Czym można "zakwasić" kocie sioo?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob wrz 16, 2006 23:06

mnie sie obiło o uszy zeby właśnie podawać kotu witaminę C ale nie wiem w jaki sposób
Obrazek

Karolka

Od: Nie kwi 03, 2005 22:23

Post » Wto wrz 19, 2006 9:23

Karolka pisze:mnie sie obiło o uszy zeby właśnie podawać kotu witaminę C ale nie wiem w jaki sposób

Podaję Cebion (vit. C w kropelkach) w ilości 5 kropelek na dzien na kota - tak mi poradzila wetka lecząca Kubę (ma chora wątrobę).
Zrobiłam badania moczu moim 4 kotom (Dymkowi nie udało się niestety "pobrać" sioo) - wszystkie mają bardzo wysoki ciężar właściwy, mimo że wydaje mi sie, ze moje koty (z wyjątkiem Kuby) całkiem sporo piją i wszystkie mają odczyn moczu obojętny. Whisky ma b. liczne struwity i ten problem rozwiązujemy przy pomocy karmy leczniczej. Kuba i Figa mają struwity nieliczne a Sonia nie ma ich wcale. Zaczęłam więc wszystkim podawac wit. C :wink:
Obrazek

Amica

Od: Śro lut 11, 2004 9:11

Post » Wto wrz 19, 2006 9:32

Amica, tym u których pH moczu wyszło w przedziale 5,0-6,0 nie trzeba - bo zbyt kwaśny mocz to też niedobrze ;)

Wysoki ciężar właściwy - jeśli są głównie na suchej karmie to akurat dobrze.
Jeśli tylko podwyższenie nie jest spowodowane obecnością białka czy cukru :)
Rozważ porozstawianie w różnych miejscach domu miseczek i kubków z wodą, kiedyś Zuza opisywała jak to jest u niej - i pisała że to zadziałało i koty piją więcej.
Ponoć i poidełko się sprawdza - choć to akurat bardziej kosztownej rozwiązanie...
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Wto wrz 19, 2006 10:46

Beliowen, nie mam podanego wyniku w Ph :oops: Napisano "odczyn obojętny" i tylko u Soni nie ma w ogóle struwitów. Mam w domu miseczki z wodą w różnych miejscach (w kuchni pod stołem i na szafce kuchennej, w sypialni woda stoi w ich ulubionej misce i z niej najchętniej piją). Dymek oblizuje wodę z kranu a Whisky ma ulubiony kubek...Tylko Kuba nie pije wcale, ale on nie je suchego. Cukru i białka brak (z wyjątkiem Kuby, u którego ilość bialka w moczu spada, ale nadal jest i nikt nie ma żadnego pomysłu skąd się ono bierze :evil: ).
Obrazek

Amica

Od: Śro lut 11, 2004 9:11

[poprzednia]