Kota naprawdę można odchudzić :) dłuuuugofalowo

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lip 13, 2006 10:53

FK_ pisze:Hm, a może włąśnie by mu się przydało, żeby nie za bardzo mu smakowała? ;-P

Prawie wszystkie karmy Royal w tym RC nie smakują mojej kotce :wink: , preferuje Eukanube i Hillsa (ten zapach :D ,smak ). Zuzia niestety nie ma wyboru i musi jeść RC :cry: . Jak jesteśmy razem przy misce to Zuzia błagalnie patrzy w górę, gdzie na komodzie są w/w wymienione karmy i po chwili, jak nie ma właściwej reakcji (okrutne i twarde mają serca dwunożni :twisted:) następuje konsumcja.

piotr.w68

Od: Sob gru 31, 2005 17:35

Post » Czw lip 13, 2006 11:28

No u mnie jest taka reakcja na 'puszki' :-)
ze względu na nerki musieliśmy przejść na RC Urinary, a tutaj jedna saszetka prawie 4 zl, więc postanowiłam zrobić małe ograniczenia. W szczególności że ów sierściuch liźnie trochę, a reszta się zsycha. Suche stoi w misce, a ten się przeciąga o lodówkę, żeby pokazać na co ma ochotę :-)

Jak to ignoruję, to zaczyna mnie nerwowo gryźć po łydkach :>
To najgorszy stan. Jak to przetrwam, to już jest ok :-)

FK_

Od: Pon cze 27, 2005 12:37

Post » Czw lip 13, 2006 12:09

Otis też gryzie mnie po łydkach, wtedy głośno tupię nogami, wiem, że tego nie lubi, a skoro ja nie lubię gryzienia, to jesteśmy kwita :twisted: Ale faktem jest, że ucieka się do tego tylko w kuchni :evil: a przy rodzince ślicznej i licznej ja mogę być ciągle w kuchni :roll: a moje kociambry mogą w kółko prosić o jedzenie...

Jest jeden plus diety - koniec w wybrzydzaniem...kiedyś na gotowane mięsko np. wołowinkę, to one nie chciały nawet spojrzeć, tylko łapami trzepały z oburzenia, a dziś rano? jakże smaczna jest poprzerastana wołowinka z łopatki z kawałkami rozgotowanych chrząsteczek, mhmmm, łapeczki lizać...nie muszę myć miseczek :lol:

izaA

Od: Nie wrz 25, 2005 14:09

Post » Czw lip 13, 2006 12:14

Mnie Rysiek rano jak spie gryzie w nos, prawie codziennie (oprocz wekeendow, ktore uszanowal), jak jest mniej glodny to w reke.
Piotr mu najpierw daje malutkie sniadanie, a potem jak ja wstaje to daje mu drugie, a ze dawke dzienna trzeba rozkladac umiejetnie, to po pierwszym karmieniu Rysio szaleje z nerwow, bo sie nie napchal :twisted: .
Jedyny plus tej sytuacji to to, ze dzieki temu kasaniu wiele razy nie zaspalam do pracy :wink: .
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Czw lip 13, 2006 12:33

Otis dziabnął mnie raz jak spałam w policzek, normalnie myślałam, że się odgryzę :twisted: i jeszcze raz ugryzł moje włosy, co też jest nieprzyjemne...on w ogóle pobyt u nas zaczął od podgryzania, to był zresztą mój pierwszy temat na tym forum 8). On wie, że my tego nie lubimy, ale to jest chyba od niego silniejsze...podgryza, gdy chce dokuczyć i gdy chce dać znać, że koniec zabawy, a czasami to ściśnie mi rekę z miłości, wtedy normalnie czuję, że sprawia mu to dziką rozkosz :twisted: a wczoraj ugryzł mnie w przedramię z zazdrości, bo pogłaskałam Sonię, która ułożyła się obok nas - on oczywiście na moich kolanach...ale jak ja mogłam być taka małpa i tę szarość pogłaskać na jego oczach...a szarość z kolei jak on leży na kolach a ona też chce, to kładzie się na moją klatkę i powoli osuwa na dół, a potem niby chce go polizać, ale w gruncie rzeczy podgryza go w kręgosłup 8O i stawia mu płetwę rekina (tak mówi Piotr :wink: )

izaA

Od: Nie wrz 25, 2005 14:09

Post » Wto lip 25, 2006 10:37

Już jesteśmy po kolejnej wizycie u weta - proces odchudzania się rozpoczął :D . Tak więc Zuzia w 2 tygodnie schudła 0,05 kg - 2 razy ważona jedząc wyłącznie RC Obesity. Ciekaw jestem jak będzie za następne 2 tygodnie :wink: :?:.

piotr.w68

Post » Nie sie 06, 2006 7:41

W piątek byłem Zuzią u weta i kolejny mały krok w odchudzaniu - mniej 0,10 kg :D .
Cieszy mnie to bardzo :bo wet postraszył mnie :evil: brak posępów może świadczyć o poważnych problemach zdrowotnych kota (metabolizm).
Karmienie RS Obesity (2kg) zakńczone - wynik waga mniejsza o 0,15 kg. Od piątku zmiana karmy na R/S Hills

piotr.w68

Post » Nie sie 06, 2006 10:08

ja zaczne Telme odchudzac od nowego zamowienia karmy, czyli pewnie za 2 tygodnie (Telma 5,8 kg)
i Muczaczy musze zaczac wydzielac :twisted: (4,8 kg)

wiec niedlugo zaczne tu czesto zagladac :wink:

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Sob sie 19, 2006 8:14

2 tygodnie mineły i brak postępów w odchudzaniu :evil: , Zuzia przytyła 10 g. zastanawiam się co może być tego powodem :?:
Będę musiał się coś w tej kwesti zrobić :roll:

piotr.w68

Post » Sob sie 19, 2006 8:51

Przeczytałam cały wątek w nadziei, że jakiś cud tu znajdę, ale nie... i jestem w ciężkiej rozpaczy. :roll:

Kto chce się zamienić na koty? :twisted: Bo ja muszę mieć albo dwa grube i wtedy zaskoczę Was efektami odchudzania :wink: albo dwa chude i będę je tuczyć. Tak jak mam to się nie da... :?

kropka75

Od: Śro lut 09, 2005 11:15

Post » Śro sie 23, 2006 8:24

Podczepię sie pod ten wątek, żeby nie zakładać nowego.
Moje koty muszą zacząć odchudzanie. Do tej pory koty miały stały dostęp do suchego, które ja za każdym razem skrzątnie uzupełniałam - no i są tego efekty.
Ustaliłam z moją wetką, że najpierw próbujemy karmić je dwa razy dziennie, każdego z osobnej miseczki, według dawkowania na opakowaniu karmy. Zamówiłam kotom dwie karmy: Purina ProPlan Light Turkey&Rice i Sanabelle Light.
I mam problem. Jak mam odmierzyć np. 55 gram karmy?
Poratujcie mnie proszę. Mam taki kubeczek do odmierzania karmy RC, ale w zależności od rodzaju karmy RC ta kreseczka jest innym miejscu, więc nie mogę tego kubeczka zastosować dla Puriny czy Sanabella :(

mokkunia

Od: Wto gru 20, 2005 18:14

Post » Czw sie 24, 2006 22:49

mokkunia pisze:I mam problem. Jak mam odmierzyć np. 55 gram karmy?
Poratujcie mnie proszę. Mam taki kubeczek do odmierzania karmy RC, ale w zależności od rodzaju karmy RC ta kreseczka jest innym miejscu, więc nie mogę tego kubeczka zastosować dla Puriny czy Sanabella :(

Każda firma produkująca karmę ma własny kubek z miarką np. Iams, Eukanuba, Royal itp wynika to z kilku czynników - składu karmy (% białka, % tłuszczu, % innych składników), wielkości chrupek.
Jeżeli karmisz kota karmą od weterynarza to dostaniesz jeszcze inny kubek firmowy :D . Na każdym kubku jest kilka miar karm musisz znaleść tą właściwą np. Llighta.
Jeżeli kubek nie jest miary 55 - to może ma mniejsze, które sumując dadzą tą wielkość np. (40 +15, 5+10+20+20). Jeżeli i tego nie można zastosować pozostaje albo odmierzać na oko lub 1 zważyć 55 gram karmy wsypać do miarki i zaznaczyć. Można oczywiście za każdym razem ważyć 55 gram.

piotr.w68

Post » Czw sie 24, 2006 23:11

Po dzisiejszym, kotrolnym wazeniu towarzystwa doszlam do wniosku, ze to jest watek dla mnie :?
Grubcia znow przytyla, Hercia nadal wazy 5 kg i wcale nie zamierzaja sie odchudzic.
Nawet cowieczorny obowiazkowy aerobik niewiele daje, gdyz Grubasek woli ganiac sznurek na lezaco :?
Obrazek

O-l-g-a

Od: Śro sie 11, 2004 1:46

Post » Sob wrz 02, 2006 7:57

Po 2 tygodniach i kolejnym ważeniu Zuzi - wielka ulga :D waży mniej 0,25 kg. Był powód do niepokoju bo kocio po zmianie karmy z Royal na Hillsa przytył :evil: zamiast schudnąć.
Pozostaje tylko do końca wrześcia na RS Hills a potem kolejne 3 miesiące na light-a. Efekty już widać kot jest bardziej aktywny i skory do zabawy :wink:

piotr.w68

Post » Nie wrz 03, 2006 12:12

Telma 5,40 kg :D

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

[poprzednia][następna]