Pysia & Haker story

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt wrz 29, 2006 21:25

Jolek pisze:
Dziś przekroczył 200g kota

:)

a ja przekroczyłam 200g babki poznańskiej :oops: :)
zapewne nie była tak pyszna jak ten miluś :D

Babka poznańska... hmmm super... szkoda, że nie mogę jeść słodyczy :cry: Chomiczek śpi i rośnie :wink:
Przeczytałam gdzieś na opakowaniu Mixolu, że do 15 dnia trzeba podawać przez smoczek, a potem "do samodzielnego picia"... on dwa tygodnie kończy chyba w poniedziałek, ale zastanawiam się, czy faktycznie może już wypić to z miseczki :roll: Jak w ogóle nauczyć samodzielnego picia/jedzenia? Wydaje mi się, że mimo wszystko trochę to zbyt wczesne - on ma odruch lizania, oblizuje pyszczek, ale palca mi nie chce oblizać :wink:

gosiak

Od: Nie kwi 03, 2005 13:25

Post » Nie paź 01, 2006 12:18

Haker rośnie, je i coraz więcej chodzi. Już potrafi dość wysoko podnieść główkę i utrzymać się dłużej na łapkach. Czy ktoś wie coś na temat tego picia mleka samodzielnie, o którym pisałam wyżej?
Kilka nowych fotek; mam też filmik, ale nie wiem, gdzie można by go osadzić.
ObrazekObrazekObrazek

gosiak

Post » Nie paź 01, 2006 14:49

Gosiu rozmawiałam z Pawłem. Uczy pic maluchy tak od 14 dnia. Trwa to okoł 2 dni. Wlewa mleko na spodek i moczy palec i daje palec do polizania po 2 dnich kociaki wiedza o co chodzi i pija same. Co do kuwety to uczy je tego matka te które ma teraz ok. 3 tygodniowe jeszcze tego nie potrwfią ale uważa, że lada dzień bedą robić do kuwety, te starsze 8 tygodniowe już do dawna robią do kuwety. Do kuwety odrazu daje właściwi żwirek, jest to płaska kuweta - radzi aby już zacząć go uczyć, czyli wsadzać po jedzeniu do kuwety. W środę przyniesie mi cała rozpiskę z jedzonkiem. Po skończeniu 2 tyg. wprowadzał najpierw wywar z wołowiny, potem mielił wołowinę i polewał mleczkiem musi to być płynne itp. wszystko bede miała rozpisane co i kiedy. Do środy ucz go samodzielnego picia.
Nie wypytałam się dokładnie ale ma chyba 6 maluszków - niestety nie wiem w jakim kolorze czy wszyskie blekitne czy sa jakies kremowe - spytam sie w srode. Żadna z kotek nie rodziła cieciem ma nadzieje, że jeszcze bedza mialy male.

Hannah12

Od: Czw sie 11, 2005 11:57

Post » Nie paź 01, 2006 14:56

Gosiaczku filmik, filmik, filmik :D
http://www.quicksharing.com/
Obrazek

Magija

Od: Sob cze 05, 2004 11:34

Post » Nie paź 01, 2006 15:37

Gosiu, uczenie maluchów na palec to dobry sposób. Ja tak uczyłam kociaki jeść kaszkę. Załapały w 3 dni :D Moczysz palec w jedzonku, mleku, dajesz do polizania. Potem pokazujesz gdzie jest jedzonko na spodeczku.
Tylko moje kociaki były już wtedy starsze, ale sytuacja też była inna bo miały mamę i ona je karmiła.
Trzymam kciuki :ok: żeby Haker nauczył się pięknie jeść samodzielnie :ok:

mokkunia

Od: Wto gru 20, 2005 18:14

Post » Nie paź 01, 2006 16:12

Aga86 pisze:(...) W środę przyniesie mi cała rozpiskę z jedzonkiem. Po skończeniu 2 tyg. wprowadzał najpierw wywar z wołowiny, potem mielił wołowinę i polewał mleczkiem musi to być płynne itp. wszystko bede miała rozpisane co i kiedy. Do środy ucz go samodzielnego picia. (...)

OK, to przynieś, zobaczymy, co tam hodowcy wymyślają :wink: Spróbuję go trochę pouczyć, mam nadzieję, że mi się coś tam uda. On ostatnio tak ciamka ten smoczek, niby chce pić, ale coś mu nie pasuje - może tak będzie mu bardziej odpowiadało.
Filmik (nie wiem, czy jest odpowiedniej wielkości, żeby można było łatwo ściągnąć) - Haker biega :wink:http://s15.quicksharing.com/v/878558/.html
EDIT: (...)
Poprawny link:
http://athabus.wrzuta.pl/film/fnyBj5RX1d/
Ostatnio edytowano Nie paź 01, 2006 21:15 przez gosiak, łącznie edytowano 2 razy

gosiak

Post » Nie paź 01, 2006 16:21

gosiak pisze:Filmik (nie wiem, czy jest odpowiedniej wielkości, żeby można było łatwo ściągnąć) - Haker biega :wink:
http://s15.quicksharing.com/v/878558/.html

ale ja go nie mogę ściagnąć nie widzę filmiku

OK, to przynieś, zobaczymy, co tam hodowcy wymyślają

W środe to my Hakera zabieramy do siebie. :lol:

Hannah12

Post » Nie paź 01, 2006 16:23

Aga86 pisze:
gosiak pisze:Filmik (nie wiem, czy jest odpowiedniej wielkości, żeby można było łatwo ściągnąć) - Haker biega :wink:
http://s15.quicksharing.com/v/878558/.html

ale ja go nie mogę ściagnąć nie widzę filmiku

Wiem, pracuję nad tym :wink:

EDIT: Nowy link http://athabus.wrzuta.pl/film/fnyBj5RX1d/ :wink:
Ostatnio edytowano Nie paź 01, 2006 18:26 przez gosiak, łącznie edytowano 3 razy

gosiak

Post » Nie paź 01, 2006 16:48

Gosiu, ja bym Ci radziła karmić małego przez smoczek jeszcze ze dwa tygodnie. On się prędzej czy później nauczy samodzielnie jeść, ale karmiony przez smoczek będzie więcej jadł, a to teraz jest dla niego najważniejsze. Co innego, gdy matka go cały czas karmi, a nauka samodzielnego jedzenia odbywa się na zasadzie "zabawy" czy urozmaicenia. Nawet jeśli tak szybko "załapałby", o co chodzi, to taki sposób jedzenia byłby dla niego bardzo męczący i zrezygnowałby, zanim naprawdę by się najadł.
Jeśli się kręci przy karmieniu, to może trzeba wymienić smoczek, może dziurka jest za mała/za duża?

Mysia

Od: Wto lip 06, 2004 20:19

Post » Nie paź 01, 2006 17:08

Mysia pisze:Gosiu, ja bym Ci radziła karmić małego przez smoczek jeszcze ze dwa tygodnie. On się prędzej czy później nauczy samodzielnie jeść, ale karmiony przez smoczek będzie więcej jadł, a to teraz jest dla niego najważniejsze. Co innego, gdy matka go cały czas karmi, a nauka samodzielnego jedzenia odbywa się na zasadzie "zabawy" czy urozmaicenia. Nawet jeśli tak szybko "załapałby", o co chodzi, to taki sposób jedzenia byłby dla niego bardzo męczący i zrezygnowałby, zanim naprawdę by się najadł.
Jeśli się kręci przy karmieniu, to może trzeba wymienić smoczek, może dziurka jest za mała/za duża?

Będziemy go karmić, ale z drugiej strony znajoma, która karmiła kociaka od małego miała potem problemy z nauczeniem go picia. Dziurka jest ok, sprawdzałam, kapie z niej dobrze, od początku była taka i było ok.

gosiak

Post » Nie paź 01, 2006 17:13

gosiak pisze:
Mysia pisze:Gosiu, ja bym Ci radziła karmić małego przez smoczek jeszcze ze dwa tygodnie. On się prędzej czy później nauczy samodzielnie jeść, ale karmiony przez smoczek będzie więcej jadł, a to teraz jest dla niego najważniejsze. Co innego, gdy matka go cały czas karmi, a nauka samodzielnego jedzenia odbywa się na zasadzie "zabawy" czy urozmaicenia. Nawet jeśli tak szybko "załapałby", o co chodzi, to taki sposób jedzenia byłby dla niego bardzo męczący i zrezygnowałby, zanim naprawdę by się najadł.

Będziemy go karmić, ale z drugiej strony znajoma, która karmiła kociaka od małego miała potem problemy z nauczeniem go picia. Dziurka jest ok, sprawdzałam, kapie z niej dobrze, od początku była taka i było ok.

Gosiu, to że mogą być problemy to całkiem normalne - gdyby karmiła go matka, też mogłyby być. On jest za mały,żeby samodzielnie się najeść, a jeśli zacznie mieć jakieś niedobory albo zacznie się odwadniać, to może być dla niego niebezpieczne...Można mu dać palec namoczony w mleku do polizania, czy postawić spodeczek, ale nie wyobrażam sobie, żeby w tym wieku maluch miał samodzielnie zaspokajać głód.

Mysia

Od: Wto lip 06, 2004 20:19

Post » Nie paź 01, 2006 17:44

Mysia pisze:
gosiak pisze:

Gosiu, to że mogą być problemy to całkiem normalne - gdyby karmiła go matka, też mogłyby być. On jest za mały,żeby samodzielnie się najeść, a jeśli zacznie mieć jakieś niedobory albo zacznie się odwadniać, to może być dla niego niebezpieczne...Można mu dać palec namoczony w mleku do polizania, czy postawić spodeczek, ale nie wyobrażam sobie, żeby w tym wieku maluch miał samodzielnie zaspokajać głód.

Ale przecież nikt tutaj nie mówił o tym, że on ma nagle sam jeść... :wink: chodziło tylko o to, żeby go zacząć uczyć samodzielnego jedzenia, co nie znaczy, żeby kompletnie zrezygnować z butelki w tej chwili. Jeśli można uczyć w czasie, gdy matka karmi, to nie widzę problemu w tym, żeby go uczyć i równocześnie dokarmiać butelką... Tak mi się wydaje, bo później może być duży problem z nauczeniem go samodzielnego jedzenia.

gosiak

Post » Nie paź 01, 2006 21:13

Jaka śliczna mała niezdara :wink: :D :1luvu:
Obrazek1% dla zwierzaków

safiori

Od: Pt sty 07, 2005 21:13

Post » Pon paź 02, 2006 11:00

Mój węgielek mleczko pije z butelki, a samodzielnego jedzenia uczę go na gerberku - tak dla zabawy na razie
miziaki dla malucha :D

własnie obejrzałam filmik
CO ZA CUDNA KLUCHA :D

KITA

Od: Wto wrz 27, 2005 9:43

Post » Pon paź 02, 2006 13:55

Po wczorajszej wizycie u Hakera i obejrzeniu filmu zmieniamy imię z Haker na Gmyruś :wink: :lol:. Propozycja "dziadka" Hakera

Hannah12

[poprzednia][następna]