Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie mar 05, 2006 19:33

Właśnie zakupiłam siatkę Hexanet Bekaerta z oczkami sześciokątnymi 25 mm średnicy. Jest zielona. Czy forumowicze, którzy mają taką lub podobną mogą mi powiedzieć, czy koty wspinają się po niej do góry ?

Zastanawiam się, czy konieczne jest osiatkowanie całego balkonu aż do sufitu ? Jeszcze balkon nie osiatkowany, a ja już mam jakieś klaustrofobiczne przeczucia :(

Bożka

Od: Śro lis 30, 2005 7:36

Post » Czw mar 09, 2006 22:16

Ja nie mam pojecia jak zabezpieczyc balkon już o tym pisałam..ani,ścian bocznych ani daszku...
Wymysliłam żeby zrobić coś na kszatałt wieeelkiej klatki i to osiatkować...

Co myslicie o tym?

Piszecie że u jakiegoś Pana od zabezpieczen kupujecie siatki...
Mogę jakieś namiary?
Obrazek
Obrazek

sylwiah2

Od: Śro gru 28, 2005 23:36

Post » Pt mar 10, 2006 16:21

Hop do góry :D
Obrazek
Obrazek

sylwiah2

Od: Śro gru 28, 2005 23:36

Post » Pt mar 10, 2006 17:16

Bożka, sylwiah,
czy widziałyście dokładnie pomysły prezentowane na forumowej stronie o zabezpieczeniach:
http://koty.rokcafe.pl/zabezpieczenia/balkony.php
:?:

M.in. tam jest podany namiar do pana od sieci rybackich.

Co do siatki z oczkami 25 mm, to ja mam taką (ocynkowaną) na moim balkonie (zdjęcia pod ww linkiem) i Kitka nie wspina się po niej. Niewykluczone, że albo nie widzi sensu (bo nad siatką ucieczki nie ma, balkon to loggia), albo ma za ciężkie 4 litery. :wink:

Klaustrofobii nie odczuwam w ogóle - choć też trochę jej się obawiałam - a balkon mam zasiatkowany już od 4 lat.
Celinka >>>
Kitka [*]

Hana

Od: Pon lut 04, 2002 15:36

Post » Wto mar 21, 2006 18:31

prezstudiowalam mniej-wiecej ten temat ale ...

... ja mieszkamna ost.pietrze i nie mam daszku, czyli pustka na gorze :cry: :cry: :cry: :cry:

co zrobic ??
Obrazek

Pani Batman

Od: Wto paź 25, 2005 10:29

Post » Wto mar 21, 2006 20:35

Pani Batman pisze:prezstudiowalam mniej-wiecej ten temat ale ...

... ja mieszkamna ost.pietrze i nie mam daszku, czyli pustka na gorze :cry: :cry: :cry: :cry:

co zrobic ??

oooo...ja mam ten sam problem.....brak daszku, i wysunięty balkonik....
:(
a Bolo już się rwie.. :?
Bolesław
Obrazek

agueska

Od: Śro gru 21, 2005 8:47

Post » Śro mar 22, 2006 0:52

Pani Batman pisze:co zrobic ??

Czytać wątek :wink:
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Czw mar 23, 2006 10:22

myslę, że to zdjęcie może się tu przydać 8)

Obrazek
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Czw mar 23, 2006 10:39

Pani Batman pisze:... ja mieszkamna ost.pietrze i nie mam daszku, czyli pustka na gorze :cry: :cry: :cry: :cry:

co zrobic ??

Ja jestem w takiej samej sytuacji, mam mały balkonik na ostatnim piętrze, dlatego planuje nie osiatkowywać balkonu, tylko wstawić w drzwi balkonowe ramę z siatką (takie drugie drzwi - jak te ze stronki Blue)
http://img128.imageshack.us/img128/1858/drzwi2qe.jpg

Marla

Od: Pon paź 10, 2005 17:26

Post » Czw mar 23, 2006 10:57

Też zastanawiam się nad tym jak najlepiej zrobić osiatkowanie.

Wymyśliliśmy z TŻ-em trochę kłoptliwe rozwiązanie, ruchomą konstrukcję z elastycznej siatki przyczepioną do balustrady, ktorą można rozsuwać i zasuwać, a żeby koty nie wskakiwały na siatkę górna część okna balkonowego małaby podobne rozsuwane "coś"...Mieszkamy na I pietrze i w zasadzie jak ja jestem na balkonie to koty zachowują się ostrożnie, dlatego pomyśleliśmy nad takim rozwiązaniem i szukamy sposobu jak to zrobić i z jakiej siatki, może rybackiej, jest elstyczna i łatwo ją przymocować? W ostateczności zabezpieczymy cały balkon...

yv73

Od: Pt gru 31, 2004 18:30

Post » Czw kwi 13, 2006 10:32

Pytanie do forumowiczów którzy mają zamątowaną sieć rybacką.
Z czego ona jest zrobiona??
CZy istnieje możliwość - teoretycznie_ przegryzienia jej przez kota?
Ja mam coś podobnego na balkonie, ale tak na oko wygląda że ta sieć zrobiona jest ze sznurka, moja jest z jakiegoś tworzywa sztucznego, Maciek dał jej radę, wyciagałam go zza siatki (6 pietro) - do dziś mi się słabo robi...

koteknaplotek

Od: Czw lip 15, 2004 14:09

Post » Czw kwi 13, 2006 10:35

Ja mam sieć rybacką i niestety też jakoś nie mam przekonania co do jej wytrzymałości.
Ale może jestem przewrażliwiona. Chętnie poznam wasze opinie.
FREDZIA
ObrazekObrazekObrazek

Joanna*

Od: Śro wrz 21, 2005 0:23

Post » Czw kwi 20, 2006 23:27

Mam balkon loggie. zabezpieczony jest siatka rybacka od balusrady do sufitu.
Natomista od balustray do ziemii balkon jest z betonowych plyt i po srodku tylko ma szczebelki mniej wiecej metr na metr. Ta czesc zabezpieczona jest siatka plastikowa bo rubacka zostala pogryziona.

Na jednej ze scianek jest zamocowana pólka z ktorej koty moga dosiegnac siatki rybackiej ( tej od balustrady w gore) i musialam w tym miejscu zamocowac rozniez kawalek siatki plastikowej bo rozgryzly :(

Niestety na metalowa mnie nie stac :(
Obrazek
Obrazek

lidiya

Od: Sob cze 08, 2002 0:05

Post » Nie kwi 23, 2006 12:02

Witajcie i poradźcie. W nadchodzącym tygodniu zabudowywujemy balkon. Konstrukcja już jest tylko nie możemy zdecydować się na rodzaj siatki: ocynkowana (srebrna) czy powlekana plastikiem (zielona). Pewnie kociak będzie się chciał wspinać- to lepsza pewnie ocynkowana. Ja osobiście wolałbym zieloną, do tego pomalować balustradę na ten sam kolor i ukwiecić jakimś zielskiem, istne cudo...
Ale może bardziej praktycznie...Napiszcie wasze doświadczenia i doradźcie. Z góry dziękuję!

Rene

Od: Śro lis 23, 2005 8:28

Post » Nie kwi 23, 2006 12:22

jako beztalencie techniczne potrzebujemy pomocy fachowców.
Chcemy naszego kocura wypuszczać na balkon ale chcemy, żeby był tam bezpieczny.
balkon mamy z jednej strony obudowany prawie cały z drugiej goły. długi na prawie 4 m. może Macie namiary na kogoś kto by nam pomógł za niezbyt ciężkie pieniądze?
Magda i Robert
Figaro za TM :D
Obrazek Obrazek

Mruczaki

Od: Pt mar 17, 2006 20:22

[poprzednia][następna]