O kocie, który próbował latać...

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sie 23, 2006 16:34

Dobrze sie czyta takie wieści :D
I oczywiście mocne kciuki za szybki powrót do zdrowia :ok:
Obrazek

mjs

Od: Pon kwi 03, 2006 17:46

Post » Śro wrz 06, 2006 16:07

Ponad tydzień minął, czas no kolejny biuletyn o stanie zdrowia Avisa
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Śro wrz 06, 2006 21:06

Też czekam

Anka

Od: Sob mar 08, 2003 21:23

Post » Śro wrz 13, 2006 13:26

Witam wszystkich i zamieszczam kolejna porcje wiadomosci:

Ogolnie Avis jest w dobrej formie. Coraz wiecej sie porusza, ma apetyt, etc.

Niestety stabilizacji łapek nie udało się utrzymać - kości są w złym stanie i wszystko było niestabilne. Lekarz po konsultacjach z innymi ortopedami zdecydował, że tylną łapkę włoży w gips i pozwoli się jej zrosnąć.

Niestety Avis ma obecnie problemy z wypróżnianiem. Podczas mojej tygodniowej nieobecności był pod dobrą opieką i nie sprawiał kłopotu - także załatwiał się jak należy :) Ostatni raz w piątek i od tej pory nic. Próbuje, bardzo się wysila, płacze, ale nic. Robimy mu codziennie lewatywę i czekamy, aż kał rozmięknie - jest bardzo twardy.
Może znacie jakieś dobre, sprawdzone sposoby na taki problem? Będę wdzięczna za pomoc.
Daję Avisowi doustnie parafinę, dostaje też jogurt naturalny, kupiłam mu karmę Royal Canin Intestinal, odstawiłam mięso.

Gips zakładamy po uregulowaniu spraw żołądkowych.

[/img]

-Magdalenka-

Od: Wto cze 27, 2006 12:30

Post » Śro wrz 13, 2006 15:07

bardzo pomaga w regulacji kupali siemię lniane sypane do mokrego pokarmu. całe, niezmielone ziarenka.
MOżna też spróbować z pastą odkłaczającą petzo-pet..
trzymamy kciuki :ok:
Agata & Kreska & Jeż
Obrazek Obrazek

agacior_ek

Od: Pon wrz 05, 2005 9:23

Post » Śro wrz 13, 2006 16:28

-Magdalenka- pisze:Robimy mu codziennie lewatywę i czekamy, aż kał rozmięknie - jest bardzo twardy.
Może znacie jakieś dobre, sprawdzone sposoby na taki problem? Będę wdzięczna za pomoc.
Daję Avisowi doustnie parafinę, dostaje też jogurt naturalny, kupiłam mu karmę Royal Canin Intestinal, odstawiłam mięso. [/img]

Na rozmiekczenie kalu podaje sie lactuloze, wspomaga ona rowniez perystaltyke jelit. Z tego co wiem od kilku wetow parafiny nie powinno podawac sie zbyt dlugo, poniewaz jelita nie chca podejmowac same pracy. Mozna jeszcze masowac kotu brzuszek i oczywiscie odstawic suche jedzenie. Nie wiem czy Avis chetnie pije, moj kot dostawal codziennie kroplowki. Walczylam z permanentnym zatwardzeniem u swojego kota po promocyjnym RC i po jakims tygodniu kupale wrocily do normy.
ObrazekMaksioObrazekUtuli

Blues

Od: Wto maja 25, 2004 12:15

Post » Śro wrz 13, 2006 16:38

Z Tuptusiem walczymy od jakiegos czasu z zaparciami. Roznych rzeczy probowalam, najlepsze byly w sumie lewatywy z takiego srodka, ktorego nazwy w tej chwili nie pamietam, za ok 5 zl. Starcza na kilka razy.
Ale teraz od kilku dniu Tuptus dostaje z innych wzgledow bio-lecitin (nie jestem pewna nazwy). To srodek dla juz starszych kotow z problemami a Tuptus ma rozne. I od tych kilku dni to nie ten sam kot. I kupal codziennie. Jeszcze bardzo twardy ale codziennie. I mimo, ze mam 5 kotow nie myle sie w okreslaniu wytworcy, bo sie nie da:))
Srodek kosztuje ok 20 zl. W sklad wchodzi min olej wiesiolkowy.

Kciuki trzymamy:)

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Śro wrz 13, 2006 20:59

Lidka, czy ten srodek mozna kupic w aptekach czy tylko u weta? Mos ma niestety takie problemy - własnie od wczoraj znowu sie nasilily - siedzi w kuwecie, saneczkuje i nie moze. Znowu leciec do weta? czy mozna w domu cos podać :?
Żegnaj Budusiu......tęsknimy

moś

Od: Wto lip 06, 2004 16:48

Post » Śro wrz 13, 2006 21:04

Karmę Intestinal z Royal Canin zmieniłabym na Eukanubę.
Po odetkaniu oczywiście.

Teraz, poza laktulozą, można spróbować podać coś na przeczyszczenie - pojęcia nie mam jak to się stosuje u kotów, ale zapytaj weta o Alax albo nawet Bisacodyl.
I niech dużo pije, woda też przechodzi przez jelita ;)
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Czw wrz 14, 2006 14:43

Dziękuję za wszystkie rady.

Avis wczoraj dostał lekkie "gazowe" znieczulenie i ma wyczyszczone jelita. Niestety blizna, która utworzyła się na pękniętej miednicy zwęziła kawałek jelita. To + mało ruchu = zaparcie.

Avis będzie na diecie - teraz Sensitivity RC, potem Intestinal (czytałam o tym Eukanuby - chyba rzeczywiście jest lepszy), jogurty, Bieluch. Może czasami mięsko. Wszystko w małych porcjach.
Teraz, kiedy zaczyna więcej się ruszać mam nadzieję, że będzie już lepiej.

-Magdalenka-

Post » Czw wrz 14, 2006 14:48

Biedaczek ..
Ale dobrze, że zdiagnozowany, mam nadzieję, że dojdzie do siebie ..
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Czw wrz 14, 2006 14:48

Jesteście bardzo dzielni ,gratuluję i życzę powodzenia :)

Z tym jelietem zupełnie nie rozumiem czego tak się stało ,a pozatym czy nie będzie się to powtarzało :?:

Monika L

Od: Śro wrz 21, 2005 14:53

Post » Czw wrz 14, 2006 14:51

Blizna na miednicy jest na stałe, dlatego konieczna jest dieta, żeby unikać problemów w przyszłości

-Magdalenka-

Post » Czw wrz 14, 2006 18:31

Na moim kocie sprawdziłam, że przy skłonnościach do zaparć puszki są lepsze od suchego jedzenia.
Obrazek
ObrazekObrazek

TyMa

Od: Wto maja 02, 2006 7:58

Post » Czw wrz 14, 2006 19:19

Poza dietą, może być konieczne podawanie laktulozy na stałe, dopóki kot się nie rozrusza.
Wtedy dobiera się dawkę tak żeby uzyskać 1-2 wypróżnienia na dobę, nie więcej.

Ważne żeby nie dopuścić do nawracania problemu, żeby nie doszło do zaparć nawykowych - ale to na pewno już wiesz :)
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

[poprzednia][następna]