po raz kolejny - rasowy tylko z rodowodem

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt maja 19, 2006 10:54

Rudensja,
właśnie po to, aby kociaki po mojej kotce nie miały (danej) wady serca , zrobiłam jej badania. Koszt to 53,5zł.
Wiem, że wielu hodowców takie badanie zrobiło i wielu zrobi, bo dla nich liczy się zdrowie ukochanego kota (czyli rodzica) oraz przyszłych kociaków.

Basia_G

Od: Śro paź 02, 2002 15:33

Post » Pt maja 19, 2006 10:57

Tiaaa.. podejrzewam, ze mila pani Chodowczyni czyta forum - dlatego nazwa jej CHodowli nie moze byc ujawniona.
Szkoda - ale czytajac topik moze sie pani zastanowi, ze kiedys pani machloje wyjda na jaw. Nie z korzyscia dla CHodowli, ktora raczej zasluguje na miano pseudo.
Ostatnio edytowano Pt maja 19, 2006 14:01 przez Chilli, łącznie edytowano 1 raz

Chilli

Od: Wto mar 08, 2005 15:00

Post » Pt maja 19, 2006 11:01

Przepraszam za brak niektorych polskich znakow, ale mimo poprawek, polskie znaki zamieniaja mi sie na kwadraciki...

rudensja pisze:Rozumiem doskonale skąd bierze się wysoka cena kota ale za kotka "na kolanka" (w moim przypadku bez rodowodu) płaci się ok 1000 za za kota z rodowodem 2500 czy ktoś może mi powiedzieć skąd TA różnica, bo przecież za wystawienie rodowodu nie płaci się 1000. A hodowla ta ma dobrą opinię i nie chcę jej podwarzać, przecież nawet u ludzi zdarzają się nieoczekiwane wypadki i rodzą się chore dzieci. To że mój Rufou-s miał wadę rozwoju serca nie jest niczyją winą, nawet nie wiem czy wcześniej dałoby się to wykryć.

Rudensja, kot "na kolanka" to kot, którego zgodnie z umowa kupna kota (podpisywana przez hodowcę i kupujacego) nie może być wystawiany i rozmnażany, a nie kot bez rodowodu. Kot bez rodowodu to KOT NIERASOWY. Jesli ktos powiedział Ci cos innego to po prostu CIę okłamał :(

Czyli koty dzielimy na:
1. nierasowe = bez rodowodu
2. "na kolanka" = bez możliwosci wystawiania i rozmnażania (niektórzy hodowcy zgadzaja się, aby taki kot o ile ładnie wyrosnie był wystawiany w kastratach)
3. hodowlany

ad 1. takie koty sa ZA DARMO lub za symbolicza opłatę w schroniskach, ale niestety również w pseudohodolach, które sprzedaja nierasowe koty bazujac na niewiedzy i krażacych wsród ludzi mitach. Psudohodowca sprzeda kota każdemu chętnemu, dla niego podstawowym kryterium jest KASA!!!

ad 2. takiego kota można kupić w hodowli taniej niż kota hodowlanego - np. za ładnego brytyjczyka po dobrych rodzicach "na kolanka" zapłacisz ok 1500 zł. Taki kot zawsze ma rodowód i odpowiednia adnotację dot. jego przeznaczenia. Oczywiscie hodowca sprzeda Ci kota tylko jesli wzbudzisz jego zaufanie i będzie pewny, że kot trafia w dobre ręce.

ad 3. takiego kota kupuja hodowcy do dalszego rozrodu (musi być doskonały w typie, z interesujacej linii genetycznej). Zazwyczaj dobry hodowca ma swoje rygorystyczne kryteria względem chętnych na zakup takiego kociaka (warunki mieszkaniowe, liczba kotów w hodowli, która chce takiego kociaka kupić, zapewnienie kotu emerytury po zakończeniu kariery wystawowej, itd). Cana takiego kota jest wyższa niż kota "na kolanka", ale często hodowcy wola sprzedać kociaka taniej tj. "na kolanka" ale w dobre ręce, niż drożej do hodowli, do której nie ma się pełnego zaufania.

Przykro mi, że zostałas oszukana i straciłas kotuszka. Zgadza się, że chory kot może urodzić się nawet w dobrej hodowli. Choroba może też ujawnić się w pózniejszym wieku. Ale niestety ryzyko jest o niebo większe kiedy kupujesz kota z pseudohodowli, bo nie wiesz czy matka kociat nie była nadmiernie eksploatowana (słabsze kocięta), czy maluchy były dobrze karmione i dobrze się nimi opiekowano (jw), czy kocięta nie sa ze zbyt bliskiego krycia (ryzyko wad u kociat).

Pojawia się pytanie - dlaczego jesli ktos rzekomo spełnia wymogi hodowlane, sprzedaje koty bez rodowodu??? Co takiego jest nie tak z kociakami, że tego rodowodu nie dostały? Bo powód zawsze istnieje...I potem mamy dramaty zakończone strata ukochanego czworonoga :(
Ostatnio edytowano Pt maja 19, 2006 11:13 przez buba, łącznie edytowano 5 razy

buba

Od: Pon lut 17, 2003 14:22

Post » Pt maja 19, 2006 11:04

rudensja pisze:nazwy hodowli ze względów osobistych nie podam, przykro mi bardzo że muszę wasz rozczarować

A mnie ciekawi, czy dostałaś i podpisywałaś umowę sprzedaży kota ?

Bożka

Od: Śro lis 30, 2005 7:36

Post » Pt maja 19, 2006 11:08

Szkoda, że nie chcesz podac nazwy hodowli.. Chcesz kryć nieuczciwych ludzi ? Tyle się przez nich nacierpiałaś, tyle nacierpiał się Twój kot.. Szkoda, naprawde, że nie rozumiesz... że nie zależy Ci na dobru kolejnych kotów, które będą ci ludzie produkować i na dobru przyszłych właścicieli, którzy wydadzą kupę kasy i być może pożegnają się ze swoimi ukochanymi pupilami kilka miesięcy później...
Sorceress Pleiades, koty, Sorceress' Knight, dwa książątka półkrwi i mała czarownica :)
http://emberiza.deviantart.com/

Obrazek

Pleiades

Od: Czw lip 29, 2004 13:07

Post » Pt maja 19, 2006 11:09

umowa oczywiście została podpisana
Obrazek

rudensja

Od: Pt kwi 21, 2006 12:11

Post » Pt maja 19, 2006 11:16

dzięki wam już nigdy nie kupię rasowego kota bez rodowodu :D
Obrazek

rudensja

Post » Pt maja 19, 2006 11:17

spełniliście swoją powinnośc i jestem kolejną uświadomioną osobą. Dziękuję wam wszystkim :wink:
Obrazek

rudensja

Post » Pt maja 19, 2006 11:21

rudensja pisze:dzięki wam już nigdy nie kupię rasowego kota bez rodowodu :D

Nie kupisz, bo taki nie istnieje :wink: Jak rasowy to TYLKO Z RODOWODEM.

Rudensja, wiele osób ma podobne doświadczenia jak Ty. Ja parę lat temu też zostałam oszukana przez pseudohodowcę (kotek był z nami zalwedwie kilka miesięcy) :cry: Najważniejsze to nie popełniać 2 razy tego samego błedu 8)

buba

Od: Pon lut 17, 2003 14:22

Post » Pt maja 19, 2006 11:43

mam jeszcze pytania odnośnie rodowodów a mianowicie: kiedy kociętom wystawiane są rodowody? Czy wystawia się je całemu miotowi, czy można wystawić tylko części?
Obrazek

rudensja

Post » Pt maja 19, 2006 11:51

rudensja pisze:mam jeszcze pytania odnośnie rodowodów a mianowicie: kiedy kociętom wystawiane są rodowody? Czy wystawia się je całemu miotowi, czy można wystawić tylko części?

Zawsze całemu miotowi.

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Pt maja 19, 2006 11:55

dziękuję za odpowiedz :D
Obrazek

rudensja

Post » Pt maja 19, 2006 12:29

Rudensja, cieszę się, że rozumiesz, w czym rzecz.

I uwierz, za 1000 złotych dostaniesz bez problemu kota z rodowodem, trzeba tylko trochę poszukać, popytać w hodowlach. Przy tej liczbie hodowli co dzisiaj bardzo często hodowcy nie mają chętnych na swoje kociaki :( I te kociaki długo szukają domku, ale właśnie czesto hodowcy obniżają potem cenę. Warto się rozejrzeć, poszperać, i przede wszystkim unikać jak ognia hodowli, co proponują Ci oprócz tego - kota bez rodowodu... To jest najgorsze, co może zrobić "chodowca" swoim kotom; widac, że nie dba o swoją pasję i swoich pupili, tylko dba o zysk :(
Sorceress Pleiades, koty, Sorceress' Knight, dwa książątka półkrwi i mała czarownica :)

Obrazek

Pleiades

Post » Pt maja 19, 2006 12:35

Pleiades pisze: Przy tej liczbie hodowli co dzisiaj bardzo często hodowcy nie mają chętnych na swoje kociaki :( I te kociaki długo szukają domku

i właśnie dlatego ja nie mam zamiaru zakładać kolejnej hodowli :D ja tylko chcę zdrowego futrzanego i mruczącego przyjaciela :oops:

Piękny Scur zupełnie jak mój 8)
Obrazek

rudensja

Post » Pt maja 19, 2006 12:49

Też mam kotki "na kolanka", nie zamierzałam i nie zamierzam zakładać hodowli.
Ale wiesz, z kastratami też można na wystawy jeździć i czerpać z tego przyjemność :)

Obrazek

Pleiades

[poprzednia][następna]