Dżin mieszka pod Jasną Górą ;) od str. 11 ->

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Nie sie 06, 2006 18:41

Widzę, że przegapiłam burzę..
Całe szczęście, że sprawa się wyjaśniła..

Słonko, u mnie nadkomplet.. Ale widzę, że jednak chociaż na trochę dojedzie do Ciebie.. :D
Opowieści o moich kociastych..
viewtopic.php?p=3620054#3620054

aamms

Od: Czw lut 17, 2005 15:56

Post » Nie sie 06, 2006 18:52

aamms pisze:Widzę, że przegapiłam burzę..

Poczułam ulgę gdy odbierałam go ze schroniska....
Ola
Obrazek Obrazek

Olik, autorka bloga http://matkasanepid.blox.pl/html

ola25

Od: Pon lis 21, 2005 15:57

Post » Nie sie 06, 2006 20:14

Aamms- hola nie tak szybko.... Ty mi tu musisz wszystko mówić... Bo moja jedyna długowłosa kocica Denis jest bezobsługowa- nigdy jej nie czesałam bo nie lubi bardzo, nigdy nie miała kołtunów i nie jest biała (a czytałam, że wybielałaś Nikusia jakoś na początku, Suffkę odkołtuniałaś więc mnie też to czeka). Bardzo proszę, żebyś mi poradnik dla długowłosych białych napisała :)
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Nie sie 06, 2006 20:28

A Dywanik czesanie luuuuubi...

Obrazek
Ola
Obrazek Obrazek

ola25

Post » Nie sie 06, 2006 20:48

Slonko_Łódź pisze:Aamms- hola nie tak szybko.... Ty mi tu musisz wszystko mówić... Bo moja jedyna długowłosa kocica Denis jest bezobsługowa- nigdy jej nie czesałam bo nie lubi bardzo, nigdy nie miała kołtunów i nie jest biała (a czytałam, że wybielałaś Nikusia jakoś na początku, Suffkę odkołtuniałaś więc mnie też to czeka). Bardzo proszę, żebyś mi poradnik dla długowłosych białych napisała :)

:ryk: :ryk:

Co mogę to pomogę.. :oops:

Nikusia wybielałam, bo miał rudą tylnią część, bo nikt wcześniej nie zawracał sobie głowy jego toaletą po czynnościach kuwetkowych, z którymi sobie nie radził..
Dywanik nie ma raczej tego problemu.. Na zdjęciach wprawdzie widać, że jest lekko przyszarzały, ale sądzę, że zwykłe czesanie wystarczy.. :D

Jeśli ma takie futro jak Nikuś, a zdjęcia jednak na to wskazują, to nie powinnaś mieć kłopotu ani z kołtunami, ani z czesaniem..:D
Najlepszy do czesania jest grzebień z obracającymi się ząbkami.. Mniej ciągnie i łatwiej się czesze kicia.. W najgorszym wypadku te kilka kołtunków po prostu wytniesz, tylko uważaj, żeby nie skaleczyć kicia.. lepiej wyciąć mniej niż ze skórą.. (właśnie dwa dni temu sama zrobiłam taką krzywdę Felusiowi.. :oops: :cry:)
Możesz też kupić puder dla kiciów.. koszt ok 6 - 7 złotych i pudrować przed czesaniem.. To też oczyszcza futerko i ułatwia rozczesywanie.. :D

A jak kicio ma jakieś zażółcenia na futerku to można zastosować szampon dla białych kiców np. firmy All Systems (ale uprzedzam, cena może być spora) albo kupić w aptece buteleczkę Borasolu, rozcieńczyć wodą wg zaleceń i tym przemywać zażółcenia.. Ale to nadaje się do niewielkich powierzchni.. Jak kicio cały żółtawy, to jednak szampon lepszy.. albo mydełko wybielające..
Nie znam nazwy i ceny mydełka, bo korzystałam z takiego dzięki uprzejmości MariiD.. Napisz do niej, może pamięta co to za mydełko i ile kosztuje.. Wiem tylko, że jest niesamowicie wydajne.. :D

A tu masz szczegółowe instrukcje dbania o futro persie.. :twisted:
http://koty.e-wind.pl/index.php?m=futro
ale to są przygotowania na wystawę, więc się za bardzo nie stresuj.. :D

aamms

Post » Nie sie 06, 2006 21:04

aamms pisze:A jak kicio ma jakieś zażółcenia na futerku

Z tego co kojarzę, to on ma trochę żółtą tylną łapkę. Ogon ma szary, a resztę mocno matową. Ta sierść jest taka szorstka. Pewnie złe odżywianie też zrobiło swoje.
Ola
Obrazek Obrazek

ola25

Post » Nie sie 06, 2006 21:20

To ze Puchatek tak lubi czesanie, wyraznie znaczy ze byl w domu gdzie o niego dbano... jak to sie stalo, ze ktos go porzucil...? przeciez gdyby przykladowo wypadl z okna, to by go szukali....? ale juz dluzszy czas musial sie blakac, jak ma futerko w takim stanie... jaka jest jego historia...? chudziutki nie jest, chyba... (trudno ocenic przy tym futrze..)? nie glodowal za dlugo. Biedny Misiek
a swoja droga, on ma futro jak NFO, czy MCO takie z oscistymi wlosami, i taki miekki wlos jak persiki,..? NFO koltuny tez sie robia, szzcegolnie "pod pachami" i na brzuchu, i niekiedy nie pozostaje nic innego tylko ostroznie wyciac... ja mam taki sposob, ze malutkimi nozyczkami do paznokci rozdzielam koltun na mniejsze " w pionie" niejako a dopiero pozniej po malutkich kawaleczkach wycinam...
Obrazek

Agnieszka-

Od: Wto sty 17, 2006 16:27

Post » Nie sie 06, 2006 21:21

Ufff przynajmniej szczotki mam wszystkie potrzebna (usiłowałam Denisę czesać naprawdę różnymi- efekt zawsze ten sam). Jeszcze tylko muszę zdobyć puder do białych kotów i szampon :) Zrobię z Niego wystawowca- a co.... Skoro lubi czesanie- będę mogła się w końcu wykazać :) Piękny kot- nie wiem jak ja go potem oddam :) Od kiedy zobaczyłam Nikusia marzył mi się taki biały kot.... Chociaż trochę sie nacieszę... Popudruję sobie, poczeszę i .... oddam do najwspanialszego domu pod słońcem....

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?

Slonko_Łódź

Post » Nie sie 06, 2006 21:22

Słonko, nie wierzę własnym oczom! :) Gratuluję męskiej decyzji. Będziesz miała teraz na wydaniu chodliwego kota :twisted: :wink:

mokkunia

Od: Wto gru 20, 2005 18:14

Post » Nie sie 06, 2006 21:29

Slonko_Łódź pisze:Ufff przynajmniej szczotki mam wszystkie potrzebna (usiłowałam Denisę czesać naprawdę różnymi- efekt zawsze ten sam). Jeszcze tylko muszę zdobyć puder do białych kotów i szampon :) Zrobię z Niego wystawowca- a co.... Skoro lubi czesanie- będę mogła się w końcu wykazać :) Piękny kot- nie wiem jak ja go potem oddam :) Od kiedy zobaczyłam Nikusia marzył mi się taki biały kot.... Chociaż trochę sie nacieszę... Popudruję sobie, poczeszę i .... oddam do najwspanialszego domu pod słońcem....

Slonko, z tego co wiem, to na forum nie ma takiego obowiązku.. :twisted:

Zawsze może zostać przez zasiedzenie.. :lol: jak moja Pyśka..

A najwspanialszy dom pod słońcem to będzie miał jak do Ciebie dojedzie.. :D

aamms

Post » Nie sie 06, 2006 21:48

Agnieszka pani, od której go zabrałam, opiekowała się nim od 1,5 tygodnia. Karmiła go ale raczej nie czesała. Przychodziła do niego na działkę raz dziennie. Wiem, że wywieszała ogłoszenia w sklepach i lecznicach, powiedziała okolicznym dzieciakom, że jest taki kot i jak będą widzieli jakieś ogłoszenia o poszukiwanych kotkach, to dostaną czekoladę. Szukała właścicieli bo wcale nie było jej po drodze opiekowanie się zwierzakiem. Ja dałam ogłoszenia także na wejherowskich stronach.
Ola
Obrazek Obrazek

ola25

Post » Nie sie 06, 2006 21:57

Oj Mokkuniu... No a co ja miałam zrobić.... No wyjścia normalnie ie miałam.... A poza tym to pozazdrościłam Iwci- ona teraz tylko syjamy, syberyjki.... To ja sobie MCO strzelę- a co.... A pójdzie jak świeża bułeczka....

Aamms, kochana jesteś... Ja bym go z całego serca chciała ale... no własnie. TŻ się zgodził na tymczas bo mu już trułam wcześniej o tym kocie... Rano go obudziłam i zanim zaczął trzeźwo myśleć to juz się zgodził... Na więcej sie nie zgodzi. To ja wolę zamiast takich całych dobrych kotulców brać te takie połamane i je sobie składać... Dywanika zaraz ktoś weźmie a połamańca nawet na forum sie ludzie boją.... A ktoś musi je przecież brać... I to szybko... Bez urabiania TŻta... Mamy szpitalik jednołóżkowy. Nie może się w nim wylegiwać przepiękny dywanik (ale jestem twarda :) )

Slonko_Łódź

Post » Nie sie 06, 2006 22:01

Ola... ja tak sie nad tym zastanawiam, bo umysl mi nie chce przyjac wiadomosci, ze ktos kto dbal o kotka (przeciez jest towarzyski, i lubi ludzi..) porzucil go. a jednak... jak czytam na forum, nie takie rzeczy sie zdarzaja.... smutne przerazliwie.
a futerko da sie doczyscic, i doczesac... Jesli nie jest zbite w wielkie koltuny jak to pesikom sie niekiedy dzieje, to da sie na pewno powycinac malymi kawalkami koltuniaste, bez koneicznosci strzyzenia calego kota (widzialam kiedys persa ostrzyzonego, i nie byl to piekny widok. persik tez tak chyba uwazal, bo sie strasznie wstydzil).

a za jakis czas, trzymajcie kciuki. Bede rozmawiac:)
Obrazek

Agnieszka-

Od: Wto sty 17, 2006 16:27

Post » Nie sie 06, 2006 22:14

Agnieszka- pisze:Ola... ja tak sie nad tym zastanawiam, bo umysl mi nie chce przyjac wiadomosci, ze ktos kto dbal o kotka (przeciez jest towarzyski, i lubi ludzi..) porzucil go. a jednak... jak czytam na forum, nie takie rzeczy sie zdarzaja.... smutne przerazliwie.

Myśmy kiedyś przygarneli pięknego wyżła. Był wytresowany, niezwykle grzeczny, widać, że jeździł autem. Ktoś go wyrzucił przy drodze i tyle.... Nie wiadomo dlaczego.
Ola
Obrazek Obrazek

ola25

Post » Nie sie 06, 2006 23:45 to chyba była inna historia:

np. opiekunka zmarła, a rodzina pozbyła się kota, nie fatygując się nawet do schroniska.... wrrrrrrr....

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

[poprzednia][następna]