dlaczego forum chodzi tak wolno

Tu można zgłaszać problemy techniczne i ćwiczyć swoje umiejętności.

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sie 09, 2006 15:16

Oberhexe pisze:A to nie jest czasem tak, że usuwanie wątków spowodowałoby dodatkowe zamieszanie w bazie? (nie wiem, tak mi się coś kołacze)

Owszem, niestety wyszukiwarka się sypie i trzeba ją przeindeksować.

Tyle, że w tej chwili wyszukiwarka i tak nie wyszukuje w większości starych wątków, więc w sumie nic straconego. Można by zrobić jedno duże odchudzenie bazy i przeindeksować wyszukiwarkę już po fakcie. Do wątków zarchiwizowanych statycznie i tak trzeba by zastosować oddzielną wyszukiwarkę.

Inna sprawa, że tempo przyrostu forum chyba rośnie. Tzn. więcej osób doszło i więcej postów napisano w przeciągu ostatniego roku (przykładowo sierpień 2005-lipiec 2006) niż w ciągu roku poprzedniego (sierpień 2004-lipiec 2005). Tylko Rafał jest w stanie ocenić, jaki procent bazy stanowią stare wątki (załóżmy, że stare to są wątki, gdzie najnowszy post jest nienowszy, niż z 2004 roku). Bo dopiero wtedy będzie widać, czy mój pomysł ma sens ;)
Permanentny brak czasu...

Atka

Od: Wto maja 20, 2003 11:31

Post » Śro sie 09, 2006 15:16

Na innym forum, wspieranym przez uzytkowników, którego jakość znacznie się poprawiła rozwiązano ten problem tak:

W związku z ponawianymi pytaniami o możliwość wsparcia (nazwa forum), informuję: aby wesprzeć nasz portal, wpłaty należy kierować na konto:
.
.
.
(w tytule wpłaty, proszę podać (nazwa forum) i swój nick)

Jeśli posiadasz drukarkę możesz skorzystać z tego formularza Wydrukuj przelew

Wplaty sa dobrowalne i nieobowiązkowe. Tym, ktorym zależy na utrzymaniu tego wyjatkowego miejsca, utrzymanie jego niepowtarzalnego charakteru, moga wpłacać dobowolne składki na Portal.

- wpłata na rzecz (nazwa forum), nie przynosi żadnych profitów (musieliśmy zrezygnować z nadawania kont pocztowych, ze względu na wysoki transfer generowany przez owe konta)

- z pozyskanych pieniędzy będziemy rozliczać się w jasny i przejrzysty sposób. Co roku w lutym, na forum umieszczona zostanie informacja ile pieniędzy zebraliśmy, oraz ile ich wydaliśmy na koszty utrzymania (nazwa forum).

Lista osób, które wsparły (nazwa forum) w roku 2006:

(lista osób wspierających w poszczególnych miesiącach)

Dziękuję Wam, w imieniu wszystkich użytkowników (nazwa forum)! (ok)

Lista będzie aktualizowana raz w miesiącu.
Spróbuj trochę z siebie dać tym, co mają gorszy świat...
Obrazek ->tu nasz wątek-> a tu album :)

Fraszka

Od: Wto lip 27, 2004 9:04

Post » Śro sie 09, 2006 15:29

Dobra, ostatni post i znikam na razie z tego wątku:

- odchudzanie to jest wyłącznie sposób na zmniejszenie bazy, a co za tym idzie umożliwienie obsługi forum przez serwer, który nie kosztuje majątku (a najwyżej pół ;) ). Nie zmieni jednak problemu łącza i opłat za nie.

- prywatnie jestem za dobrowolną opłatą, ale i tak jedyną osobą, która może o czymkolwiek zdecydować jest ... no wszyscy wiedzą, kto ;)

- w razie czego oferuję wsparcie techniczne przy procedurze archiwizacji/usuwania starych wątków.

Wszystkie swoje poglądy na temat tego, co warto, a czego nie, już chyba wyraziłam.
Permanentny brak czasu...

Atka

Od: Wto maja 20, 2003 11:31

Post » Śro sie 09, 2006 16:22

Ja tam jestem za wprowadzeniem abonamentu na wszystkie podfora wymagające rejestracji - czyli wszystko poza Kotami, Kociarnią, Dzikimi Kotami i Technicznym. Koty co prawda wymagają rejestracji do pisania, ale stanowią najistotniejszy rdzeń miau.pl - tam się najpierw szuka pomocy, nie tylko dla swoich domowych mruczków, ale i rozmaitych znalezionych bied...
Można by chyba utworzyć jeszcze jedną grupę użytkowników - Abonenci, która miałaby dostęp do wszystkiego co płatne. Osoby reprezentujące fundacje i schroniska byłyby do niej dopisane na stałe, reszta po wpłynięciu opłaty. Usuwanie po ustalonym terminie - np. po pół roku niepłacenia abonamentu. No i można by wpłacać np. jednym kopem za rok - jeśli i kiedy ktoś ma przypływ gotówki.
Oczywiście, kiedy już zostaną rozstrzygnięte kwestie prawne.

A podpisy - no tak, rozmiary w pikselach mają znaczenie tylko jeśli chodzi o "rozjeżdżanie" forum - gdyby potrzeba było oszczędzać, to należałoby ograniczyć też ich "wagę" - np. do 20KB, albo 50, albo 100... łącznie wszystkich obrazków i banerków. W sumie z tego też biorą się te GB, które są limitowane u niektórych providerów. Mój obrazek w podpisie, chociaż sporej powierzchni, ma np. niecałe 3KB - można? można.
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Śro sie 09, 2006 17:02

PumaIM pisze:A podpisy - no tak, rozmiary w pikselach mają znaczenie tylko jeśli chodzi o "rozjeżdżanie" forum - gdyby potrzeba było oszczędzać, to należałoby ograniczyć też ich "wagę" - np. do 20KB, albo 50, albo 100... łącznie wszystkich obrazków i banerków. W sumie z tego też biorą się te GB, które są limitowane u niektórych providerów. Mój obrazek w podpisie, chociaż sporej powierzchni, ma np. niecałe 3KB - można? można.

Dokładnie, może (oprócz kwestii opłat) przydałoby się też wprowadzić ograniczenia wagi podpisów.
A czy te takie paski z informacją, że kotek ma tyle i tyle miesięcy, że do zrobienia prawa jazdy tyle i tyle dni aktualizwoane codziennie - nie żrą też dużo zasobów, przydzielanych każdemu użytkownikowi? (nie iwem jak to się fachowo nazywa) Bo to się musi zaktualizować, ściągnąć ze strony, na której jest umiejscowiona informacja, zaktualizować w podpisie, żeby użytkownik widział ile jeszcze do tego, dajmy na to, prawa jazdy. I niech 15 osób ten sam wątek otwiera, w którym w 10 postach każdy ma taki pasek.

Na kwestaich prawnych niestety się nie znam, ale jak robiłyśmy składki w Klubie Brzusiowatych, to nam podawano, że od jednej osoby w ciągu iluś tam lat mozna przyjąć bez podatku coś koło 4000 zł. Tu przecież na jedną osobę wychodziłoby dużo mniej, nawet przez kilka lat.
Obrazek

galla

Od: Wto wrz 20, 2005 13:39

Post » Śro sie 09, 2006 18:38

galla pisze:Bo to się musi zaktualizować, ściągnąć ze strony, na której jest umiejscowiona informacja, zaktualizować w podpisie, żeby użytkownik widział ile jeszcze do tego, dajmy na to, prawa jazdy.

A te paski przypadkiem nie siedzą na zewnętrznych serwerach?
Wystarczy sprawdzić we właściwościach obrazka...
Our survey of households in seven U. S. regions demonstrated that few citizens have bothered to equip themselves with fireproof suits and extinguishers to deal with volcanic upheaval, solar flares, or the Lord's purifying flame.

TŻ Oberhexe

Od: Nie kwi 13, 2003 0:05

Post » Śro sie 09, 2006 18:57

Keti pisze:
Oberhexe pisze:Jak składka, to sorry, ale dla wszystkich, jednakowa, niezależnie od stażu na forum, zasług i czego tam jeszcze.
I jestem za taką składką o ustalonej wysokości
.

sie podpisze pod tym

ja też
i rasras łatwić kwestie prawne
Od-vetowy Snus
Za vetem veto - liberum veto :evil:

evanka

Od: Pt gru 13, 2002 16:16
Lokalizacja: miasto wojewódzkie na prawach powiatu, a nawet gminy

Post » Śro sie 09, 2006 22:51

Wojtek pisze:Na forum Minolty mieli kłopoty z bazą danych i wczoraj przeszli z phpBB na vBulletin.
Nie wiem, czy to lepszy skrypt, czy gorszy, informuję tylko o samym fakcie.

to bardzo dobry skrypt, platny oczywiscie ;) posiiada szereg zabezpieczeni przed zawalaniem bazy zapytaniami (czego phpbb brakuje)
Duzo nowych funkcji, zupelnie inna obsluga.

lrafal

Od: Czw sty 31, 2002 15:24

Post » Śro sie 09, 2006 23:09

TŻ Oberhexe pisze:
galla pisze:Bo to się musi zaktualizować, ściągnąć ze strony, na której jest umiejscowiona informacja, zaktualizować w podpisie, żeby użytkownik widział ile jeszcze do tego, dajmy na to, prawa jazdy.

Pasek jako obrazek jest normalnie w podpisie i jest lekki. Dane do aktualizacji są na zewnątrz. Mnie chodziło o sam proces aktualizacji - że to się musi zaktualizować tu, dane muszą zostać przesłane itp. Nie wiem, na ile to obciąża, tylko tak się zastanawiam jak to z tym jest.
Obrazek

galla

Post » Śro sie 09, 2006 23:29

galla pisze:
TŻ Oberhexe pisze:

Pasek jako obrazek jest normalnie w podpisie i jest lekki. Dane do aktualizacji są na zewnątrz. Mnie chodziło o sam proces aktualizacji - że to się musi zaktualizować tu, dane muszą zostać przesłane itp. Nie wiem, na ile to obciąża, tylko tak się zastanawiam jak to z tym jest.

Możesz mi objaśnić, co według Ciebie się musi zaktualizować?
Our survey of households in seven U. S. regions demonstrated that few citizens have bothered to equip themselves with fireproof suits and extinguishers to deal with volcanic upheaval, solar flares, or the Lord's purifying flame.

TŻ Oberhexe

Post » Śro sie 09, 2006 23:32

To się suwak nazywa i pokazuje, ile czasu do czegoś tam zostało, przesuwa się znaczek, kwiatek czy co tam jest na podziałce i napis się zmienia - galli pewnie chodzi o tę aktualizację.
Moja pierwsza kocia miłość
za TM
Obrazek Obrazek
Nie tworzysz świata, jest on zastany. Można tylko ruszyć tyłek i coś zmieniać. (Anda)

kota7

Od: Czw sty 27, 2005 20:19

Post » Śro sie 09, 2006 23:35

kota7 pisze:To się suwak nazywa i pokazuje, ile czasu do czegoś tam zostało, przesuwa się znaczek, kwiatek czy co tam jest na podziałce i napis się zmienia - galli pewnie chodzi o tę aktualizację.

Przecież tam się nic nie aktualizuje. URL przekazywany przez forum do przeglądarki jest zawsze taki sam, to obrazek na docelowym serwerze się zmienia...

Może nie uprawiajmy bajkopisarstwa, tylko zajmijmy się konkretami...

TŻ Oberhexe

Post » Czw sie 10, 2006 1:04

TŻ Oberhexe pisze:Może nie uprawiajmy bajkopisarstwa, tylko zajmijmy się konkretami...

Ja nie uprawiam bajkopisarstwa, tylko się zastanawiam, co może obciążać serwer nadmiernie i co można zmienić, żeby w obecnej sytuacji go odciążyć. To chyba nie jest coś złego, takie zastanawianie się?
Obrazek

galla

Post » Czw sie 10, 2006 6:04

Bengala pisze:
Keti pisze:
Oberhexe pisze:Jak składka, to sorry, ale dla wszystkich, jednakowa, niezależnie od stażu na forum, zasług i czego tam jeszcze.
I jestem za taką składką o ustalonej wysokości
.

sie podpisze pod tym

ja też
i rasras łatwić kwestie prawne

Podpisuje sie obiema rękami

progect

Od: Nie lis 28, 2004 21:36

Post » Czw sie 10, 2006 11:01

lrafal pisze:
Wojtek pisze:Na forum Minolty mieli kłopoty z bazą danych i wczoraj przeszli z phpBB na vBulletin.
Nie wiem, czy to lepszy skrypt, czy gorszy, informuję tylko o samym fakcie.

to bardzo dobry skrypt, platny oczywiscie ;) posiiada szereg zabezpieczeni przed zawalaniem bazy zapytaniami (czego phpbb brakuje)
Duzo nowych funkcji, zupelnie inna obsluga.

Jakiego rzędu są to pieniądze? Pytam z myślą, czy niewielka lecz powszechna składka na forum mogłaby pokryć koszt skryptu, czy jest taka kwota, że zapomnijmy... ;)
Celinka >>>
Kitka [*]

Hana

Od: Pon lut 04, 2002 15:36

[poprzednia][następna]