po raz kolejny - rasowy tylko z rodowodem

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro maja 24, 2006 16:42

mirka_t pisze:
Beliowen pisze:
mirka_t pisze:Kot, który ma być zarejestrowany w klubie to kot hodowlany lub wystawowy. Taki kot z hodowli Alterhouse otrzymuje rodowód. Nabywca kota na kolanka ma metrykę. Kota na kolanka można zarejestrować w klubie, ale jako kota domowego i wtedy metryka jest wystarczająca.

Potencjalnie wystawowy, Mirka.
A jeśli chcę być w klubie, ale nie chcę kota wystawiać - to też nie mogę mieć rodowodu tylko metrykę?

Bo te ceny za kota "na kolanka" to nie jest dobry pomysł.
Kinuś kiedyś napisała, że u niej nie ma rozróżnienia, bo każdego kociaka traktuje jako wyjątkowego - i miała rację.
Bo przecież jeśli nie będzie wystawiany - nic nie straci.
A jeśli będzie, to zawsze będzie miał przydomek hodowlany z jej hodowli i będzie ją promował.

Beliowen nie ma problemu. Kot na kolanka otrzyma rodowód po kastracji. Nabywca może wykastrować kota zaraz po zakupie. Podobno można kastrować 3-4 miesięczne kocięta.

Mirka, ale to już chore jest.
To niech je kastruje hodowca a nie traktuje każdego nabywcę jak potencjalnego oszusta.
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Śro maja 24, 2006 16:44

Myszka.xww pisze:
mirka_t pisze:
Beliowen pisze:
mirka_t pisze:Kot, który ma być zarejestrowany w klubie to kot hodowlany lub wystawowy. Taki kot z hodowli Alterhouse otrzymuje rodowód. Nabywca kota na kolanka ma metrykę. Kota na kolanka można zarejestrować w klubie, ale jako kota domowego i wtedy metryka jest wystarczająca.

A jeśli chcę być w klubie, ale nie chcę kota wystawiać - to też nie mogę mieć rodowodu tylko metrykę?

Kinuś kiedyś napisała, że u niej nie ma rozróżnienia, bo każdego kociaka traktuje jako wyjątkowego - i miała rację.
A jeśli będzie, to zawsze będzie miał przydomek hodowlany z jej hodowli i będzie ją promował.

Beliowen nie ma problemu. Kot na kolanka otrzyma rodowód po kastracji. Nabywca może wykastrować kota zaraz po zakupie. Podobno można kastrować 3-4 miesięczne kocięta.

Weterynarz nabywcy nie kastruje kociat. Nabywca ma obowiazek zarejestrowac kota po zakupie.

Nabywca rezerwuje kota znacznie wcześniej. Jeśli jest zdecydowany może poprosić o kastracje kota u hodowcy.
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Od: Pon gru 20, 2004 18:21

Post » Śro maja 24, 2006 16:45

alterhouse pisze:....
Metryka pozostawia możliwość uzyskania rodowodu w przyszłość w momencie gdy opiekun kota złapie „bakcyla” i będzie chciał jeździć na wystawy ,ewentualnie założyć hodowle ,oczywiście po uzyskaniu aprobaty hodowcy. Jak również po przedstawieniu zaświadczenia weterynaryjnego o kastracji lub sterylizacji kota.

Proszę przeczytajcie to jeszcze raz. Każdy nabywca kota na kolanka z hodowli Alterhouse otrzyma rodowód po spełnieniu pewnych warunków. Takie działanie eliminuje sprzedaż kociąt "po rodowodowych rodzicach".
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Post » Śro maja 24, 2006 16:45

TŻ Oberhexe pisze:
mirka_t pisze:Kota na kolanka można zarejestrować w klubie, ale jako kota domowego i wtedy metryka jest wystarczająca.

Eee, rasowego jako nierasowego? (...)

Mimo woli mirka_t potwierdziła to, przed czym tak zawzięcie się broni: kot rasowy musi mieć rodowód, jeśli nie ma rodowodu - jest kotem domowym.

Wojtek

Od: Śro wrz 03, 2003 3:43

Post » Śro maja 24, 2006 16:46

mirka_t pisze:
Myszka.xww pisze:
mirka_t pisze:
Beliowen pisze:

Weterynarz nabywcy nie kastruje kociat. Nabywca ma obowiazek zarejestrowac kota po zakupie.

Nabywca rezerwuje kota znacznie wcześniej. Jeśli jest zdecydowany może poprosić o kastracje kota u hodowcy.

Rozumiem, ze hodowca w tym przypadku poniesie koszty i wykastruje kociaka?

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Śro maja 24, 2006 16:46

Myszka.xww pisze:Nabywca ma obowiazek zarejestrowac kota po zakupie.

Czy to znaczy, że ja kupując kotka „na kolanka" też powinnam go gdzieś zarejestrować??
Obrazek

rudensja

Od: Pt kwi 21, 2006 12:11

Post » Śro maja 24, 2006 16:49

rudensja pisze:
Myszka.xww pisze:Nabywca ma obowiazek zarejestrowac kota po zakupie.

Czy to znaczy, że ja kupując kotka „na kolanka" też powinnam go gdzieś zarejestrować??

Nie, tego wymaga PZF, jesli np. masz w domu hodowle powiedzmy innej rasy, mieszkasz z siostra, siostra chce kota akurat tej rasy. Wylacznie na kolanka. I chce kociaka. Wtedy ten kociak musi zostac zarejestrowany w tym samym zwiazku, co pozostale koty mieszkajace w tym samym domu.

Myszka.xww

Post » Śro maja 24, 2006 16:50

Nabywca kota na kolanka ma metrykę. Kota na kolanka można zarejestrować w klubie, ale jako kota domowego i wtedy metryka jest wystarczająca. Zresztą kot na kolanka otrzyma rodowód po kastracji.

ROTFL....

Idę dachówę moją nakolanową pomiziać...[/i]
Seraf i Fango

Icicle

Od: Wto maja 02, 2006 17:12

Post » Śro maja 24, 2006 16:51

Wojtek pisze:
TŻ Oberhexe pisze:
mirka_t pisze:Kota na kolanka można zarejestrować w klubie, ale jako kota domowego i wtedy metryka jest wystarczająca.

Mimo woli mirka_t potwierdziła to, przed czym tak zawzięcie się broni: kot rasowy musi mieć rodowód, jeśli nie ma rodowodu - jest kotem domowym.

Przecież wszystkie koty z hodowli Alterhouse mają rodowody. Metryka ma być utrudnieniem dla pseudohodowli. Hodowli MCO jest wiele i każdy ma wybór. Hodowla Alterhouse sprzedała sporo kociąt. Tylko Rudensja miała strasznego pecha i nie było to zaniedbanie ani nieuczciwość hodowcy. Jak do tej pory nabywcy kotów z hodowli Alterhause nie zgłaszają żadnych problemów związanych z ich rejestracją w innych klubach.
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Post » Śro maja 24, 2006 16:52

mirka_t pisze:
Metryka pozostawia możliwość uzyskania rodowodu w przyszłość w momencie gdy opiekun kota złapie „bakcyla” i będzie chciał jeździć na wystawy ,ewentualnie założyć hodowle ,oczywiście po uzyskaniu aprobaty hodowcy. Jak również po przedstawieniu zaświadczenia weterynaryjnego o kastracji lub sterylizacji kota.

Proszę przeczytajcie to jeszcze raz. Każdy nabywca kota na kolanka z hodowli Alterhouse otrzyma rodowód po spełnieniu pewnych warunków. Takie działanie eliminuje sprzedaż kociąt "po rodowodowych rodzicach".

Eliminuje? Przecież rodowody nie materializują się w momencie spełnienia owych "pewnych warunków"...
Our survey of households in seven U. S. regions demonstrated that few citizens have bothered to equip themselves with fireproof suits and extinguishers to deal with volcanic upheaval, solar flares, or the Lord's purifying flame.

TŻ Oberhexe

Od: Nie kwi 13, 2003 0:05

Post » Śro maja 24, 2006 16:52

mirka_t pisze:
Wojtek pisze:
TŻ Oberhexe pisze:

Przecież wszystkie koty z hodowli Alterhouse mają rodowody. Metryka ma być utrudnieniem dla pseudohodowli. Hodowli MCO jest wiele i każdy ma wybór. Hodowla Alterhouse sprzedała sporo kociąt. Tylko Rudensja miała strasznego pecha i nie było to zaniedbanie ani nieuczciwość hodowcy. Jak do tej pory nabywcy kotów z hodowli Alterhause nie zgłaszają żadnych problemów związanych z ich rejestracją w innych klubach.

Mirko, pytalam juz kilkakrotnie - w jaki sposob metryka ma byc utrudnieniem dla psudohodowli?

Myszka.xww

Post » Śro maja 24, 2006 16:54

mirka_t pisze:

Mirka, takie działanie jest niczym poza utrudnianiem życia nabywcom.
Pani Alterhouse nie chce się sprawdzać domów, woli nie ufać ludziom i utrudniać im życie.
Co z tego że jest potem zainteresowana losem kotów, skoro na wstępie traktuje nabywców jak złodziei.
Też nie kupiłabym u niej kota.
I nie pisz mi, że nie wiadomo czy przeszłabym selekcję, bo nawet nie będę próbować i absolutnie mi taka wątpliwość ciśnienia nie podnosi ;)
abluo ergo sum

Beliowen

Post » Śro maja 24, 2006 16:54

Myszka.xww pisze:
mirka_t pisze:
Wojtek pisze:
TŻ Oberhexe pisze:

Mirko, pytalam juz kilkakrotnie - w jaki sposob metryka ma byc utrudnieniem dla psudohodowli?

mirka_t pisze:

Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Post » Śro maja 24, 2006 16:56

Mirko, czy mam rozumieć, że utrudnienie polega tylko i wyłącznie na stwierdzeniu że utrudnia? Bo ja tu jakoś konkretów nie widzę...
Our survey of households in seven U. S. regions demonstrated that few citizens have bothered to equip themselves with fireproof suits and extinguishers to deal with volcanic upheaval, solar flares, or the Lord's purifying flame.

TŻ Oberhexe

Od: Nie kwi 13, 2003 0:05

Post » Śro maja 24, 2006 16:58

Zwłaszcza że nawet bez dodatku "po rodowodowych rodzicach" kocięta można mieć i sprzedać za niezłe pieniądze.
abluo ergo sum

Beliowen

[poprzednia][następna]