Pozwolę sobie wtrącić się... może tu, bo nie wiem gdzie z tym uderzyć
Otóż...
Szukam kotka do adopcji - przy takiej ilości ogłoszeń kotków szukających domu myślałam że nie będzie z tym większego problemu - nic bardziej mylnego...
Na adopcyjnej stronie jest cała masa ogłoszeń które już dawno nie są aktualne - to raz. Naprawdę można się zniechęcić dzwoniąc pod dziesiąty numer żeby się dowiedzieć że kicia już ma domek. Od dawna. Super - tylko po co to ogłoszenie jeszcze tam wisi?
Dwa - ogłoszenia na kociarni - nie wiem jak dla kogo - ale dla mnie są baaaardzo nieczytelne.
To że jakiś kotek czy kotki w danym wątku szukają domku to i bez szczegółowego opisu wiadomo, za to informacji o kotku trzeba szukać nieraz na kilkunastu stronach (a jak szybko chodzi forum każdy widzi) i jak się potem okazuje nie pisze o kotku nic oprócz tego że miziasty i kochany??? (a który nie jest...!!!

)
Nie wiadomo - ile dokładnie ma mies - tyg. czy był odrobaczany, odpchlany, szczepiony(kiedy i na co), czy ma książeczkę zdrowia, czy chorował/choruje, czy ładnie się rozwija - chętnie je, rośnie... zdjęć nie ma, albo się nie otwierają...

czy możliwy transport - czy raczej odbiór osobisty, jak się zachowuje kicia i co lubi - czego się boi... czy kastrowany/sterylizowana... no naprawdę można - jeśli się tylko chce - napisać dużo - nie spotkałam ani jednego ogłoszenia chyba które by takie informacje zawierały.
To wszystko nie ułatwia maluchom znalezienia domku

To jest jak paczka w szarym papierze z odręcznym napisem KOT - nie chcę nikogo urazić - ale z punktu widzenia osoby szukającej kotka do zaadoptowania to właśnie tak to wygląda
Ja dość uparta i cierpliwa jestem... szperać lubię - ale ktoś kto nie ma do tego cierpliwości napewno da sobie spokój z szukaniem tutaj przyjaciela dla siebie.
Proponowałabym żeby na kociarni pierwszy post w wątku zawierał aktualne informacje na temat koteczka ( przecież jest funkcja zmiany treści ) - wszystko co możliwe jest do przekazania na jego temat. Ktoś kto szuka kotka - szuka dokładnych i szczegółowych informacji. I szczerych, żeby nikt nie miał obawy że "kupi kota w worku". Co też dla kociaków jest bardzo ważne, może w ten sposób uniknie się zwrotów kociąt (bo jak czytam są takie) i ogromnego stresu jaki jest z tym związany.
Pozdrawiam
Aga