Jak poznać, czy kotek jest bezdomny?

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Śro wrz 13, 2006 23:35 Jak poznać, czy kotek jest bezdomny?

Przepraszam bardzo za to naiwne pytanie w tytule, ale odpowiedź na nie może uratować kotka. Niestety nie mam takiego doświadczenia jak większość z was.

Nie wiem, co mam zrobić i potrzebuję pomocy.
Otóż szłam sobie dzisiaj obok osiedlowego sklepu i zobaczyłam kocie cudo.
Młodego 8-9 miesięcznego rudo-białego kocurka. Białe futerko było przybrudzone , boczki raczej chude. Siedział sobie na murku, jak kot, który nigdzie się nie spieszy. Minkę miał raczej poważną, może smutną (?). Oczy zdrowe. Nie uciekał. Nie pogadał ze mną, ale cieszył się z pieszczot, którymi go obdarowałam. Koło sklepu kręciły się dzieci.
Pytałam czy znają kotka. Kręciły przecząco głowami.

Wracałam po dwóch godzinach. Zapadał zmrok. Kotek siedział sobie na tym samym murku. Pomiziałam kicie i przyznam szczerze, że gdyby miałkną, dał znać, że jest głodny, zorganizowałabym mu jedzenie. Ale osoba towarzysząca mi zburczała mnie, że zaczepiam cudze koty.

Pójdę tam jutro. Jeśli kotek tam będzie, co mam robić?
Nie mogę przestać myśleć o jego smutnej nince i przępięknym rudym futerku w pasy wzdłuż grzbietu. Na tym osiedlu jest dużo piwnicznych kotów. Ludzie je dokarmiają, ale one raczej nie dają się głaskać i żyją w stadach.
A może powinnam posłuchać dobrej rady i dać spokój całej sprawie?

anuszkaa

Od: Pt lip 21, 2006 17:45

Post » Śro wrz 13, 2006 23:44

Ja bym i tak podkarmiła. Ale znając mnie, pewnie wytłumaczyłabym sobie, ze koccio skoro tam siedzi, nie ma domku, który nim się bardzo interesuje (czyli może ma domek, ale na zasadzie: jak jest to jest, a jak nie ma, to nie ma) i pewnie po kilku dniach obserwacji zawinęłabym kotka.
Obrazek
Naszym kotom się przelewa - darowiznę na konto!
Fundacja Kocia Dolina Lukas Bank SA /O. Toruń
47 1940 1076 3018 9272 0000 0000

Igulec

Od: Wto mar 28, 2006 21:15

Post » Śro wrz 13, 2006 23:46

Zabierz go.
Jesli ktos bedzie go szukal szybko sie o tym dowiesz np. z ogloszen (jesli komus bedzie zalezalo na kici).

atiwoj

Od: Nie sie 27, 2006 14:54

Post » Śro wrz 13, 2006 23:49

anuszka ja zawsze widze że głodne nawet jak tak nie jest ,to nic sie nie stanie jak dasz coś jeśc ,prowizorycznie i zapobiegawczo :lol: Obojętności mówimy NIE
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Czw wrz 14, 2006 0:21 Re: Jak poznać, czy kotek jest bezdomny?

anuszkaa pisze:
Wracałam po dwóch godzinach. Zapadał zmrok. Kotek siedział sobie na tym samym murku. Pomiziałam kicie i przyznam szczerze, że gdyby miałkną, dał znać, że jest głodny, zorganizowałabym mu jedzenie.

Daj mu jeść i obserwuj jak będzie jadł. Kot domowy, karmiony bedzie wąchał, wybrzydzał i jadł powoli. Jesli jest bezdomny, nawet od niedawna, rzuci się na jedzenie bo nie wiadomo kiedy będzie następne.

A tak w ogóle chyba lepiej by go było zabrać z tego murka żeby ani pies ani "dowcipny inaczej" nie zrobił mu krzywdy, jeśli oczywiście masz takie możliwości by zapewnić kociaczkowi choć tymczasowy domek.

Jesteś :king:
Obrazek]Obrazek

Modjeska

Od: Pt mar 31, 2006 20:52

Post » Czw wrz 14, 2006 0:40

On jest taki piękny, że aż trudno pomyśleć, że jest bezdomny.
Tylko dlatego taką tępotą się wykazałam :oops:
Jutro lecę z puszką i jeśli tam będzie siedział głodny, zabiorę go.
Mam zezwolenie na domek tymczasowy.
Po udanej adopcji Apaszki rodzina pozwoliła mi przyjąć na czas szukania domku docelowego następnego kota. Co prawda jest warunek, że musi być zdrowy, no ale...wyglądał na zdrowego.

anuszkaa

Post » Czw wrz 14, 2006 0:51

Jutro lecę z puszką i jeśli tam będzie siedział głodny, zabiorę go.

Napisz jak go zabierzesz!

atiwoj

Od: Nie sie 27, 2006 14:54

Post » Czw wrz 14, 2006 15:49

Byłam tam.
Kotka nie ma. Szukałam kiciałam.
Wygląda na to, że jednak jest czyjś.
Wieczorem znowu pojadę tam i myślę, że tym razem pogadam z pracownikiem sklepu.

Teraz na stałe wrzuciłam do torebki saszetkę z jedzonkiem.
To dobry sposób na poznanie, czy jakiś kotek potrzebuje pomocy - zobaczyć jak je.
Dziękuję Wam za pomoc.
Jeśli Rudy Książę się znajdzie natychmiast napiszę.

anuszkaa

Post » Pt cze 27, 2014 13:23 Re: Jak poznać, czy kotek jest bezdomny?

Odświeże wątek żeby nie zakładać nowego
A więc niedaleko mojego domu jest taki opuszczony domek, jakiś czas temu mieszkali tam ludzie jednak musieli się wyprowadzić,od jakiegoś czasu (przechodzę tamtędy codziennie z psem) zauważyłam koty, na pewno jest szylkretowa kotka i czarny kot (nie wiem jakiej płci) koty są już dorosłe lub dobijaja roku . Koty są szczupłe raczej nie boją się z odległości jak ktoś przechodzi (nie podchodzilam bo z psem, mimo że on nie ma nic do kotów to wolę ich nie straszyć ;) ).
Koty "pojawiają" się wieczorem koło 20, rano ich nie widzę. Nie wiem czy koty są czyjeś czy nie... Dzisiaj z siostrą podejdziemy z amu i zobaczę, nie wiem na co zwrócić uwagę? Ten czarny kotek ma taki smutny wzrok :(
Psy mają właścicieli , Koty służbę

Obrazek............Obrazek
Kotlet ...............................Lola

Mufin 24.XI.2014 [*] Duduś [*] 04.VI.2014 , biegajcie za TM Koteczki

Kot_let

Od: Czw wrz 12, 2013 8:57

Post » Pt cze 27, 2014 14:03 Re: Jak poznać, czy kotek jest bezdomny?

Jak mialam pare lat temu podobny dylemat, to w schronie poradzili mi zalozyc kotu obrozke z adresowka, a w niej numer swojego telefonu. Jesli ktos jest czyjs, to sie ktos zainteresuje co tez kot na szyi nosi. Albo zadzwoni z awantura. Tak czy inaczej sprawa sie wyjasni.
Ciastusiu i Haskellku [*]

Discordia

Od: Nie sie 12, 2007 12:34