Kotków siedem+1. Kończymy seteczkę:)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon wrz 04, 2006 11:56

Widać że kobitka w sile wieku :twisted:
któż oprze się pokusie gdy natura wzywa ?!

Może jednak się przydadzą :ok: :ok: :ok:
"Gdzieś na dnie, to tu gdzie jestem ... nie ma słońca ..."

Gdy na świat przychodzi dziecko ...
Nowiny ze Mchów

pupus

Od: Czw lut 23, 2006 9:47

Post » Śro wrz 06, 2006 21:20

Byłyśmy dzisiaj z Babunią u naszego weta. Długo i wnikliwie badał Babunię. Stwierdził, że tak na 90% to nie ciąża. Po tylu dniach powinna być już zdecydowanie lepiej wyczuwalna. W początkowych okresach można pomylić z masami kałowymi, ale to już pełne 40 dni. USG dałoby pewność, ale wolałabym nie teraz, zanim się ustawię w nowej sytuacji muszę ciąć koszty. Ustaliliśmy, że wpadnę jeszcze w przyszłym tygodniu. Jeśli wtedy będą wątpliwości, to USG. Ale wet mówi, że wiedząc jak jest dzisiaj za tydzień powinien wiedzieć napewno, czy coś tam się dzieje, rośnie itd. Oglądał też cycuszki. Są zaróżowione, ale też za mało. Ogólnie gdyby od jej wycieczki minęło 20 dni to można by ciążę podejrzewać, ale jak na 40 dzień to raczej nie. Przy okazji pobraliśmy krew. Najwyższa pora zobaczyć jak tam nerki, wątroba, no i morfologia. No i będzie jakaś wskazówka co myśleć o sterylce.
Babunia u weta była grzeczna, tylko podczas pobierania krwi trochę zaczęła protestować, fizycznie, ale bardziej akustycznie - piłowała z oburzeniem mordkę pokazując w całej okazałości bezzębne dziąsełka :D
No i nieskromnie dodam, że wzbudziła wyjątkowe zachwyty w kolejce (a była spora), w dodatku w większości byli tam psiarze, ale pyszczek Babuni i w nich budził zachwyt - miło nam było :D
O delikatne kciuki, żeby jednak na 100% ciązy nie było wielce wskazane.

Anka

Od: Sob mar 08, 2003 21:23

Post » Czw wrz 07, 2006 9:21

No to za brak ciąży na 100% i za wyniki :ok:
Kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!
[...] jesteś tym, co jesz... kabanosem w majonezie"

ariel

Od: Wto mar 15, 2005 11:48

Post » Czw wrz 07, 2006 22:56

Odebrałam wyniki badania krwi Babuni. Wyszła małopłytkowość :( . Co to takiego? Faktycznie ten wskaźnik koszmarny: norma to 160-660 K/uL, a u Babuni 27 K/ul :( . Co to oznacza?
Przepiszę całość. Może jakiś ekspert tu zajrzy. Proszę o komentarz. Z wetem mogę się skonsultować, i to tylko telefonicznie, jutro po południu. Wolałabym coś wiedzieć już dziś. Oto wyniki:

MORFOLOGIA:
Leukocyty - 4,6 K/uL
Erytrocyty - 7,73 M/uL
Hemoglobina - 12,0 g/dl
Hematokryt - 37,7%
MCV - 49 fL
MCH - 15,5 pg
MCHC - 31,7 g/dl
RDW - 19,4%
Płytki krwi - 27 K/uL
MPV - 8,2 um3
PDW - 15,50 %
PCT - 0,02%

BIOCHEMIA:
Aminotransferaza alaninowa - 93 U/l
Aminotransferaza asparginowa - 35 U/l
Mocznik - 63,5 mg/dl
Kreatynina - 0,68 mg/dl

ROZMAZ MIKROSKOPOWY KRWI
Malamielocyty - 8%
Pałeczkowate - 10%
Podzielone - 30%
Kwasochłonne - 6%
Limfocyty - 42%
Monocyty - 4%

I dopisek: małopłytkowość.

Z moich porównań wynikło, że najgorzej odstają od normy te płytki - mało ich :( . I strasznie dużo jakichś pałeczkowatych (ma być do 1%, a tu 10%)
Nie mam pojęcia, co z tego wynika :(

Anka

Post » Czw wrz 07, 2006 23:07

o ile sie nie myle, maloplytkowosc oznacza slabsze krzepniecie krwi, co jak wiadomo nie jest zbyt dobre przy np jakims krwotoku
nie wiem, jakie moga byc tego przczyny

paleczkowate to chyba przy problemach z nerkami? :oops:
ale mocznik i kreatynina w normie

nie wiem :(

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Czw wrz 07, 2006 23:13

Napisałam pw do Beliowen, może zajrzy jeśli jeszcze wejdzie na forum.

Anka

Post » Pt wrz 08, 2006 0:00

Podrzucę. Może prędzej ktoś zauważy.
Z tego co guglam i co pisze Beata, wynika, że małopłytkowść ma związek ze słabym krzepnięciem (nie tylko :( ). W tej sytuacji chyba ze sterylki nici :( . Oby tylko nie ciąża.

Anka

Post » Pt wrz 08, 2006 0:16

Beata pisze:paleczkowate to chyba przy problemach z nerkami? :oops:

Z wątrobą, to dlatego Baja ma taki "rekonwalescencyjny" rozmaz ;)
Anka pisze:Faktycznie ten wskaźnik koszmarny: norma to 160-660 K/uL, a u Babuni 27 K/ul

No, nieładna liczba, ale.
Po pierwsze, trzeba wykluczyć ciążę tak na 100% - a jeśli nie będzie to możliwe w najbliższym czasie, koniecznie zbadać mocz.
Tylko przygotować ją do tego badania: niech ten mocz będzie pobrany po nocy lub po najdłuższym okresie pasywności jeśli wypada on w ciągu dnia, jeśli to możliwe dobrze byłoby żeby kolacja w przeddzień nie była wyłącznie mięsna, lepiej podać jakąś gotową karmę.
Nerkowe parametry biochemiczne w normie, wiem, ale mnie bardziej chodzi o ewentualną obecność białka w moczu.

Obserwować, czy na dziąsłach albo skórze (tam gdzie jest jasne futerko będzie najlepiej widać) nie pojawiają się wybroczyny - w międzyczasie.
Potem, po wykluczeniu ciąży i badaniu kontrolnym zobaczymy jak to będzie wyglądało.
Być może - ale tylko być może, nie denerwuj się na zapas - potrzebna będzie biopsja i badanie szpiku, ale to jest tylko badanie, Aniu.
Bo niedobór witamin z grupy B przy takim rozmazie wstępnie można wykluczyć.

I jeszcze:
Anka pisze:ROZMAZ MIKROSKOPOWY KRWI
Malamielocyty - 8%
Pałeczkowate - 10%
Podzielone - 30%
Kwasochłonne - 6%
Limfocyty - 42%
Monocyty - 4%

Metamielocyty ;) - fajnie że komuś chce się w dzisiejszych skomputeryzowanych czasach wykonywać rozmaz pod mikroskopem :)
Ale ja nie wiem jaka jest norma metamielocytów dla kotów?
Znaczy - nie wiem czy te 8% to dużo czy mało u kota.
Poszukam tego, ale już nie dzisiaj.

W sumie, metamielocyty i pałeczkowate to młode postaci granulocytów obojętnochłonnych, których jest tu sporo - i to między innymi dlatego kontrolne badanie będzie konieczne.
Bo i ogólnie leukocytów jest ciut za mało :idea: a to już wszystko razem wzięte trzeba mieć pod kontrolą.
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Pt wrz 08, 2006 0:25

Oj, z pobraniem moczu to może być problem :( . Babunia jest wyjątkowo dyskretna pod tym względem :wink: - liczone razy widziałam ją w kuwecie (w dodatku zakrytej). Wczoraj wyjątkowo słyszałam jak siurała.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałam że potraktowałaś to jakby zamiennie - że upewnić się czy nie jest w ciąży, a jeśli to się nie uda to zbadać mocz - może coś pokręciłam.

Swojemu wetowi ufam, ale mimo wszystko chciałabym wiedzieć, na co uważać, jaka decyzja (np. na leki) może być wyjątkowo głupia w takiej sytuacji.
Bo np. przed chwilą wyczytałam na jakimś medycznym forum, że ludzie z małopłytkowością są leczeni sterydami - enkorton i te rzeczy :?

Anka

Post » Pt wrz 08, 2006 1:53

Aniu, to może wycisnąć mocz u weta, jak ona taka dyskretna?
Ja w końcu tak z Antkiem zrobiłam, jak juz miałam dość czajenia się z chochelką tuż za rogiem :wink:
Sik poszedł po pół ampułki nospy piękny, czyściutki, nic tylko badać :wink:
Obrazek

galla

Od: Wto wrz 20, 2005 13:39

Post » Pt wrz 08, 2006 10:38

Anka pisze:Nie wiem czy dobrze zrozumiałam że potraktowałaś to jakby zamiennie - że upewnić się czy nie jest w ciąży, a jeśli to się nie uda to zbadać mocz - może coś pokręciłam.

Tak, zamiennie - bo jeśli kotka nie jest w ciąży to jedną z przyczyn małopłytkowości - gestozę - można po prostu wykluczyć w przedbiegach :)
Natomiast gdyby pewne wykluczenie ciąży okazało się niemożliwe - to znaczy, gdyby wet miał jakiekolwiek wątpliwości - to dobrze byłoby tego białka w moczu poszukać.
Anka pisze:Bo np. przed chwilą wyczytałam na jakimś medycznym forum, że ludzie z małopłytkowością są leczeni sterydami - enkorton i te rzeczy :?

To zależy też od przyczyny małopłytkowości Aniu, jeśli płytki są po prostu w nadmiarze niszczone to właśnie sterydy mogą ten proces powstrzymać.
Na razie przyczynę trzeba ustalić dopiero, a ponieważ nie można tego tak zostawić, pewnie ten steryd się u Was pojawi teraz.
Nie martw się na zapas - wątrobę Babunia ma zdrową, przynajmniej w wynikach nie widać żeby cokolwiek było nie tak.
Może się okazać że jest to jakiś stan incydentalny, dlatego to badanie kontrolne trzeba będzie zrobić.
Tu poza niskimi płytkami niepokoją obniżone białe krwinki i ten odmłodzony rozmaz.

I myślę sobie, że jeśli wet jednak sądzi że te objawy w rodzaju powiększenia sutków to nie jest ciąża, to chyba kastrację trzeba ostrożnie omówić i rozważyć.
Bo - i to też piszę nie po to żeby straszyć, tylko żebyś rozmawiając z wetem podpytała o to - czasami infekcje macicy bądź przydatków mogą powodować wzrost poziomu hormonów i zewnętrzne objawy zbliżone do objawów ciążowych.
Ostatnio edytowano Pt wrz 08, 2006 10:45 przez Beliowen, łącznie edytowano 1 raz
abluo ergo sum

Beliowen

Post » Pt wrz 08, 2006 10:42

Nie, wogóle żadnych leków nie dostawała. Wyglądała na zdrową, miała tylko szczepienia w kwietniu. Krew dawno miałam jej zbadać, ma już swoje lata, ale potm z mamą zaczęło się pogarszać, problemy namnożyły się jak króliki na wiosnę, Babunia nie wyglądała na chorą i tak się odwlekało :oops: , teraz mam wyrzuty sumienia.

Anka

Post » Pt wrz 08, 2006 10:46

Aniu, doczytaj końcówkę mojego posta, bo jeszcze dopisałam trochę.
abluo ergo sum

Beliowen

Post » Pt wrz 08, 2006 11:19

Aniu, moja wiedza jest tak mała, że nie potrafię nic doradzić, ale trzymam za Babunię cały czas kciuki :ok: i nie przestaję o Was myśleć.

mokkunia

Od: Wto gru 20, 2005 18:14

Post » Pt wrz 08, 2006 13:19

Ja również :ok: :ok: :ok: :ok:
I nie martw się na zapas - będzie dobrze, zobaczysz !
"Gdzieś na dnie, to tu gdzie jestem ... nie ma słońca ..."

Gdy na świat przychodzi dziecko ...
Nowiny ze Mchów

pupus

Od: Czw lut 23, 2006 9:47

[poprzednia][następna]