszkę (bo chodzi o to 400g co nie?) jest za 2, 80 czy jakoś tak 8O
Była Animonda Rafine Soupe za 3.00
Iams 9.20 ale czy chodziło o puszke 400g??? 8O
I Sheba 3,10.
Ogółem raczej według mnie to dość dużo za te puszki, jak myślicie?

Zuza-Figa

Post » Śro paź 04, 2006 15:07

Zuza-Figa pisze:Hm...
Hm, jak byłam w tym sklepie zoologicznym to poprosiłam, o wypisanie cen tych karm które wydrukowałam z tej strony "polecane".
I jedna cena poprostu zwaliła mnei z nóg 8O

Opakowania 400g są raczej "na spróbowanie", czy kot będzie chciał je jeść, jak już trafi się na odpowiednie, wówczas kupuje się większą paczkę.
W jednym ze sklepów internetowych 400g paczuszka RC Indoor kosztuje 13,39 zł, czyli 3,34zł/100g.
Ta sama karma w paczce 4kg kosztuje 89,79 zł, czyli 9 zł/400g.
Niezła róznica, prawda ?
Można się zebrać w kilka osób i kupić większy worek albo dla siebie tylko.
Obrazek Obrazek Obrazek

rokko

Post » Śro paź 04, 2006 15:27

NO różnica jest, ale jednak nadal uważam, zę 9zł/400g to dużo
Kurcze, szkoda, że to wszystko tańsze nie jest!
Hm, a wasze koty przez ile czasu zjadają opakowania 400g?>
Bo mój kot opakowanie 400g kitekata zjadał w jakieś 2 tygodnie!

Zuza-Figa

Post » Śro paź 04, 2006 15:31

bardziej opłaca sie niestety kupowanie dużych opakowań (od 4kg wzwyż, wtedy kilogram wychodzi po średnio 10-11 zł) ale to też ma swoje minusy - jeden kot będzie wsuwał dłużej, więc o ile nie zadbamy o superszczelne przechowywanie - karma może zwietrzeć i resztką zwierz pogardzi...

ze średniopółkowych w przyzwoitych cenach (ok): ProFormance (15 zł/kg), Nutra Nuggets/Nutra Nuggets Platinum (12-14 zł/kg), Acana (11 zł/kg)

poza tym można szukać okazji cenowych (jakiś czas temu w animalii była 7,5 kg Nutra Nuggets za 79 zł, czyli ok 10 zł/kg) lub opakowań promocyjnych (ProPlan czasem do 1,5-kilogramowego opakowania dorzuca 0,5 kg gratis)
Obrazek

Fri

Post » Śro paź 04, 2006 15:34

Zuza-Figa pisze:NO różnica jest, ale jednak nadal uważam, zę 9zł/400g to dużo

No cóż, koty nie są bezpłatne. A co dopiero jeśli zaczną chorować (odpukać) ?
Na kżdym opakowaniu jest opisane dawkowanie karmy (w zalęzności od wagi zwierzaka) - musisz policzyć sobie sama.
Biorąc kota "na stan" trzeba być tego świadomym, że wymaga on nie tylko czasu ale i pieniędzy.
Obrazek Obrazek Obrazek

rokko

Post » Śro paź 04, 2006 15:36

Zuza-Figa pisze:NO różnica jest, ale jednak nadal uważam, zę 9zł/400g to dużo

zależy, czy karmisz tylko suchym, czy dokarmiasz mieskiem lub puszkami plus suche stojące cały dzień, wtedy suchego wychodzi mniej i na dłużej wystarcza...
no i od apetytu kota... :lol:
Obrazek

Fri

Post » Śro paź 04, 2006 15:37

Wiem, zę kicia moja wymaga pieniędzy :)
Hmm, ale skąd ja mam wiedzieć ile ona waży?

Zuza-Figa

Post » Śro paź 04, 2006 15:41

plus minus spróbuj na wadze łazienkowej, a najlepiej byłoby zważyć ją podczas najbliższej wizyty u weta
poza tym zalecenia z opakowania należy przyjmować z dystansem - każdy kot ma inne potrzeby (jedne są bardziej ruchliwe inne mniej), ale zazwyczaj z zalecanej 60-gramowej dziennej dawki na 4kg kota w misce zostaje
Obrazek

Fri

[poprzednia][następna]