Kota naprawdę można odchudzić :) dłuuuugofalowo

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw mar 30, 2006 13:36

Ludki Koffane żaden Hills na odchudzanie, Pro Plan, który utrzymuje wage tylko po prostu metoda ŻP(żryj połowe) ograniczyłam się do samych chrupków u Rudisha - konsekwencja i po prostu przestałm słuchać porannego użalania się.Trudna decyzja, ale nam się opłaciło.
Obrazek

Czarna Agula

Od: Wto lis 22, 2005 22:25

Post » Pon lip 03, 2006 9:18

Mam podobny problem jak wszyscy forumowicze w tym wątku - mój kot Zuzia waży stanowczo za dużo. Wizyta u weta skutkowała wybraniem karmy odchudzającej RC Obiesity, ale kotka nie chce jej jeść - podchodzi do miski obwąchuje i odchodzi, tak kilka krotnie w ciągu dnia co powoduje, iż nie zjada zalecanej dawki karmy odchudzającej. Proszę co w takiej sytuacji można zrobić, Z góry dziękuję. :twisted:

piotr.w68

Od: Sob gru 31, 2005 17:35

Post » Pon lip 03, 2006 22:37

piotr...hmm....... u nas przy podawaniu Best Choica Light są efekty przy Obesity nie było ŻADNYCH!!.On nie smierdzi moim zdaniem tak jak karma wspomniana przez Ciebie (spróbuj nam pomogło) i może stąd ta niechęć do tych akurat chrupków..Po kuracji, mogę stwierdzić jedno... Z rudym wróciliśmy do stałych przysmaków (szprotka wedzona, serek biały, od czasu do czasu wołowina z ryzem - jak sie Pańci zechce stać nad garem :twisted: )ale w zmniejszonyh ilościach i waga nie idzie w górę poóki co...fakt faktem że gimnastyka z drugim kotem daje mu też popalić a i "wyżeraczka" psina też nie pozwala mu za dużo przytyć....może dokocenie pomoże :lol: ...a może po prostu ogranicz to co jadł do tej pory o połowe czy na początek 1/3. My póki co trzymamy pazury za sukces i mruczymy na zachętę (podwójnie).
Obrazek

Czarna Agula

Od: Wto lis 22, 2005 22:25

Post » Śro lip 05, 2006 8:11

Dziękuję za dobre rady. Mogę potwierdzić co napisałaś o RC Obesity - nie ma tego zapachu :D i jestem zmuszony do przekonywania podstępem Zuzię dosypuję parę chrupek Hillsa. Jeżeli chodzi o dawki karmy to nie zjada tyle ile jest zalecone na opakowaniu, co wg mnie wynika najprawdopodobnie z dwóch przyczyn - upałów w Gdańsku i wynikającego z tego mniejszego apetytu oraz mniejszej aktywności ruchowej kota. Niestety :twisted: kotek będzie musiał jeść tą "niedobrą" karmę bo zdecydowanie za dużo waży. Wiem, iż kuracja powinna być połączona z gimnastyką, więcej ruchu to jest to :D . Raz w tygodniu będzie ważona u weta i ... cdn.
PS Dziękuje za pomocne mruczenie.
Ostatnio edytowano Czw lip 13, 2006 10:21 przez piotr.w68, łącznie edytowano 2 razy

piotr.w68

Post » Śro lip 05, 2006 8:45

Zycze powodzenia :ok:
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Śro lip 05, 2006 8:49

piotr.w68 pisze:Dziękuję za dobre rady. Mogę potwierdzić co napisałaś o RC Obesity - nie ma tego zapachu :D i jestem zmuszony do przekonywania podstępem Zuzię dosypuję parę chrupek Hillsa...

to może zamiast RC kup jej Hillsa r/d. Mam kotkę z chorą trzustką - strasznie wybredna przy jedzeniu. też nie chciała RC. Hillsa wcina aż miło.
Obrazek

Asia_K

Od: Pt paź 03, 2003 0:16

Post » Śro lip 05, 2006 9:16

Jeszcze raz dziękuję. :D Na razie wybredny kotek je RC Obesity, ale wszystko wskazuje, iż Hillsa też popróbuje bo wątpię w efekt po zjedzeniu 1,5 kg RC. Ma mieć 3 miesięczna kuracja, potem 3 miesiące LIGHT z uwzględnieniem ważenia 1 raz w tygodniu. :twisted: :roll:
Wybór karmy wynika to niestety z wprowadzenia w błąd właściciela bo Royal nie byłulubioną karmą z wyjątkiem "dla wybrednych kotów" a próbki w ilości 2 szt. a' 60 gr zjedzone ze smakiem jeżeli tak można napisać :wink: .

piotr.w68

Post » Śro lip 05, 2006 11:54

Ja odchudzałam Grubą RC przez ponad pół roku - bez efektu. Przeszłam na Hillsa r/d i znów miałam smukłego koteczka.
Co do karm light to moja po zakończeniu diety też przeszła na lighta i wróciła do dawnej wagi :evil:
teraz po zakończeniu odchudzania przechodzę z nia na Hillsa w/d - jest to karma utrzymujaca wagę dla kotów z tendencją do tycia.
Obrazek

Asia_K

Post » Śro lip 05, 2006 12:27

Od jakiegos czasu probuje odchudzic Polę.
Bez wiekszych efektów, bo przyznaję sie do własnych niekonsekwencji.
Do tego Irys miał okres niejedzenia i ogolnego spadku formy i wtedy suche w wersji dla wybredniaczkow stalo non stop. Poli w to graj. Wygląda teraz jak kuleczka http://upload.miau.pl/1/74143.jpg . Miala karmy typu light, ale efektow nie ma zadnych :(
Teraz zakupiłam taką karme: http://www.krakvet.pl/product_info.php? ... ts_id=2732
je ją, ale i tak czyha zeby dobrac sie do irysowego selectiva :roll:

Nie widzę zeby schudła :( Skoczna jest, właśnie obczaila , ze mozna wskoczyc na szafe (po pond 2 latach mieszkania u nas) http://upload.miau.pl/1/74144.jpg
Takie pozycje tez przyjmuje http://upload.miau.pl/1/74145.jpg

Czy karmy odchudzajace typu vet mozna przyjmowac tylko pod okiem weta czy mozna je mimo wszystko zastosowac na wlasna reke?
Obrazek

carmella

Od: Nie lut 29, 2004 14:46

Post » Śro lip 05, 2006 12:48

ja swoją kotę zaczęłam odchudzać sama. tzn. poszłam do weta, powiedziałam ile wazy i że to na nią stanowczo za duzo. sugerowałam się dawkami zaleanymi przez producenta. kot zdrowy tyle, że gruby. wet w dochudzaniu miał tyle udziału, że u niego kupowałam karmę.
co do nutry to może spróbuj tego: http://www.krakvet.pl/product_info.php?cPath=26_41_139&products_id=2733
Obrazek

Asia_K

Post » Śro lip 05, 2006 12:51

Dopiero odkryłam ten wątek, ale od razu się pochwalę. Otis po przyjściu do nas szybko wrócił do swojej formy i ważył 6,5 kg 8O Miał straszne przepukliny tłuszczowe. Po operacji (szczegóły w jego wątku) na wadze - wbrew pozorom niewiele ubyło - trzeba było dbać o rekonwalescenta 8) A że Sonia po sterylce też nabierała kształtów rubensowskich, a już w czasie sterylki doktor narzekała, że tłusta, to się za oboje wzięłam. Dostają głodowe racje Acany Light, a jako przysmak pudełeczko po jogurciku do wylizania, li tylko...puszeczka - raz w tygodniu wzbogacona chudą wołowinką (jedna tacka animondy an dwoje + trochę wołowinki). EWfekt jest taki, że Otis waży 5,2 a Sonia 3,60, oboje mają lekko zapadnięte boczki, a nawet pojawiły się zarysowane kości biodrowe. Otis po operacji i odchudzeniu zrobił się dużo bardziej skoczny 8)

Dodam jeszcze, że koty żebraki, ale ja jestem baba z zasadami, nie to nie i koniec :D dlatego są efekty nawet na lighcie :P

Koty są ciągle głodne, ale nie zauważyłam zmiany nastrojów, wręcz przeciwnie, częściej się bawią zamiast odpoczywać po żarełku.

Musiałam tylko zrobić jedną rzecz, przestać suszyć chleb na oknie, bo jak się okazuje, koty bardzo lubią suchy chleb 8O :lol:

izaA

Od: Nie wrz 25, 2005 14:09

Post » Śro lip 05, 2006 12:58

Asia_K pisze:co do nutry to może spróbuj tego: http://www.krakvet.pl/product_info.php?cPath=26_41_139&products_id=2733

ale ta co ja mam teraz jest niby dla kotow z wieksza nadwaga, a ta jako light zniewielka nadwagą.
Obrazek

carmella

Od: Nie lut 29, 2004 14:46

Post » Pt lip 07, 2006 9:28

Jestem po 1 pierwszej wizycie u weta z Zuzią. Waga niestety bez zmian, następna wizyta za 2 tygodnie z uwagą, aby kotek był po wizycie w kuwetce.
Wtedy wet stwierdzi czy nastepuje proces odchudznia :twisted: mego kochanego kota, bo mniejsze dawki karmy kot rekompenuje sobie spożywając w te upalne dni większą ilość wody. Tą opinię weta mogę potwierdzić kot pije więcej wody, ale czy to ma taki wplyw tego nie wiem.
Zobaczymy co będzie dalej :?: Jednocześnie Zuzia zaczyna jeść RC Obesity, a nie jak wcześniej odchodzić od miski po obwąchniu co mnie cieszy. Jednak jeszcze, aby zachęcić kota wsypuję 3 chrupki HILLSA - to jest ten zapach :D
Jeżeli chodzi o karmy to z tego co wiem LIGHT - służy do utrzymania wagi kota, a dchudzające (polecane przez MIAU - RC Obesity i HILLS) zakupić można tylko u weta. Ważne jest trzymanie się zaleconych dzienych porcji, nawet parę chrupek HILLSA :twisted: jest nie wskazane
Bardzo ważne jest ile % więcej kotek waży niż powinien, jeżeli więcej niż 30 % karma odchudzająca i kontrola wagi raz w tygoniu. Wraz ze zmianą wagi oczywiście w dół mniejsze dawki karmy (informacja ta pochodzi od weta).
Ostatnio edytowano Czw lip 13, 2006 10:24 przez piotr.w68, łącznie edytowano 1 raz

piotr.w68

Post » Pon lip 10, 2006 15:41

Poszukałem opakowanie Eukanuba LIGHT i z dawkowania karmy wynika, iż służy zarówno utrzymaniu wagi jak i odchudzaniu (ważny jest procent nadwagi u kota, na pewno musi być mniejszy niż 30%, około 10 :?: ). Uważam w tej kwesti należy się skonsultować z wet-em.
Zuzia zasmakowała w RC Obesity i nie muszę dosypywać chrupek Hilsa.

piotr.w68

Post » Pon lip 10, 2006 16:07

Hm, a może włąśnie by mu się przydało, żeby nie za bardzo mu smakowała? ;-P

FK_

Od: Pon cze 27, 2005 12:37

[poprzednia][następna]