dlaczego forum chodzi tak wolno

Tu można zgłaszać problemy techniczne i ćwiczyć swoje umiejętności.

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sie 09, 2006 11:57

Wojtek pisze:
danunka pisze:No przeciez szybko zmieniłam na prośbę Macdy (wg informacji w sprawie podpisów ) i grzecznie pytam czy jeszcze są uwagi do moich podpisów i postów - moge zmienić :-)

Ja mam uwagę :)
Rozmiar podpisu mierzony w pikselach to nie wszystko.
Jeden z Twoich bannerów waży 305.47 kB, a drugi 223.56kB.
Zmuszasz każdego forumowicza do ściągania ponad 0,5 MB niepotrzebnych danych.

Cytat:
podpis (grafika i tekst) nie powinien przekraczać wymiarów 500 na 200 pikseli - http://www.forum.miau.pl/faq.php?sid=78 ... e48641ca#0

a waga wg Regulaminu dotyczy wstawianych zdjęć .

Poddaję się - chciałam dobrze,lecz widze ,że nadaremno .Sporo forumowiczów odbiega od istoty tematu.Celowo ??????
Irafał - życzę Ci dużo wytrwałości i pieniędzy !! Teraz widzę,dlaczego poprzednia 'składka" spełzła na niczym tzn.do 300 zł .
Powodzenia .
Istoty ludzkie to jedyny gatunek zwierząt, których szczerze się obawiam.
Autor: G.B. Shaw

danunka

Od: Sob kwi 30, 2005 21:23

Post » Śro sie 09, 2006 12:07

danunka, jak rany....oczywiscie moderatorzy zwrocili Ci uwage na podpis bo nie chca zebys rozwinela skrzydla w temacie pomocy forum. To oczywisty spisek.

Za to wracajac do tematu, przeciez moge miec kaprys i zebrac pieniadze na jakis cel, tak jak sa tu zbierane np. z aukcji na bazarku na koty. I moge przelac te pieniadze tam gdzie chce prawda?
Tak sobie tylko mysle, ze mozna zaczac to robic bez angazowania Rafala.
Dokladnie mam na mysli swoja osobista zbiorke jakby co.
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Śro sie 09, 2006 12:55

danunka pisze: Poddaję się - chciałam dobrze,lecz widze ,że nadaremno .Sporo forumowiczów odbiega od istoty tematu.Celowo ??????

Jasne, ze celowo.

No jak pragnę zdrowia...
Irafał - życzę Ci dużo wytrwałości i pieniędzy !! Teraz widzę,dlaczego poprzednia 'składka" spełzła na niczym tzn.do 300 zł .
Powodzenia .

Czy zauważyłaś wypowiedź Rafała o konieczności znalezienia wyjścia zgodnego z prawem? Jednorazowa składka sprawy nie załatwi, dobry byłby abonament (jak proponowały dziewczyny, od pewnej liczby postów, albo obejmujący KŁ i inne podfora), ale to nie jest takie proste.

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Śro sie 09, 2006 13:09

lrafal pisze:
Wojtek pisze:Prawda, ale z małą poprawką.
Powinno być: niektórzy z tych, którzy płacili, chcieli być traktowani inaczej niż ci, którzy nie płacili.

to ja moze jeszcze poprawie, na forum publicznym z roszczeniem - PŁACĘ I WYMAGAM - wystapila tylko jedna osoba - Majorka.

Nie przypominam sobie, abym kiedykolwiek występowała z takim roszczeniem. Proszę o cytat.
Kocie wiersze i KociennikObrazek
Obrazek
Holmes & Watson (Brytole)
Gacek[*] Mika[*] Romek[*] Ziutek[*] Norka[*] Miś Major[*] Tymoteusz[*] Miodunka[*]Bambina[*] Felek[*]

Majorka

Od: Pt lis 29, 2002 10:06

Post » Śro sie 09, 2006 13:14

Majroko, cóz za czujność i siła woli - pisać na tym obmierzłym forum, no no...

Oberhexe

Post » Śro sie 09, 2006 13:24

<b>kota7</b> - był już kiedyś pomysł kasowania "niepotrzebnych" wątków.

Pomijając, ile to roboty (forum musiałoby mieć armię modów, tak z 50 lekko licząc), to kto zdecyduje, który wątek jest potrzebny, a który nie? Żale wynikłe z kasowania wątków wygenerują akurat tyle ruchu i postów, żeby całość definitywnie przestała się opłacać.

Natomiast, jak się dobrze do tego zabrać, to stare wątki można archiwizować i usuwać z bazy automatycznie, wystarczy jedna osoba kontrolująca to raz na jakiś czas.

<b>Anja</b> - z tymi nieużywanymi kontami to o tyle jest problem, że nie da sie odróżnić zupełnie nieużywanych od takich używanych tylko do czytania. Można wywalić takie, które zostały założone, ale nie aktywowane (niepotwierdzone kliknięciem w linku w e-mailu), ale pewnie nie jest ich dużo, poza tym to nie one generują te 1,5 GB w bazie ;)

<b>iceangel</b> - bardzo dobra rada. To działaj, a nie gadaj.
Permanentny brak czasu...

Atka

Od: Wto maja 20, 2003 11:31

Post » Śro sie 09, 2006 13:33

Atka, ale są wątki ewidentnie niepotrzebne, typu pytanie - odpowiedź. Albo z informacją, że jutro będzie coś, a to jutro było dwa lata temu.
Może na przyszłość umówić się, że tego typu wątki są w miarę na bieżąco likwidowane. Bo przecież te niepotrzebne wątki są tak mnogie i tak obciążają serwer, że aż szkoda.
Moja pierwsza kocia miłość
za TM
Obrazek Obrazek
Nie tworzysz świata, jest on zastany. Można tylko ruszyć tyłek i coś zmieniać. (Anda)

kota7

Od: Czw sty 27, 2005 20:19

Post » Śro sie 09, 2006 13:47

kota7 pisze:Może na przyszłość umówić się, że tego typu wątki są w miarę na bieżąco likwidowane.

Kto to będzie robił?

Atka

Post » Śro sie 09, 2006 13:55

Na forum Minolty mieli kłopoty z bazą danych i wczoraj przeszli z phpBB na vBulletin.
Nie wiem, czy to lepszy skrypt, czy gorszy, informuję tylko o samym fakcie.
Na razie jest śmiesznie, trzeba oduczyć się starych nawyków.
Wygląda to tak: http://alfaklub.pl/forum/

Danunka:
1. Pytałaś: "grzecznie pytam czy jeszcze są uwagi do moich podpisów i postów - moge zmienić", więc odpowiedziałem. Nie chcesz, żeby odpowiadać na Twoje pytania? To ich nie zadawaj :)
2. Podajesz cytaty z FAQ. Zgoda. Ale ja nie powoływałem się na FAQ. Zwracałem uwagę, że swoim podpisem (jego "wagą") utrudniasz czytanie forum osobom z kiepskim łączem. Czy sama, z własnej woli, nie możesz ułatwić innym życia? Musisz mieć do tego odpowiedni punkt w regulaminie?
3. Wywalenie zbędnych 500 kB (obecnie już 200 kB) z podpisu, to też sposób na usprawnienie ładowania się forum do przeglądarki, więc moja uwaga była jak najbardziej na temat.

Wojtek

Od: Śro wrz 03, 2003 3:43

Post » Śro sie 09, 2006 13:57

Atka pisze:
kota7 pisze:Może na przyszłość umówić się, że tego typu wątki są w miarę na bieżąco likwidowane.

Kto to będzie robił?

A kto jest uprawniony? Moderatorzy chyba, prawda?
za TM
Obrazek Obrazek
Nie tworzysz świata, jest on zastany. Można tylko ruszyć tyłek i coś zmieniać. (Anda)

kota7

Post » Śro sie 09, 2006 14:05

kota7 pisze:
Atka pisze:

Kto to będzie robił?

Owszem - technicznie - tak. Ale nie o to mi chodziło. Chodziło mi o to kto będzie miał <b>czas</b> na bieżące likwidowanie niepotrzebnych wątków oraz czas i <b>cierpliwość</b> na tłumaczenie ich autorom, dlaczego zostały zlikwidowane.

Modem można zrobić każdego ;)

Atka

Post » Śro sie 09, 2006 14:10

kota7 pisze:
Atka pisze:

Kto to będzie robił?

Tak.
Tyle, że nie wiem czy podjełabym się decydowania, ktory wątek jest możliwy do skasowania, a który nie.
Bo to co mnie się wydaje nieistotne czy przebrzmiałe dla kogoś może być ważne...
Poza tym moderatorzy też ludzie i swoje prywatno-zawodowe życie mają ;) i czasu na forum czasami zostaje naprawde niewiele.

Trzeba coś zrobić ze starymi wątkami i rzeczywiście ta archiwizacja brzmi rozsądnie.
Na tyle na ile to rozumiem, bo ja tam laik jestem...
Obrazek Obrazek

Macda

Od: Śro lut 20, 2002 12:01

Post » Śro sie 09, 2006 14:17

Atka, nie wiem, ilu jest na miau modów. Nie chodzi mi o to, żeby ich obarczyć pracą ponad siły.
To tylko propozycja: raz w tygodniu przejrzeć wątki sprzed powiedzmy trzech tygodni z jednego podforum (zakładam, że moderatorzy mogą się dogadać co do podziału, kto co) i pousuwać wątki te naprawdę ewidentnie niepotrzebnie istniejące. Na przykład z bazarku te zakończone jakiś czas temu.
Nie wiem, wydaje mi sie, że technicznie jest do zrobienia.
Ale mogę się mylić. W takim razie zrobię próbę, OK? Przejrzę i zapiszę wątki do wywalenia sprzed trzech tygodni (17 - 23VII) z Kotów. Zobaczę, ile czasu mi to zajmie (chociaż ja jestem koszmarnie niecierpliwa i z tym muleniem forum mogę długo nie wyrobić :lol:).
za TM
Obrazek Obrazek

kota7

Post » Śro sie 09, 2006 14:42

Atka, ja juz pomoglam ile moglam, o czym wie Rafal, nie bij piany, gdy nie trzeba. Jesli udzielam takie rady, to znaczy ze widze do niej podstawy
Obrazek Zapraszamy na bloga!

iceangel

Od: Pt lut 03, 2006 15:21

Post » Śro sie 09, 2006 15:00

A to nie jest czasem tak, że usuwanie wątków spowodowałoby dodatkowe zamieszanie w bazie? (nie wiem, tak mi się coś kołacze)

Oberhexe

[poprzednia][następna]