SOPOT I TYMON - powrót :) s.21

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sie 01, 2006 13:30

Rene, a masz możliwość zmiany weta? Na takiego który będzie mógł postawić diagnozę?

mokkunia

Od: Wto gru 20, 2005 18:14

Post » Wto sie 01, 2006 13:32

mokkunia pisze:Rene, a masz możliwość zmiany weta? Na takiego który będzie mógł postawić diagnozę?

Byłam już u innego... kazał czekać na wynik zeskrobin i stosować się do zaleceń Pani doktor...
I co ja mam zrobić, to się przedłuży... miejscowo kazać vetce "popsikać"?

Rene

Od: Śro lis 23, 2005 8:28

Post » Wto sie 01, 2006 13:34

bbd2 pisze:
Rene pisze:Zadzwoniłam do vetki, powiedziała, że badała zeskrobiny pod mikroskopem i nie wyglądają one najlepiej, podejrzewa :?: :!: grzybicę... i ma już szczepionkę przeciwgrzybiczną :!:
Do laboratorium nie przekazała zeskrobin bo ponoć okres urlopowy... czy mam Tymona faszerować szczepionką skoro nie wiadomo czy to grzybica czy alergia :?: :!: Pomocy :!:

dziwne przed chwilą dzwoniłam do ZHW i przyjmują od 8 do 15
Zakład Higieny Weterynaryjnej ul. brodowicza 13 b tel. 0124118218, 0124118122 wjazd jak do lecznicy i budynek za nią - środkowa klatka

ja bym się wstrzymała, pojechałabym na brodowicza, niech pobiorą zeskrobinę i w problemach skórnych zdecydowanie polecam dr Śliwę pracuje w ZHW a przyjmuje w lecznicy na świtezianki

pobrać zeskrobinę, badania robią !!!!
Żegnaj Kocio
Żegnaj Puniu
ŻEGNAJ PIMPELUSIU

bbd2

Od: Śro lut 01, 2006 14:31

Post » Wto sie 01, 2006 13:38

bbd2, dzięki jutro tam pojadę, a niech to wszystko, mój kotek biedny :cry:

Rene

Post » Wto sie 01, 2006 13:43

niestety z własnego, a właściwie kociego doświadczenia wiem :? , że bez właściwej diagnostyki można leczyć do us.....nej śmierci, lub bankructwa
:evil: szkoda koty męczyć, nie umrą na problemy skórne przez 2-3 dni (tyle się czeka na wyniki)a nietrafiona kuracja może zdecydowanie pogorszyć ogólną kondyncję
Żegnaj Kocio
Żegnaj Puniu
ŻEGNAJ PIMPELUSIU

bbd2

Post » Wto sie 01, 2006 13:56

bbd2, ale sobie przypomniałam, że Tymonowi juz nie ma co "skrobać" 8O

Rene

Post » Wto sie 01, 2006 13:58

Rene pisze:Zadzwoniłam do vetki, powiedziała, że badała zeskrobiny pod mikroskopem i nie wyglądają one najlepiej, podejrzewa :?: :!: grzybicę... i ma już szczepionkę przeciwgrzybiczną :!:
Do laboratorium nie przekazała zeskrobin bo ponoć okres urlopowy... czy mam Tymona faszerować szczepionką skoro nie wiadomo czy to grzybica czy alergia :?: :!: Pomocy :!:

Rene, może zmień weta na stałe?
To chyba bez sensu,
wetka, jeśli wiedziała, że nie chce dawać zeskrobin do lab., to mogła OD RAZU spojrzeć pod mikroskop i powiedzieć Wam, co widzi. Nie zajmuje to dłużej niż minutę. Świerzb widać od razu, grzyby się hoduje.
Jeśli zaczniesz skórę smarować, to POTEM pobranie zekrobin nic nie da.
Szkoda czasu, nerwów, pieniędzy.
A "Arce" jest lampa - od razu na pierwszej wizycie można poświecić i sprawdzić czy kot nie ma microsporum - najpopularniejszego grzyba, pobrać zeskrobiny. Jest też lekarz o specjalności dermatolog.

Dziewczyny, Wy chyba piszecie o świerzbie skórnym, nie drążącym ;)
Po pierwsze - drążący to naprawdę wielka rzadkość w porównaniu ze skórnym
Po drugie - drążący to JEST tragedia w leczeniu
Ale świerzb to jest coś, co da się zdiagnozować u dobrego weta na pierwszej wizycie - niewazne, czy uszny, skórny, czy nawet drążący ;)
Obrazek

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Wto sie 01, 2006 14:04

Rene pisze:bbd2, ale sobie przypomniałam, że Tymonowi juz nie ma co "skrobać" 8O

była tylko jedna zmiana?

ja bym czekała, dziwny jakiś ten grzyb na oko?

lampę mają prawie wszyscy weci

daj namiary na pw o jakiego weta chodzi
Żegnaj Kocio
Żegnaj Puniu
ŻEGNAJ PIMPELUSIU

bbd2

Post » Wto sie 01, 2006 14:08

a u Sopota (to on podobno jest nosicielem), byli smarowani jakimś antybiotykiem, jeżeli tak to trzeba odczekać minimum 4 dni
Żegnaj Kocio
Żegnaj Puniu
ŻEGNAJ PIMPELUSIU

bbd2

Post » Wto sie 01, 2006 14:08

bbd2 pisze:
Rene pisze:bbd2, ale sobie przypomniałam, że Tymonowi juz nie ma co "skrobać" 8O

była tylko jedna zmiana?

ja bym czekała, dziwny jakiś ten grzyb na oko?

lampę mają prawie wszyscy weci

daj namiary na pw o jakiego weta chodzi

napiszę wieczorkiem,
zarejestrowałam Tymona do Arki na jutro do dermatologa...

Rene

Post » Wto sie 01, 2006 14:09

bbd2 pisze:a u Sopota (to on podobno jest nosicielem), byli smarowani jakimś antybiotykiem, jeżeli tak to trzeba odczekać minimum 4 dni

tak czymś :oops: popsikała, co działa przez tydzien, jutro też go zabiorę do Arki

Rene

Post » Wto sie 01, 2006 14:11

trzymam kciuki za wizytę i zdrowie obu pacjentów :ok:
Obrazek

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Wto sie 01, 2006 14:14

:ok:
Żegnaj Kocio
Żegnaj Puniu
ŻEGNAJ PIMPELUSIU

bbd2

Post » Śro sie 02, 2006 19:35

i jak po wizycie :?:
Obrazek

goska_bs

Od: Czw mar 23, 2006 18:12

Post » Czw sie 03, 2006 9:56

Kochani,a więc jest grzybica i to dość rozległa... W Arce wykorzystano do zdiagnozowania lampę, powiem Wam , że jestem juz spokojniejsza... po dwóch vetach, którzy niepoprawnie określili chorobę, naprawdę jestem szczęśliwa, Tymonek zdrowieje powoli... chociaż Pani Doktor Gawor z Arki nadmieniła, że może będzie trzeba zgolić mu futro :cry: ale zrobię wszystko, żeby szybciej doszedł do zdrowia...
Tymonek dostaje Imaverol do smarowania oraz Lamisil tabl., do tego jeszcze został zaszczepiony szczepionka przeciwgrzebiczną... Sopuś też dostaje Lamisil tylko w mniejszej ilości, bo on ma tylko zmianę na łapce i to się nie rozprzestrzenia...

Mokkunia, czasami nie rób sobie wyrzutów sumienia jakichś...
Dziękuję Ryśce, że zasugerowała mi pójście do Arki, jak i za wszystkie cudowne porady innych kociarzy :D

Rene

[poprzednia][następna]